Ср, 2021-10-27, 4:36 AMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Как да се храним през пролетта? Възглед на китайската медицина.
В традиционната китайска диетология съществува концепция за сезонността на храната. Според тази система всяка храна е свързана със сезона, климата, телесните органи и естеството на енергията, която се проявява във всички сфери на живота. Четирите сезона отразяват ритмичното редуване на Ин и Ян. Студеното зимно време е Ин. Лятна топлина - ян. Пролетта и есента са трудни преходи между ин зимата и ян лятото.

Според древната традиция определена диета съответства на всеки сезон. През пролетта трябва да се придържаме и към специални кулинарни правила.
Енергия на растежа

Пролетта е сезон на растеж и развитие. Летаргията и сковаността на зимата свърши. Не е изненадващо, че всичко има тенденция да се обновява през пролетта. Това е оптималното време за прочистване на организма. За детокс можете да ползвате билкови продукти като Прогелвит или Карвипар. През този период циркулацията на енергия достига максималната си скорост. И всичко това, за да може тялото да се отърве от всичко, което се е натрупало през дългата зима, възможно най-бързо. Пролетта съхранявайте черния дроб или балансирайте енергията му с билков продукт Сяо яо.

Цвят

През пролетта зеленото е доминиращо. Подобно на вкуса, цветът е специална форма на енергия. Зеленият цвят има благоприятен ефект върху черния дроб и жлъчния мехур, успокоява, насърчава храносмилането. При проблеми с жлъчката можете да ползвате билков продукт Драконова жлъчка. Обогатете диетата си със зелени салати, магданоз и копър. Можете да ядете диви растения - листа от глухарче, коприва, живовляк. По това време зеленчуците са полезни, но винаги варени.

Повечето зеленчуци имат хладна или студена енергия, но са неутрални или топли, когато се готвят. В тази форма зеленчуците се усвояват добре, подхранват тялото, не претоварват черния дроб и жлъчния мехур.
Вкус

През пролетта е за предпочитане да се подбират продукти с кисел вкус, който съответства на елемента "Дърво" и е оптимален за черния дроб и жлъчния мехур. Това са органите, които са най-уязвими през пролетта. Те трябва да бъдат подкрепени с правилните храни.

Източните диетолози са забелязали още от древността, че храната с кисел вкус съкръщава, свива, затваря „отворите на тялото“, дава охлаждаща енергия. Киселият или стягащ вкус спира задуха, намалява изпотяването, спира диарията, сперматореята, кръвоизливите.
Киселите храни включват домати, оцет, туршите, киселите краставички, грозде, лимон, слива, портокал, круша, незрели зеленчуци и плодове.

За контакти:
Тел : +359 886 031 394
Email: bilkite1@gmail.com
Билкови продукти
Http://Bilkite.ucoz.com
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2021-05-15) | Author: билкови продукти E W
Views: 52 | Tags: вкус, Храни, пролет, здраве, енергия, билки, диета, вятър, диария, черендроб, лято, храносмилане, билкови продукти, детокс, добавки, жлъчка, ин-ян, цвят, здравословни | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz