Чт, 2024-03-28, 10:02 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика

Храните в традиционата китайска медицина - Форум билкови добавки
[ Updated threads · Ново съобщение · Members · Форум билкови продукти правила · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум билкови добавки » Традициона китайска медицина » Хранителни добавки » Храните в традиционата китайска медицина (Храните в традиционата китайска медицина)
Храните в традиционата китайска медицина
kisokДата: Вт, 2013-09-24, 10:15 PM | Сообщение # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Крушите
Китайците използват крушите за лечение на астма, каш­лица,загуба на гласа, запек, белодробни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, затруднено уриниране, лошо хра­носмилане и топлинни удари. Крушата според традиционната китайска медицина се смята за ин храна, способна да неутрализира влиянието на топлината. Крушите съдържат пектин, лимонена киселина, калций, желязо, калий и витамини С, В, и В,. Според китайската традициона медицина най-добре е да ги ядете сурови или попарени във вода за няколко минути. Но и в двата случая трябва най-напред да бъдат обелени.
 
kisokДата: Вт, 2013-09-24, 10:21 PM | Сообщение # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Китайски батат
Китайските батати съдържат гликознд, холнн, оксиданти,множество витамини, фолиева киселина, много аминокисе­лини и други хранителни съставки. В Китай традиционно се използват като лекарство срещу диабет, често уриниране, хро­нична умора, диария, астма, кашлица, загуба на апетита и сексуални смущения. Можете да сварите във вода само тях или да добавите ориз, да ги попарите или да ги яде­те сурови.
 
kisokДата: Вт, 2013-10-22, 11:00 AM | Сообщение # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Сусамено семе и олио
Сусамът е популярен в Китай, тъй като възпира преждевременното стареене и запазва младежкия външен вид. Той облекчава и хроничната умора, запека, астмата, сексуалните смущения, хранителните отравяния, схванати стави, слаби ко­лене, нервни спазми и липсата на кърма у майката след раждане. Сусамът е богат на олеинова киселина, лецитин, вита­мини А и Е, калций, белтъчини, ненаситени мастни кисели­ни, магнезий и други хранителни съставки. Обикновено в традиционната китайска медицина се използва като олио или каша. Като смесите сусам и ориз, мо­жете да приготвите наистина вкусна каша.
 
kisokДата: Вт, 2013-10-22, 11:06 AM | Сообщение # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Фъстъци
Фъстъците са „храна на дълголетието" и са любима съставкав китайското меню от векове. Те се използват традиционната китайска медицина като лечебно средство против астма, кашлица, пневмония, запек, бъбречни и белодробни заболявания, сексуални сму­щения и хронична умора. Фъстъците смазват червата и об­лекчават язвата или туморите на хранопровода. След изследвания е установено, че увеличават кърмата на родилките, подобряват слуха и въз­пират вътрешното кървене. Те дължат лечебното си въз­действие на съдържащите се в тях белтъчини, аминокисели­ни, алкалоиди, калций, желязо, фосфор, витамини А, В, В26 и С. От медицинска гледна точка не се препоръчва консу­мацията на пържени фъстъци. Най-добър ефект имат сурови или сварени във вода.
 
kisokДата: Вт, 2013-10-22, 11:14 AM | Сообщение # 5
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Грозде
Гроздето е едно от най-силните природни лекарства. Гроздето е богато на различни витамини, калций, фосфор, желязо и на други хранителни съставки. Захарта в гроздето - предимно чиста глюкоза, малко фруктозаи левулоза – е това, от което се нуждае клетъчният метаболизъм. Китайците от дълги години използват гроздето, за да лекуват най-различни заболявания, като настинка, грип, запек, артрит, гастрит, лошо храносмилане, безсъние, анемия, хронична умора, заболявания на черния дроб, сексуални смущения, неспособност да се задържа урина и импотентност. Гроздето според традиционната китайска медицина е полезно за бременните жени и за родилките, защото съдържа желязо.
 
kisokДата: Чт, 2013-10-24, 10:12 AM | Сообщение # 6
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Кестен
В Китай кестените от векове се използват при оплаквания от лошо храносмилане, диария, често уриниране, сексуални смущения, артрит, ревматизъм и бъбречни заболявания. Съвременните изследвания сочат, че кестените са богати на витамин А, В,, В, и С, на фосфор, калций, желязо и на други хранителни вещества. Кестените могат дасе ядат сурови или сготвени.
 
ГостьДата: Сб, 2013-11-02, 9:45 AM | Сообщение # 7
Група: Гости





Кафяви морски водорасли
Това е жилаво, мсесто и скъпо водно растение, което се срещав изобилие в зоните с най-висок прилив. То е подобно на желе лесно се забелязва върху морската повърхност и често, стига до брега, носено от прилива. Д-р Сун Съмяо е първият древен лечител, открил, че водораслите могат ефикасно да лекуват възпалено и подуто гърло, лумбаго и ревматизъм. Те са богати на белтъчини, на витамин С и на йод. Съвременните изследвания сочат, че кафявите морски водорасли възпрепятстват образуването на тромби и следователно предпазват от редица сърдечни заболявания. В Традиционна китайска медицина се ползват за да се намали холестерола в плазмата и кръвното налягане а също да облекчат лошото храносмилане и случаите на хранителни отравяния.
 
kisokДата: Сб, 2013-11-02, 9:52 AM | Сообщение # 8
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Лотосови семена

Това са семената на лотосите, които растат в езера или водоеми.Те приличат на фъстъци. Съществуват два вида лотосови семена: бели и черни. И двата притежават еднакви хранителни и медицински свойства. От векове в традиционната китайска медицина лотосовите семена се смятат за една от най-добрите лечебни храни. Използват се за облекчаване на сексуални смущения, импотентност, полюция, хронична диария, влошен апетит, неспособност за задържане на урина, често уриниране, неврастения, безсъние, сърдечни болести, високо кръвно налягане и топлинни удари. Лечебното му въздействие се дължи на богатото съдържание на протеини, желязо, калций, фосфор и множество витамини.За да се консумират, лотосовите семена обикновено се варятвъв вода около половин час н се доба­вя малко захар, Лотосовите семена могат да се сготвят и с ориз.
 
kisokДата: Сб, 2013-11-09, 1:58 PM | Сообщение # 9
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Череша
Този плод има силни противовъзпалителни и противогнилостни свойства. Стимулира нервната ихраносмилателната система. Черешите според традиционната китайска медицина са добро „лекарство" против лошо храносмилане, запек и преждевременно застаряване. И което е по-важно - те са една от храните с най-силни антиканцерогенни свойства. Черешовият сок е не по малко ефективен от самия плод. За постигането на по-добър лечебен ефект най-добре е черешите да се консумират сурови.
 
kisokДата: Чт, 2013-11-14, 5:03 PM | Сообщение # 10
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Маслини и зехтин
В Китай маслините се смятат за „плод надълголетието".Те се използват за лечение на лошо храносмилане, високо кръвно налягане, затлъстяване, зъбобол, влошен апетит, преждевременно застаряваме, запек, камъни в бъбреците и високо съдържание на холестерол. Зехтинът е най здравословната от всички ядивни мазнини (освен омега-3). Маслините и зехтинът в традиционната китайска медицина спомагат за понижаване нивото на холестерола и за контролиране на кръвното налягане - два начина за избягване на диабета и на сърдечните болести. Зехтинът може да се прилага и външно за лекуване на изгаряния, натъртвания и навяхвания. Използвайте зехтин по време на готвене или за овкусяване на други храни. Полезно е поне веднъж седмично да ядете маслини.
 
kisokДата: Чт, 2013-12-05, 10:51 AM | Сообщение # 11
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Дункай
Жените в Китай използват това растение от векове за облекчаванена предменструалния синдром, симптомите на менопаузата и за лечение на безплодие. В Китай то се смята за най-важното тонизиращо средство за жените и се използва за лечение на предменструален синдром и на спазми на матката. Той е богат на етерични масла, фолиева киселина и витамин В12. Според китайската традиционна медицина дункай стимулират производството на кръвни клетки, подхранват кръвта и подобряват циркулацията й - все важни за здравето на жените неща. Дункуай влияе
добре и при измръзване на крайниците, анемия и обща отпадналост. Използва се изсушеният корен на това растение. Приготвя се стандартно и може да се купи от всеки китайски магазин за билки. Взима се три пъти дневно на дози от по 200 мг.
 
kisokДата: Ср, 2013-12-18, 12:24 PM | Сообщение # 12
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Чесън
Ще го намерите в почти всяка китайска кухня, където се използва като народен лек от хиляди години. Чесънът е зеленчук със силно антитуморно, антибактериално и антивирусно действие и с изразени антибиотични свойства. Наред с всичко останало, в китайската традиционна медицина чесънът се използва при лошо храносмилане, облекчава и лекува дизентерия, убива бактериите и други паразити в тялото, спомага да се избегнат и излекуват настинката и грипът, лекува стомашни язви и диария, прочиства кръвоноснитесъдове и стомаха, предотвратява и лекува пневмония и туберкулоза, елиминира токсичните отпадъци от тялото, понижава кръвното налягане и нивото нахолестерола, предпазва от сърдечни заболявания, лекува синузит, повишава половата активност, стимулира производството на антитела икръвообращението, възпрепятства образуването на фатални кръвни съсиреци и рак на стомаха идебелото черво.
Повечето от терапевтичните му свойства се дължат на неговите лечебни съставки, като алицин, ажоен, алилсилфид и полифеноли. Полифенолите защитават сърцето.
Алицинът, главната съставка в чесъна, е силен антибиотик и ефикасно средство срещу гъбички и рак.
Най-добрее чесънът да се яде суров, защото алицинът -най-важният ензим в него, се разгражда от топлината. Една или две скилидки чесън по време на ядене ще окажат своето лечебновъздействие. Но преди това трябва добре да го сдъвчете, защото само тогава хранителните му съставки ще се отделят най-добре и ще бъдат усвоени от организма.
 
kisokДата: Сб, 2014-02-01, 12:18 PM | Сообщение # 13
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Ленено масло

То набавя необходимите на организма мастни киселини Омега-3 и Омега-6, които спомагат за поддържане на мастната обмяна и функционалните нива на триглицеридите и холестерола в кръвта. Подпомага функционирането на мозъчната дейност, сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, нервната система и чернодробната функция. Според китайската традиционна медицина лененото масло благоприятно повлиява дейността на костно-ставния апарат и имунната система.
 
kisokДата: Сб, 2014-02-01, 12:24 PM | Сообщение # 14
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Джинджифил
В продължение на много години китайците използват джинджифила и като подправка, и като лечебно средство. Сещат се за него при проблеми с храносмилането, настинка или грип и свързаните с тях усложнения. Натрупваният с поколения опит на китайската традиционна медицина доказва, че джинджифилът може да лекува тези болести и дори нещо повече - ускорява метаболизма и укрепва имунната система.
Подобно на чесъна, джинджифилът е силен антивирусен и антибиотичен препарат. Той подпомага отделянето на секрета от гърлото и това го прави превъзходен препарат за откашляне. За да включите джинджифила в ежедневната си диета, можете да го нарежете на филийки и да го ядете суров или да го сготвите с други храни.
 
ГостьДата: Пн, 2014-02-10, 1:10 PM | Сообщение # 15
Група: Гости





Захарна тръстика
Захарнататръстика съдържа глюкоза, белтъчини, калций, фосфор, желязо и витамини.
Използва се за лечение на гаде­не, запек, хранителни отравяния и преждевременно старее­не. Многодълголетници твърдят, че имат навика всеки ден да пият по една чаша сок от захарна тръстика. В Китай захар­нататръстика се използва и за лечение на рака. 

Added (2014-02-10, 1:10 PM)
---------------------------------------------


Броколи
Този зеленчук притежава ценни антиканцерогенни свойст­ва. Затова китайската традиционна медицина препоръчва да го включите в хранител­ния си режим. Активните хранителни съставки с антиканцерогенни свойства в броколите са сулфорафанът, бетакаротенът и индолекарбинолът. Тъй като повечето хранителни съставки в зеленчуците се намират яли в кожичката им, или непосредствено под нея, където замразяването, светлината или топлината могат да ги разрушат, най-добре е броколите и оста­налите зеленчуци да се съхраняват на хладно (не студено) и тъмно място. Трябва да се мият, а не да се киснат във вода и не трябва да се режат, докато не дойде време да се готвят. Запазе­те останалия от варенето бульон и го използвайте за супа.


 
kisokДата: Пт, 2014-02-28, 7:40 PM | Сообщение # 16
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Цариградско грозде
Цариградското грозде многоприлича на френското и е сил­но стипчив плод, който в процеса на зреене променя цвета си от бледозелен до кехлибарен. Плодовете са с големината на череша и леко кисели, но като узреят, стават сладки. Тези ди­ви плодове са богати на витамин С и Е. Те могат да успокоят разстроен стомах, да лекуват загуба на апетита, хранителни отравяния и треска и дори да предотвратят развитието на ня­кои видове рак. През 1995 г. едно проучване на Университета в Илиноис доказва, че екстракт от цариградско грозде въз­препятства дейността на ензимите, които предизвикват рак. Цариградското грозде сеизползва най-често за приготвянето на сладкиши, но светложълтите на цвят плодове са достатъч­но сладки, за да се ядат и сурови.
 
kisokДата: Пт, 2014-02-28, 8:47 PM | Сообщение # 17
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Чушки
Независимо от цвета си, чушките са превъзходен източник набетакаротин, витамин С, калций, фосфор, натрий и калий. Според традиционната китайска медицина чушките подобряват апетита, храносмилането, кръвообращението, стимулират сексуалното желаниеи способности и подпомагат спадането на отоци. Затова са много полезни при лечение на настинка, грип, главоболие, артрит и различни други заболявания, причинени от влагата или студеното време. Чушките могат да се използват при готвене или да се накиснат в оризов оцет, за да се извлекат лечебните им свойства. Лютите чушки обаче не се препоръчват като лечебно средство, освен в изключително студено време или в райони със студен климат.

 
kisokДата: Вт, 2017-01-17, 1:28 PM | Сообщение # 18
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Фурма
Фурмите присъстват в кухнята на Китай от векове. Те съдържат белтъчини, витамин А, В и С, фосфор, каротин, калций, желязо и други хранителни вещества. В качеството си на лекарство фурмите помагат при загуба на апетита, безсъние, диария, предменструален синдром, анемия, сексуални смущения и неврастения. Можете да ги ядете сурови, сготвени отделно или с ориз, както и в различни сладкиши.
 
kisokДата: Вт, 2017-01-17, 1:31 PM | Сообщение # 19
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Картофи
Картофите са полезни при лечението на артрит, язва. сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт. Те са богати на калий - минерал, регулиращ сърдечната дейност и кръвното налягане. Като лекарство против артрит д-р Фогел препоръчва ежедневното приемане на сока от поне един картоф, който се пие на малки глътки сутрин на гладно. Нещо повече - картофите могат да лекуват изгаряния, диария, стомашни болки, бронхиална астма и алергични реакции на кожата.
Можете да ядете картофите, сготвени по всякакъв начин, но за медицински цели се препоръчва най-вече техният сок. Алергични обриви по кожата и изгаряния се лекуват с намазване на мястото със сок от картоф. За лечението на артрит бронхиална астма, диария, стомашни болки или за регулиране на сърдечния ритъм пийте дневно по една чаша картофен сок на празен стомах.
 
kisokДата: Вт, 2017-01-17, 1:43 PM | Сообщение # 20
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Лимон
Този толкова разпространен плод съдържа плодова киселина и множество витамини. С него може да се лекува диабет, високо кръвно налягане, астма, кашлица и лошо храносмилане. Освен това тон увеличава отделянето на слюнка –която е много важна за имунната система — и поддържа кожата мека и гладка. В Китай обикновено се консумира само лимоновия сок. Хората в Китай често запарват чая заедно с лимонови резенчета. Рядко се ядат целите плодове.
 
kisokДата: Ср, 2017-01-18, 11:03 AM | Сообщение # 21
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
ЛУК
Този ароматен зеленчук е любима подправка в китайската кухня. Известен е преди всичко с антибактериалните си свойства. Лукът съдържа големи количества калий (минерал, който лесно губим по време на потоотделянето), фито-вещества, алицин, синапено масло, витамини А, С, В1, и В2, сулфорафан и алилсулфиди -- група силно антиканцерогенни съединения. Едно клинично изследване, проведено в Холандия върху повече от 3000 души, показва, че консумирането на поне половин глава лук дневно може да намали наполовина риска от рак на стомаха. Това вероятно се дължи на факта, че алилсулфидите активират ензими, които неутрализират канцерогенните вещества. Благодарение на съдържащите се в него флавони лукът свежда до минимум заболяванията на кръвта, като намалява способността й да се съсирва и предотвратява инфаркта. Лукът намалява високо то кръвно налягане и нивото на холестерола. Той улеснява дишането по същия начин, както и чесънът, облекчава настинките, унищожава бактериите в тялото, повишава апетита, намалява кръвното налягане и подобрява храносмилането. Използва се и външно за лечение на възпаления, ухапвания от комари и изгаряния.
 
kisokДата: Ср, 2017-01-18, 11:22 AM | Сообщение # 22
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Мед
Китайците смятат, че след като пчелите събират прашец от хиляди различни цветя, които се смятат за лечебни, следователно и медът също притежава многобройни лечебни качества. Ето защо те вярват, че медът може да подхрани черния дроб, да овлажни белите дробове, да забави пулса и да намали кръвното налягане. В продължение на векове той е бил широко използван в Китай за лечението на различни заболявания, като анемия, безсъние, заболявания на сърцето и на черния дроб, стомашни проблеми, астма, запек, преумора на очите, неврастения бронхит, кашлица, сексуални смущения, високо кръвно налягане и хранителни отравяния. Съвременните изследвания показват, че медът съдържа много захари, белтъчини, различни ензими, витамин А, В1, В2 , В6, С, О и К, както и органични киселини, като фолиева и лимонена киселина. Можете да консумирате или само мед, или хляб и чай с мед.
 
kisokДата: Вс, 2018-02-25, 7:44 PM | Сообщение # 23
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 27
Репутация: 10
Статус: Офлайн
Според китайската традиционна медицина бъбреците (водата) подхранват черния дроб (дървото);
Черният дроб (дървото) снабдява сърцето (огъня);
Сърцето (огънят) затопля далака (земята);
Далакът (земята) допълва белите дробове (метала); а белите дробове (металът) укрепват бъбреците (водата).
От друга страна, според китайската #традиционна медицина здравият черен дроб (дървото) регулира далака (земята); Здравият далак абсорбира излишната вода в бъбреците; Здравите бъбреци не позволяват на огъня в сърцето да изгори белите дробове (метала) и т. н.
 
Форум билкови добавки » Традициона китайска медицина » Хранителни добавки » Храните в традиционата китайска медицина (Храните в традиционата китайска медицина)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz