Ср, 2022-01-19, 5:37 AMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина
Total entries in catalog: 100
Shown entries: 85-96
Pages: « 1 2 ... 6 7 8 9 »

Програма при мигрена и хронично главоболие
Страдате от #мигрена и хронично главоболие. Прична за това може да влошено кръвообръщение, застой в каналите, патогенен студ, тревога, злоба, гняв, различни видове вълнения. Хората страдащи от мигрена са силно чуствителни към всички негативни емоции. За да намалите мигрената и хроничното главоболие традиционната китайска медицина препоръчва всяка вечер  да правите горщи вани с билкови масла и екстракти. Точков масаж в областта на слепочията по посока на часовниковата стрелка и срещу нея в течение на 10 минути. Може да се слуша музика на стихия Вятър и Вода. Тези процедури затоплят организма и извеждат патологичния студ и отпушват меридианите. Не трябва да се приема пържена храна, кашкавали, консервирано месо, алкохол. Традиционната китайска медицина за справяне с главоболието препоръчва прилагане на ароматерапия с билкови пръчици за главоболие. Включване в хранителния режим на фурми и черни дървесни гъби. За справяне с #хроничното #главоболие Ви препоръчваме И билкови продукти Сяо Яо, Лаоли, Нао син пин, #перлeн прашец Хунхе и ароматерапия с билкови пръцици срещу главоболие.
Програма на традиционната китайска медицина при мигрена и хронично главоболие
1 етап - 20 - 30 дни Сяо Яо - 2-3 опаковки и Лао ли - 10 дни
2 етап - Еликсир Нао син пин и перлен прашец Хуанхе 20 дни
3 етап - Сяо яо 10 дни
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 578 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: pipita | Дата: 2017-06-25 | Коментари (0)

Китайците винаги се опит­ват да адаптират начина на живот на човека към заобикаля­щата го природа, а не обратното, както става на Запад. Древ­ните китайци, а също и (Китайската традициона медицина) ни препоръчват да пригодим хранителния си режим, облеклото, съня и дори емоционалното си състояние в съответствие с четирите сезона. В действителност цялата концепция, заложена в основата на традиционните китайски ценности, е насочена по много начини към опознаване и имитиране на действащите във вселената сили, т. е. към дао на природата. За разлика от тях, Западът се опитва да принуди природата да се адаптира към човешките нужди. Например климатичните инсталации са широко използвани в ежедне­вието, а употребата им е предизвикана от желанието да се промени природата и да се създадат удобства за хората. Стра­ничните ефекти от тази широко разпространена практика все още излизат наяве. Като се имат предвид антиприроднитс характеристики на тези технологии, лесно може да се предска­же резултатът от използването им. Друг пример е огромният брой автомобили. Америка е известна като страната на коле­ла, които изместват естественото предназначение на краката и замърсяват въздуха.
В обобщение ще отбележа, че цялата китайска система за природосъобразно поддържане на здравето се грижи за за пазване равновесието между човек и природа; за изграждане на здравословен начин на живот, който включва ежедневния режим на хранене, съня, упражненията, секса и мисленето; за съхраняване и натрупване на извънредно важния запас от енергия ци в тялото. Всъщност за традиционната китайска медицина ци се намира в сърцевината на проблема за предпазване от болести и самолечението. 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 595 | Aвтор: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2014-06-02 | Коментари (0)

Бъбреците според традиционната китайска медицина
 
 За това, какво огромно значение имат в китайската медицина бъбреците, говори фактът, че китайските лекари ги наричат „небе №1. Според източната медицина се смята, че човекът се ражда от бъбреците, както през пролетта се появяват първите листа от цветните пъпки.
Според традиционата китайска медицина (ТМК) бъбреците „живеят” в кръста,  затова това място  се нарича „дворец”. Нерязката болка в кръста, както и херниите между прешлените сигнализират за слабост на бъбреците. Защото жилището на бъбреците и неговите тъкани – това са нива на 4 и 5  поясни прешлени. За това по-нагоре никога не се носи колан, за да не се увредят бъбреците.
За да разберем, защо с такова уважение се отнасят към бъбреците на изток, трябва да знаем как разглежда китайската медицина този орган.
В традиционната китайска медицина бъбреците са първоелементът - водата, т.е. това е стихията Вода, включително и другите течности в организма.
Известно е, че нашите полови органи извеждат урината от организма и изпълняват функцията на възпроизводство. Макар пикочният мехур извежда урината, но именно бъбреците за сметка на своята сила ЦИ управляват сфинктера  в ТКМ  го наричат  предната  ИН/.
Сега е ясно, как са взаимосвързани енергийната слабост на бъбреците и често ходене по малка нужда, изпускането или задържането на урината. ТКМ препоръчва тогава прием на Лю вей.
За съжаление с годините бъбреците стават енергийно по-слаби, затова при възрастните хора често се случват неприятни неща /произволно или непроизволно изпускане на газове, капково уриниране и др. проблеми. Всички тези състояния  характеризират  един проблем -  отслабена енергия ЦИ на бъбреците. Но не само с това се ограничават функциите на бъбреците. От позицията на традиционната китайска медицина половата система има тясна връзка с бъбреците. Ендокринните жлези – надбъбречната жлеза, хипофизата и др. – това е сфера на  отговорност на бъбреците. Значи бъбреците отговарят не само за системата на продължаване на човешкия род, но и за механизма на съпровождане на този процес. Следователно в стройната концепция на китайската медицина всичко изглежда именно така. Ако бъбрецете са отслабени човек с годините ще започне да страда от остеопороза, болки в кръста и костите.
Често при енергийна слабост на бъбреците ще страда и функцията за възпроизводство. В този случай за слабоста на бъбреците говорят полюциите, импотенцията, безплодието.
Ето защо всичко, засягащо възпроизводството на човека, т.е. хормони, наследствени фактори, набор от хромозоми, половите клетки и тяхното производство, и всичко, което е свързано с нарушаване на тази сфера от живота, трябва да се обръща внимание на бъбреците според възгледите на китайската медицина десният бъбрек се отличава от левия не само с наименованието си  и разположението му, но и по своята същност. Левият бъбрек се отнася към ИН и неговата дейност също се свързва с тази философска категория, а десният бъбрек принадлежи към ЯН. „ ИН на бъбреците” предполага самата субстанция на бъбреците, тяхната структура и работи за себе си. Ако говорим за ЯН на бъбреците, става дума за работа на целия организъм. Характерът на  тяхната работа  също можем да отнесем към категория ИН и ЯН.
ИН-функцията на бъбреците се състои  в овлажняването и намазването на органи и тъкани. ИН на бъбреците е основа  за абсолютно всички течности в организма, защото всички течности се отнасят към категорията ИН.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 2547 | Aвтор: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2014-05-22 | Коментари (0)

Храната, природата, Ин и Ян в традиционната китайска медицина
Китайците отдават сериозно значение на връзката природа – човек. Пример за това е системата от природосъобразни грижи за здравето, която при диагностициране и лечение на дадено заболяване винаги взима под внимание природните условия, оказващи пряко влияние върху хората. Ето защо само дрехите се променят през различните сезони и климатични условия, а и хранителният режим и упражненията също се приспособяват към тях. Когато е студено, менюто според традиционната китайска медицина включва повече джинджифил, чесън, пипер и  други храни, които се характеризират с ян и противодействат на влагата и студа
За разлика от тях, „охлаждащите" храни, които по природа са ин, като диня, круши и луфа, присъстват в хранителния режим на китайците през лятото. По същата причина традиционната китайска медицина препоръчва овлажняващите ин храни за места със сух климат и висока надморска височина - като Тибет, а изсушавашите ян храни се препоръчват за живеещите в места с висока влажност и много дъждове.
Най-важното основание според традиционната китайска медицина е фактът, че ако искат чувствителният човешки организъм да функционира правилно, хората трябва да допринесат за това, като се съобразят с природните закони. За нещастие човек е склонен да преследва упорито своите цели и да не отстъпва от глупавия си начин на живот. Като се намесва и възпрепятства протичането на процесите в природата и се противопоставя на нейния ритъм, той нарушава космическия порядък, уврежда сложния механизъм на микро- и макрокосмоса и така предизвиква природните бедствия и здравословните проблеми. Все по-често сполетяващите ни наводнения, киселинни дъждове, засиленото ултравиолетово лъчение на слънцето и широкото разпространение на дегенеративни болести сред хората в наши дни са убедителни доказателства за изложения по-горе принцип. За това препоръчваме за профилактика прием на различни комплекси билкови продукти.
 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 813 | Aвтор: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2014-05-22 | Коментари (0)

Профилактиката на заболяванията се счита, че е основeн принцип на Традиционната китайска медицина. Не трябва да се допуска поява на нарушение на равновесието между Ин и Ян. За китайската медицина съпротивителните сили на организма играят една много важна роля. В китайската традиционна литература казват, Ако в тялото на човек има съпротивителни сили, то външно нарушение не е в състояние да му причини вреда.
Следващата причина за възникване на болестта са болестотворните фактори, които въздействат отвън или отвътре върху организма, като нарушават  протичащите в него нормални процеси или неговото равновесие.
Още древната китайска медицина е установила че Възникването на сто различни болести се дължи на въздействието на вятъра, дъжда, горещината, студа, влажността, радостта или мъката». Особено силно е влиянието на времето и съществена е ролята на психичните фактори. Климата може да стане една от  причините за възникването на болестите особено при понижаване на  съпротивителните сили на организма, поради човешкото неумение към приспособяване към измененията на климата или при настъпване на необичайно отклонение в климатичните условия, което заварва човека неподготвен.
Традиционната китайска медицина счита че, най-удачното време за укрепване на Черния дроб и жлъчката е Пролетта.  През този период заболеваемостта на Черния дроб е много по висока, често се наблюдават изострени хронични хепатити, холицистопанкреатити, дискинезии на жлъчните пътища и др..
Пролетта е периодът на поява и подреждане. През пролетта се заражда Земята и Небето, разцъфва всичко. Това е времето през което късно се ляга и рано се става, движението трябва да е плавно. През това време се дава живот, и не трябва да се убива; да се дарява, а не да се взема; да се хвали, а не да се наказва. Ако се действа по друг начин Черния дроб може да се увреди. Гневът, яростта, раздразнението, неотстъпчивостта нанася вреда на дейността на черния дроб.
В организма на човек през пролетта настъпва пробуждане, което пречи на застоя на енергията след Зимата. Затова първо традиционната китайска медицина препоръчва да  пречистваме черния дроб и жлъчката с различни хранителни добавки например Прогелвит или карвипар.
При отслабена жлъчка и черен дроб можем да ползваме следните билкови продукти: Ху ган или Сяо Яо.
Не се препоръчва да се ядат зеленчуци с жълт цвят или солени зеленчуци. Добре е да се направи изчистване, да се съблюдават всички заповеди и забрани. Това е именно най-подходящото време за изчистване на Черния дроб, както с профилактична, така и с цел лечение на паразитози.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 731 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2014-04-03 | Коментари (0)

Далакът според традиционната китайска медицина е свързан чрез вътрешния ход на главния меридиан със стомаха и устата. При нарушение на функциите на далака страда както количествения така и качествения аспект на храносмилането, а съответно, и храненето на целия организъм. Далакът "ражда" кръв. Кръвта "се ражда”от смляната храна. Но, според теорията на китайската традиционна медицина, това е "новородена” кръв и тя е още непълноценна. Такава кръвта става едва след попадането и в белите дробове. Далакът контролира кръвта, помагайки и да стига до крайните съдове. Контролира съсирваемостта и други качествени характеристики на кръвта. Хранителната добавка Ци подобрява настроението, въстановява жизнените функции на организма регулира работата на далака.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 1036 | Aвтор: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2014-02-05 | Коментари (0)

Причина и следствие

Основният принцип, който лежи в основата на природосъобразното опазване на здравето, е този на причината и следствието. Китайците винаги се стремят да стигнат до самите корени на даден проблем и тъкмо там съсредоточават вниманието си и търсят разрешение. В сферата на медицината те винаги се ста­раят да разберат „защо", преди да кажат „как" и „какво". Дори и пациентът да е в тежко състояние, китайският лечител вина­ги се старае предписаното лечение да бъде насочено към пър­вопричината за заболяването, като едновременно с това се стре­ми да облекчи симптомите. Този принцип се следва още по-стриктно и стига още по-далеч в природолеченисто, отколкото в традиционната китайска медицина, дори само затова, че ес­тествената грижа за здравето е преди всичко превантивна. Пре­дотвратяването на болестите или активното, а не пасивното лечение на дадено заболяване, са крайъгълният камък на природосъобразните грижи за здравето които прилага традиционната китайска медицина.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 668 | Добавил: kisok | Дата: 2013-09-24 | Коментари (0)

Друга важна концепция, тясно свързана с китайската система на природосъобразно лечение, е тази за петте елемента: вода, огън, дърво, метал и земя - точно в гази последователност, Нередността на елементите също има значение и особено фактът, че водата е водеща. На първо място това съвпада с доказаната научна теория, че водата е необходимо условие за живот на всяка планета във вселената. 

Според тези пет елемента китайската традиционна медицина и системата за природосъобразно лечение класифицират и основни те органи и части на тялото. Бъбреците съответстват на водата и регулират складирането на хранителни припаси и използването на енергията; сърцето отговаря на огъня и представя съзнанието и духа; черният дроб се свързва с дървото, произвежда кръв и направлява емоционалния отклик спрямо външния свят; белите дробове се асоциирате метала, регулират дишането и поддържат кибернетичния баланс; далакът отговаря на земята, разпределя хранителните вещества в тялото и му дава сила и жизненост.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 1258 | Добавил: kisok | Дата: 2013-09-24 | Коментари (0)

Според древните китайци причините за заболяванията попадат в две главни категории: външни и вътрешни. Съществуват шест външни фактора, причиняващи болести: вятър, студ, топлина, влага, суша и огън. Продължителното действие на кой да с от тях предизвиква заболяване. Ето защо в китайската традиция тези шест фактора се наричат „шестте външни причинители на болести". От гледна точка на вътрешния му свят човек е една жива емоционална цялост. Ако настъпи рязка промяна или твърде силна проява на чувства — като например радост, гняв, тревога, замисленост, скръб, страх и ужас, здравето на всеки ще пострада и индивидът ще се разболее. Затова тези седем чувства се наричат „седемте емоционални причинители на болести" и се противопоставят на шестте външни причинители. Ако външните причинители действат съвместно с вътрешните, здравето може да бъде увредено изключително сериозно. Да балансираме енергията Ци можем с капсули ци или с еликсир Лао Ли.
С цел подържане на здравето ви предлагаме билкови продукти изготвени по вековни и изпитани рецепти на китайската медицина.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 632 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2013-09-24 | Коментари (0)

Новата Хранителната добавка Витаваз има следно действие:

активизира кръвообращението,

подобрява микроциркулацията в тъканите и органите,

премахва застоя на кръвта,

подобрява  реологичните свойства на кръвта,

нормализира еластичността на кръвоносните съдове,

подобрява храненето на сърдечния мускул,

оказва неспецифични имуномодулиращи ефекти,

успокоява нервната система.

Информация за другите билкови продукти на ТКМ може да прочете в раздела кръвообръщение.

 

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 565 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: defaultNick | Дата: 2013-08-22 | Коментари (1)

Ли уест предлага нови хранителни добавки за сърдечно съдова система Витапулс и Витаваз. 
За храносмилателната система се предлага нова хранителна добавка Анпазит. Повече за билковите продудукти може да прочете в раздела кръвообръщение.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 524 | Aвтор: билкови | Добавил: defaultNick | Дата: 2013-08-22 | Коментари (0)

От 28- 31 август в хотел Черно море Варна се провежда международна конференция Фестивал на здравето и красотата ! На конференцията ще бъдат представени нови билкови продукти на ТКМ.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 520 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: defaultNick | Дата: 2013-07-29


Copyright MyCorp © 2022 | Site managed by uCoz