Среда, 2018-04-25, 10:39 PMГлавно | Регистрация | Вход

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
Публикаци хранителни добавки
Главно » Статии традиционна китайска медицина

Total entries in catalog: 33
Показани статии: 31-33
Страници: « 1 2 3 4

До 15 февруари 2013 всички цени на билковите продукти са промоционални!!
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 302 | Добавил: kisok | Дата: 2013-02-11 | Коментари (0)

Многогодишно тревисто растение с 30-60 см височина с дебел корен 3-8 см в диаметър; цветовете, събрани в сенник, са розови, по-рядко бели; плодовете са дребни, светло-червени. Диворастящият женшен се среща в горските масиви на плаунините на Корея, Манджрия и Южно-усурийския край, но вследствие на усиленото му събиране и горските пожари е станал много рядък.

Добре е растението да е на възраст над 5 години, за да има добър ефект. Колкото по - стар е женшенът (най - ценени са тези между 7 и 15 години), толкова по - скъп е. Изсушените корени се нагряват и се нарязват на ситно, за чай, но малките парченца също така могат да се дъвчат, да се смучат или просто да се държат под езика.

Женшенът има сладко - горчив вкус и силен аромат, съдържа алкалоиди. Счита се, че действа добре на общото здравословно състояние и по - специално на умствените функции. В западната медицина и фармакология не се използва, въпреки, че съставките му могат да бъдат изолирани за производство на лекарства.

Сибирският женшен е растение, което се използва от хилядолетия в Азия и Източна Европа.  За приготвянето на лекарствени средства от сибирски женшен се използват корените на растението. Активните вещества в женшена са глюкозиди, наречени елевтеросиди. Освен тях се съдържат полизахариди. Тези вещества имат ключова роля за имуностимулиращата функция на сибирския женшен.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 1458 | Добавил: kisok | Дата: 2011-08-19 | Коментари (0)

Заедно с теорията за Ин и Ян, теорията за Петте елемента е основополагаща в традиционната китайската медицина. 

Учението на петте елемента, които са дърво, огън, земя, метал и вода представя принадлежността на всичко в субективния свят, както и чрез модели на взаимното пораждане и противопоставяне на тези елементи се обясняват връзките между нещата и законите на преобразуване. Традиционната китайска медицина използва тази теория за да опише функциите и връзките между основните органи (сърце, черен дроб, бели дробове, далак, бъбреци, стомах, жлъчка, черва и пикочен мехур и съответно да представи болестите, породени от нарушено равновесие между тези органи, както и тяхното лечение.

Теорията за енергията ци, наречена още "теория на петте движения и шестте ци” представлява изследване и проучване на естествени промени в астрономическите явления, климата и времето и тяхното влияние върху човешкото здраве и болести. Петте движения обхващат движения на петте елемента, което съответно символизира пролетта, лятото, дългото лято, есента и зимата. Шестте ци са климатичните елементи вятър, студ, горещина, влажност, сухост и огън. Теорията за ци, на основата на астрономични и календарни изчисления, определя закономерностите в появяването на болести спрямо климатичните промени.

Петте елемента са огън, земя, дърво, вода и метал. Те са в постоянни динамични и неизчерпаеми взаимоотношения. В този тип комуникация елементите създават, продуцират един друг, затова тези взаимоотношения се наричат «генериращи». Обратните взаимоотношения, в които елементите се контролират, унищожават се, се наричат «ограничителни» - водата гаси огъня, металът реже дървото, земята пресушава водата и т.н.

Според традиционната китайска медицина всеки един от петте Ин и петте Ян органа съответства на даден елемент. Черният дроб (Ин) и неговият орган партньор жлъчката (Ян) съответстват на елемента Дърво, сърцето (Ин) и неговият орган партньор тънкото черво (Ян) съответстват на елемента Огън, далакът (Ин) и неговият орган партньор стомахът (Ян) съответстват на елемента Земя, белия дроб (Ин) и неговият орган партньор дебелото черво (Ян) съответстват на елемента Метал и бъбреците (Ин) и техния орган партньор пикочният мехур съответстват на елемента Вода.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 1212 | Добавил: kisok | Дата: 2011-08-07 | Коментари (0)

Copyright MyCorp © 2018 | Free web hostinguCoz