Пт, 2021-03-05, 9:38 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Стомахът
Стомахът трябва да се защитава! От работа му зависи здравето и самочуствието ни. Повечето заболявания са лесно лечими, ако състоянието на стомаха е задоволително. И обратно: дори простото неразположение може да се превърне в продължително заболяване, когато стомахът е засегнат. Какъв симптом ви притеснява дори при леко неразположение или лека настинка? Липса на апетит, гадене.
Стомахът винаги поема първия удар - това е нашата предна линия на защита. "Не наранявай Ци на стомах" - е предписанието на традиционната китайска медицина. Защото древното правило може да се тълкува по следния начин: при никакви обстоятелства не отслабвайте силата (Ци) на стомаха - контейнера не само за храна, но и за лекарства. Когато предписва лекарство на пациент, китайският лекар се грижи  и за стомаха му. Съставът на  рецептите на традиционната китайска медицина винаги включва компоненти, които предпазват стените на стомаха от възможни токсични ефекти. Като се вземат такива билкови продукти и чайове, пациентът не може да се страхува от "диспептични нарушения" - гадене, повръщане и други проблеми, които се появяват при прием на обичайни  лекарства известни като "странични ефекти".
Спомнете си как протичат процесите на храносмилането в нашето тяло. Първо, всяко парче храната трябва да се дъвче 36 пъти - това е просто правило, което знаем от детството. И това е доста разумно - в края на краищата „яденето“ на лошо дъвчената храна ще подейства зле на стомаха. След това храната се абсорбира и преминава в далака, който я превръща в фино хранително вещество и я транспортира по тялото. Известно е, че далакът работи със стомаха "извън фазата": силата на (Ци) на далака е насочена нагоре, а Ци на стомаха е насочено надолу. Съответно, далакът вдига хранителните вещества до главата, докато стомахът, напротив, изхвърля всички „мръсни“ - отпадъци. По този начин, той освобождава пространство отгоре, в мозъка, за чисти течности и хранителни вещества, които далакът вдига.
Така трябва да се случва, но ... Оказва се, че Ци на стомаха може да "спре" и дори "да тръгне" в обратна посока, т.е. да се качи нагоре. Какво чувстваме, ако понижаващата функция на стомаха е прекъсната, ще спре Ци? Първо, апетитът ще се влоши и след това ще изчезне, след това ще се появи подуване и болка в стомаха. Ако Ци на стомаха започва да се движи нагоре, то ще бъде придружено от хълцане, оригване, гадене, евентуално повръщане. Болестта, възникнала на този фон, дори и да не е тежка, се лекува с големи затруднения. Горните симптоми, и най-важното - усещането за "мътност" в главата - това е картината на наранен стомах. Няма значение кои от вредните фактори дава тласък. При ТКМ тези симптоми се наричат "празнота на стомаха". Казано по-просто, това е бавен, слаб мързелив стомах. За засилване работата на стомашно-чревния тракт може да приемаме билкови продукти, като пилюли Ци , капсули Велико въстановяване.
Стресът и медикаментите, преяждането, алкохолът и лошото качество на храната могат да бъдат пораждащи фактори. В допълнение, стомаха може да бъде отслабен от продължително хронично заболяване или хронична умора. Механизмът е съвсем прост. Слезката, най-близкият съюзник на стомаха, контролира мускулите и тяхното хранене. Поради хроничната умора мускулите нямат време да ядат и да се възстановят. Включително мускулните стени на стомаха. Хранене късно вечерта, прави лоша услуга на храносмилателната система.
Не забравяйте: "Яжте закуска сами си, и дайте вечерята на врага"? Защо? Стомахът "отива да спи" в 19:00 - това е времето на минималната активност на неговия меридиан. Максималната активност на меридиана на стомаха се проявява между 7-9 часа сутринта. Всичко, което се яде през нощта, попада в "спящия" стомах. Така че вместо процесите на разцепване и абсорбция ще има естествени процеси на разлагане, ферментация и гниене. А на сутринта, когато стомахът "се събуди", няма да му бъде до закуска. За апетита да не говорим.
Освен това стомахът може да включи най-простия механизъм на защита - гадене. Ако ви се гади, стомахът ви търси помощ. Как да му помогна? Не преяждайте, не яжте през нощта. Разходките, ходенето на чист въздух през деня укрепват далака и помагат на стомаха да смила храната.
Застой на Ци на стомаха. Това е друг  синдром. Друго име - “натрупването на храна в стомаха” - говори само за себе си. Среща се при неправилна диета, рязко преяждане или консумация на "тежка" храна. Това състояние е придружено от чувство за пълнота, преливане, а след това и болка в епигастралната област - „под лъжицата“. Липса на апетит. Ако се пристъпи на оригване, парене, повръщане - това са признаци на необичайно увеличаване на Ци на стомаха. Дебело бяло покритие на езика, наподобяващо мазнина, сочи за излишно натрупване на храна в стомаха. 
Всеки от нашите вътрешни органи работи както за организма като цяло, така и за самия него. Например, когато стомахът произвежда стомашен сок, без който процесът на храносмилането е невъзможен, това е работа за доброто на тялото, т.е. функцията ян. И когато той произвежда мукоид - основа на стомашната лигавица - това вече е работа за себе си, ин-функцията на стомаха. При неуспех на някоя от функциите възникват съответни заболявания - синдроми.
Как може да помогнем с билки , например при киселини и лошо храносмилане пръв помощник е билковият продукт Ци.  Също така може да Ви помогне и елексир Сяо ши бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2019-02-12) | Author: Иванова E
Views: 385 | Tags: Ци, традициона китайска мдицина, билкови, храносмилане, билков, стомах, далак | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz