Пт, 2021-03-05, 8:50 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Хранителни особенности в китайската традиционна медицина
bilki_bilkovi_produktiХармоничното взаимодействие на основните функции на организма с външния свят, както посочва традиционата китайска медицина, характеризира здравето, а дисбалансът води до заболявания. Храната на жителите на поднебесното царство от древни времена се основава на теорията за 5 сезона, включително и междусезонието . За всеки сезон от годината, се подбират храни и продукти, които могат да укрепят специфична система или орган в организма на човек: 
Лято - доминират тънките черва и сърдечно-съдовата система. За да се подобри тяхното функциониране, се препоръчва включване в менюто на храна с горчив вкус. Най-добре е ежедневно да се сервират на масата салати от зеленчуци и билки с горчив вкус. Круши, дини подобряват работата сърдечносъдовата система. 
Есента е времето на белите дробове и дебелото черво. Стимулирането на тяхното функциониране става за сметка на продукти с остър вкус. Добре е да се използва по това време на годината за готвене на големи количества лук и чесън, както и остри на вкус храни. 
В междусезонието е необходимо да се активира панкреаса, стомаха и далака. В основата на диетата при прехода от един сезон към друг са сладникавите ястия с акцент върху вкуса от предишния сезон. Например, в началото на зимно-пролетния сезон, предпочитание се дава на солено-сладки храни, а в края на кисело-сладките. 
Зимата е времето на бъбреците, отговорящи за метаболизма на водно-солевия обмен. Солта е необходима за доброто им функциониране но в умерено количество. В диетата трябва да преобладават храни със солен вкус. Най-добре ако в основата на дневното меню се включи по мазна свинско или агнешко, засищаща храна и различни туршии от зеленчуци направени през лятото. Зимата подобряваме работата на бъбреците с билкови продукти - Лю вей.
Пролет - най голямо е натоварването на черния дроб и жлъчния мехур. В диетата се предпочитат да се включат кисели храни например кисели краставички или кисело зеле и постно месо птиче/ заешко. 
Например ако имате висок холестерол през лятото можете да приемате капсули Цзин ю. При проблем с сърцето с билков еликсир Син ан бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2019-07-16) | Author: билкови продукти E
Views: 143 | Tags: сърце, далак, сърдечно-съдова система, лято, кръвно, есен, билки, Зима, пролет, дебело черво, билкови добавки, билкови продукти, бъбреци, здраве, черен дроб | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz