Пт, 2021-03-05, 9:12 PMНачало | Sign Up | Вход

Section categories

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог файлове - билки

китайската традиционна медицина и сезоните - лято
2012-09-12, 1:35 PM
Лятото е сезон свързан с покачване на температурите и повишаване на вътрешния огън в тялото. Според китайската медицина това означава излишък на телесна топлина, което може да повлияе неблагоприятно върху правилното протичане на енергията в тялото и да внесе дисбаланс във функционирането на някои системи от органи. През лятото се изострят сърдечните заболявания. Горещините и потоотделяне натоварват работата на сърцето и нарушават неговия ритъм. Засиленото отделяне на пот води до загуба на соли в организма, което е причина за аритмия и проблеми със сърцето. За това препоръчваме през лятото да се ядат повече солени и кисели продукти. Храната през летните месеци трябва да е лека. Препоръчват се сезонните плодове и зеленчуци. Според китайската традиционна медицина, причината за покачване на вътрешния огън, може да е както горещото, така и студеното време, също силният вятър или сухият въздух. В зависимост от причинителя се различават два вида огън - сух и влажен, които имат сходни прояви, но трябва да се лекуват по различен начин. Най-чести симптоми при покачване на вътрешния огън през летния сезон са червени сърбящи пъпчици, заобиколени от зачервена кожа. Обикновено те избиват на лицето и шията, но могат да се появят и по гърдите, гърба, врата, вътрешната страна на бедрата и подмишниците. Други симтоми при покачване на вътрешния огън могат да бъдат - ранички в устата, херпеси, сърбежи по цялото тяло, безсъние, осушаване на очите и кожата, раздразнен скалп, лесно раздразнение и склонност към избухване. Издигането на вътрешния огън води и до ускоряване на метаболизма, то това може да доведе и до покачване на кръвното налягане, увеличаване на щитовидната жлеза, стомашни неразположения, възпаления на ставите и др. Повишаването на вътрешния огън само по себе си не е заболяване и често минава незабелязано и трае кратко време, без да оставя никакви отрицателни ефекти върху здравето. 
За да се избегне прегряване на тялото през летния сезон е добре да се приемат повече билкови напитки с разхлаждащ ефект, като чай от Хризантема и да се намали приемът на храни покачващи огъня - мазно месо, пикантни подправки, някои цитрусови плодове като ананас и папая. Да не се прекалява с консумацията на алкохол и газирани напитки, както и с напитки енергизиращи тялото.
Между естествените храни за смъкване на вътрешния огън са повечето зелени зеленчуци и някои плодове като круши и диня.
Няколко съвета от китайската традиционна медицина: през летния сезон е добре да се поддържа ясен и хармоничен ум и бодър дух, да се внимава с психичното напрежение и де не се изпада в крайни настроения. През лятото е добре да се ляга към 22:00 часа и да се става рано, по възможност да се ляга за следобедна дрямка, през деня. Да се консумират лесносмилаеми храни, с по-малко подправки, повече зеленчуци и плодове. Добре е ястията да са по-кисели и да не се приемат горещи, да не се преяжда. Подходяща храна през летния сезон е зеленият боб.
Оптимизмът и правилната нагласа, помагат за нормалната циркулация на жизнената енергия Ци. Мързелът, апатията, раздразнението и меланхолията пречат на свободната циркулация и пораждат заболявания. Добър начин за поддържане на тонуса са леките физически натоварвания и ежедневния душ с топла вода, който успокоява нервната система и подобрява кръвообращението, подобрява съня и премахва умората.
Профилактиката на заболяванията е основополагащ принцип в китайската медицина. През летните месеци се укрепва сърцето с разнообразни билкови продукти. Това са най-удачните месеци за подсилване и профилактика на сърдечно-съдовата система. Ако енергията на сърцето е слаба, кръвта не се движи добре по меридианите и не достига пълноценно другите органи. При заболяване на сърцето възникват безсъние, душевно безпокойство, затруднена концентрация, съновидения, лесна уморяемост, аритмия. 
Огледало за състоянието на сърцето е лицето - ако сърцето е здраво, цветът на лицето е естествен и здрав.
Радостта заздравява сърцето, но прекомерната радост го натоварва.
През лятото е добре да се приемат билки, които да подсилват енергията на сърцето и да хармонизират телесната топлина и психическо равновесие. 
Краят на лятото е период, в който не бива да натоварваме далака и стомаха. Преяждането и преумората след ядене, вредят на дейността на далака, а продължителните размисли подтискат дейността му затова приемаме билкови продукти подобряващи работата на тази система.
За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Категории билкови продукти: My files | Добавено от: kisok | Tags: далак, билкови продукти
Views: 608 | Downloads: 0 | Рейтинг: 5.0/1
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz