Пт, 2024-04-19, 3:50 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Статии - билки на традиционната китайска медицина
Total entries in catalog: 113
Shown entries: 61-72
Pages: « 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 10 »

Хипертонията се разглежда от съвременната медицина като самостоятелно заболяване. Източните лекари стоят на позицията, че в една цялостна система, която представлява човек, никоя структура не боледува "отделно" от другите. Така че, никой от симптомите не може да се разглежда изолирано от другите. И, от гледна точка на източния лекар, покачването на кръвното налягане е просто симптом, издигнат от съвременната медицина до ранг на болест.

Състоянието, което в съвременната медицина се нарича хипертонична болест, според традиционната китайска медицина предполага наличието не на едно, а на редица заболявания. Повишаването на кръвното налягане в този случай не се отличава от редица други, не по-малко важни симптоми. Следователно, лечението трябва да бъде насочено не само към стабилизиране на кръвното налягането, но и към елиминиране на причините. Източните лекари също използват европейската медицина, но само в спешни случаи, когато кръвното е много по-високо от нормалното.

Източните лекари утвърждават, че нивото на кръвното налягане директно зависи от работата на вътрешните органи. Представете си, че човек е прекалено емоционален, често се изнервя. На емоционалния стрес, първа реагира "чернодробната система". Според възгледите на традиционната китайска медицина функцията на вегетативната нервна система е свързана с функционирането на черния дроб. Едно от най-важните положения на китайската медицина - "Черният дроб е отговорен за плавния поток на Ци (Чи) в тялото на организма".

При пристъп на гняв и невроза лицето на човек се зачервява, очите са пълни с кръв, има усещане на "прилив" към главата, има главоболие. Това се случва, защото голямо количество кръв се преразпределя към главата и горните части на тялото. На езика на китайската медицина ситуацията може да се опише по следния начин: "Ци на черния дроб се издига нагоре". В това състояние задължително се покачва и кръвното. Ако емоционалният стрес не продължава дълго, компенсиращите механизми се справят и нормализира тонуса на съдовете. Но ако психо травматичната ситуация продължава по-дълго време, се развива хипертонична болест.

Освен тези фактори в съвременния живот има много други, които могат да предизвикат хипертония: заседнал начин на живот и неправилна диета, прекомерна консумация на алкохол и стресови ситуации. Така например ако човек, който в младостта си е свикнал да живее "с високо ниво на адреналин", трябва да е готов за това, че на средна възраст има висока вероятност да развие хипертония. В края на краищата, ако отначало организмът все още толерира нашето обезпокоително отношение към здравето, то по-късно, когато защитата му е изчерпана, болестите буквално се срутват върху човека.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 647 | Aвтор: билка | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-25 | Коментари (0)

Сигурно сте чували, че едни от най-полезни продукти в ТКМ са чайовете.
Има много видове чай: зелен, черен, жасминов чай. В древни времена в Китай богатите хора след хранене са изплаквали устата си с чай. Тогава разбира се, не са се опитвали да обяснят ефекта от гледна точка на науката. Вече в нашето време учените са установили, че чаят съдържа танин, който подобрява еластичността на кръвоносните съдове, предпазва ги от разкъсвания. Чаят съдържа полифеноли, те имат противораков ефект. От всички видове чай, зеленият чай е с най-здравословен ефект. В допълнение, чаят не само укрепва зъбите, но и убива бактерии, т.к. съдържа флуорид.
На второ място, това са зърнените храни. Бобовите растения, например, съдържат изофлавони и висококачествени протеини. Изофлавоните са естествени растителни хормони, които се намират само в соята. Овесът, царевицата съдържат голямо количество фибри и имат свойството да поглъщат вода и да набъбват. Ето защо регулират функцията на червата, премахват запека, действат директно върху причината; премахват токсините от червата, пречистват организма.
На трето място, това е червено грозде. В кожата на червеното грозде съдържа така нареченият инверсен спирт. Инверсният спирт е антиоксидант, който предпазва от стареене. Хората, които консумират червено грозде или приемат минимално количество червено вино (в разумни дози), страдат по рядко от сърдечно-съдови заболявания. Съществуват доказателства, че червеното вино намалява риска от внезапен сърдечен арест. Разбира се, ежедневната консумация на червено вино не трябва да надвишава 50-80 ml., иначе се губи положителня ефект  Още по-добре, просто да ядете червеното грозде с кожата.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 395 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-22 | Коментари (0)

Според китайската медицина, есента е времето когато най-активни са белите дробове и дебелото черво - това са органи, от които зависи състоянието на кожата ни. Ето защо, грижата за кожата през есенния сезон има свои собствени характеристики. Източната косметология подчертава, че през есента е необходимо не толкова да се овлажнява кожата, колко да се поддържа, затопля и подхранва. Това е едно от най-важните правила за есенна грижа на кожата.
В китайската традиционна медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака и подхранват на свой ред бъбреците. Далакът, подобно на бъбречната система, се страхува от студа. За профилактика на далака ползвайте капсули Ци. За подхранване на бъбреците ползвайте билков продукт Лю вей. Така че през есента е необходимо да използвате тези козметични средства, които " ще движат кръвта, затоплят и изтласкват влагата". По същата причина, през есента нашата кожа се нуждае от масаж, който бързо подобрява кръвообращението и лимфната циркулация. Важно условие за ефективността на такъв масаж е да го направите с "правилната" козметика, т.е. тази, която съдържа необходимите компоненти през есента.

Такъв е например екстракт от чаени листа. Чайният лист е мощен естествен антиоксидант, съдържа етерични масла, микроелементи, витамини, танини, кофеин и много други. Благодарение на този състав, чайният екстракт съдейства за регенерирането на тъканите, укрепва тъкънта, премахва токсините. Укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява движението на кръвта и лимфата по капилярите. Ето защо козметика която е произведена на базата на чаени листа дава отличен резултат при подготовката на кожата за зимата. Използвайте мляко, крем или емулсия.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 399 | Aвтор: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-14 | Коментари (0)

Това е невероятно красив сезон с много противоречив характер. Хладният въздух, изпълнен с влага и аромати на увяхващи листа е приятен и свеж, но в него вече има скрита заплаха за здравето. Какви други опасности крие есента междусезонието и как да се справим с тях, ще прочетете в нашия обзор.
Двете основни "есенни" задачи са да укрепим имунитета, като по този начин се предотвратяват заболявания, свързани с хипотермия и преохлаждането. И да се попълнят ресурсите на тялото, за да се регулира натоварването на стомашно-чревния тракт. Есента е времето за укрепване на далака.Според традиционния китайски календар есента е благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е цел на всички селскостопански дейности. В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт", есента се отнася към периода на „оттеглянето". Това е времето, когато започва да духа есенният вятър и „десетте хиляди неща" преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка и оттегляне" и всичко постепенно преминава в състояние на унилост и замиране. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента е времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Есента е преходен сезон и предизвиква депреси и тъга. При есенни депресивни състояния можете да приемате следните билкови продукти билков продукт Велико възстановяване и Сяо яо.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 489 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-11 | Коментари (0)

Есен. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента - времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Силите на организма, които са се зародили през пролетта и увеличили през лятото се събират през есента" Не случайно източните лекари дават специални препоръки за начина на живот и хранене през това време на годината, които не само може да "съберат" тези сили, но и да ги "укрепят".

Според традиционната китайска медицина, есента е времето през което са най-активни белите дробове и дебелото черво - органи, от които състоянието на кожата ни зависи най-много. Ето защо, грижата за кожата през есенния сезон има свои собствени характеристики. През есента е необходимо не толкова да се овлажнява кожата, колко да се поддържа, затопля и подхранва.

В китайската медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака, а белият дроб храни бъбреците ни. Есента е времето за попълване на летните разходи, получени в резултат на натоварването на стомашно-чревния тракт, и затова е време да се укрепим далака с билков продукт капсули Ци.

Каква роля играят белите дробове в тялото? Може би здравият човек дори не мисли за това. Основното задължение на белите дробове е да осигурят дишането и всичко свързано с него. Дишането е естествен процес, към който човек не привлича вниманието си. Но това е така докато белите дробове са в ред. Без вода и храна можем да се справим няколко дни. А без въздух?

Според традиционната китайска медицина (ТКМ) белите дробове са повече от орган. Според ТКМ, белите дробове включват дихателните пътища, кожата, косъмчета по тялото, носа, плюс - всички присъщи белодробни функции. Във философски аспект на китайската медицина дробовете са "плътен" орган и принадлежат към категорията "ин".

Функции на белия дроб

Жизнената сила (или жизнената енергия на човек - ци) може да бъде попълнена по два начина - от храна и от въздух. Далакът и белите дробове са двата основни източника на постоянно възобновяема енергия, които се "включват" у човек непосредствено след раждането. Затова през есента подхранваме далака и белия дроб. Препоръчваме билков продукт капсули Ци за далак

• Белите дробове контролират вдишването и издишването. За сметка на вдишването те контролират постъпването в организма на  "прозрачна, чиста ци", а при издишване - излиза "мътена ци": въглероден диоксид, ацетон, алкохол, токсини. В европейската медицина тази дейност на белите дробове ще се нарича просто "газов обмен". От гледна точка на TCM, белите дробове са органът, където има обмен между външната среда и вътрешната среда на тялото.

Възможни нарушения на функцията понижаване

Може да има патология, в която всичко, което белите дробове са спускали, започва да се движи в обратната посока. Такова състояние в ТСМ се нарича "ненормално повишаване на белодробното ци". Кашлица, недостиг на въздух - са симптомите на това състояние. С това нарушение не само страда функцията на понижаване, но и всичко свързано с това: поддържане на равновесие на течността в тялото, включително метаболизма на вода и солта. Странно, когато функцията надолу на белите дробове е нарушена, не са виновни самите бели дробове. Изпращането на ци и водата по белите дробове се подпомага от бъбреците - поради хормоналното действие на надбъбречния кортизол. И ако бъбреците в даден човек са отслабени, имаме синдром: "бъбреците не вземат вода от белите дробове". Основното проявление на този синдром е задушаване: усещане за "препълнени" бели дробове, сякаш няма къде да си поеме дъх.  За този проблем ще помогнат билкови продукти бързо разтворим екстракт Шеншитонг и билков продукт Лю вей.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 560 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-09 | Коментари (0)

Диетология и традициона китайска медицина

Какво се разбира в традиционната китайска медицина (ТКМ) под "неправилно хранене"? На първо място, липсата на нормален ритъм на прием на храна уврежда вашето здраве. Вярно е, че не всеки знае кога и как се е явило правилото за храненето по часовник. Отговор дава традиционната китайска медицина.

Според теорията на традиционната китайска медицина "меридиана" на всеки орган е максимално активен само 2 часа на ден. Храносмилателната система не е изключение. Дебелото черво първо проявява своята активност  (5:00-7:00), а след това стомаха (7:00-9:00 сутринта), панкреаса е активен (от 9 до 11 часа) и т.н. Затова се казва: .. " закуска изяж сам ". Но от 19.00 часа стомахът, напротив, е минимално активен - той просто "почива". Следователно от тук следва един друг принцип: "Вечерята дай на врага си".

Също толкова важно е спазването на мерките в храната и напитките, в противен случай ползата за здравето може много лесно да прерасне вреда. Еднообразното, недостатъчно или прекомерното хранене - всичко това може да се отнесе към "грешно" хранене.

Предвид характеристиките на съвременния живот е необходимо също така да се спомене т. Наречената замърсена храна. Тук не говорим за неизмити плодове и зеленчуци - имат се предвид продукти, съдържащи различни елементи на торове, хормони за стимулиране на растежа, антибиотици, консерванти, оцветители, а също и продукти на генното инженерство.

Правилното и хармонично хранене е основа не само за поддържане на здраве, но и за постигане на дълголетие. Още в древността в Китай, е създадена концепцията - диетология, която се основава на теорията за Ин и Ян, на концепцията за пет плътни и шестте кухи органа, на теорията за енергийните канали и  с някои принципи на лечение.

В източната медицина излиза на преден план специална група терапевтични диети. Това са така наречените "лечебни" диети - Yao яо (лекарство) shan (диета), които се основават на избора на правилна диета и предписани медикаменти и билки. Традициите на "лечебната" диета се основават на китайските кулинарни изкуства. В този случай, тези думи - не са преувеличение: процесът на преработка и обработка на хранителни продукти по специален начин след което те ще получат лечебни свойства, е наистина специален вид изкуство. По този начин "медицинската" диета демонстрира тясната връзка на лекарствата и билковите препарати и храната един с друг и това се обяснява с факта, че лекарството и храната имат един същ източник.

Съотношението на медикаменти (лечебни отвари) и диети се посочват в много медицински трактати, там има препоръки в случай на възникване на болест, на първо място да се коригира диетата на болния. И само ако диетата не помогне, се препоръчва да се прибегне до лекарства (билкови смеси от лечебни растения).

В процеса на лечение диетата претърпява различни промени, които зависят от възрастта и физиологичните характеристики на организма на човека, както и от вида на заболяването. За да регулирате правилно диетата, трябва да се знаят свойствата на храната, състава на храната. В китайската медицина има пет вкуса: солена, кисела, горчива, сладка и остра. Всеки продукт, включително и от растителен произход, има определен вкус или набор от вкусове. Различните вкусове дават на продуктите определени свойства.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 473 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-09 | Коментари (0)

Инсулта е болест на цивилизацията

В традиционната китайска медицина (ТКМ) инсултът е известен още от древността: тя се нарича, което означава "хемиплегия", т.е. "срив". Според гледната точка на ТКМ факторите водещи до инсулт до голяма степен се различават от тези, които определя европейската медицина. Западните лекари при оценката на състоянието на пациента анализират само промени в съдовете на мозъка, без да обръщат внимание на смущенията в метаболизма, които водят до поражение на мозъчните съдовете. В китайската традициона медицина артериална хипертония (в западната медицина -  фактор за инсулт) се разглежда само като симптом, който показва определен вид нарушение на работата в организма. С други думи, това заболяване само по себе си е последица от неправилното функциониране на органите и системите.
В китайската традиционна медицина, мозъкът не се отнася към основните органи - ролята му се оценява по-скоро като спомагателна: кръвоносните съдове на мозъка и на тъканите се разглеждат само като арена, върху която се отразяват дълбоките нарушения на вътрешните органи. Без да се намалява значението на мозъка китайските лекари, обаче подчертават, че храненето и снабдяването с кръв, кислород и функционирането на мозъка зависи от правилната работа и функциониране на вътрешните органи, всеки от които има известно влияние върху мозъка. Основните фактори, отговорни за състоянието на мозъка, те считат, че са правилното функциониране на вегетативната нервна система и способността на кръвта да доставя на мозъка кислород и хранителни вещества.
В китайската медицина се разглеждат няколко причини, които могат да доведат до инсулт. Една от тях е хроничният стрес, продължителното психо емоционално напрежение, което води до постоянни нарушения в работата на вегетативната нервна система, и като следствие - до патологични промени в съдовия тонус. Китайските лекари характеризират този процес като "повдигане на ян на черния дроб", което от съвременните позиции представлява нарушаване на преразпределението на кръвта към горните части на тялото. Поради тази причина дори човек в млада възраст след тежък стрес може да развие (получи) тежък инсулт. 
Друга причина за инсулт, според традиционната китайска медицина, е системната злоупотреба с мазни, сладки, трудно смилаеми храни. Отслабената храносмилателна система не се справя с нейната преработка: храната не се смила до края, което води до образуването на т.нар. "мокрота". Това води до повишаване на вискозитета на кръвта и образуването след време на атеросклеротични плаки и тромби. 
Опасност представлява и уязвимостта на организма от въздействието на външния студ, което често води до продължителен съдов спазъм на дълбоки структури на организма, включително сърцето и мозъка. Тази реакция на тялото към студа е свързана с отслабването на "#бъбречната" функция (при тълкуването на този термин от позицията на ТКМ).

В традиционната китайска медицина има различни рецепти  както за профилактиката, така и в рехабилитацията на пациентите, които са претърпели инсулт. За профилактика от инсулти ТКМ препоръчва следните билкови продукти - Еликсир Жун шуан  (предпазва от образуване на тромби в кръвоносните съдове) и еликсир Нао син пин (подобряващ обмените процеси и мозъчното кръвообращение)
Повишава устойчивостта на мозъчните тъкани към хипоксия и токсични въздействия. И все пак, оптималният вариант на борба с инсулта е синтез, съчетаващ познанията на двете медицински системи - западната и източната.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 426 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-08-17 | Коментари (0)

 
Според китайската традициона медицина храната не трябва да бъде "замърсена". Под "замърсяване" се разбират не само микроби, но и "паразити". Наличието на паразити и бавни инфекции в тялото е една от основните причини за възпалителни заболявания на стомаха, червата, жлъчния мехур и черния дроб.
Една от причините за хипертония, мастопатия и много други заболявания може да бъде породена от наличието на паразити и инфекции в организма. От паразитоза никой не е имунизиран, така че не е излишно да си припомним две прости правила: Измийте добре преди ядене храната и не пренебрегвайте термичната обработка на храната.
Храната не трябва да съдържа голямо количество сурови храни или да е "студена". В кухината на стомашно-чревния тракт не само се произвеждат ензими и други вещества, необходими за храносмилането, но трябва и да се поддържа определена температура. И за това организмът изразходва много енергия. Ето защо не трябва да пиете студено мляко веднага след като го извадите от хладилника.
Ако продуктите, които са полезни по дефиниция, не се затоплят до стайна температура, те могат да увредят стомаха и червата, като ги охладят прекомерно.
Руските лекари преди два века разпознават болест "настинка на червата". А древните китайски лекари разглеждат храносмилателната система " като котел", в който се вари храната. Тоест, ако "котелът" се охлади, храната няма да бъде усвоена правилно. Същото може да се каже и за суровите храни. Те със сигурност са полезни, но за всичко трябва да има мярка. Храносмилателната система много по-лесно усвоява вече преработени храни: задушени, варени, кисели и т.н. Ето защо, не е необходимо да се замени вечерята или обяда с чиния сурови  зеленчуци или плодове от хладилника - това няма да подобри здравето Ви.
Според концепцията на китайската традициона медицина, постъпващата храна в организма трябва да бъде разнобразна, да включва всички "пет вкуса": остър, солен, кисел, горчив и сладък. Всеки вкус стимулира свои рефлексогенни зони в устата и по езика. Разнообразната храна, ако се консумира умерено, осигурява на организма необходимите вещества, без да го претоварва. В този случай излишъкът или липсата на храна с определен вкус може да доведе до заболяване.
Всеки от петте вкуса съответства на един от вътрешните органи. И в случай на отслабване на функциите на органа и свързаните с него системи човек пороявява желание да се храни храна с вкус съответстващ на даден орган. Например, по време на бременност отслабват бъбреците  и бременни жени често изпитват повишена нужда от солени храни. Например при децата често се наблюдава неудържимо желание към сладкото Това се случва при отслабване функцията на далака.
Ако използваме правилно даровете на природата, дори най-простите средства, като правилното хранене, ще ни помогнат да останем здрави. На етапа, когато тялото вече е предразположено към заболяването, но няма още морфологични промени, заболяването може да бъде предотвратено с прости кулинарни рецепти. Ако времето вече е загубено, познаването на основите на правилното хранене и използването на диета ще бъде отлично допълнение към комплексното лечение.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 404 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-08-14 | Коментари (0)

Синдром на хроничната умора

Приятели, можете да се уморите не само от тежка физическа работа, но и от умствена работа, както и от прекомерни емоции и конфликти. Има няколко възможни варианта за развитие на болестта. Това се потвърждава от китайските лекари.

Първи вариант. Според теорията на китайската медицина, тежкият физически труд води до намаляване на "Ци" (Чи) - жизнената сила на организма. С други думи, изпълнението на тежка физическа работа изисква потреблението на енергия, при което организма изчерпва запаса от хранителни вещества, в резултат на отслабването на функциите на вътрешните органи.

Рецепта: В този случай пълноценна почивка, качествената храна и съня могат напълно да възстановят организма. Като допълнение може да се приема билков продукт Сяо пи.

Вариант две. Друго нещо е умствена работа и "изтощителните" емоции. По време на умствено натоварване, психически стрес, се изразходва не само "Ци" или Чи, но и кръвта. Това означава, че процесът на кръвообращение страда, влошава се насищането на кръвта с необходимите хранителни вещества минерали соли. Също така се нарушава разпределението на хранителните вещества в органите и системите. Отговорност за влошаването на работата на организма носи вегетативната нервна система, регулиращата функция на която се нарушава под влияние на емоции и психически стрес.

Рецепта: Това претоварване вече е трудно да се компенсира пълноценен сън или почивка. В китайската традиционна медицина отдавна има средства, които възстановяват работа на отслабените от интелектуален труд органи - далак, черен дроб, бъбреци, изпълват кръвта с хранителни вещества, които са били похарчени за усилена умствена дейност, както и в резултат на това тялото се възстановява, без никакви сериозни усложнения. традиционната китайска медицина препоръчва ароматерапия и прием на билков продукт Сяо Яо.

Трети вариант. Най-тежките за организма изменения произтичат под въздействие на прекомерни, многократно повтарящи се емоции. Това не само води до обща умора. Изхождайки от теорията на ТКМ, всяка емоция също изчерпва нейния "собствен", именно на нея съответстващ орган. Днес тежка физическа работа и дългосрочното психическо натоварване, както и нашата бурна реакция на конфликтни ситуации довежда до нарушение на определени функции в организма или до липса на необходимите хранителни вещества. Има дефицит, който в китайската медицина се нарича "синдром на празнотата". Отначало човек изпитва умора и неразположение, болки в гърба и болки в главата; зрението се влошава, състоянието на косата и ноктите се влошава, апетитът и настроението се влошават. Продължително съществуващ дефицита в тялото води до нарушаване на работата на вътрешните органи, възникват сериозни заболявания, първо функционални, след това и органични.

Рецепта: В китайската медицина, в тези случаи, се предписва билков продукт Сяо яо и Велико възстановяване, които подобряват храносмилането и регулират вегетативната нервна система.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

 

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 581 | Aвтор: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2018-08-13 | Коментари (0)

Време на активност и почивка 

В традиционната китайска медицина (ТКМ) светлото време на денонощието се нарича период на ян, а тъмната се нарича ин период. В нашето тяло, непрекъснато се редуват два процеса: енергичен - ян и материален - ин. Нарастването и намаляването на ин и ян, тяхното редуване са основните условия за развитието и съществуването на нашия организъм.

Ако работният ден приключва около 17-18 часа, то вечерята обикновено е между 19 и 20 часа. Тогава започва процесът на възстановяване и съхранение на енергия, но на практика започва – храносмилането на протеина организма трябва да вземе част от тази енергия. Всъщност, между 19-20 часа е периодът на бъбречна активност, стомахът е във фазата на енергиен спад. Следователно, не може да се осъществи качествено разграждане на протеина.

Какво всъщност става в резултат на вечерното приемане на протеинови храни? Протеините (както и всяка храна, която се приема в този момент) не се усвоява пълноценно, образува се влага. Нарушава се фазата на почивка и покой. Организмът не може пълноценно да трупа енергия, тъй като храносмилането я отнема. През нощта организмът не почива, сърцето бие учестено, човек диша тежко. Всичко това постепенно води до натрупване на умора, която се превръща в хронична умора. Сутрин човек става муден, разбит, подут. За да бъдете бодри пиете кафе, силен чай, пуши, все повече се попада в кръга на ред болести и ранна старост. Също така, храносмилането във вечерните часове, преразпределяйки енергията и кръвта в тялото, засяга работата на бъбреците, които са активни по това време. Трябва да помните, че когато един орган и неговата функция са активни, другите органи и функции са в състояние на покой. Нарушаването на правилата, което произтича от този принцип, може да е причина на много нарушения, такива като бъбречна недостатъчност образуване на камъни в бъбреците, диабет и др. Ако не можете да спазвате тези препоръки периодично можете да приемате билковия продукт капсули ЦИ

Традиционата китайска медицина препоръчва най-голяма порция храна да се яде около 9 часа сутринта, когато стомахът е "пълен с енергия и кръв" произвежда стомашен сок, който подобрява храносмилането и разграждането на храната. След това към храносмилането се присъединява панкреасът. След 10 часа панкреасът има максимална активност. Времето между 9-10 часа сутрин е най-благоприятният момент за храносмилане, когато не се нарушават други процеси. Увеличеното количество на слънчева енергия, според резонансовото разпределение в организма, "разпалва храносмилателния огън" до максимум. Това са точно тези процеси, които са необходими за тънките черва. Следващото хранене, не много обилно и лесно смилаемо, може да се направи между 15 и 17 часа. Тогава нашите биоритми напълно ще съвпадат естествените природните и ние ще бъдем здрави и пълни с енергия. Това е така защото в този случай функциите на нашето тяло ще съответстват на процесите, протичащи на Земята. В този случай, ритъма на функционирането на организма задават външни условия, а не обратното.
Например билковият продукт Сяо Ши Бао е средство на традиционата китайска медицина от серията препарати подобряващи храносмилането. Билковият продукт спомага за нормализиране на храносмилането, оздоравява далака, помага при хронически гастрит, укрепва стомаха.

Също така е полезно да знаете, че:

• Най-доброто време за лечение на всеки орган - това е сезонът на най-високата му активност: Пролет - черен дроб, лятото - сърцето, зимата - бъбреците, есента - белите дробове, между сезонието за стомаха.

• Поддръжка на слаби органи се осъществява в периоди на противоположна активност: сърцето - през зимата, бъбреците - през лятото, през есента - черния дроб, белите дробове - през пролетта.

• Не трябва да се стимулира орган, което е силен по природа: според закона на антагонизма, той ще потисне още повече слабите, функционално свързани помежду си органи. Например, стимулирането на бъбреците допълнително ще потисне отслабеното сърце, а стимулирането на сърцето ще потисне слабите бъбреци. 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394


Светлана

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 443 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-07-25 | Коментари (0)

Храната през лятото

Лятото е период на растеж. Следователно организмът се нуждае от повече витамини, микроелементи и протеини, така че те да са достатъчни за натрупване на сили. С леки закуски не можете да се справите. През лятото е изключително важно, особено за децата, да имат висококачествено и пълноценно хранене. На масата трябва да има риба, яйца, млечни продукти, месо, бобови растения - източници на протеин, както и пресни плодове, ягоди, сокове, зърнени храни, морски дарове, зеленчуци - източници на витамини и минерали.
Поради летните горещини секрецията на стомашния сок се намалява, което води до намаляване на апетита, понякога до киселини. Ето защо през лятото е необходимо да се дава предпочитание на хранителни, но лесно смилаеми храни, които възбуждат апетита. Препоръчва се да се избягва употребата на мазна или трудно смилаема храна. Не трябва да преяждате, но не си струва да гладувайте.
През лятото особено през втората половина страда храносмилането. Когато възникват стомашно-чревни разстройства. Ако страдате от хранително и стомашно чревно неразположение препоръчваме да приемате еликсир Чин ред жеду и пилюли Ци.
Лятото е стихия огън, а огънят е още по-опасен за тялото, отколкото студа. Лятната топлина е причина за силно потене. Това е естествен механизъм за понижаване на телесната температура, но това струва твърде скъпо за здравето ви. Потта - това е тази течност, която губим, това не е просто вода, и загубата ий не може да бъде компенсирана незабавно като пиете вода. Липсата на течност в организма засяга основно храносмилането, сърдечно-съдовата система, белите дробове. Ето защо през лятото основната ни задача е постоянно да се възстановяват телесните течности с чиста или леко подсолена минерална вода със сокове, но в никакъв случай не и със сладки напитки. Подходящи в този период са супи от зелен грах или морско зеле,  сочни плодове.
Независимо колко горещо е, не злоупотребявайте със студени и охлаждащи продукти, особено със сладолед или лед. Тази храна може неблагоприятно да повлияе на храносмилането, да причини болка в стомаха.  По принцип тя вреди на ян - активното начало на организма. Според класификацията традиционната китайска медицина, през горещото лято храната трябва да бъде "прохладна" или "неутрална" по характер  и "солена" на вкус.
Прохладни продукти са - салата, моркови, ябълки, касис, боровинки, ечемик, просо, пшеница, ръж, соя, масло, сметана, кашкавал, говеждо, не тлъсто свинско, зелен чай.
Неутрални продукти са: картофи, репички, тиква, грозде, елда, царевица, грах, боб, говеждо месо, яйца, костур, херинга,  захар, мед, семена слънчоглед.
Солени продукти: ечемик, просо, сирене, кашкавал, сардини, раци, крабове, морски зеле, зелен фасул, соя.
Лятото, особено горещото, е трудно изпитание за сърцето ни. В терминологията на традиционната китайска медицина, лятото е времето на "големия ян", тоест горещината. Според теорията на TКM сърдечният канал сам по себе си е "горещ", принадлежи към категорията "пожар", и излишната топлина за него не е подарък. Жегата вреди преди всичко  на сърцето - перикарда, "замъглява отворите на сърцето". Ето защо през летния сезон са противопоказани продукти, които са горещи по природа и горчиви на вкус. Препоръчително е да забравите за овнешко, патица, пъстърва, ряпата, чесъна, черния пипер, орехите, соевото масло и алкохолните напитки. В противен случай е възможно развитието на патологията, което в традиционната китайска медицина, се характеризира със синдром, наречен "енергиен излишък на организма според вида на пълния ян-синдром". Радост за сърцето ще Ви донесе билковият еликсир Син ан Бао.

Email: Bilkite1@gmail.com
Тел за връзка: 0886 031 394
Иванова

 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 504 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-07-20 | Коментари (0)

Тайната на китайските лекарства - билкови смеси

Традиционната китайска медицина (TКM) с всяка година става все по-популярна . Ако оценим потребността и значението на китайската медицина сред цялото население на Земята, то днес тази система ще се окаже най-масовата в посока на здравеопазването!

Основната разлика между тези билкови лекарства и синтетичните фармацевтични продукти и едновременно тяхното най-важно предимство е в естествеността и максималният тропизъм към системата на организма, за която е предназначено.

Лекарствата на ТКМ работят насочено, меко и същевременно ефективно. И най-важното - не нарушават работата на други системи в организма. В продължение на хилядолетия в състава на билковите смеси на традиционната китайска медицина са се използвали различни части от растението, много минерали. Общо в Китай са описани около десет хиляди вида биологични и минерални суровини, предназначени за медицинска употреба! Колосален избор, изискващ компетентен подход.

Сега, когато глобализацията е обхванала всички страни, стандартизацията достигна до традиционните лекарства. А някога асортиментът от съставки във всеки регион е бил свой собствен, близък до видовия състав на растенията, растящи и отглеждани на тази територия. И въпреки това древните лекари са можели  да съставят рецепти от десетки съставки, комбинирайки ги и замествайки ги! Да правят това им е позволявала практическа класификация на медицинските компоненти, която и днес се използва в Китай. Класификация, която изключително не достига в западната фитотерапия.

В нея разделянето на  билковите растения и компоненти се извършва по три основни критерия.
На вкус. Вкусът е традиционен, както в храната: пикантен, сладък, кисел, горчив, солен. По особнни са стипчивите, тръпчивите и неутралните или свежите лекарства. Още от древни времена китайските лекари са знаели, че компоненти с един и същ  вкус и имат сходен механизъм на действие.

• Според така наречения характер - способността на съставките след тяхното прилагане да дават на тялото и организма топлина, жар, студ, прохлада. Тук растенията лекарства също са разделени на пет групи: студени, хладни, неутрални, топли и горещи.
• По тропизъм - "предразположение" на бъдещото билково лекарство към някой орган или система в организма. С други думи, това е мястото, където билката -лекарството ще отиде на първо място. Знанието за това е едно от най-важните постижения на фармакологията на традиционата китайска медицина! Източните лекари използват стотици години това, което западната фармацевтика се опитва да овладее днес с помощта на нанотехнологиите, променяйки съставките и съставяйки рецепти, така че лекарството да се насочи към точното място в тялото на болния.
Системното приложение на лекарства на ТКМ е още един коз в лечението. Диагнозата - изборът на метод за лечение - съставянето на рецепта и непосредственото лечение има една система, една терминология. Няма сложни термини, безсмислени имена. Всичко е изключително логично.
Лекарствата на ТКМ са гъвкави. Всички билкови рецепти, дори и основните, проверените и авторитетните, лекуващият лекар има право да промени или допълни. И той не само има право но и трябва да направи това взависимост от уникалния случай на заболяването и на "всеки пациент". Билковата смес се прави индивидуално отделно за всеки пациент. И по време на лечението, в процеса на лечение и според състоянието на човек, такива промени в състава се правят няколко пъти.

Всички съставки в рецептата, в зависимост от ролята, която им е възложена, могат да бъдат разделени на главното действащо, спомагателно, което засяга симптомите, хармонизира и насочва. Добавянето или промяната на структурата, увеличаването или намаляването на дозировката на отделните компоненти, лекарят променя билковата рецепта, нейните свойства.
Специалната обработка на билките за лекарства в ТКМ, основно термичната, с използването на допълнителни съставки, позволява да се премахне токсичността, да удължите срока на годност, да се придаде на лекарството ясна насоченост. Билките смеси са удобни за употреба и дозиране и най-важното - имат точно зададени и определени свойства. Опитния лекар по традициона медицина може лесно да направи рецепта от билките. Специална обработка се използва при изготвянето не само на най-често срещаните в традиционна форма лекарства на ТКМ - сборове от отвари, но и на редица други форми. както на древни така и модерни, обхващащи всички области на приложение.
Билковите смеси в традиционата китайска медицина не са "лековете на баба", а сложни композиции на древната наука и внимателно проверени. Понякога се създава впечатление, че всичко, което има на планетата Земя, от гледна точка на традиционната китайска медицина, е лекарство. От части това е вярно. Човекът е само елемент на природата, а всякакви отклонения, болести или липса на нещо, или, по-често, излишък. Отклоненията се балансират от тревни смеси, които в различни количества и съотношения присъстват в различни билки, животни и минерали. И мъдростта или изкуството на фармакологията на ТКМ - е в способността да се комбинират.

Например:
Билковият продукт Шеншитонг се препоръчва за профилактика на пикочно-каменна болест (камъни в бъбреците, пикочните пътища, пикочния мехур, пикочния канал), възпалителни процеси на пикочните пътища.
Например: При стомашно-чревни растройства най подходящ е еликсир ЧИН Ред ЖЕ ДУ.
Билковият продукт Цзин Ю подобрява циркулацията на кръвта, понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 512 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-07-05 | Коментари (0)


Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz