Вт, 2024-04-16, 11:28 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика

Храна през пролетта - Форум билкови добавки
[ Updated threads · Ново съобщение · Members · Форум билкови продукти правила · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум билкови добавки » Традиционна китайска медицина » Традиционната китайска медицина » Храна през пролетта
Храна през пролетта
kisokДата: Вс, 2018-05-06, 9:49 AM | Сообщение # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
През пролетта се препоръчва консумиране на "топли" храни и кисело-солен вкус.
С настъпването на пролетта всичко се променя - както в човешкото тяло, така и извън него. Променя се енергетиката. През пролетта за здравето  определящият фактор е " растящ ян", това значи повишаване на топлината, движението, енергията -  в цялото тялото, така и в  природа.  През пролетните мецеци се активира особенно изразено функцията на черния дроб. Например в Китай лекарите, когато съставят диета в началото на годината, те се избират храни,  съставките на която са в състояние да поддържат тези енергийни характеристики в тялото.
През пролетта традиционната китайска медицина препоръчва "топлите" по характер продукти. Такива, например, като ориз, макаронени изделия, пиле, мляко, зеле, червени риби. През късната пролет, може спокойно да се консумират и "неутрални" продукти, които изпълняват само функция за хранене и не въвеждат никакви промени в енергийния баланс на човека и околната среда. Неутралните продукти включват картофи, кисело зеле, елда, яйца, телешко месо и др.
По това времена годината китайската традициона медицина посочва, че най -активен е черният дроб. На този орган съответства  киселият вкус. Този вкус има силата да активира чернодробната система, на жлъчния мехур и неговия меридиан, който засяга правилната рабпота на нервна система, зрението, храносмилането и емоционалното ни състояние. Ако пролетта е без аномални явления  и киселият вкус лесно активира работата на жлъчката и черния дроб. Ако пролетта не е типична за сезона твърде студена или гореща това може да наруши обичайния ритъм на работа на черния дроб и жлъчката, тогава е много важен вкуса на храната и нейния характер, които ще помогнат на черния дроб да се чувства комфортно. За подобряване комфорта на черния дроб през пролетта приемаме профилактично билков продукт Сяо яо.
Например ако студът не се оттегля, пролетта закъснява, то за да се поддържа здравето на черния дроб, се препоръчва да се използва КИСЕЛ вкус и СОЛЕН вкус (например кисело зеле и кисели краставички но не трябва и да се прекалява).
Ако пролетта е ранна, продуктите с остър  вкус са много подходящи. Острите продукти предотвратяват излишък, в чернодробния канал. Но кисели храни и солени храни през този сезон са противопоказани. Това е логично т.к. ранната пролет вече "препълва" черния дроб. Препоръчват се повече неутрални продукти за балансиране на работата на органа.
Email: bilkite1@gmail.com
http://bilkite.ucoz.com
 
Форум билкови добавки » Традиционна китайска медицина » Традиционната китайска медицина » Храна през пролетта
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz