Пт, 2021-03-05, 9:32 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Есен - бял дроб - сухота, депресия
Това е невероятно красив сезон с много противоречив характер. Хладният въздух, изпълнен с влага и аромати на увяхващи листа е приятен и свеж, но в него вече има скрита заплаха за здравето. Какви други опасности крие есента междусезонието и как да се справим с тях, ще прочетете в нашия обзор.
Двете основни "есенни" задачи са да укрепим имунитета, като по този начин се предотвратяват заболявания, свързани с хипотермия и преохлаждането. И да се попълнят ресурсите на тялото, за да се регулира натоварването на стомашно-чревния тракт. Есента е времето за укрепване на далака. Според традиционния китайски календар есента е благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е цел на всички селскостопански дейности.  В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт", есента се отнася към периода на „оттеглянето". Това е времето, когато започва да духа есенният вятър и „десетте хиляди неща" преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка и оттегляне" и всичко постепенно преминава в състояние на унилост и замиране. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента - времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Есента е преходен сезон и предизвиква депреси и тъга. При есенни депресивни състояния можете да приемате следните билкови продукти билков продукт Велико възстановяване и Сяо яо.

Според традиционната китайска медицина към есента се отнасят елемента Метал, движението навътре, мъката, белите дробове, дебелото черво, кожата и носът острия вкус.  Есента е времето през което са най-активни белите дробове и дебелото черво - органи, от които състоянието на кожата ни зависи най-много.

В китайската медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака, а белият дроб храни бъбреците ни. Есента е времето за попълване на летните разходи, получени в резултат на натоварването на стомашно-чревния тракт, и затова е време да се укрепим отслабения далак и дебелото черво с билков продукт капсули Ци
На елемента Метал съответства сухотата, т.е. вероятността патогенния фактор сухост да не вреди на здравето ни е по-голяма, отколкото през другите сезони на годината. Възможно да се появи синдром на недостиг на енергията Ин на белите дробове. През този сезон енергията Ян постепенно отстъпва място на енергията Ин, която ще достигне апогея си през зимата. 
Патогенният фактор сухота има свойството да изсушава, т.е. настъпват нарушения в секрецията на течностите в организма, в резултат на което се появяват симптоми като сухота в устата, носа, гърлото, жажда, изсъхване и нацепване на кожата, косата загубва блясъка си, урината е по-малко и т.н.
Патогенната сухота е една от петте „вредни" енергии, които нарушават баланса в организма, прониквайки отвън. В ТКМ тя се асоциира с елемента Метал, белите дробове, есента и Ян енергията. Тя е основен патогенен фактор през есента. Сухотата има свойството да изсушава, вреди на течностите в тялото, което води до усещане за сухота в устата и носа, предизвиква жажда, изсушава кожата, а косата става безжизнена. 
Сухотата прониква в организма обикновено през устата и носа и вреди на белите дробове. Тогава белите дробове не се овлажняват достатъчно и се появява суха кашлица. При кашлица препоръчваме билковия продукт Еликсир Ке лин.
Според китайската традиционна медицина болестите, които са предизвикани от патогенния фактор сухота се разделят на два вида: предизвикани от топла сухота и предизвикани от студена сухота. 
Болестите, предизвикани от топла сухота обикновено се появяват през есента, когато все още се усеща влиянието на лятната жега. Симптомите при такъв вид заболявания са главоболие, усещане за горещина в тялото, суха кашлица, болки в гърлото, сухи устни, болки в подребрието, безпокойство, жажда, почервеняване на върха и краищата на езика, тънък бял налеп по езика. Ароматерапията е прпоръчителна можете да ползвате аромапръчици при кашлица
Студената сухота се проявява в края на есента, когато приближава зимата. При този тип нарушения се наблюдава кашлица, главоболие, усещане за сухота в гърлото, пресъхване на устата. При кашлица възникнала след простудно заболяване препоръчваме билков еликсир Ке лин и билков Еликсир  Шуан хуа бао.
Основната функция на белите дробове е да разпространяват течностите в организма. Заедно с дебелото черво те контролират кожата. Традиционната китайска медицина разглежда кожата като трети бял дроб. Ако се повреди и нарани кожата, то това непременно ще се отрази на функцията на белите дробове и дебелото черво и обратно. 
Друга функция на белите дробове е да произвеждат защитна енергия, която протича по външната повърхност на кожата. Когато енергията на белите дробове е прекалено слаба, кожата няма достатъчно предпазваща сила и затова е много лесно да се разболеем например от простудни заболявания. Белите дробове са свързани и с носа и ноздрите. Посредством тях получаваме енергия от въздуха и възобновяваме силите си. 
Емоцията, с която се свързват белите дробове, е тъгата. Прекалената загриженост и тревоги насочват енергията на белите дробове в посока надолу и я разсейват. Ето защо, когато сме тъжни, чувстваме, че тялото ни тежи, склонни сме да се самосъжаляваме и да изпадаме в отчаяние. С това можем да обясним факта, че през есента се засилват депресивните състояния. 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-09-11) | Author: билкови E W
Views: 304 | Tags: депресия, сухота, тъга, дебелочерво, здраве, енергия, правочерво, бели дробове, ароматерапия, стомашночревен, дебело черво, есен, кашлица | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz