Пт, 2021-03-05, 9:43 PMНачало | Sign Up | Вход

Section categories

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог файлове - билки

Сезоните според китайската традиционна медицина - Есен
2012-09-12, 1:48 PM
Според традиционния китайски календар есента е благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е цел на всички селскостопански дейности.  В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт", есента се отнася към периода на „оттеглянето".Това е времето, когато започва да духа есенният вятър и „десетте хиляди неща" преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка и оттегляне" и всичко постепенно преминава в състояние на унилост и замиране.
Според традиционната китайска медицина към есента се отнасят елемента Метал, движението навътре, мъката, белите дробове, дебелото черво, кожата и носът.
Есен е. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента - времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Силите на организма, които са се зародили през пролетта и увеличили през лятото се събират през есента" Не случайно източните лекари дават специални препоръки за начина на живот и хранене през това време на годината, които не само може да "съберат" тези сили, но и да ги "укрепят".

Според традиционната китайска медицина, есента е времето през което са най-активни белите дробове и дебелото черво - органи, от които състоянието на кожата ни зависи най-много. Ето защо, грижата за кожата през есенния сезон има свои собствени характеристики. През есента е необходимо не толкова да се овлажнява кожата, колко да се поддържа, затопля и подхранва.

В китайската медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака, а белият дроб храни бъбреците ни. Есента е времето за попълване на летните разходи, получени в резултат на натоварването на стомашно-чревния тракт, и затова е време да се укрепим далака и дебелото черво с билков продукт капсули Ци.
На елемента Метал съответства сухотата, т.е. вероятността патогенния фактор сухост да не вреди на здравето ни е по-голяма, отколкото през другите сезони на годината. Възможно да се появи синдром на недостиг на енергията Ин на белите дробове. През този сезон енергията Ян постепенно отстъпва място на енергията Ин, която ще достигне апогея си през зимата. 
Патогенният фактор сухота има свойството да изсушава, т.е. настъпват нарушения в секрецията на течностите в организма, в резултат на което се появяват симптоми като сухота в устата, носа, гърлото, жажда, изсъхване и нацепване на кожата, косата загубва блясъка си, урината е по-малко и т.н.
Патогенната сухота е една от петте „вредни" енергии, които нарушават баланса в организма, прониквайки отвън. В ТКМ тя се асоциира с елемента Метал, белите дробове, есента и Ян енергията. Тя е основен патогенен фактор през есента. Сухотата има свойството да изсушава, вреди на течностите в тялото, което води до усещане за сухота в устата и носа, предизвиква жажда, изсушава кожата, а косата става безжизнена. 
Сухотата прониква в организма обикновено през устата и носа и вреди на белите дробове. Тогава белите дробове не се овлажняват достатъчно и се появява суха кашлица. При кашлица препоръчваме билковия продукт Еликсир Ке лин.
Според китайската традиционна медицина болестите, които са предизвикани от патогенния фактор сухота се разделят на два вида: предизвикани от топла сухота и предизвикани от студена сухота. 
Болестите, предизвикани от топла сухота обикновено се появяват през есента, когато все още се усеща влиянието на лятната жега. Симптомите при такъв вид заболявания са главоболие, усещане за горещина в тялото, суха кашлица, болки в гърлото, сухи устни, болки в подребрието, безпокойство, жажда, почервеняване на върха и краищата на езика, тънък бял налеп по езика. 
Студената сухота се проявява в края на есента, когато приближава зимата. При този тип нарушения се наблюдава кашлица, главоболие, усещане за сухота в гърлото, пресъхване на устата. При кашлица препоръчваме билков еликсир Ке лин и билков Еликсир  Шуан хуа бао.
Основната функция на белите дробове е да разпространяват течностите в организма. Заедно с дебелото черво те контролират кожата. Традиционната китайска медицина разглежда кожата като трети бял дроб. Ако се повреди и нарани кожата, то това непременно ще се отрази на функцията на белите дробове и дебелото черво и обратно. 
Друга функция на белите дробове е да произвеждат защитна енергия, която протича по външната повърхност на кожата. Когато енергията на белите дробове е прекалено слаба, кожата няма достатъчно предпазваща сила и затова е много лесно да се разболеем например от простудни заболявания. Белите дробове са свързани и с носа и ноздрите. Посредством тях получаваме енергия от въздуха и възобновяваме силите си. 
Емоцията, с която се свързват белите дробове, е тъгата. Прекалената загриженост и тревоги насочват енергията на белите дробове в посока надолу и я разсейват. Ето защо, когато сме тъжни, чувстваме, че тялото ни тежи, склонни сме да се самосъжаляваме и да изпадаме в отчаяние. С това можем да обясним факта, че през есента се засилват депресивните състояния. 
Категории билкови продукти: My files | Добавено от: kisok | Tags: далак, билки, ароматерапия, кашлица, депресия, есен, бял дроб, билков продукт
Views: 759 | Downloads: 0 | Рейтинг: 5.0/2
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz