Пт, 2021-03-05, 9:05 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Бъбреците според традиционната китайска медицина (ТМК)
Бъбреците според традиционната китайска медицина
 
За това, какво огромно значение имат в китайската медицина бъбреците, говори фактът, че китайските лекари ги наричат „небе №1. Според източната медицина се смята, че човекът се ражда от бъбреците, както през пролетта се появяват първите листа от цветните пъпки.
Според традиционата китайска медицина (ТМК) бъбреците „живеят” в кръста,  затова това място се нарича „дворец”. Нерязката болка в кръста, както и херниите между прешлените сигнализират за слабост на бъбреците. Защото жилището на бъбреците и неговите тъкани – това са нива на 4 и 5 поясни прешлени. За това по-нагоре никога не се носи колан, за да не се увредят бъбреците.
За да разберем, защо с такова уважение се отнасят към бъбреците на изток, трябва да знаем как разглежда китайската медицина този орган.
В традиционната китайска медицина бъбреците са първоелементът - водата, т.е. това е стихията Вода, включително и другите течности в организма.
Известно е, че нашите полови органи извеждат урината от организма и изпълняват функцията на възпроизводство. Макар пикочният мехур извежда урината, но именно бъбреците за сметка на своята сила ЦИ управляват сфинктера в ТКМ  го наричат предната  ИН/.
Сега е ясно, как са взаимосвързани енергийната слабост на бъбреците и често ходене по малка нужда, изпускането или задържането на урината.
За съжаление с годините бъбреците стават енергийно по-слаби, затова при възрастните хора често се случват неприятни неща /произволно или непроизволно  изпускане на газове, капково уриниране и др. проблеми. Всички тези състояния  характеризират  един проблем -  отслабена енергия ЦИ на бъбреците. Но не само с това се ограничават функциите на бъбреците. От позицията на традиционната китайска медицина  половата система има тясна връзка с бъбреците. Ендокринните жлези – надбъбречната жлеза, хипофизата и др. – това е сфера на  отговорност на бъбреците. Значи бъбреците отговарят не само за системата на продължаване на човешкия род, но и за механизма на съпровождане на този процес. Следователно в стройната концепция на китайската медицина всичко изглежда именно така. Ако бъбрецете са отслабени човек с годините ще започне да страда от остеопороза, болки в кръста и костите.
Често при енергийна слабост на бъбреците ще страда и функцията за възпроизводство. В този случай за слабоста на бъбреците говорят полюциите, импотенцията, безплодието.
Ето защо всичко, засягащо възпроизводството на човека, т.е. хормони, наследствени фактори, набор от хромозоми, половите клетки и тяхното производство, и всичко, което е свързано с нарушаване на тази сфера от живота, трябва да се обръща внимание на бъбреците според възгледите на китайската медицина десният бъбрек се отличава от левия не само с наименованието си  и разположението му, но и по своята същност. Левият бъбрек се отнася към ИН и неговата дейност също се свързва с тази философска категория, а десният бъбрек принадлежи към ЯН. „ ИН на бъбреците” предполага самата субстанция на бъбреците, тяхната структура и работи за себе си. Ако говорим за ЯН на бъбреците, става дума за работа на целия организъм. Характерът на  тяхната работа  също можем да отнесем към категория ИН и ЯН.
ИН-функцията на бъбреците се състои  в овлажняването и намазването на органи и тъкани. ИН на бъбреците е основа  за абсолютно всички течности в организма, защото всички течности се отнасят към категорията ИН.
ЯН-функцията на бъбреците – това е първо- генериране на топлина, стопляне на тялото. В това е коренът на човешката топлина, основата му. Тази функция има и друго название- ЯН-ЦИ, т. е сила ЯН. Често казват за човека: топъл, като печка”
Кагато знае тази информация, не е сложно да се постави диагноза на хората, на които винаги е студено. Те трябва да приемат профилактично билковия продукт Лю вей.
Затова тази нагревателна функция на бъбреците се нарича „огън на живота” – МИН МЕН. В древните китайски трактати  четем, че животът си отива, когато угасва огънят МИН МЕН. Това малко по размер, но  мощно по значение огънче живее малко надясно в кръста и топли целия ни организъм, всички органи и тъкани в течение на целия живот. Без тази топлина не е възможен нито един от обменните процеси. За бъбреците топлината никога не е излишна. От ИН и ЯН на бъбреците зависи  състояние на ИН и ЯН на другите органи. Ако ЯН на бъбреците не е достатъчна, автоматично се понижава  ЯН на далака и тогава угасва „огънят под котела” – това според традиционната китайска медицина е верижна реакция. Тогава трябва освен "Лю вей" да се приемат и "капсули Ци".
Костната и хрущялна тъкани на нашия организъм също се контролират от бъбреците. Те осъществяват тази функция благодарение на посредника - костния мозък. Китайските лекари смятат, че бъбреците раждат костния мозък, както и гръбначния и главния. Обемът на  субстанцията на главния мозък  непрекъснато се попълва  за сметката  на субстанцията цзин. Така една субстанция попълва друга – в случая сивото вещество на главния мозък, т.е. интелекта. Този механизъм ярко показва тясната взаимовръзка между бъбреците и духовната  активност на човека. Ослабените бъбреци - влошават паметта, и с напредналата възраст се развива процес на склероза и дегенерация.
Според ТКМ:„ Ако бъбреците са слаби, мозъкът изсъхва”. Затова на стари години хората забравят, често усещат звън в ушите, този процес може да доведе до старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер за да се предпазим от това след 40 -45 годишна възраст профилактично веднъж на 6 месеца трябва да се приема билковият продукт Лю вей.
Дългото незарастване на фонтанелата у децата, излишната гъвкавост и мекота на костите, остеохондрозата,  остеопорозата – всичко това е показател за енергийно отслабени бъбреци.
Следващата функция на бъбреците е контролът на костната тъкан. Бъбреците натрупват субстанцията ЦЗИН, която изработва мозъчното вещество, подхранващо костите. За да работи тази верига за трансформация на едно вещество в друго, е необходимо достатъчно количество квинтесенция ЦЗИН на бъбреците. Само в този случай костите ще бъдат здрави. Ако ЦЗИН –ЦИ на бъбреците се изтощава, костите нямат храна. В този случай се появява усещане за слабост в кръста и в колената, мускулите на ръцете и краката бързо се изморяват. Не  трябва да се забравя и косата на човека – тя е огледалото на бъбреците. Косопадът, чупливостта на косата - това също са симптоми на отслабени бъбреци. Когато имате много чуплива коса, може  да се появят и ранни болки в кръста и ставите, затова е добре да приемате "Лю вей", който възстановява бъбреците и перлен прашец Хуанхе. Но понякога причината за косопада е празната кръв. Трябва да я обогатите. Най-добро средство за това е „ Лаоли”. 
По ТКМ на всеки орган съответства определено чувство. С бъбреците се свързва страхът, стресът. Силният страх може да стане причина за нарушаване на работата на бъбреците. По-силен страх – повече отслабват бъбреците. И обратно: отслабените бъбреци карат човека да бъде страхлив.
По схемата „У СИН: бъбреците са в черния цвят, сезонът на бъбреците е зимата. От позицията на промените, на които е подложен нашият организъм, с бъбреците се свързват изчезването и смъртта. ОТ ВЪНШНИТЕ ПАТОГЕННИ ФАКТОРИ БЪБРЕЦИТЕ НАЙ-МНОГО СЕ СТРАХУВАТ ОТ СТУДА, ЦВЕТЪТ Е ЧЕРЕН. Ако човекът в гардероба си има много дрехи в черен цвят, трябва да се погрижи за бъбреците си.
ТКМ обръща внимание на дребните оплаквания , за да не се допуснат сериозни проблеми.
Какви са основните признаци за отслабване на бъбреците? Признаци, които не могат да бъдат забелязани с ехограф, дори и при изследвания на урината.
Според традиционната китайска медицина следните признаци са сигнали за отслабени бъбреци:
- умора, главозамайване, безсъние;
- слабост в коленете,става дума за нарушаване на храненето на костите, което се контролира от бъбреците. В по-лошия случай става дума за остеопороза.
- болки в кръста – „киселия кръст”;
- празен шум или звън в ушите / ако стиснеш ушите с длани, шумът се прекратява/;
- забавено мислене за скорошни събития, - като резултата на нарушаване на хранене на мозъка
- нарушено уриниране: често уриниране, нощно уриниране, капково уриниране
- понижена полова активност,  до импотенция, сперматорея;
- разстройство - като будилник рано сутрин.
Бъбреците са орган на дълголетието.
Затова в Китай жените след 38 г. и мъжете след 42 г. започват редовно да подхранват бъбреците приемат билкови препарати например Лю вей. Именно грижата за бъбреците подмладява човека.
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2014-05-22) | Author: Иванова
Views: 2437 | Tags: отделителна система, бъбреци, лю вей, пикочополова система, остеопороза, традициона китайска медицина, холестерол, хормони, далак, капсули Ци | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz