Храните в традиционата китайска медицина - Forum
Sunday, 2016-12-04, 9:27 PMГлавно | Регистрация | Вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Чат

Статистика

Форма за вход

Търсене

BGtop
Храните в традиционата китайска медицина - Forum
[ Ново съобщение · Членове · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Традициона китайска медицина » Хранителни добавки » Храните в традиционата китайска медицина (Храните в традиционата китайска медицина)
Храните в традиционата китайска медицина
kisokДата: Tuesday, 2013-09-24, 10:15 PM | Сообщение # 1
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Крушите
Китайците използват крушите за лечение на астма, каш­лица,загуба на гласа, запек, белодробни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, затруднено уриниране, лошо хра­носмилане и топлинни удари. Крушата според традиционната китайска медицина се смята за ин храна, способна да неутрализира влиянието на топлината. Крушите съдържат пектин, лимонена киселина, калций, желязо, калий и витамини С, В, и В,. Според китайската традициона медицина най-добре е да ги ядете сурови или попарени във вода за няколко минути. Но и в двата случая трябва най-напред да бъдат обелени.
 
kisokДата: Tuesday, 2013-09-24, 10:21 PM | Сообщение # 2
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Китайски батат
Китайските батати съдържат гликознд, холнн, оксиданти,множество витамини, фолиева киселина, много аминокисе­лини и други хранителни съставки. В Китай традиционно се използват като лекарство срещу диабет, често уриниране, хро­нична умора, диария, астма, кашлица, загуба на апетита и сексуални смущения. Можете да сварите във вода само тях или да добавите ориз, да ги попарите или да ги яде­те сурови.
 
kisokДата: Tuesday, 2013-10-22, 11:00 AM | Сообщение # 3
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Сусамено семе и олио
Сусамът е популярен в Китай, тъй като възпира преждевременното стареене и запазва младежкия външен вид. Той облекчава и хроничната умора, запека, астмата, сексуалните смущения, хранителните отравяния, схванати стави, слаби ко­лене, нервни спазми и липсата на кърма у майката след раждане. Сусамът е богат на олеинова киселина, лецитин, вита­мини А и Е, калций, белтъчини, ненаситени мастни кисели­ни, магнезий и други хранителни съставки. Обикновено в традиционната китайска медицина се използва като олио или каша. Като смесите сусам и ориз, мо­жете да приготвите наистина вкусна каша.
 
kisokДата: Tuesday, 2013-10-22, 11:06 AM | Сообщение # 4
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Фъстъци
Фъстъците са „храна на дълголетието" и са любима съставкав китайското меню от векове. Те се използват традиционната китайска медицина като лечебно средство против астма, кашлица, пневмония, запек, бъбречни и белодробни заболявания, сексуални сму­щения и хронична умора. Фъстъците смазват червата и об­лекчават язвата или туморите на хранопровода. След изследвания е установено, че увеличават кърмата на родилките, подобряват слуха и въз­пират вътрешното кървене. Те дължат лечебното си въз­действие на съдържащите се в тях белтъчини, аминокисели­ни, алкалоиди, калций, желязо, фосфор, витамини А, В, В26 и С. От медицинска гледна точка не се препоръчва консу­мацията напържени фъстъци. Най-добър ефект имат сурови или сварени във вода.
 
kisokДата: Tuesday, 2013-10-22, 11:14 AM | Сообщение # 5
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Грозде
Гроздето е едно от най-силните природни лекарства. Гроздето е богато на различни витамини, калций, фосфор, желязо и на други хранителни съставки. Захарта в гроздето - предимно чиста глюкоза, малко фруктозаи левулоза – е това, от което се нуждае клетъчният метаболизъм. Китайците от дълги години използват гроздето, за да лекуват най-различни заболявания, като настинка, грип, запек, артрит, гастрит, лошо храносмилане, безсъние, анемия, хронична умора, заболявания на черния дроб, сексуални смущения, неспособност да се задържа урина и импотентност. Гроздето според традиционната китайска медицина е полезно за бременните жени и за родилките, защото съдържа желязо.
 
kisokДата: Thursday, 2013-10-24, 10:12 AM | Сообщение # 6
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Кестен
В Китай кестените от векове се използват при оплаквания от лошо храносмилане, диария, често уриниране, сексуални смущения, артрит, ревматизъм и бъбречни заболявания. Съвременните изследвания сочат, че кестените са богати на витамин А, В,, В, и С, на фосфор, калций, желязо и на други хранителни вещества. Кестените могат дасе ядат сурови или сготвени.
 
ГостьДата: Saturday, 2013-11-02, 9:45 AM | Сообщение # 7
Група: Гости





Кафяви морски водорасли
Това е жилаво, мсесто и скъпо водно растение, което се срещав изобилие в зоните с най-висок прилив. То е подобно на желе лесно се забелязва върху морската повърхност и често, стига до брега, носено от прилива. Д-р Сун Съмяо е първият древен лечител, открил, че водораслите могат ефикасно да лекуват възпалено и подуто гърло, лумбаго и ревматизъм. Те са богати на белтъчини, на витамин С и на йод. Съвременните изследвания сочат, че кафявите морски водорасли възпрепятстват образуването на тромби и следователно предпазват от редица сърдечни заболявания. Те могат да намалят холестерола в плазмата и кръвното налягане и да облекчат лошото храносмилане и случаите на хранителни отравяния.
 
kisokДата: Saturday, 2013-11-02, 9:52 AM | Сообщение # 8
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Лотосови семена

Това са семената на лотосите, които растат в езера или водоеми.Те приличат на фъстъци. Съществуват два вида лотосови семена: бели и черни. И двата притежават еднакви хранителни и медицински свойства. От векове в традиционната китайска медицина лотосовите семена се смятат за една от най-добрите лечебни храни. Използват се за облекчаване на сексуални смущения, импотентност, полюция, хронична диария, влошен апетит, неспособност за задържане на урина, често уриниране, неврастения, безсъние, сърдечни болести, високо кръвно налягане и топлинни удари. Лечебното му въздействие се дължи на богатото съдържание на протеини, желязо, калций, фосфор и множество витамини.За да се консумират, лотосовите семена обикновено се варятвъв вода около половин час н се доба­вя малко захар, Лотосовите семена могат да се сготвят и с ориз.
 
kisokДата: Saturday, 2013-11-09, 1:58 PM | Сообщение # 9
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Череша
Този плод има силни противовъзпалителни и противогнилостни свойства. Стимулира нервната ихраносмилателната система. Черешите според традиционната китайска медицина са добро „лекарство" против лошо храносмилане, запек и преждевременно застаряване. И което е по-важно - те са една от храните с най-силни антиканцерогенни свойства. Черешовият сок е не по малко ефективен от самия плод. За постигането на по-добър лечебен ефект най-добре е черешите да се консумират сурови.
 
kisokДата: Thursday, 2013-11-14, 5:03 PM | Сообщение # 10
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Маслини и зехтин
В Китай маслините се смятат за „плод надълголетието".Те се използват за лечение на лошо храносмилане, високо кръвно налягане, затлъстяване, зъбобол, влошен апетит, преждевременно застаряваме, запек, камъни в бъбреците и високо съдържание на холестерол. Зехтинът е най здравословната от всички ядивни мазнини (освен омега-3). Маслините и зехтинът в традиционната китайска медицина спомагат за понижаване нивото на холестерола и за контролиране на кръвното налягане - два начина за избягване на диабета и на сърдечните болести. Зехтинът може да се прилага и външно за лекуване на изгаряния, натъртвания и навяхвания. Използвайте зехтин по време на готвене или за овкусяване на други храни. Полезно е поне веднъж седмично да ядете маслини.
 
kisokДата: Thursday, 2013-12-05, 10:51 AM | Сообщение # 11
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Дункай
Жените в Китай използват това растение от векове за облекчаванена предменструалния синдром, симптомите на менопаузата и за лечение на безплодие. В Китай то се смята за най-важното тонизиращо средство за жените и се използва за лечение на предменструален синдром и на спазми на матката. Той е богат на етерични масла, фолиева киселина и витамин В12. Според китайската традиционна медицина дункай стимулират производството на кръвни клетки, подхранват кръвта и подобряват циркулацията й - все важни за здравето на жените неща. Дункуай влияе
добре и при измръзване на крайниците, анемия и обща отпадналост. Използва се изсушеният корен на това растение. Приготвя се стандартно и може да се купи от всеки китайски магазин за билки. Взима се три пъти дневно на дози от по 200 мг.
 
kisokДата: Wednesday, 2013-12-18, 12:24 PM | Сообщение # 12
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Чесън
Ще го намерите в почти всяка китайска кухня, където се използва като народен лек от хиляди години. Чесънът е зеленчук със силно антитуморно, антибактериално и антивирусно действие и с изразени антибиотични свойства. Наред с всичко останало, в китайската традиционна медицина чесънът се използва при лошо храносмилане, облекчава и лекува дизентерия, убива бактериите и други паразити в тялото, спомага да се избегнат и излекуват настинката и грипът, лекува стомашни язви и диария, прочиства кръвоноснитесъдове и стомаха, предотвратява и лекува пневмония и туберкулоза, елиминира токсичните отпадъци от тялото, понижава кръвното налягане и нивото нахолестерола, предпазва от сърдечни заболявания, лекува синузит, повишава половата активност, стимулира производството на антитела икръвообращението, възпрепятства образуването на фатални кръвни съсиреци и рак на стомаха идебелото черво.
Повечето от терапевтичните му свойства се дължат на неговите лечебни съставки, като алицин, ажоен, алилсилфид и полифеноли. Полифенолите защитават сърцето.
Алицинът, главната съставка в чесъна, е силен антибиотик и ефикасно средство срещу гъбички и рак.
Най-добрее чесънът да се яде суров, защото алицинът -най-важният ензим в него, се разгражда от топлината. Една или две скилидки чесън по време на ядене ще окажат своето лечебновъздействие. Но преди това трябва добре да го сдъвчете, защото само тогава хранителните му съставки ще се отделят най-добре и ще бъдат усвоени от организма.
 
kisokДата: Saturday, 2014-02-01, 12:18 PM | Сообщение # 13
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Ленено масло

То набавя необходимите на организма мастни киселини Омега-3 и Омега-6, които спомагат за поддържане на мастната обмяна и функционалните нива на триглицеридите и холестерола в кръвта. Подпомага функционирането на мозъчната дейност, сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, нервната система и чернодробната функция. Според китайската традиционна медицина лененото масло благоприятно повлиява дейността на костно-ставния апарат и имунната система.
 
kisokДата: Saturday, 2014-02-01, 12:24 PM | Сообщение # 14
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Джинджифил
В продължение на много години китайците използват джинджифила и като подправка, и като лечебно средство. Сещат се за него при проблеми с храносмилането, настинка или грип и свързаните с тях усложнения. Натрупваният с поколения опит на китайската традиционна медицина доказва, че джинджифилът може да лекува тези болести и дори нещо повече - ускорява метаболизма и укрепва имунната система.
Подобно на чесъна, джинджифилът е силен антивирусен и антибиотичен препарат. Той подпомага отделянето на секрета от гърлото и това го прави превъзходен препарат за откашляне. За да включите джинджифила в ежедневната си диета, можете да го нарежете на филийки и да го ядете суров или да го сготвите с други храни.
 
ГостьДата: Monday, 2014-02-10, 1:10 PM | Сообщение # 15
Група: Гости





Захарна тръстика
Захарнататръстика съдържа глюкоза, белтъчини, калций, фосфор, желязо и витамини.
Използва се за лечение на гаде­не, запек, хранителни отравяния и преждевременно старее­не. Многодълголетници твърдят, че имат навика всеки ден да пият по една чаша сок от захарна тръстика. В Китай захар­нататръстика се използва и за лечение на рака. 

Added (2014-02-10, 1:10 PM)
---------------------------------------------


Броколи
Този зеленчук притежава ценни антиканцерогенни свойст­ва. Затова китайската традиционна медицина препоръчва да го включите в хранител­ния си режим. Активните хранителни съставки с антиканцерогенни свойства в броколите са сулфорафанът, бетакаротенът и индолекарбинолът. Тъй като повечето хранителни съставки в зеленчуците се намират яли в кожичката им, или непосредствено под нея, където замразяването, светлината или топлината могат да ги разрушат, най-добре е броколите и оста­налите зеленчуци да се съхраняват на хладно (не студено) и тъмно място. Трябва да се мият, а не да се киснат във вода и не трябва да се режат, докато не дойде време да се готвят. Запазе­те останалия от варенето бульон и го използвайте за супа.


 
kisokДата: Friday, 2014-02-28, 7:40 PM | Сообщение # 16
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Цариградско грозде
Цариградското грозде многоприлича на френското и е сил­но стипчив плод, който в процеса на зреене променя цвета си от бледозелен до кехлибарен. Плодовете са с големината на череша и леко кисели, но като узреят, стават сладки. Тези ди­ви плодове са богати на витамин С и Е. Те могат да успокоят разстроен стомах, да лекуват загуба на апетита, хранителни отравяния и треска и дори да предотвратят развитието на ня­кои видове рак. През 1995 г. едно проучване на Университета в Илиноис доказва, че екстракт от цариградско грозде въз­препятства дейността на ензимите, които предизвикват рак. Цариградското грозде сеизползва най-често за приготвянето на сладкиши, но светложълтите на цвят плодове са достатъч­но сладки, за да се ядат и сурови.
 
kisokДата: Friday, 2014-02-28, 8:47 PM | Сообщение # 17
Генералиссимус
Група: Администраторы
Съобщение: 20
Репутация: 10
Статус: Offline
Чушки
Независимо от цвета си, чушките са превъзходен източник набетакаротин, витамин С, калций, фосфор, натрий и калий. Според традиционната китайска медицина чушките подобряват апетита, храносмилането, кръвообращението, стимулират сексуалното желаниеи способности и подпомагат спадането на отоци. Затова са много полезни при лечение на настинка, грип, главоболие, артрит и различни други заболявания, причинени от влагата или студеното време. Чушките могат да се използват при готвене или да се накиснат в оризов оцет, за да се извлекат лечебните им свойства. Лютите чушки обаче не се препоръчват като лечебно средство, освен в изключително студено време или в райони със студен климат.

 
Forum » Традициона китайска медицина » Хранителни добавки » Храните в традиционата китайска медицина (Храните в традиционата китайска медицина)
Page 1 of 11
Search:

Copyright MyCorp © 2016 | Free web hostinguCoz