Четверг, 2018-05-24, 8:12 PMMain | Registration | Login

Section categories

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
File Catalog
Main » Традиционна китайска медицина » My files

Сезоните според китайската традиционна медицина - Есен
2012-09-12, 1:48 PM
Според традиционния китайски календар есента е благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е цел на всички селскостопански дейности. 

В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт", есента се отнася към периода на „оттеглянето".Това е времето, когато започва да духа есенният вятър и „десетте хиляди неща" преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка и оттегляне" и всичко постепенно преминава в състояние на унилост и замиране.

Според традиционната китайска медицина към есента се отнасят елемента Метал, движението навътре, мъката, белите дробове, дебелото черво, кожата и носът.

На елемента Метал съответства сухотата, т.е. вероятността патогенния фактор сухост да не вреди на здравето ни е по-голяма, отколкото през другите сезони на годината. Възможно да се появи синдром на недостиг на енергията Ин на белите дробове. През този сезон енергията Ян постепенно отстъпва място на енергията Ин, която ще достигне апогея си през зимата. 

Патогенният фактор сухота има свойството да изсушава, т.е. настъпват нарушения в секрецията на течностите в организма, в резултат на което се появяват симптоми като сухота в устата, носа, гърлото, жажда, изсъхване и нацепване на кожата, косата загубва блясъка си, урината е по-малко и т.н.

Патогенната сухота е една от петте „вредни" енергии, които нарушават баланса в организма, прониквайки отвън. В ТКМ тя се асоциира с елемента Метал, белите дробове, есента и Ян енергията.Тя е основен патогенен фактор през есента. Сухотата има свойството да изсушава, вреди на течностите в тялото, което води до усещане за сухота в устата и носа, предизвиква жажда, изсушава кожата, а косата става безжизнена. 

Сухотата прониква в организма обикновено през устата и носа и вреди на белите дробове. Тогава белите дробове не се овлажняват достатъчно и се появява суха кашлица. 

Според китайската традиционна медицина болестите, които са предизвикани от патогенния фактор сухота се разделят на два вида: предизвикани от топла сухота и предизвикани от студена сухота. 

Болестите, предизвикани от топла сухота обикновено се появяват през есента, когато все още се усеща влиянието на лятната жега. Симптомите при такъв вид заболявания са главоболие, усещане за горещина в тялото, суха кашлица, болки в гърлото, сухи устни, болки в подребрието, безпокойство, жажда, почервеняване на върха и краищата на езика, тънък бял налеп по езика. 

Студената сухота се проявява в края на есента, когато приближава зимата. При този тип нарушения се наблюдава кашлица, главоболие, усещане за сухота в гърлото, пресъхване на устата. 


Основната функция на белите дробове е да разпространяват течностите в организма. Заедно с дебелото черво те контролират кожата. ТКМ разглежда кожата като трети бял дроб.Ако се повреди и нарани кожата, то това непременно ще се отрази на функцията на белите дробове и дебелото черво и обратно. 

Друга функция на белите дробове е да произвеждат защитна енергия, която протича по външната повърхност на кожата. Когато енергията на белите дробове е прекалено слаба, кожата няма достатъчно предпазваща сила и затова е много лесно да се разболеем например от простудни заболявания. Белите дробове са свързани и с носа и ноздрите. Посредством тях получаваме енергия от въздуха и възобновяваме силите си. 

Емоцията, с която се свързват белите дробове, е тъгата. Прекалената загриженост и тревоги насочват енергията на белите дробове в посока надолу и я разсейват. Ето защо, когато сме тъжни, чувстваме, че тялото ни тежи, склонни сме да се самосъжаляваме и да изпадаме в отчаяние. С това можем да обясним факта, че през есента се засилват депресивните състояния. 
Category: My files | Added by: kisok | Tags: кашлица, ароматерапия, бял дроб, билки, депресия
Views: 510 | Downloads: 0 | Rating: 5.0/1
Copyright MyCorp © 2018 | Free web hostinguCoz