Вт, 2018-12-11, 4:29 PMГлавно | Registration | Вход

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
Публикаци хранителни добавки
Начало » Статии традиционна китайска медицина » Китайска традиционна медицина

Entries in category: 58
Shown entries: 1-10
Страници: 1 2 3 4 5 6 »

Sort by: Дате · Названию · Рейтингу · Комментариям · Просмотрам
Китайските лекари, основаващи се на концепцията за y-син и теорията за взаимното преобразуване на субстанциите ин и ян, препоръчват да се натрупа и да се съхранява енергията през зимата. Според теорията на традиционната китайска медицина зимата е сезон на почивка и възстановяване в природата; Това е периода на разцвет на пасивната ин енергия, която изисква бездействие. През зимата човешкото тяло, подобно на цялата природа, "се затваря" и много процеси в него се забавят. Студеният сезон поставя определени изисквания към нашето поведение, начин на живот и хранене. Нуждаем се от енергия, за да се затоплим и да се предпазим от студа. Ние имаме нужда от храни с голямо съдържание на ян, от храна с високо съдържание на мазнини, висококалорични храни, горещи храни и напитки. В "Трктата на Жълтия император за Вътрешното"  - един от най-древните китайски медицински трудове - пише: "Трите месеца на зимата се наричат време на съхранение в укритие ". "Водата се превръща в лед, земята се напуква". Не трябва да se нарушава субстанцията ян, трябва да си лягаш рано и да ставаш късно, трябва да спиш, докато слънцето не изгрее. Емоционалните стремежи трябва да бъдат скрити. Трябва да избягвате студа и да се стремите към топлина ... Ако не следвате препоръките, ще повредите бъбреците и през пролетта ще страдате от заболявания на сухожилията, нарушения на кръвообращението и циркулация на ци в крайниците.
Зимен режим и начин на живот...   натрупваме ин
И така, за да следваме природата, през зимата трябва да спим по-дълго. Трябва да си лягаме по-рано - не по-късно от 23 часа; не трябва да се става твърде рано - поне час преди изгрев слънце. За предпочитане е да се разхождате сутрин. Осем часа сън са достатъчни за здрав организъм. За болни и изтощени хора - и това е почти цялото население на мегаполисите и големите градове - по време на ежедневната активност на меридиана на бъбреците (между  17 - 19 ч.) се препоръчват поне 20 минути сън.
... съхранение на ян
За тази цел е препоръчително да останете на закрито по-дълго, отколкото на вън. Тази препоръка обаче не отменя необходимостта от ежедневно разхождане и ходене по няколко километра. Освен това, за да се натрупа ин и съхрани ян, трябва да се обличаме в зависимост от времето - тоест, така че да не се отделя много пот.
В съответствие с понятието у-син, зимата е времето на бъбречната активност. И каналът на този орган, както е известно, преминава и през долните крайници. През зимата, за да не се увредят бъбреците, които се страхуват от студа, китайските лекари съветват да се държи в топлина цялата долна част на тялото, особено на долната част на гърба, коленете и петите. Въпреки това, в топлината трябва да са не само краката, но и ушите, в които, според теорията на TКM, " те отварят" бъбреците.
Храната през студения сезон
Вместо пресни зеленчуци - свинско или свинска мас. За да запазим ян, през зимата трябва да се опитаме да ядем горещи ястия, агнешко. За същата цел, китайските лекари съветват да се пие разредено сладко вино в малки количества.
За да се натрупва ин, не забравяйте да включите в диетата на свинско и мазнини. Според китайски експерти, то не само укрепва ин, но и тонизира бъбреците, успокоява черния дроб.
Да се откажете от студената храна и напитки. "Студено" - не само по отношение на температурата. Потреблението на сурови плодове и зеленчуци, както и салати трябва да се сведе до минимум. Според източните специалисти по хранене вредни са продуктите, които са  замразени, но също и замразяваните продукти, защото "студът, съдържащ се в тези продукти, не може да бъде отстранен  дори чрез топлинна обработка".
Ако погледнете на звездата у-син, ще видите, че на зимния сезон съответстват бъбреците и соленият вкус. По това време на годината е полезно да се използват за храна туршии, тази храна дава енергия на бъбреците. Въпреки че трябва да знаете мярката във всичко ...Основни вкусове през зимата са още киселия и сладкия  вкус, които спомагат за "натрупването на ин". (Според ТКМ сладък вкус имат не сладкиши базирани на бяла захар, а зърнените и месните продукти:. Месни супи и пилешко месо) Особено полезно е киселото зеле. Освен това, през студеното време е необходимо да се поддържа горчивия вкус ян на съцето. За това е подходящ черният чай, който за разлика от зеления чай има свойства да затопля. Според звездата у-син, цветът на зимния сезон е черният. Следователно, черни продукти и подправки, като черен сусам, черен кардамон, маслини и черен хайвер, ще "раждат Ци" и по този начин ще имат благоприятен ефект върху здравето.
В Китай зимата се счита за сезон на бобовите растения, включително соя, грах, боб, зелен боб и фасул. Както белият, така и червеният боб са особено полезни по това време на годината. Той има същата форма като бъбреците. Според китайските лекари бобът укрепва ин на бъбреците.
Тариционната китайска медицина препоръчва профилактика на бъбреците през зимата с билков продукт Лю вей.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 2 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-11-29 | Коментари (0)

Зимата идва... Сменихте ли вече гардероба си? Значи трябва да смените и храната си! Защото и хранителните продукти се разделят на летни, зимни и демисезонни..
Усещате, че настивате и се разболявате,- чесъна, меда, горчицата, джинджифила ще ви помогнат да се справите с простудата. Но ако имате повишена температура, горещ чай и мед не се препоръчват. Защото медът може да засили вътрешния огън и жар. В тази ситуация най-добър е лимонът, който е студен продукт и ще Ви помогне да се справите с високата температура. 
При сериозни възпалителни процеси ОРЗ, грип и температура –  можем да Ви предложим билкови продукти на традиционата китайска медицина – природни антибиотици „ Шуан хуа бао” и билков еликсир „ Чин же ду” е най-ефективен при висока температура и повръщане. Билковите продукти не предизвикват астеничен синдром след острата фаза на болестта. 
В началния период на заболяването препоръчваме да се използвате бързоразтворим екстракт „Вайда” и „Сребърно перо”. При простуда с запушен нос ще Ви помогне Бързоразтворим екстракт Чуансюн кели.
При кашлицата няма да намерите по-добър еликсир от „Ке Лин”. Изключително добър е за малки деца! 
През зимните месеци  за да не боледувате - можете да си правите рофилактика через ароматерапия с лечебни свещи срещу грип и срещу кашлица. 
Китайските философи учат, че всичко във вселената е в движение. Движението е най-добър начин за поддържане на здравето на човека!” Ако не бягаш, докато си здрав, ще бягаш, след като се разболееш.”/Авицена/
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 31 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-11-25 | Коментари (0)

Бъбреците са орган на дълголетието. Затова в Китай жените след 38 г. и мъжете след 42 г. започват редовно да подхранват бъбреците приемат билкови продукти Лю вей. Именно грижата за бъбреците подмладява човека. В бъбреците се намира основната енергия и субстанция на организма. Това са енергията и субстанцията, които сме получили от родителите си. Бъбреците са отражение на жизнените сили, които сме получили от майката и бащата в момента на зачеването.

Според западната медицина основната функция на бъбреците е да филтрира кръвта и да образуват урина. Китайската медицина се концентрира основно върху две отделни задачи.

Десният бъбрек има за задача да поддържа необходимата температура на организма, да запазва и топли стомаха и далака, и да въздейства на либидото ни. Той произвежда предпазваща енергия и раздвижва всички течности в организма. Десният бъбрек е непосредствено отговорен за жизнената сила на организма ни. Бъбреците са единственият орган, където излишъкът от Ин или Ян не предизвиква дисбаланс. В бъбреците може да се появи единствено недостиг на енергия, докато във всички останали органи може да има както недостиг, така и излишък. Цялата пикочно-полова система е зависима от силата на бъбреците.

Левият бъбрек е свързан със субстанцията на организма. Той е отговорен за образуването и качеството на костния мозък, костната маса, главния мозък, косата, зъбите, веждите. Затова, когато пациентът има смущения в костната маса, китайската медицина веднага започва да лекува бъбреците. Артрозата също е причинена от смущения в дисбаланс в енергията на левия бъбрек. С укрепването на енергията на левия бъбрек ще се укрепи и костната система.

При отслабени бъбреци можете ба приемате следните билкови продукти "Цзян Ле Шу Тун"  и Пилюли "Лю вей" .
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 16 | Author: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2018-10-19 | Коментари (0)

Синузит, ангина, възпалено гърло, тонзилит, ларингит и отит на средното ухо, запушени уши, загуба на слух ... Някой хора почти никога не страдат от тях, а някои хора нямат късмет, всеки студ и дори лек бриз предизвиква настинка. Всяко застудяване за тях е причина да не излизат навън. Защо? Какво знае за това ТКМ (традиционата китайска медицина)?
За да обясним причините за УНГ заболявания от позицията на КТМ, трябва да кажем по няколко думи за меридианите. Чрез дванадесетте меридиана или, както се наричат още акупунктурни канали, се осъществяват връзки между всички части на тялото. С други думи, под меридиан се разбира начинът за предаване на информация от клетка на клетка чрез съдове, нервни стволове и други връзки, които все още не са изследвани от науката.
Меридианът включва мускулите, кожата и подкожните структури, може да преминава през различни ендокринни жлези и др. тъкани на организма - това е своеобразен невидим път. И този път, образно казано, "се свързва" с всички клетки, тъкани, вътрешни жлези, органи, през които преминава, като по този начин свързва тези структури в едно.
От "проходимостта" и "напълнеността" на всеки меридиан зависи работата на обединените им структури. И за състоянието на онези части от тялото, през които преминава меридианът, носи отговорност съответстващия му орган. Така, според учението на TКM:
  • Стомахът е отговорен за състоянието на гърлото;
  • Бъбреците и жлъчния мехур за състоянието на ушите;
  • Бъбреците отговарят за хранене задната стена на гърлото;
  • Белите дробове и частично стомаха отговарят за (назално) носовото дишане.
И ако възникне някакъв проблем в един от тези органи, той ще засегне цялата верига от структури на канала, които са зависими един от друг.
Но ако патогенен агент проникне в тялото ни (например отвън, студ), тогава, разбира се, той ще "атакува" най-слабите. Така че, при слаби бъбреци, ще се развие фарингит, ларингит,  а при отслабен жлъчен мехур - отит (възпаление на средното ухо), при отслабен стомах - ангина или синузит. Студът забавя движението в меридианите, а прекомерната топлина или горещина, напротив, ускорява.
Но опасността не идва само отвън. Например, прекалено изразените емоции, особено негативните, също предизвикват хаос в движението на жизнената сила по меридианите. Всичко трябва да бъде умерено, тогава организмът ни ще работи хармонично.
В същото време проблемът на някой орган може да бъде вроден. Например слаба бъбречна система може да се прояви чрез прогресивна загуба на слуха, атрофичен фарингит, както и с болки в гърба, нарушена потентност,  патология на костите, ранна сива коса.
В напреднали случаи синузитът и тонзилитът могат да бъдат придружени от възпаление и кървене на венците, изгарящи стомашни болки, киселини в стомаха, газове и др. При синузит и тонзилит може да приемате следните билкови продукти Бързоразтворим екстракт "Вайда" и Бързорастворим екстракт Чуансюн кэли, и Еликсир "Шуан Хуа Бао" билков комплекс .
И всичко това може да бъде излекувано завинаги, премахвайки причините на болестите, а не последиците им - с помощта на китайската медицина.
При слаби бъбреци нашия съвет е: приемайте профилактично веднъж годишно билков продукт Лю вей, при слаба жлъчка препоръчваме капсули "драконова жлъчка". При отслабен стомах ще Ви помогнат капсули "Ци".

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 27 | Author: билки | Добавил: kisok | Дата: 2018-10-13 | Коментари (0)

В китайската традиционна медицина се счита, че есента има свойството да "ражда ин". И за да се поддържа това свойство, е препоръчително да се консумират "прохладни" продукти.

"Прохладни продукти" са: ябълките, пшеницата, соята, маслото, заквасената сметана, сиренето, свинското, зеления чай. "Студени" продукти -  това са доматите, портокалите, просото, шарана - те са нежелателни поради опасността от преждевременно развитие на "голям ин".

"Топли" продукти в традиционата китайска медицина са - лука, крушите, ориза, макаронените изделия, млякото, растителното масло, пилето, черния чай - те са подходящи за консумиране в умерени количества. През есента е нецелесъобразно да се консумират "горещи" продукти, по-специално чесън, агнешко, пъстърва, черен пипер, вино - това ще наруши естествения процес на "ръста на ин в организма", който идва при подготовката на организма към зимния студ.

Що се отнася до температурата на храната, през есента, трябва да се предпочитат прохладните или леко топли храни. Когато човек обича горещата храна, тялото не може да развие необходимите качества на ин, а когато се злоупотребява със студена храна, това може неоправдано да увеличи растежа на тази собственост. И двете могат да навредят на здравето.

Според теорията на TКM, определена система от вътрешни органи съответства на всеки сезон, по-специално есента съответства на белите дробове. Смята се, че тази система включва не само белите дробове, техния канал, мередиан, дихателните функции, но още носа, кожата, малките кръвоносни съдове, както и дебелото черво. Поради тази причина, през есента, най-напред страда белодробния меридиан: появява се хрема, кашлица може да отслабне имунитета.
Ние Ви препоръчваме при умора и за повишаване на имунитета Женшен с пчелно млечице, билков продукт Велико възстановяване. Лечебните свойства на женшена са известни и използвани още в най-древни времена. При есена депресия ще ви помогне билков продукт Сяо яо.
И последен съвет: започнете да спите повече. Денят намалява, и за сън се изисква все повече време.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 65 | Author: билки | Добавил: kisok | Дата: 2018-10-10 | Коментари (0)

Хипертонията се разглежда от съвременната медицина като самостоятелно заболяване. Източните лекари стоят на позицията, че в една цялостна система, която представлява човек, никоя структура не боледува "отделно" от другите. Така че, никой от симптомите не може да се разглежда изолирано от другите. И, от гледна точка на източния лекар, покачването на кръвното налягане е просто симптом, издигнат от съвременната медицина до ранг на болест.

Състоянието, което в съвременната медицина се нарича хипертонична болест, според традиционната китайска медицина предполага наличието не на едно, а на редица заболявания. Повишаването на кръвното налягане в този случай не се отличава от редица други, не по-малко важни симптоми. Следователно, лечението трябва да бъде насочено не само към стабилизиране на кръвното налягането, но и към елиминиране на причините. Източните лекари също използват европейската медицина, но само в спешни случаи, когато кръвното е много по-високо от нормалното.

Източните лекари утвърждават, че нивото на кръвното налягане директно зависи от работата на вътрешните органи. Представете си, че човек е прекалено емоционален, често се изнервя. На емоционалния стрес, първа реагира "чернодробната система". Според възгледите на традиционната китайска медицина функцията на вегетативната нервна система е свързана с функционирането на черния дроб. Едно от най-важните положения на китайската медицина - "Черният дроб е отговорен за плавния поток на Ци (Чи) в тялото на организма".

При пристъп на гняв и невроза лицето на човек се зачервява, очите са пълни с кръв, има усещане на "прилив" към главата, има главоболие. Това се случва, защото голямо количество кръв се преразпределя към главата и горните части на тялото. На езика на китайската медицина ситуацията може да се опише по следния начин: "Ци на черния дроб се издига нагоре". В това състояние задължително се покачва и кръвното. Ако емоционалният стрес не продължава дълго, компенсиращите механизми се справят и нормализира тонуса на съдовете. Но ако психо травматичната ситуация продължава по-дълго време, се развива хипертонична болест.

Освен тези фактори в съвременния живот има много други, които могат да предизвикат хипертония: заседнал начин на живот и неправилна диета, прекомерна консумация на алкохол и стресови ситуации. Така например ако човек, който в младостта си е свикнал да живее "с високо ниво на адреналин", трябва да е готов за това, че на средна възраст има висока вероятност да развие хипертония. В края на краищата, ако отначало организмът все още толерира нашето обезпокоително отношение към здравето, то по-късно, когато защитата му е изчерпана, болестите буквално се срутват върху човека.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 116 | Author: билка | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-25 | Коментари (0)

Сигурно сте чували, че едни от най-полезни продукти в ТКМ са чайовете.
Има много видове чай: зелен, черен, жасминов чай. В древни времена в Китай богатите хора след хранене са изплаквали устата си с чай. Тогава разбира се, не са се опитвали да обяснят ефекта от гледна точка на науката. Вече в нашето време учените са установили, че чаят съдържа танин, който подобрява еластичността на кръвоносните съдове, предпазва ги от разкъсвания. Чаят съдържа полифеноли, те имат противораков ефект. От всички видове чай, зеленият чай е с най-здравословен ефект. В допълнение, чаят не само укрепва зъбите, но и убива бактерии, т.к. съдържа флуорид.
На второ място, това са зърнените храни. Бобовите растения, например, съдържат изофлавони и висококачествени протеини. Изофлавоните са естествени растителни хормони, които се намират само в соята. Овесът, царевицата съдържат голямо количество фибри и имат свойството да поглъщат вода и да набъбват. Ето защо регулират функцията на червата, премахват запека, действат директно върху причината; премахват токсините от червата, пречистват организма.
На трето място, това е червено грозде. В кожата на червеното грозде съдържа така нареченият инверсен спирт. Инверсният спирт е антиоксидант, който предпазва от стареене. Хората, които консумират червено грозде или приемат минимално количество червено вино (в разумни дози), страдат по рядко от сърдечно-съдови заболявания. Съществуват доказателства, че червеното вино намалява риска от внезапен сърдечен арест. Разбира се, ежедневната консумация на червено вино не трябва да надвишава 50-80 ml., иначе се губи положителня ефект  Още по-добре, просто да ядете червеното грозде с кожата.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 27 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-22 | Коментари (0)

Според китайската медицина, есента е времето когато най-активни са белите дробове и дебелото черво - това са органи, от които зависи състоянието на кожата ни. Ето защо, грижата за кожата през есенния сезон има свои собствени характеристики. Източната косметология подчертава, че през есента е необходимо не толкова да се овлажнява кожата, колко да се поддържа, затопля и подхранва. Това е едно от най-важните правила за есенна грижа на кожата.
В китайската традиционна медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака и подхранват на свой ред бъбреците. Далакът, подобно на бъбречната система, се страхува от студа. За профилактика на далака ползвайте капсули Ци. За подхранване на бъбреците ползвайте билков продукт Лю вей. Така че през есента е необходимо да използвате тези козметични средства, които " ще движат кръвта, затоплят и изтласкват влагата". По същата причина, през есента нашата кожа се нуждае от масаж, който бързо подобрява кръвообращението и лимфната циркулация. Важно условие за ефективността на такъв масаж е да го направите с "правилната" козметика, т.е. тази, която съдържа необходимите компоненти през есента.

Такъв е например екстракт от чаени листа. Чайният лист е мощен естествен антиоксидант, съдържа етерични масла, микроелементи, витамини, танини, кофеин и много други. Благодарение на този състав, чайният екстракт съдейства за регенерирането на тъканите, укрепва тъкънта, премахва токсините. Укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява движението на кръвта и лимфата по капилярите. Ето защо козметика която е произведена на базата на чаени листа дава отличен резултат при подготовката на кожата за зимата. Използвайте мляко, крем или емулсия.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 27 | Author: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-14 | Коментари (0)

Това е невероятно красив сезон с много противоречив характер. Хладният въздух, изпълнен с влага и аромати на увяхващи листа е приятен и свеж, но в него вече има скрита заплаха за здравето. Какви други опасности крие есента междусезонието и как да се справим с тях, ще прочетете в нашия обзор.
Двете основни "есенни" задачи са да укрепим имунитета, като по този начин се предотвратяват заболявания, свързани с хипотермия и преохлаждането. И да се попълнят ресурсите на тялото, за да се регулира натоварването на стомашно-чревния тракт. Есента е времето за укрепване на далака.Според традиционния китайски календар есента е благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е цел на всички селскостопански дейности. В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт", есента се отнася към периода на „оттеглянето". Това е времето, когато започва да духа есенният вятър и „десетте хиляди неща" преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка и оттегляне" и всичко постепенно преминава в състояние на унилост и замиране. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента е времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Есента е преходен сезон и предизвиква депреси и тъга. При есенни депресивни състояния можете да приемате следните билкови продукти билков продукт Велико възстановяване и Сяо яо.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 87 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-11 | Коментари (0)

Есен. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента - времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Силите на организма, които са се зародили през пролетта и увеличили през лятото се събират през есента" Не случайно източните лекари дават специални препоръки за начина на живот и хранене през това време на годината, които не само може да "съберат" тези сили, но и да ги "укрепят".

Според традиционната китайска медицина, есента е времето през което са най-активни белите дробове и дебелото черво - органи, от които състоянието на кожата ни зависи най-много. Ето защо, грижата за кожата през есенния сезон има свои собствени характеристики. През есента е необходимо не толкова да се овлажнява кожата, колко да се поддържа, затопля и подхранва.

В китайската медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака, а белият дроб храни бъбреците ни. Есента е времето за попълване на летните разходи, получени в резултат на натоварването на стомашно-чревния тракт, и затова е време да се укрепим далака с билков продукт капсули Ци.

Каква роля играят белите дробове в тялото? Може би здравият човек дори не мисли за това. Основното задължение на белите дробове е да осигурят дишането и всичко свързано с него. Дишането е естествен процес, към който човек не привлича вниманието си. Но това е така докато белите дробове са в ред. Без вода и храна можем да се справим няколко дни. А без въздух?

Според традиционната китайска медицина (ТКМ) белите дробове са повече от орган. Според ТКМ, белите дробове включват дихателните пътища, кожата, косъмчета по тялото, носа, плюс - всички присъщи белодробни функции. Във философски аспект на китайската медицина дробовете са "плътен" орган и принадлежат към категорията "ин".

Функции на белия дроб

Жизнената сила (или жизнената енергия на човек - ци) може да бъде попълнена по два начина - от храна и от въздух. Далакът и белите дробове са двата основни източника на постоянно възобновяема енергия, които се "включват" у човек непосредствено след раждането. Затова през есента подхранваме далака и белия дроб. Препоръчваме билков продукт капсули Ци за далак

• Белите дробове контролират вдишването и издишването. За сметка на вдишването те контролират постъпването в организма на  "прозрачна, чиста ци", а при издишване - излиза "мътена ци": въглероден диоксид, ацетон, алкохол, токсини. В европейската медицина тази дейност на белите дробове ще се нарича просто "газов обмен". От гледна точка на TCM, белите дробове са органът, където има обмен между външната среда и вътрешната среда на тялото.

Възможни нарушения на функцията понижаване

Може да има патология, в която всичко, което белите дробове са спускали, започва да се движи в обратната посока. Такова състояние в ТСМ се нарича "ненормално повишаване на белодробното ци". Кашлица, недостиг на въздух - са симптомите на това състояние. С това нарушение не само страда функцията на понижаване, но и всичко свързано с това: поддържане на равновесие на течността в тялото, включително метаболизма на вода и солта. Странно, когато функцията надолу на белите дробове е нарушена, не са виновни самите бели дробове. Изпращането на ци и водата по белите дробове се подпомага от бъбреците - поради хормоналното действие на надбъбречния кортизол. И ако бъбреците в даден човек са отслабени, имаме синдром: "бъбреците не вземат вода от белите дробове". Основното проявление на този синдром е задушаване: усещане за "препълнени" бели дробове, сякаш няма къде да си поеме дъх.  За този проблем ще помогнат билкови продукти бързо разтворим екстракт Шеншитонг и билков продукт Лю вей.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 84 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-09 | Коментари (0)

Copyright MyCorp © 2018 | Site managed by uCoz