Пт, 2021-03-05, 8:39 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Ин и ян и елементите в традиционната китайска медицина

Ян е мъжка енергия, която означава слънце, топлина, горещ темперамент и сухота. Ин е женската енергия, луната, прохладата, спокойствието, влажността..

Концепцията за петте основни елемента са основните вещества, които съставляват материята на света. С тази концепция източните лекари доказаха, че към разбирането на микрокосмоса трябва да се подхожда холистично, неразделно от макрокосмоса (на заобикалящата  природа), тъй като влиянието им един върху друг е безспорно.

Петте основни елемента - вода, дърво, огън, земя, метал - съдържат свойствата на взаимно противоположни и взаимосвързани вещества. Взаимозараждането на петте първични елемента показва раждането и стимулирането на един предмет от друг.

Например,  дървото поражда огън, който се появява, когато дървото изгаря; Огънят поражда Земята: когато той гасне, Земята остава на мястото на огъня; Земята ражда метал, който се съдържа в почвата; Металът произвежда вода: топейки се той, придобива течна структура;  Водата поражда дърво: тя е необходима за неговия растеж и развитие. Взаимното унищожаване на пет първични елемента определя инхибирането и ограничаването на един предмет от друг. Например, едно дърво разрушава земята, когато то израсне от нея; Земята унищожава Водата, тъй като я абсорбира; Водата унищожава Огъня, тъй като го гаси; Огънят унищожава Метала, тъй като при нагряване се топи; Металът унищожава дърво, тъй като с помощта на метални предмети можете да отсечете дърво. Това е  най-древна концепция за взаимното генериране и взаимното унищожаване на пет основни елемента. С времето теорията на петте елемента придобива различно значение и ново съдържание.

Самите имена помагат да се разбере същността на тези елементи. Например, елементът Дърво доминира през пролетта, защото през пролетта дървото започва да оживява. Дървото е мъжки елемент ян. Дървото има зелен цвят - цвета на листата. Дървото има разсейващи свойства. Винаги е приятно да си почивате под клоните му в горещо време. В характера на човека дървото се проявява в общуването и комуникациите. Дървото се свързва с растежа. Водата е най-енергично плътния елемент. Тя е най-женствения ин елемент. Тя съответства на зимата. Черно-сините цветове отразяват дълбочината на водата. Водата е свързана с човешките емоции и се проявява в дълбочината на характера. Водата е свързана и с гъвкави, вълнообразни форми.

Огънят е лято, цветовете на огъня и слънцето са жълти, червени и оранжеви. В характера на човека той се проявява като лидерство, харизма, магнетизъм.  Това е елемент ян. Пирамидалните и конусовидни форми са формите на Огъня. Той е символ на властта.

Металът в характера на човека се проявява като жестокост и концентрация. Сезонът на метала е есен. Той също е женствен елемент. Формите са кръгли. Цветовете са бели, сиви, метални (сребро и злато).

Земята доминира в края на всеки сезон. Земята е ин елемент –женственост. Цветовете ий са кафяви и пясъчни. В характера на човека тя се проявява като мекота и балансираност, предпазливост и стабилност.

Традиционната китайска медицина посочва, че дървото се отнася до черния дроб и жлъчния мехур, огъня към сърцето и тънките черва, земята към далака, стомаха и панкреаса, метала към белите дробове и дебелото черво, водата към бъбреците. Правилното функциониране на далака допринася за превръщането на храната и водата в хранителните вещества, които захранват белите дробове. Увреждането на черния дроб влияе неблагоприятно върху функционирането на далака и др.

Така, повишената емоционалност, гняв означава дисбаланс на енергията в черния дроб и може да повлияе на работата на сърцето, храносмилането и апетита, тъй като черният дроб е орган от майчините стихии за органи, които представляват огън (сърце, тънко черво). Хората, които се смеят много, имат излишна енергия в сърцето, прекомерно съжаление; непрекъснато и неочаквано пеещите - енергиен дисбаланс в панкреаса, плача говори за липса на енергия в сърцето, недоволни, въздишащи хора демонстрират недостиг на жизнена енергия в бъбреците, който според китайската медицина е пазител на нашия дух, доброто настроение и жизнената сила ци. За въстановяване на енергията на бъбреци приемайте билков продукт Лю вей. За да се съхранява енергията на органите или да се възстановява баланса в отслабените органи се препоръчва те да се подхранват с билкови комплекси в период когато са силно активни или изтощени. Например през лятото подхранваме стамаха, сърцето и далака с различни билкови продукти. Препоръчваме при стомашно неразположение да пиете билки - капсули Ци за стомах и далак. При проблем с сърцето с билков еликсир Син ан бао.

За контакти:

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.comSource: http://bilkite.ucoz.com
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2019-06-28) | Author: билкови продукти E
Views: 164 | Tags: традиционна китайска медицина, Метал, стомах, земя, билкови, билки, далак, бъбреци, огън, ин, ян, сърце, черен дроб, енергия, билкови добавки, вода, бял дроб | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz