Ср, 2024-04-24, 5:47 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Статии - билки на традиционната китайска медицина

Вкусове в традиционната китайска медицина според У-син
Съвременните хора са „разглезени” от силните вкусове на хранителните добавки и често не могат да разберат истинския вкус например на ориза (сладък) или на боба (солен). Но преди хиляди години подобна класификация се появи и стана основна в много медицински системи. Вкус предпочитания и У-син.
Теорията за петте елемента - системата У-син- определя:
вкусът на дървото е кисел, задържа сока, свързва енергията
вкусът на огъня е горчив, източващ, намалява енергията
вкусът на земята - сладък, овлажнява и разпределя енергия
вкусът на метала - остър, отслабва застоя, насочва енергията нагоре
вкусът на вода е солен, омекотява, понижава спуска енергията надолу.
Острият вкус имат отрицателен ефект върху функционирането на белите дробове и червата, но се използват ефективно за лечение на респираторни заболявания.
Храните с кисел вкус имат негативен ефект върху черния дроб, но са в състояние да увеличат гъвкавостта и еластичността на кръвоносните съдове, да понижат кръвното налягане и да повишат апетита. Сладък вкус Всяка сладка храна действа здравословно на далака, успокоява стомаха и намалява нервността. Соленият вкус и продукти с такъв вкус имат диуретични свойства и ефективно елиминират токсините. 
Горчив вкус и храната с горчивина може да облекчи треската и да свали температурат, но е опасна за стомаха.
В допълнение към класификацията според вкуса, има класификация на храната според нейната природа: студена, хладна, неутрална, топла, гореща. Пример: ако храната е студена по природа или горчива на вкус, тогава е вероятно да извежда влагата и топлината и жара. 
От практическия живот: между сезонието. Вятър, влажност, студ. Замразенахте или настинали сте от вятъра. Веднага след преохлаждане се опитваме да използваме остър вкус (затопляне, изхвърляне на студа, изпотяване). Не се справихте  и настинката започна - горчив вкус (изгонващ, противовъзпалителен). След преминаванетона настинката трябва да използвате кисел вкус (за да затворите порите и така човекът вече не губи течности чрез пот). А след това, когато патогенният фактор се изгонен и ние се възстановяваме, приемаме сладък вкус, за да се възстановим напълно. 
когато се храним е необходимо да се вземе предвид сезонният климактеричен фактор. Не трябва да ядете топли храни в горещо време, тъй като не трябва да ядете студени храни - в студено време. Студените храни включват тропически плодове или млечни продукти. 
Лято - доминират тънките черва и кръвоносната система. За да се подобри тяхното функциониране, се изисква храна с горчив вкус. Най-добре е ежедневно да се сервират на масата салати от зеленчуци и билки с горчивина. През лятото съветваме да имате в домашната аптека билков продукт Ци и еликсир Чин ред же ду.
Горещи, топли и неутрални храни имат кисел Вкус - а характерът им е топъл (пиле, магданоз, черешов вишнев сок). 
Горчив вкус - горещ характер (агнешко, овнешко, храна на скара или грил, алкохол (бренди, ликьор, греяно вино). 
Горчив вкус - топъл характер (елда, овче и козе сирене, козе мляко, куркума, какао, мак, риган, розмарин, мащерка, плодове от хвойна, червено вино).
Горчив вкус - неутрален характер (брюкселско зеле).
Вкус сладък - характерът  горещ (семена от копър).
Вкус сладък - характерът е топъл (артишок, тиква, стафиди, праскова, кайсия, череша, грозде, ванилия).
Вкус сладък - неутрален характер (просо, царевица, с изключение на брюкселско зеле - всички сортове зеле, боб, грах, соя, моркови, картофи, фини, смокини, сливи, телешко месо, говеждо, мед, лешници, бадеми и сусам, марципан).
Вкус остър - горещ характер (червен пипер, карамфил, табаско сос, люти чушки, индийско орехче).
Вкус остър - характер топъл (овес, зелен лук, лук, хрян, дивечово месо, босилек, кимион, копър, джинджифил, чесън, кориандър, горчица).
Вкус остър - неутрален характер (заек).
Вкус солен - характерът е топъл (костур, змиорка, пъстърва, треска, сьомга, камбала, хамсия, риба тон, скариди, омар).
Вкус солен - неутрален характер (червен боб, леща, червена соя).

За повече информация относно билковите продукти можете да се свържете с нас на:
Email: bilkite1@gmail.com
Tел. 0886 03 13 94
Иванова.


#билковипродукти, #билки, #здраве, #вкус, тънки черва, #сърдечносъдова, #здраве, #добавки, #характер, #лято, #храна, #kitajskatradicionna medicina, #китайскатрадиционна медицина, #хранителнидобавки
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2019-07-10) | Author: билкови продукти E
Views: 370 | Tags: лято, китайска традиционна медицина, билки, здраве, вкус, билкови продукти, хранителни добавки, сърдечно съдова, храна, характер, добавки, тънки черва, kitajskatradicionna medicina | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz