Чт, 2023-11-30, 5:51 AMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Календар

«  Ноябрь 2023  »
ВсПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Препоръки на китайците

Правете упражненията за физически тонус всеки ден. Те значително забавят процесите на стареене. Това важи осо­бено за китайските упражнения за физически тонус, кои­то са леки и забраняват силното напрягане. В действител­ност намаляването на физическите сили, от което се оп­лакват много възрастни хора, се дължи не толкова на въз­растта, а на липсата на активност от страна на телата и на ума им. Няма съмнение, че редовното правене на упраж­нения е един от най-добрите начини да се предотвратят и да се излекуват почти всички видове болести. Упражне­нията потенциално водят до укрепване на имунната сис­тема и по този начин възпират разпространението на забо­ляванията и на увредените клетки. Тъй като не изискват особено усилие, китайските упражнения са най-добрият на­чин да се поддържате във форма. При тях не се наблюдават страничните ефекти, причинявани от някои спортове.

*****

Зимата според китайската традиционна медицина се счита за сезон на съхранение и почивка, за да се подготвим за идващата пролет. В това студено обкръжение човек трябва да приема повече топли или ян храня, като овнешко и пипер, за да подсили вътрешната ян енергия и да превъзмогне студеното ни време.

При противоположните обстоятелства през лятото човек трябва да консумира повече студени или ин храни, като круши, восъчна тиква, мед, диня и водорас­ли, за да се противопостави на топлото ян време навън.

*****

През пролетта човек трябва да приема повече сладки храни, като фурми, цвекло и сладки картофи, за да подсили чер­ния дроб. Според китайската традиционна медицина това се дължи на факта, че според теорията за пет­те елемента пролетта се свързва с дървото и по този начин съответства на черния дроб.

*****

През есента човек трябва да консумира повече сочни и мазни храни, като плодове, чис­та вода и сокове, а също и растително олио, защото есента с сух и ветровит сезон, който изисква големи количества вода и олио за смазването на вътрешните органи.

*****

Често разресвайте косата си с пръсти. Това действие по­добрява циркулацията на кръвта и на ци в главата, подоб­рява умствената дейност и паметта и поддържа естестве­ния цвят на косата.

*****

Масажирайте ходилата си няколко пъти дневно. Според ед­но китайско предание няколко поколения от един род дос­тигали възраст над 100 години. Когато ги попитали за тай­ната на дълголетието им, те отвърнали, че често масажират ходилата си. От стъпалата тръгва меридианът на бъбреци­те. Там е акуггунктурната точка Юнцюен. Ето защо маса­жирането на стъпалата повишава енергията ци, помага за установяването на връзка между бъбреците и сърцето - про­цес, известен в системата на китайското природолечение като шуи хуо дзи дзи (водата и огънят се уравновесяват).

*****

Леко стискайте зъби няколко пъти дневно. Зъбите са друг важен белег на старостта. Загубата им често се свързва с напредналата възраст. За да ги запазят, древните китайци препоръчват лекото стискане на зъбите. Това не само ще ги заздрави и ще ги предпази от разрушаване, но и ще по­виши сексуалността и умствените способности. Движени­ята на зъбите влияят директно върху умствената дейност . и сексуалните ви способности.

*****

Пийте много чиста вода всеки ден. Водата е първият от петте елемента и играе важна роля за правилното функци­ониране на тялото ни. Фактът, че около 70% от теглото ни е вода, говори сам по себе си. Водата е необходима за овлажняване на кожата, за смазване на ставите, за прочистване на тялото, подпомага храносмилането и перисталтиката и изпълнява редица други важни биологични функции. Дори и най-малкият недостиг на вода може да е при­чина да се чувствате изморени и неразположени.

 

*****

Прекарвайте доста време на открито всеки ден. Ходете около километър и половина след вечеря. Така ежедневно ще си осигурявате достатъчно свеж въздух и естествена слънчева светлина. Свежият въздух и слънчевата светлина представляват за живота онова, което е маслото за лампата, за­това в тяхно отсъствие животът е немислим. Древните китайци вярват, че свежият въздух и леката слънчева светли­на съдържат жизнена енергия ци, която може да подхрани белите дробове, сърцето, мозъка и кожата и да ни направи жизнени и младолики.

*****

Не позволявайте стомахът ви да се запълни повече от 70 или 80% по време на всяко ядене, независимо от здраво­словния ви хранителен режим. Тази стара китайска исти­на се потвърждава от един неотдавнашен научен експери­мент, който показва, че най-добрият начин да се предотв­рати стареенето при мишките е те да се държат недохра­нени, като получават храна, колкото да оцелеят. Системно недохранваните мишки не само живеят с 35% по-дълго от останалите, но и се разболяват много по-рядко от рак и от други болести. Според китайската традициона медицина преяждането уврежда стомаха, изразход­ва енергия и ви кара да се чувствате отпуснати и уморени. Ето защо за доброто на здравето си знайте, че недостигът  е за предпочитане пред прекаленотоо изобилие.

*****

Яжте поне три лъжици супа преди всяко ядене и ще си спестите доста неприятности на старини. Древните китай­ци вярвали, че тази практика може да подобри апетита и храносмилането и поради това да ни предпази от заболя­вания на храносмилателната система.. Разбира се, „три" не е някакъв фиксиран брой, към който трябва да се придържате. Затова е добре да се яде супа.

*****

Не пушете. Тютюнопушенето води до стесняване на кръ­воносните съдове и влошава кръвообращението, което, на свой ред, предизвиква ранната поява на бръчки. Просто погледнете лицата на заклетите пушачи и сами ще се убе­дите. Пушенето смущава хормоналните функции и потиска производството на хормони, влияе отрицателно на щито­видната жлеза и на цялата ендокринна система на тялото и по този начин ускорява процеса на стареене.

*****

Осигурявайте си достатъчно здрав сън всеки ден. Недоспиването допълнително натоварва тялото и източва стра­тегически запаси от енергия, като нарушава циркулация­та на кръвта и на ци  отслабва умствената дейност и имун­ната система. Всъщност то ускорява процеса на стареене. Постарайте се спалнята ви да е добре проветрена, докато спите, но не се излагайте на прякото действие на вятъра и не стойте на течение.

*****

Според китайската традициона медицина следните храни спомагат за подмладяването и дълголети­ето, ако се приемат редовно: женшен, свински или телеш­ки костен мозък, линдзи, фъстъци, орехи, борови семена, соя и соеви продукти, мляко, сусам, тремела, червени фур­ми, стафиди, кокосов орех, месо от костенурка, нар и хри­зантеми.

*****

Често мислете за дантиен - долната част на корема. Тази част от тялото е уникално откритие на древните китайци, които считат дантиен за резервоар на жизнената енергия ци. Честата мисъл за него според китайската традиционна медицина помага за повишаване и консер­виране на енергията ци и по този начин забавя процесите на стареене.

*****

Леко потупвайте главата и ушите си. Главата ви е щаб­квартирата на вашия живот. Ако често я потупвате, из­пълнявайки вътрешното упражнение на Дхарма „Удряй божествения барабан", ще подобрите умствените функ­ции и паметта си, ще предотвратите и ще облекчите бу­ченето в ушите и болестите на Паркинсон и Алцхаймер - състояния, които напоследък стават все по-типични за старческата възраст.

Copyright MyCorp © 2023 | Site managed by uCoz