Вт, 2022-05-17, 6:01 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Календар

«  Май 2022  »
ВсПнВтСрЧтПтСб
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Традиционна китайска медицина
Китайците имат уникална методика, чрез която систематизират лекарствените препарати и начина им на приложение. Тя се отличава значително от методиките и системите на западната медицина. Зад традиционната китайска медицина стои философията. Материята, от която се състоят живите същества се разглежда като принадлежаща на "ин" или женското пасивно начало. От друга страна, жизнените функции на живите същества, се разглеждат като принадлежащи на "ян" или мъжкото активно начало. Функциите на хората  още от древността се описват с терминологията на следните пет центъра на тялото:
1."Сърце" или "разум". Отнася се към "командния" център на тялото, който се обявява за съзнателен или интелектуален.
2."Белите дробове" или дихателната система регулират различни вътрешни фунции на тялото и поддържат кибернетичния баланс.
3."Черен дроб" означава едновременно връзка между крайниците и трупа, механизмите на емоционалното реагиране на околната (външна) среда, а също така и дейността на вътрешните органи.
4."Далакът" е система от органи, регулиращи разпределението на полезни вещества в организма, а също така носеща сила и енергия на човешкото тяло.
5."Бъбреци" са системата за регулиране на запасите от полезни вещества и използването на енергията. Тази система определя силата на човешкия живот.

Теорията на традиционната китайска медицина използва описанието на системите на функциониране на организма и носи условното наименование "тайните феномени".

Според китайската традиционна медицина смяната на сезоните и промените на времето влияят върху човешкото тяло. Най-силно изразен ефект имат вятърът, студът, жегата, влагата, сушата и вътрешната температура. Резките или необичайните изменения на времето могат да причинят вреда на тялото и всички тези фактори китайците наричат 6-ти фактор (след черния дроб и т.н.), причиняващ заболявания. Също така смяната на настроението, поради щастие, гняв, безпокойство, скръб, огорчение, страх, безсъние, нервност, изненада, ако чувствата са прекалено силни, също причиняват вреда на здравето. Традиционната китайска медицина нарича този фактор "седемте емоции".

В китайската традиционна медицина съществуват 6 фактора, предизвикващи болести, които взаимодействайки си със "седемте емоции", формират основата на възникването на патологията на болестта. Тези теоретични модели се използват за анализ на тялото на пациента и неговите болести и диагностициране на точната причина за неговата общофизическа и психологическа загуба на баланса (равновесието). Опирайки се на този анализ, лекарят може да препоръча един или друг метод за корекция на този дисбаланс.

Обект на китайската медицина е човекът, а не само неговата болест. Това е една от основните особености на китайската традиционна медицина. Китайските медици считат, че болестта само посочва съществуването на дисбаланс в организма на човека. Като цяло китайската традиционна медицина използва няколко основни метода на лечение, основани на едни и същи теории и принципи:
  • китайска лекарствена терапия - билкова, растителна, животинска  
  • акупунктура
  • масаж
  • медицинска гимнастика "ци гун"
  • учение за храненето и правилния начин на живот
  • ароматерапия

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Варна, "ВМСофт Лаб" ООД

Copyright MyCorp © 2022 | Site managed by uCoz