Пт, 2021-03-05, 9:38 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Хранене през зимата
Китайските лекари, основаващи се на концепцията за y-син и теорията за взаимното преобразуване на субстанциите ин и ян, препоръчват да се натрупа и да се съхранява енергията през зимата. Според теорията на традиционната китайска медицина зимата е сезон на почивка и възстановяване в природата; Това е периода на разцвет на пасивната ин енергия, която изисква бездействие. През зимата човешкото тяло, подобно на цялата природа, "се затваря" и много процеси в него се забавят. Студеният сезон поставя определени изисквания към нашето поведение, начин на живот и хранене. Нуждаем се от енергия, за да се затоплим и да се предпазим от студа. Ние имаме нужда от храни с голямо съдържание на ян, от храна с високо съдържание на мазнини, висококалорични храни, горещи храни и напитки. В "Трктата на Жълтия император за Вътрешното"  - един от най-древните китайски медицински трудове - пише: "Трите месеца на зимата се наричат време на съхранение в укритие ". "Водата се превръща в лед, земята се напуква". Не трябва да se нарушава субстанцията ян, трябва да си лягаш рано и да ставаш късно, трябва да спиш, докато слънцето не изгрее. Емоционалните стремежи трябва да бъдат скрити. Трябва да избягвате студа и да се стремите към топлина ... Ако не следвате препоръките, ще повредите бъбреците и през пролетта ще страдате от заболявания на сухожилията, нарушения на кръвообращението и циркулация на ци в крайниците.
Зимен режим и начин на живот...   натрупваме ин
И така, за да следваме природата, през зимата трябва да спим по-дълго. Трябва да си лягаме по-рано - не по-късно от 23 часа; не трябва да се става твърде рано - поне час преди изгрев слънце. За предпочитане е да се разхождате сутрин. Осем часа сън са достатъчни за здрав организъм. За болни и изтощени хора - и това е почти цялото население на мегаполисите и големите градове - по време на ежедневната активност на меридиана на бъбреците (между  17 - 19 ч.) се препоръчват поне 20 минути сън.
... съхранение на ян
За тази цел е препоръчително да останете на закрито по-дълго, отколкото на вън. Тази препоръка обаче не отменя необходимостта от ежедневно разхождане и ходене по няколко километра. Освен това, за да се натрупа ин и съхрани ян, трябва да се обличаме в зависимост от времето - тоест, така че да не се отделя много пот.
В съответствие с понятието у-син, зимата е времето на бъбречната активност. И каналът на този орган, както е известно, преминава и през долните крайници. През зимата, за да не се увредят бъбреците, които се страхуват от студа, китайските лекари съветват да се държи в топлина цялата долна част на тялото, особено на долната част на гърба, коленете и петите. Въпреки това, в топлината трябва да са не само краката, но и ушите, в които, според теорията на китайската традиционна медицина, " се отварят" бъбреците.
Храната през студения сезон
Вместо пресни зеленчуци - свинско или свинска мас. За да запазим ян, през зимата трябва да се опитаме да ядем горещи ястия, агнешко. За същата цел, китайските лекари съветват да се пие разредено сладко вино в малки количества.
За да се натрупва ин, не забравяйте да включите в диетата на свинско и мазнини. Според китайски експерти, то не само укрепва ин, но и тонизира бъбреците, успокоява черния дроб.
Да се откажете от студената храна и напитки. "Студено" - не само по отношение на температурата. Потреблението на сурови плодове и зеленчуци, както и салати трябва да се сведе до минимум. Според източните специалисти по хранене вредни са продуктите, които са  замразени, но също и замразяваните продукти, защото "студът, съдържащ се в тези продукти, не може да бъде отстранен  дори чрез топлинна обработка".
Ако погледнете на звездата у-син, ще видите, че на зимния сезон съответстват бъбреците и соленият вкус. По това време на годината е полезно да се използват за храна туршии, тази храна дава енергия на бъбреците. Въпреки че трябва да знаете мярката във всичко ...Основни вкусове през зимата са още киселия и сладкия  вкус, които спомагат за "натрупването на ин". (Според китайската традиционна медицина сладък вкус имат не сладкиши базирани на бяла захар, а зърнените и месните продукти:. Месни супи и пилешко месо) Особено полезно е киселото зеле. Освен това, през студеното време е необходимо да се поддържа горчивия вкус ян на съцето. За това е подходящ черният чай, който за разлика от зеления чай има свойства да затопля. Според звездата у-син, цветът на зимния сезон е черният. Следователно, черни продукти и подправки, като черен сусам, черен кардамон, маслини и черен хайвер, ще "раждат Ци" и по този начин ще имат благоприятен ефект върху здравето.
В Китай зимата се счита за сезон на бобовите растения, включително соя, грах, боб, зелен боб и фасул. Както белият, така и червеният боб са особено полезни по това време на годината. Той има същата форма като бъбреците. Според китайските лекари бобът укрепва ин на бъбреците.
Тариционната китайска медицина препоръчва профилактика на бъбреците през зимата с билков продукт Лю вей.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-11-29) | Author: билкови E W
Views: 225 | Tags: бъбреци, храна, традициона китайска медицина, Зима, ин, билки, здраве, ян | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz