Пт, 2021-03-05, 9:42 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Тайната на китайските лекарства - билкови смеси

Тайната на китайските лекарства - билкови смеси

Традиционната китайска медицина (TКM) с всяка година става все по-популярна . Ако оценим потребността и значението на китайската медицина сред цялото население на Земята, то днес тази система ще се окаже най-масовата в посока на здравеопазването!

Основната разлика между тези билкови лекарства и синтетичните фармацевтични продукти и едновременно тяхното най-важно предимство е в естествеността и максималният тропизъм към системата на организма, за която е предназначено.

Лекарствата на ТКМ работят насочено, меко и същевременно ефективно. И най-важното - не нарушават работата на други системи в организма. В продължение на хилядолетия в състава на билковите смеси на традиционната китайска медицина са се използвали различни части от растението, много минерали. Общо в Китай са описани около десет хиляди вида биологични и минерални суровини, предназначени за медицинска употреба! Колосален избор, изискващ компетентен подход.

Сега, когато глобализацията е обхванала всички страни, стандартизацията достигна до традиционните лекарства. А някога асортиментът от съставки във всеки регион е бил свой собствен, близък до видовия състав на растенията, растящи и отглеждани на тази територия. И въпреки това древните лекари са можели  да съставят рецепти от десетки съставки, комбинирайки ги и замествайки ги! Да правят това им е позволявала практическа класификация на медицинските компоненти, която и днес се използва в Китай. Класификация, която изключително не достига в западната фитотерапия.

В нея разделянето на  билковите растения и компоненти се извършва по три основни критерия.
На вкус. Вкусът е традиционен, както в храната: пикантен, сладък, кисел, горчив, солен. По особнни са стипчивите, тръпчивите и неутралните или свежите лекарства. Още от древни времена китайските лекари са знаели, че компоненти с един и същ  вкус и имат сходен механизъм на действие.

• Според така наречения характер - способността на съставките след тяхното прилагане да дават на тялото и организма топлина, жар, студ, прохлада. Тук растенията лекарства също са разделени на пет групи: студени, хладни, неутрални, топли и горещи.

• По тропизъм - "предразположение" на бъдещото билково лекарство към някой орган или система в организма. С други думи, това е мястото, където билката -лекарството ще отиде на първо място. Знанието за това е едно от най-важните постижения на фармакологията на традиционата китайска медицина! Източните лекари използват стотици години това, което западната фармацевтика се опитва да овладее днес с помощта на нанотехнологиите, променяйки съставките и съставяйки рецепти, така че лекарството да се насочи към точното място в тялото на болния.
Системното приложение на лекарства на ТКМ е още един коз в лечението. Диагнозата - изборът на метод за лечение - съставянето на рецепта и непосредственото лечение има една система, една терминология. Няма сложни термини, безсмислени имена. Всичко е изключително логично.
Лекарствата на ТКМ са гъвкави. Всички билкови рецепти, дори и основните, проверените и авторитетните, лекуващият лекар има право да промени или допълни. И той не само има право но и трябва да направи това взависимост от уникалния случай на заболяването и на "всеки пациент". Билковата смес се прави индивидуално отделно за всеки пациент. И по време на лечението, в процеса на лечение и според състоянието на човек, такива промени в състава се правят няколко пъти.
Всички съставки в рецептата, в зависимост от ролята, която им е възложена, могат да бъдат разделени на главното действащо, спомагателно, което засяга симптомите, хармонизира и насочва. Добавянето или промяната на структурата, увеличаването или намаляването на дозировката на отделните компоненти, лекарят променя билковата рецепта, нейните свойства.
Специалната обработка на билките за лекарства в ТКМ, основно термичната, с използването на допълнителни съставки, позволява да се премахне токсичността, да удължите срока на годност, да се придаде на лекарството ясна насоченост. Билките смеси са удобни за употреба и дозиране и най-важното - имат точно зададени и определени свойства. Опитния лекар по традициона медицина може лесно да направи рецепта от билките. Специална обработка се използва при изготвянето не само на най-често срещаните в традиционна форма лекарства на ТКМ - сборове от отвари, но и на редица други форми. както на древни така и модерни, обхващащи всички области на приложение.
Билковите смеси в традиционата китайска медицина не са "лековете на баба", а сложни композиции на древната наука и внимателно проверени. Понякога се създава впечатление, че всичко, което има на планетата Земя, от гледна точка на традиционната китайска медицина, е лекарство. От части това е вярно. Човекът е само елемент на природата, а всякакви отклонения, болести или липса на нещо, или, по-често, излишък. Отклоненията се балансират от тревни смеси, които в различни количества и съотношения присъстват в различни билки, животни и минерали. И мъдростта или изкуството на фармакологията на ТКМ - е в способността да се комбинират.
Например:

Билковият продукт Шеншитонг се препоръчва за профилактика на пикочно-каменна болест (камъни в бъбреците, пикочните пътища, пикочния мехур, пикочния канал), възпалителни процеси на пикочните пътища.
Например: При стомашно-чревни растройства най подходящ е еликсир ЧИН Ред ЖЕ ДУ.
Билковият продукт Цзин Ю подобрява циркулацията на кръвта, понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-07-05) | Author: билкови E
Views: 300 | Tags: традициона китайска медицина, ПРОФИЛАКТИКА, холестерол, медицина, билка, билкови, билки, билкови лекарства, сърце, лечебни билки | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz