Вт, 2022-05-17, 7:31 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина
Entries in category: 101
Shown entries: 31-40
Pages: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 »


Лятото принадлежи на стихия огън.

През лятото слънцето е максимално активно. В природата, през лятото енергията ян е максимална, а енергията ин е минимална. Натрупва се енергия на Ян, която загубихме през зимата. Но в същото време през лятото, с увеличаване на топлината и увеличаване на ян, енергията Ин намалява. Тъй като ян расте и в природата той се среща много, през този период е необходимо да се натрупва ян, от една страна, а от друга - да се запазва и поддържа ин. Например, за да натрупате ян през лятото, трябва да излезете навън. В същото време трябва да бъдем по-малко време под директните слънчеви лъчи, за да не създаваш излишък на ян в тялото и да не се прегряваме. И за да се поддържа ин, т.е. да не се губи, е необходимо да се разпредели физическото натоварване хармонично през този период, за да не се потим много.

Защо загубата на ин е свързана с изпотяване? Кръвта е носител на ин енергията на нашето тяло, а течността свързана с елемента огън, е пот. Според китайската традиционна медицина потта е част от кръвта. Ако се загуби пот то кръвта се губи и човекът става слаб. Ето защо, ако човек се поти, сърцето и кръвта му отслабват. Когато сърцето е отслабено и инската енергия на сърцето е намалена, тогава има относителен излишък на ян енергия на сърцето (по отношение на енергията ин). А относителният излишък на ян на сърцето е топлина в сърцето, която води до лудост и психични разстройства в една или друга степен. Но могат да се развият и други синдроми като безсъние, нелечими и различни нервни разстройства. За да се въстанови баланса в сърцето и кръвоносната сисистема могат да се приемат профилактично различни билкови продукти. 
В началото на лятото подхранваме сърцето с билкови продукти еликсир Син ан бао, билков продукт цзян я ван, с билков продукт Витаваз.

Като правило, патогенният фактор жега ускорява всички процеси в организма, и следователно, ускорява не само благоприятните, но и нежелателните, като застаряване на тъкани, органи и всички системи в нашето тяло. Вкусът, свързан с елемента Огън, е горчивия. Това е най-благоприятният вкус на летния период, едновременно със стипчивия и сладкия. Затова  според традиционата китайска медицина горчивият вкус трябва да присъства в храната през този сезон, за да се отстрани излишната топлина от тялото. През лятото страда и харносмилателната система и стомаха. Затова препоръчваме билков продукт Ци.

През лятото не е добре да се преуморяваме. Това е сезонът, когато е полезно да се почива, да бъдем мързеливи, да си почиваме на сянка и да спим през деня. Такъв сън е много полезен в периода от 15.00 до 19.00 часа, продължаващ около 20 минути и не веднага след хранене. Тази практика ще помогне да се поддържа ин енергията в тялото и да се укрепят бъбреците. Ако имате слабост в бъбреците може да приемате билков продукт Лю вей.

През лятото се препоръчва да се поддържа ин (бъбреците имат минимална енергия), което означава да се добавят онези вкусове, които ще ги подхранят. През летния сезон е необходимо да се натрупва ян, а от друга страна, да се премахва излишната топлина.

Традиционната китайска медицина препоръчва консумиране на копър, магданоз, зелена салата, спанак, коприва, глухарче. Като цяло, по-голямата част от зеленината, която расте в градината има горчив вкус. През предишния сезон сме натрупали енергията на вятъра и сухота. В допълнение, през лятото губим много течност с пот, така че през летния сезон е добре да се яде повече полутечна храна (супи, таратори, супа от цвекло), за да попълни загубата на течност.

Също така е полезно да се ядат млечни продукти. Като: пълномаслено прясно мляко, сирене, кашкавал, извара. Това е единственият период, когато консумацията на млечни продукти е благоприятна. Те охлаждат тялото и допринасят за натрупването на влага в тялото.

Елементът на огъня в традиционната китайска медицина се свързва със зърна като ориз, просо и пшеница. Ето защо е добре да се яде ориз, просо и пшеница с много топено масло. Тези зърнени храни охлаждат тялото като цяло и охлаждат сърцето. Тези зърнени храни поддържат енергията на стомаха, особено течността, овлажняват тялото и са добри в противодействието на енергията на огъня. Полезно е през лятото да се яде овесена каша и каша от елда. Лятото и ранната есен е единственото време на годината, когато можете и трябва да ядете не само варени, но и сурови зеленчуци. По това време  в природата има много ян, а суровите храни са студени и влажни, тоест те носят много ин енергия. Ето защо, мокри, хладни и сладки зеленчуци са особено полезни, като например: краставици, тиквички, листни зеленчуци, авокадо, зеле, цвекло, моркови, коприва, киселец (има индивидуално свойство - премахване на топлина, въпреки че съдържа кисел вкус) ,

 От плодовете полезни са сладките и сочните тези, които успокояват добре сърцето. Това са кайсиите, черешите, прасковите, ягодите.

През лятото се препоръчва зелен чай.

От месото може да се яде пилешко и не мазно свинско. Не се препоръчва консумиране на риба и агнешко.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 265 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-06-02 | Коментари (0)

През лятото е горещо и за това янската енергията на Ци е най-силна и разширява кръвоносните съдове на тялото. В резултат на прилив на кръв и ци (жизнена енергия) към повърхността на тялото човек се изпотява, появява се летаргия и спада апетита. Ето защо е важно и през лятото да пазите здравето си. Но как?  През лятото всичко бързо расте соковете на небето се разливат надолу, а соковете на земята са издигат. Когато те се срещнат, всичко цъфти и дава плодове. Необходимо е да си лягате късно и да ставате рано. Не се оплаквайте от топлина, по-добре е да направите нещо полезно на открито, релаксирайки и наслаждавайки се, отколкото да сме развълнувани. Това е ключът към доброто здраве през лятото. За да се въстанови баланса в организма могат да се приемат профилактично различни билкови продукти. 

Емоционален баланс. През летните жеги  хора трябва внимателно да следят за емоционалното си състояние.  Докато те са балансирани и успокоени, те няма да се измъчват топлината. Както гласи старата поговорка: „Спокойният човек, топлината не тревожи силно. " Това е най-добрият начин за прекарване на жегата. Не бъдете алчни за прохлада. Старите хора имат по-малко кръв и ци. През лятото всички пори са отворени, топлина и потта излизат навън и човекът става уязвим на студения вятър, в резултат се появява болка в ставите, загуба на усещане и парализа на крайниците. Ето защо, човек трябва да бъде предпазлив както от прегряване, така и от свръх прохлаждане. Не спете на пода, под стрехите, изключете през нощта вентилатора или климатика. Всичко това ще помогне да се избегне нахлуването на патогени. Една стара китайска поговорка гласи: „ От вятъра се крийте като от стрели". Вашето желание от прохлада за сън привлича и болести. Ако студът влезе в тялото, то това води до нарушено храносмилане, коремна болка и чревна слабост. За храна е по-добре да предпочетете лека и добре усвояема диета, състояща се от зеленчуци, бобови растения, плодове, пъпеши, дини и зърнени храни. През лятото добре освежава динята. Тя е доста питателна и допринася за извеждането с потта на водата и диелектрици (соли). Въпреки топлината, трябва да бъдете внимателни, когато консумирате студени храни, което може да причини проблеми със стомаха и червата, да доведат до стомашни болки, повръщане и слабост в корема. Избягвайте залежали храни, защото бактериите могат да причинят заболявания на храносмилателния тракт, като възпаление на тънките черва (ентерит) и дизентерия. За подобряване работата на стомашночревния тракт и далака традиционата китайска медицина препоръчва капсули Ци. Когато работите през жегите телесната топлина няма време за пълно излиза в околната среда и следователно се натрупва вътре, което може да причини главоболие, гадене, слабост в крайниците и дори припадък от топлинен удар. Когато човек работи или върви под горещото слънце разширението на кръвоносните съдове на главата и мозъка може причини главоболие, замаяност или загуба на съзнание. Това е слънчев удар. Заради прекомерно изпотяване в тялото значително намалява количеството течност и се причинява замаяност, жажда, раздразнителност. Всички тези нездравословни състояния са вследствие на топлина. Такива условия могат да възникнат под влиянието на силен вятър.

Лятото е благотворно за натрупването на енергия, толкова необходима за нас през студения сезон. Ако през един топъл период човек не може да укрепи сърцето си и да натрупа достатъчно енергия, през зимата човек непрекъснато изпитва умора. Следователно, за да се посрещне следващата зима напълно въоръжени - на високо енергийно ниво, е необходимо да се предприемат действия укрепящи сърцето. Профилактично през летния период може да се приема билков продукт Син ан Бао.
Времето за максимална активност на сърдечния меридиан е между 11 - 13 часа, а най-доброто време на годината за укрепване на сърцето е лятото.!
Ако човек страда от високо кръвно (хипертония) може да ползвате билков продукт Цзян я ван. Билковият продукт Цзян я ван е антистресово средство, регулиращо кръвното налягане.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 229 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-05-24 | Коментари (0)

„Ти си това, което ядеш“, тази истина е била известна на човечеството от древни времена. Днес многобройни изследвания на учени потвърждават следното: нивото на нашата дейност и общото здравословно състояние са пряко зависими от консумираните храни. Особено важно е да следят за диетата си за тези, които имат здравословни проблеми. Какво трябва да ядем, за да станем здрави, красиви, активни дълголетници?

Говеждо за сърцето ми

Мнозина считат, че месото не носи много ползи на нашето здраве, а на хора страдащи от сърдечни проблеми като цяло може да бъде вредно. Едно от последните проучвания на популярното американско списание за здравословно хранене обаче отхвърля тази гледна точка. Изследователите достигат до извода, че хората, които включват говеждо месо в ежедневната си диета, имат по-ниски нива на холестерол в кръвта от тези, които не ядат говеждо месо. Експериментът включва няколко десетки души, страдащи от хипертония. Храната специално разработени от лекари и диетолози, се състоят от месо, млечни продукти, зърнени храни, както и пресни зеленчуци и плодове. За готвене са използвани само не мазно месо. След месец на изследване, участниците в експеримента, които консумират печено говеждо и други ястия от говеждо месо, намаляват нивото на „вредния” холестерол с 20%, докато полезният се увеличава с 13%. Защо резултатите от изследванията противоречат на десетки предишни експерименти? Причината е, че в предишни проучвания се взема предвид не само прясното месо, но и преработените му продукти: колбаси, кренвирши и др.

Според учените олеиновата киселина, която се съдържа в говеждото и телешкото месо, е истински еликсир за сърцето, макар най-полезна в състава на говеждото месо е стеариновата киселина, която увеличава съдържанието на "добър" холестерол в кръвта.

За намаляване на холестерола традиционната китайска медицина препоръчва билков продукт Цзин-ю. За подобряване работата на сърцето препоръчваме еликсир Син ан бао.

Орех: не в веждите, а в окото. Австралийски учени са открили, че орехите могат да ни помогнат да поддържаме добро зрение до старост. Факт е, че орехите както и рибата са богати на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от свързани с възрастта промени в централната част на ретината и макулата. А дегенерацията на макулата води до загуба на зрението в напреднала възраст. Според учените редовната консумация на малко количество орехи намалява риска от слепота с цели 35%! Мастните киселини предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки, намаляват възпалението и увреждането на клетките. 
Билков продукт Лю вей помага за съхраняване на зрението.

Лимоново настроение

Студеното време и липсата на слънце през зимата понякога ни предизвикват желание да спим денонощно: в транспорта, на работното място, след работа. През лятото в жегите също се чувстваме изтощени и изморени. Оказва се, че за да сме бодри сутрин, има много прост и ефективен начин ... Факт е, че след нощния сън, тялото ни се нуждае от определено количество вода, за да филтрира токсините и да подобри работата на клетките. И за да се поддържа достатъчно ниво на хидратация в тялото, достатъчно е да се изпием чаша вода с резен лимон на празен стомах. В допълнение към факта, че „вълшебната напитка” снабдява тялото с влагата, от която се нуждаем, тя също така осигурява оптимален баланс на антиоксиданти и електролити. Лимонът е естествен източник на витамин Р, който няколко пъти подсилва работата на витамин С. Според проучванията, пиенето на чиста вода с лимон подобрява пропускливостта на мрежата от капилярни съдове, както и притока на кръв, така че човек не се чувства възбуден (например, когато консумира кофеин) , а по-скоро освежен.
За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 240 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-05-18 | Коментари (0)

Задължително трябва да ходим боси! Разбира се, днес почти няма възможност да го правим навън -но може да ходете в къщи или на двора ако живете в къща с двор. Ако имате студен под, все пак свалете чехлите за най-малко 10 минути. И ако имате достатъчно желание да  правите това три пъти на ден, мога да Ви поздравя - ще си живеете още, много сте далеч до старостта. 
Необходимо е да се ходи на пръсти, на пети, както и по вътрешната и външната страна на стъпалото. Това укрепва мускулите, костите на краката, подобрява циркулацията им и затова подобрява работата на вътрешните органи. И всъщност това е доста лесно, само мързелът може да ни попречи. 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 204 | Aвтор: билкови | Добавил: kiso4ki | Дата: 2019-04-23 | Коментари (0)

Дисковата херния е една от "болестите на века". От гледна точка на традиционната китайска медицина (TКM), хернията на междупрешленните дискове - това е преди всичко нарушение на проходимостта на меридиана на пикочния мехур. Възниква "синдромът на пълнота" - поради застой на кръвта и Ци. Той причинява силен болков синдром, придружен от спазъм на мускулите, кръвоносните съдове, нарушения на чувствителността, а също и на движения. Хернията също така показва празнота в меридиана на бъбреците. Според китайската традиционна медицина, основните симптоми на слаба бъбречна система са болки в гърба плюс слабост в коленете. В концепцията за TКM, бъбреците са "коренът на живота", който задейства цялата невро-ендокринна система на организма. В допълнение, китайската медицина смята, че дисковата херния също е дължи на метаболитни нарушения в черния дроб, отговорни за състоянието на свръзките. Колагенът се синтезира в черния дроб, строителен материал за всички  ставите до междупрешленните дискове, включително лигаментите. Тъй като става дума за сложен дегенеративен процес, човек трябва да разбере: ако вече има дискова херния , този проблем ще го съпровожда през целия му живот. Но с комплексно въздействие върху него, той може да бъде значително намалено, за да се предотвратят рецидиви, когато човек  страда от болка отново и отново. Хернията, въпреки че не изчезва завинаги, може да намали размера си, което води до намаляване на болката, мускулно-тоничните синдром и да доведе до възстановяване на двигателните функции. Много рядко, но се случва хернията напълно да изчезне. При лечението на дисковата херния, лекарят по ТКМ, в допълнение към масажи и иглотерапия, непременно ще предпише на пациента натурални билкови продукти и препарати на традиционната китайска медицина - хапчета и еликсири, от които до голяма степен зависи резултатът. Най- добър ефект оказва билковият продукт Лю вей, билков препарат Сяо яо и перлен прах Хуанхе.  Създадени по древни рецепти, тези билкови продукти и комплекси действат директно върху причината на заболяването: те ви позволяват да възстановите онези системи, чиято слабост е довела до появата на хернията.
За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 314 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-04-06 | Коментари (0)

Традиционната китайска медицина има над 5000-годишна история. Един от основните древни принципи натрадиционата китайска медицина е лозунгът "Предотвратяване на болестта" (в превод на китайски език,  буквално означава "превантивно лечение"). „Превантивни мерки“ са мерки, насочени към предотвратяване на всяко негативно събитие, преди неговото възникване в случая профилактика на органи и системи в човешкия организъм. С други думи, традиционната китайска медицина се стреми да "лекува пациента преди да е настъпило заболяването". Основното правило на лечението е да се елиминира причината за заболяването и факторите които го пердизвикват. Терапевтичните правила включват и лечение на пациент със строго съобразяване с неговата индивидуална предразположеност, географско местоположение и време на годината. Традиционната китайска медицина разглежда човека като част от природата и органично цяло. Всички явления на света, включително човекът и природата, се интерпретират като взаимодействие между двете начала - Ин и Ян, които са противоположни аспекти на една реалност.
В нормално състояние, т.е. в здрав организъм, общество и природа, между Ин и Ян трябва да се поддържа тясна връзка и пълно равновесие. Появата и развитието на болестта се разглеждат от китайската медицина като резултат от борбата между защитните сили на организма и разстройството, причиняващо болестта, като проявление на дисбаланса между Ин и Ян. Като цяло, всяко физическо или психическо състояние, при което има излишък в сравнение с приетата норма, се приписва на Ян състояния и недостатъчностатъчността към Ин състоянията.
Основавайки се на принципа на баланса Ин и Ян, основната задача на лечението в източната медицина е възстановяването на нарушения баланс на Ин-Ян и осигуряване на неговата хармония, т.е. рбезпрепятствено протичане по меридианите на енергията Ци. За това за китайските лекари няма болен стомах или болни бъбреци, жлъчка, той вижда цялото тяло едновременно във взаимодействието с частите му и отделните органи и системи. Системата от меридиани, преминаващи през човешкото тяло, има повече от хиляда акупунктурни точки. Чрез повлияване на тези точки, потока на енергията Ци се подобрява и балансът Ин-Ян се възстановява. Това е, което прави традиционната китайска медицина на първо място с помоща на билкови продукти рецептите за които са на хиляди години, с помоща на масажи, ароматерапия и иглотерапия.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 239 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-04-03 | Коментари (0)

Студът се заменя от топлина, а в природата всичко постепенно се преминава към движение. В началото на пролетта, според традиционната китайска медицина, черният дроб и жлъчката се активират. Това може да се прояви в обостряне на хронични заболявания на тези органи или симптоми като замайване и зачервяване на очите, звънене и претоварване в ушите, чувство за пълнота на страните и горчивина в устата, неврози, постоянни главоболия (мигрени) и колебания в кръвното налягане.
Днес, приятели бихме искали да се докоснем до орган като черния дроб, който, според концепцията на  китайската традиционна медицина, е по-активен в нощния интервал от 1,00 ч. до 3,00 ч. ако вземем предвид ежедневния цикъл. Оттук и чернодробните колики, най-често възникващи по това време, и нощни кошмари, и др.. Ако разгледаме годишния цикъл, то черният дроб през пролетния период е най-чувствителен към промени във външната среда, податлив на заболявания, включително и предписването на лечение през пролетния период, позволява максимално въздействие върху черния дроб, върху една или друга от неговите функции. Ефектът върху черния дроб през този период от време ще бъде с максимален терапевтичен ефект и максимален резултат.
За тази цел в китайската традиционна медицина има специални билкови препарати, които се препоръчват да се приемат през пролетта с превантивни, профилактични и терапевтични цели. Разбира се, това не означава, че билковите продукти в друго време на годината няма да имат ефект. Това е погрешно схващане. Билковите продукти по всяко време на деня и годината оказват влияние. Само през този период от време се постига максимална ефективност. Тук трябва да се отбележи, че по това време чернодробните заболявания се проявяват активно или се влошават в хронични форми, тъй като през пролетта черният дроб е най-активен.
Например, може да има изразени симптоми на вирусен хепатит, "спящ" преди, токсичен хепатит. Явленията на застой на жлъчката могат да се засилят, при приемане на мазни храни може да се появи горчив вкус в устата. Често пациентът  смята  това за липса на витаминни, но изследването често показва  например, увеличаване на размера на черния дроб, структурата на тъканта му. За лечение на заболявания като застой на жлъчката на фона на нервния стрес или диетични нарушения, както и вирусен хепатит, токсичен хепатит, особено на фона на злоупотребата с алкохол, най-подходящ е билковия продукт Ху ган. Този билкови препарат на традиционата китайска медицина може да се припише към групата хепатопротектори от гледна точка на западната медицина. Името му говори само за себе си. От китайски език той се превежда като „Лекарството, което защитава черния дроб“.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 334 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-03-24 | Коментари (0)

Преди енергията на студа (зимата) да се трансформира в енергия на вятъра (пролетта), тя преминава през земята (междусезонието). Пролетта е време, когато Природата и човекът се събуждат от зимния зимен сън. Пролетта е периода, в който започват да духат източните ветрове. Традиционната китайска медицина и философия казва следното Изтокът ражда вятъра, вятърът ражда дървото, дървото поражда кисел вкус, а киселият вкус поражда черния дроб. Черният дроб произвежда сухожилия, сухожилията раждат сърцето, а черният дроб управлява очите. От емоциите, това е раздразнението. Раздразнението разрушава черния дроб. За профилактика ползвайте билков продукт Сяо яо.
Иска ни се да свалим тежките зимни дрехи и да станем по-леки отвътре. В диетата ни през пролетта значително намалява приеманото количеството месо (мазнини), масло. Пилешкото месо е подходящо за пролетния сезон. Много ни се иска през пролетта да хапваме зеленина, зеленчуци, нещо леко. В природата започва да нараства ян - денят се увеличава, расте броя на слънчевите дни и те стават по-топли. Всичко започва да оживява, да набира сила.
Детоксът е начин на прочистване на организма. Не става въпрос за диети. От гледна точка на традиционната китайска медицина (ТКМ) и диетологията, по това време на годината трябва да се консумират повече продукти, които дават сила и по-малко замърсяващи тялото ни. Това са зърнените култури - зърнени каши на вода, кълнове на семена, зеленчуци. Сред зеленчуците са за предпочитане - морковите, зелето, ряпата, репичките, дайконът. Те ще прочистят червата и ще премахнат дискинезията на жлъчните пътища. Ако нямате такава възможност можете да пречистите храносмилателната система с билков продукт Карвипар или Прогелвит. Най-активни през пролетта са черният дроб и жлъчния мехур. Те участват в храносмилането и метаболизма. Едни от основните органи на детоксикация.
Другите плодове и зеленчуци очакват своя сезон - лятото. В суров вид (особено сокове), сега - не се препоръчват (не са полезни).
Течности трябва да се пият толкова колкото Ви се иска !!! Не прекалявайте !!! Така казва вековният опит на китайската диетология, а не новите, които (казват пийте много вода) и не са потвърдени от времето и без дългосрочни резултати. Пийте само чиста вода. Тя ще изпълни клетките на нашите тъкани и органи. Различните напитки силно натоварват бъбреците, повишавайки тяхната функция за образуване на урина и отслабвайки силата им.  "Пия и пишкам". Намалете приема на сладкарски изделия, сладкиши, кафе, кисело мляко и прясно мляко. Тези продукти "изключват" далака от храносмилателната система, което води до необичайни изпражнения, мускулна слабост, умора и кървене. Най-добрите билкови продукти за здравето ще бъдат билков продукт Карвипар, Прогелвит, "Сяо яо", "Ху Ганг", слива "Вълшебна красота", "Син Ан бао".

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 338 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-02-23 | Коментари (0)

Стомахът трябва да се защитава! От работа му зависи здравето и самочуствието ни. Повечето заболявания са лесно лечими, ако състоянието на стомаха е задоволително. И обратно: дори простото неразположение може да се превърне в продължително заболяване, когато стомахът е засегнат. Какъв симптом ви притеснява дори при леко неразположение или лека настинка? Липса на апетит, гадене.
Стомахът винаги поема първия удар - това е нашата предна линия на защита. "Не наранявай Ци на стомах" - е предписанието на традиционната китайска медицина. Защото древното правило може да се тълкува по следния начин: при никакви обстоятелства не отслабвайте силата (Ци) на стомаха - контейнера не само за храна, но и за лекарства. Когато предписва лекарство на пациент, китайският лекар се грижи  и за стомаха му. Съставът на  рецептите на традиционната китайска медицина винаги включва компоненти, които предпазват стените на стомаха от възможни токсични ефекти. Като се вземат такива билкови продукти и чайове, пациентът не може да се страхува от "диспептични нарушения" - гадене, повръщане и други проблеми, които се появяват при прием на обичайни  лекарства известни като "странични ефекти".
Спомнете си как протичат процесите на храносмилането в нашето тяло. Първо, всяко парче храната трябва да се дъвче 36 пъти - това е просто правило, което знаем от детството. И това е доста разумно - в края на краищата „яденето“ на лошо дъвчената храна ще подейства зле на стомаха. След това храната се абсорбира и преминава в далака, който я превръща в фино хранително вещество и я транспортира по тялото. Известно е, че далакът работи със стомаха "извън фазата": силата на (Ци) на далака е насочена нагоре, а Ци на стомаха е насочено надолу. Съответно, далакът вдига хранителните вещества до главата, докато стомахът, напротив, изхвърля всички „мръсни“ - отпадъци. По този начин, той освобождава пространство отгоре, в мозъка, за чисти течности и хранителни вещества, които далакът вдига.
Така трябва да се случва, но ... Оказва се, че Ци на стомаха може да "спре" и дори "да тръгне" в обратна посока, т.е. да се качи нагоре. Какво чувстваме, ако понижаващата функция на стомаха е прекъсната, ще спре Ци? Първо, апетитът ще се влоши и след това ще изчезне, след това ще се появи подуване и болка в стомаха. Ако Ци на стомаха започва да се движи нагоре, то ще бъде придружено от хълцане, оригване, гадене, евентуално повръщане. Болестта, възникнала на този фон, дори и да не е тежка, се лекува с големи затруднения. Горните симптоми, и най-важното - усещането за "мътност" в главата - това е картината на наранен стомах. Няма значение кои от вредните фактори дава тласък. При ТКМ тези симптоми се наричат "празнота на стомаха". Казано по-просто, това е бавен, слаб мързелив стомах. За засилване работата на стомашно-чревния тракт може да приемаме билкови продукти, като пилюли Ци , капсули Велико въстановяване.
Стресът и медикаментите, преяждането, алкохолът и лошото качество на храната могат да бъдат пораждащи фактори. В допълнение, стомаха може да бъде отслабен от продължително хронично заболяване или хронична умора. Механизмът е съвсем прост. Слезката, най-близкият съюзник на стомаха, контролира мускулите и тяхното хранене. Поради хроничната умора мускулите нямат време да ядат и да се възстановят. Включително мускулните стени на стомаха. Хранене късно вечерта, прави лоша услуга на храносмилателната система.
Не забравяйте: "Яжте закуска сами си, и дайте вечерята на врага"? Защо? Стомахът "отива да спи" в 19:00 - това е времето на минималната активност на неговия меридиан. Максималната активност на меридиана на стомаха се проявява между 7-9 часа сутринта. Всичко, което се яде през нощта, попада в "спящия" стомах. Така че вместо процесите на разцепване и абсорбция ще има естествени процеси на разлагане, ферментация и гниене. А на сутринта, когато стомахът "се събуди", няма да му бъде до закуска. За апетита да не говорим.
Освен това стомахът може да включи най-простия механизъм на защита - гадене. Ако ви се гади, стомахът ви търси помощ. Как да му помогна? Не преяждайте, не яжте през нощта. Разходките, ходенето на чист въздух през деня укрепват далака и помагат на стомаха да смила храната.
Застой на Ци на стомаха. Това е друг  синдром. Друго име - “натрупването на храна в стомаха” - говори само за себе си. Среща се при неправилна диета, рязко преяждане или консумация на "тежка" храна. Това състояние е придружено от чувство за пълнота, преливане, а след това и болка в епигастралната област - „под лъжицата“. Липса на апетит. Ако се пристъпи на оригване, парене, повръщане - това са признаци на необичайно увеличаване на Ци на стомаха. Дебело бяло покритие на езика, наподобяващо мазнина, сочи за излишно натрупване на храна в стомаха. 
Всеки от нашите вътрешни органи работи както за организма като цяло, така и за самия него. Например, когато стомахът произвежда стомашен сок, без който процесът на храносмилането е невъзможен, това е работа за доброто на тялото, т.е. функцията ян. И когато той произвежда мукоид - основа на стомашната лигавица - това вече е работа за себе си, ин-функцията на стомаха. При неуспех на някоя от функциите възникват съответни заболявания - синдроми.
Как може да помогнем с билки , например при киселини и лошо храносмилане пръв помощник е билковият продукт Ци.  Също така може да Ви помогне и елексир Сяо ши бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 480 | Aвтор: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2019-02-12 | Коментари (0)

От гледна точка на традиционната китайска медицина (ТКМ) функционирането на черния дроб в човешкото тяло прилича на работата на диспетчер. Да Натрупва, съхранява, разпределя и наблюдава за разпределението - това е основната задача на черния дроб. По-специално, черният дроб според традиционната китайска медицина трябва да натрупва и съхранява кръв. Да следи, че всички органи и тъкани имат достатъчно количество циркулираща кръв. Задачата не е лесна, ако считаме, че нуждата ни от кръв зависи от времето на деня, натоварването на тялото и т.н. Така че, ако черният дроб не е съхранил достатъчно кръв, човек може да почувства замаян, ако мускулите изискват кръв, но това не е достатъчно - са възможни гърчове, изтръпване на ръцете и краката. При жените менструацията става оскъдна или даже отсъства. Също толкова важна част от работата на черния дроб е контролът на циркулацията на енергия (Ци). Когато енергията циркулира свободно, човек лесно преодолява стресовите ситуации, и е в балансирано състояние. Но всяко посегателство върху свободата на това движение ще се прояви външно, и преди всичко - емоционално. Нюансите на палитрата от емоционални смущения могат да бъдат диаметрално противоположни: от депресия (рев, тъга, неясна тревожност) до крайно възбуда (гняв, раздразнение, неспокоен сън с изобилие от сънища, вълни в очите, замаяност). Проявите зависят от това, какви процеси се случват в черния дроб: има застой на Ци или обратно, наблюдава се хиперактивност. Обратният процес също е възможен: ако човек е подложен на стрес за дълго време, изпитва емоционален стрес, тогава ще настъпи емоционален срив, който ще доведе до нарушаване на свободното движение на енергия Ци. Черният дроб не само е отговорен за циркулацията на енергия, но и регулира като цяло всички процеси на циркулация в тялото. Както казват китайските лекари, "необходимото вдига, ненужното спуска". Плюс - участва в процесите на храносмилането, ръководи процеса на секреция и отделяне на жлъчката.
Ако черният дроб прехвърли гнева си върху далака, се забелязва  подуване на стомаха, диария и други признаци на нарушен транспорт на хранителни вещества, не добра абсорбция на храната. В този случай, раздразнителност, депресия и изблици на гняв няма да ви накара да чакате - всичко това показва застой на Ци в черния дроб. Зачервяването и честата сълзивост в очите според традиционната китайска медицина показва, че черния дроб се нуждае от профилактика.
Какво може да предпази черния дроб - например популярния билков продукт Сяо яо. За възстановяване на функцията на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища, нормализиране на състава на жлъчката може да помогне билковият продукт Ху ган. Билковият продукт Ху ган се използва се при лечение на вирусни и хронични хепатити, инфекциозни заболявания на черния дроб, цироза на черния дроб, дисфункция на жлъчния мехур, обостряне на хроничен холецистит, при отравяне.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 270 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-02-02 | Коментари (0)


Copyright MyCorp © 2022 | Site managed by uCoz