Ср, 2022-01-19, 5:12 AMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина
Entries in category: 100
Shown entries: 21-30
Pages: « 1 2 3 4 5 ... 9 10 »


Есента е времето на настинките и отслабения имунитет. Стресът на работа или в училище и забързания темп на живот, късия светъл ден се отразяват негативно на здравето. През лятото в организма се натрупал Огън ян, а Ин все още е в много малко количество. Следователно, през първия и началото на втория месец на есента, основният вреден фактор, който влияе върху тялото, е жарът и като проява на топлина - огъня се развива силна сухота. Освен това, докато огъня и жарът спадат, сухотата се увеличава все повече и повече. Нараства тази стихия, която е свойствена за този сезон елемент -  Металът.
Сухотата царува в природата по това време края на август началото на септември. По това време хората често се оплакват, че кожата им е суха, косата пада, имат суха или дразнеща кашлица, развива се запек. Също така мнозина през септември започват да страдат от възпалителни процеси или заболявания на Топлината, в резултат на натрупания излишък от Огън от предишния сезон. Някой има диария, някой се натровил с нещо което е изял. Други имат сезонни настинки. Ако вали в началото на есента, това е благоприятно, и няма да има увеличение на болестите свързани със сухота. Ако времето е сухо и топло, това ще допринесе за натрупването на още Сухота и още по-голямо развитие на болестите на есенния сезон.  Честите есенни настинки обикновено показват намален имунитет: тялото не се бори ефективно срещу вирусни и бактериални инфекции, които влизат в тялото и от преохлаждането сутрин или вечер. Ако човек започне да приема антибиотици още с първите симптоми на настинка, имунната му система става още по-слаба. Как да прекъснем този порочен кръг? Системата „Под зелена защита“ е ефективен и безопасен начин да се противопоставите на настинки и простудните заболявания.
За прекъсването на този порочен кръг ще ни помогнат натурални природни, противовъзпалителни и температуропонижаващи билкови препарати, които нямат странични ефекти и са добре подбрани за употреба при различни симптоми на обикновената настинка и ОРЗ и сезонни инфекции.
Системата „Под зелена защита“ е ефективен начин да се противопоставим на настинки и болести, не само когато се появят, но и в бъдеще! Системата Под зелена защита за профилактика на простудни заболявания включва:
Бързоразтворим екстракт Вайда, билков продукт Сребърно перо и аромасвещи за грип.
За всеки, който търси бързо спасение от болките в гърлото предлагаме да ползва Динени билкови бонбони за смучене Санцзин. 
При ОРЗ и сезонни инфекции Ви предлагаме билков еликсир Шуан хуа бао или еликсир Чин же ду при температура исвещи за ароматерапия при грип.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 294 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-09-05 | Коментари (0)

Варикоза или разширените вени е заболяване, придружено от промяна в състоянието на стената на венозните съдове, отслабване на клапите и образуване на области на разширяване. По-често това заболяване се среща при жените, но и мъжете страт от това. Рискът от поява на разширени вени се увеличава поради генетична предразположеност, неправилен начин на живот (неподвижност, продължителна работа в седнало положение, при професионални шофьори. Европейската медицина счита наследствените фактори, пол, начин на живот, затлъстяване, професионални области (продължително стоене, седене в неудобно положение - лекари, учители, фризьори, продавачи, шофьори) страдат от разширени вени. При жените варикозата на краката може да бъде предизвикана от хормонални нарушения от естествен характер (бременност, възраст) и неправилно подбрани контрацептиви. В този случай се наблюдава увеличаване на венозното налягане, непълно затваряне на клапите на вените и последващо връщане на кръв към участъка на вената с нейното разширяване. В китайската традиционна медицина появата на това заболяване се обяснява с дисбаланс в енергийния баланс по меридианите, отговорни за функционирането на кръвоносните съдове. Ето защо всички  мерки се налага да бъдат насочени преди всичко към възстановяване на енергийната „пропаст“. Особеността на действието на билковия еликсир Жун шуан е, че той премахва „топлината“, облекчава възпалението, „движи“ лимфата и кръвта, противодейства на нейното сгъстяване, разтваря кръвни съсиреци, възстановява еластичността и тонуса на кръвоносните съдове. Напоследък разширените вени имат все по-млади хора. Разширените вени са опасни поради тяхната непредсказуемост и развитието на сериозно усложнение - тромбофлебит. Във всеки момент може да излезе кръвен съсирек и с кръвен поток да влезе в сърцето, а след това в белите дробове, което води до сериозни последици за здравето.
За подобряване на венозното кръвобръщение препоръчваме билков продукт еликсир Жун Шуан.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 244 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-08-27 | Коментари (0)

Приятели, в горещите летни дни за да намалите топлината и огъня от тялото и кожата, трябва по-често да се къпете в по-хладка вода. Това ще помогне да отсраните прегряването на тялото и да свалите напрежението от сърцето, също така ще поддържате енергията на бъбреците (студ), ще помогнете да се натрупа и запази енергията Ин. Добре е да си вземете вана или душ. Плувайте, през всеки от летните месеци, но не трябва силно да се прохлаждате, в противен случай можете да увредите отслабените Бъбреци и тогава може да доведе до цистит, пилонефрит или костите Ви ще започнат да болят. При отслабени бъбреци препоръчваме хранителна добавка Лю вей. Следователно, всичко трябва да е умеренно. Лятото е сезонът, когато е полезно да си почивате повече, да сте мързеливи, да почивате на сянка и да не се срамувате от дневния сън. Такъв сън е много полезен в периода от 15.00 до 19.00 часа, който продължава около 20 минути, а не веднага след хранене. Тази практика ще помогне да поддържате ин енергията в тялото и да укрепвате бъбреците си. През летния сезон не трябва да сте раздразнителни и да изпитвате гняв. От първа ръка знаем, че черният дроб и сърцето е основният емоционален орган. През лятото Сърцето е в излишък, а и емоциите са в излишък, сякаш ни тласкат към активни емоционални прояви. За това най-често през лятото хората са активни, агресивни и раздразнителни. Такива емоции сериозно увреждат Сърцето. Препоръчва се да давате свобода на емоциите си, не ги задържайте в себе си, в противен случай те ще действат като тази топлина, ще унищожат тялото и най-вече сърцето. При високо кръвно препоръчваме билкова добавка Цян я ван. При неврози и безсъние в летните жеги се препоръчва и билкова добавка Сяо яо.  През този период е благоприятно да се масажира с кокосово масло, като към него се добавя масло от сандалово дърво като ароматизатор. Маслото от сандалово дърво има успокояващ и благоприятен ефект върху нервната система, облекчава тревожността и раздразнението, страховете, депресията, носи мир и спокойствие. Препоръчва се и ароматерапия.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 197 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-08-09 | Коментари (0)

Чистата субстанция Ян се въплъщава в небето; мътната субстанция ин се въплъщава в земята ... Слънцето е субстанция ян, а Луната е субстанция ин ... Субстанцията ин е покоя, а веществото ян е подвижност. Ян  ражда, а ин субстанцията отглежда ... 
Още от древността в китай се смята, че  силата на ян е свързана с небето, слънцето, топлината, светлината, духа, живота, активен и мъжествен, лява страна, нечетни числа. Ян символизира всичко светло, сухо и високо: планина, небе, слънчеви животни и птици. Ин е свързана с водата, пасивността, женското начало, луната, душата, дълбочината, отрицателното, мекотата и отстъпчивостта, севера, тъмнина, четни числа. В областта на човешкото мислене ин е интуитивният женски ум, а ян е ясният рационален ум на мъжа. Ин е неподвижността, потопена в съзерцанието на мъдреца, Ян е творческата дейност на владетеля. Контрастът на ин и ян е не само принцип, който организира цялата китайска култура, но се отразява и в две основни философски направления на Китай. Конфуцианството дава предпочитание на всичко рационално, мъжествено, активно. За разлика от това, даоизмът предпочита интуитивното, женственото, мистичното. Екстремният Ян и екстремният Ин съответстват на елементите Огън и Вода. Цикълът на техните взаимни преобразувания включва два междинни етапа, символизирани от елементите на метал и дърво. Образува се кръг от трансформации на ин и ян, който има, както всеки кръг, своя център. Емблемата на центъра е елементът на Земята. Така Великият предел се разгръща в петкратна структура, която съчетава двойствеността на ин-ян и триадата на сътворението и следователно е символ на Вселената

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com


 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 174 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-07-31 | Коментари (0)

bilki_hranitelni_dobavkiХармоничното взаимодействие на основните функции на организма с външния свят, както посочва традиционата китайска медицина, характеризира здравето, а дисбалансът води до заболявания. Храната на жителите на поднебесното царство от древни времена се основава на теорията за 5 сезона, включително и междусезонието . За всеки сезон от годината, се подбират храни и продукти, които могат да укрепят специфична система или орган в организма на човек: 
Лято - доминират тънките черва и сърдечно-съдовата система. За да се подобри тяхното функциониране, се препоръчва включване в менюто на храна с горчив вкус. Най-добре е ежедневно да се сервират на масата салати от зеленчуци и билки с горчив вкус. Круши, дини подобряват работата сърдечносъдовата система. 
Есента е времето на белите дробове и дебелото черво. Стимулирането на тяхното функциониране става за сметка на продукти с остър вкус. Добре е да се използва по това време на годината за готвене на големи количества лук и чесън, както и остри на вкус храни. 
В междусезонието е необходимо да се активира панкреаса, стомаха и далака. В основата на диетата при прехода от един сезон към друг са сладникавите ястия с акцент върху вкуса от предишния сезон. Например, в началото на зимно-пролетния сезон, предпочитание се дава на солено-сладки храни, а в края на кисело-сладките. 
Зимата е времето на бъбреците, отговорящи за метаболизма на водно-солевия обмен. Солта е необходима за доброто им функциониране но в умерено количество. В диетата трябва да преобладават храни със солен вкус. Най-добре ако в основата на дневното меню се включи по мазна свинско или агнешко, засищаща храна и различни туршии от зеленчуци направени през лятото.
Пролет - най голямо е натоварването на черния дроб и жлъчния мехур. В диетата се предпочитат да се включат кисели храни например кисели краставички или кисело зеле и постно месо птиче/ заешко. 
Например ако имате висок холестерол през лятото можете да приемате капсули Цзин ю. При проблем с сърцето с билков еликсир Син ан бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 188 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-07-16 | Коментари (0)

Съвременните хора са „разглезени” от силните вкусове на хранителните добавки и често не могат да разберат истинския вкус например на ориза (сладък) или на боба (солен). Но преди хиляди години подобна класификация се появи и стана основна в много медицински системи. Вкус предпочитания и У-син.
Теорията за петте елемента - системата У-син- определя:
вкусът на дървото е кисел, задържа сока, свързва енергията
вкусът на огъня е горчив, източващ, намалява енергията
вкусът на земята - сладък, овлажнява и разпределя енергия
вкусът на метала - остър, отслабва застоя, насочва енергията нагоре
вкусът на вода е солен, омекотява, понижава спуска енергията надолу.
Острият вкус имат отрицателен ефект върху функционирането на белите дробове и червата, но се използват ефективно за лечение на респираторни заболявания.
Храните с кисел вкус имат негативен ефект върху черния дроб, но са в състояние да увеличат гъвкавостта и еластичността на кръвоносните съдове, да понижат кръвното налягане и да повишат апетита. Сладък вкус - всяка сладка храна действа здравословно на далака, успокоява стомаха и намалява нервността. Соленият вкус и продукти с такъв вкус имат диуретични свойства и ефективно елиминират токсините. 
Горчив вкус и храната с горчивина може да облекчи треската и да свали температурат, но е опасна за стомаха.
В допълнение към класификацията според вкуса, има класификация на храната според нейната природа: студена, хладна, неутрална, топла, гореща. Пример: ако храната е студена по природа или горчива на вкус, тогава е вероятно да извежда влагата и топлината и жара. 
От практическия живот: между сезонието. Вятър, влажност, студ. Замразенахте или настинали сте от вятъра. Веднага след преохлаждане се опитваме да използваме остър вкус (затопляне, изхвърляне на студа, изпотяване). Не се справихте  и настинката започна - горчив вкус (изгонващ, противовъзпалителен). След преминаванетона настинката трябва да използвате кисел вкус (за да затворите порите и така човекът вече не губи течности чрез пот). А след това, когато патогенният фактор се изгонен и ние се възстановяваме, приемаме сладък вкус, за да се възстановим напълно. 
когато се храним е необходимо да се вземе предвид сезонният климактеричен фактор. Не трябва да ядете топли храни в горещо време, тъй като не трябва да ядете студени храни - в студено време. Студените храни включват тропически плодове или млечни продукти. 
Лято - доминират тънките черва и кръвоносната система. За да се подобри тяхното функциониране, се изисква храна с горчив вкус. Най-добре е ежедневно да се сервират на масата салати от зеленчуци и билки с горчивина. През лятото съветваме да имате в домашната аптека билков продукт Ци и еликсир Чин ред же ду.
Горещи, топли и неутрални храни имат кисел Вкус - а характерът им е топъл (пиле, магданоз, черешов вишнев сок). 
Горчив вкус - горещ характер (агнешко, овнешко, храна на скара или грил, алкохол (бренди, ликьор, греяно вино). 
Горчив вкус - топъл характер (елда, овче и козе сирене, козе мляко, куркума, какао, мак, риган, розмарин, мащерка, плодове от хвойна, червено вино).
Горчив вкус - неутрален характер (брюкселско зеле).
Вкус сладък - характерът  горещ (семена от копър).
Вкус сладък - характерът е топъл (артишок, тиква, стафиди, праскова, кайсия, череша, грозде, ванилия).
За повече информация относно билковите продукти можете да се свържете с нас на:
Email: bilkite1@gmail.com
Tел. 0886 03 13 94
Иванова.

 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 244 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-07-10 | Коментари (0)

Ян е мъжка енергия, която означава слънце, топлина, горещ темперамент и сухота. Ин е женската енергия, луната, прохладата, спокойствието, влажността..

Концепцията за петте основни елемента са основните вещества, които съставляват материята на света. С тази концепция източните лекари доказаха, че към разбирането на микрокосмоса трябва да се подхожда холистично, неразделно от макрокосмоса (на заобикалящата  природа), тъй като влиянието им един върху друг е безспорно.

Петте основни елемента - вода, дърво, огън, земя, метал - съдържат свойствата на взаимно противоположни и взаимосвързани вещества. Взаимозараждането на петте първични елемента показва раждането и стимулирането на един предмет от друг.

Например,  дървото поражда огън, който се появява, когато дървото изгаря; Огънят поражда Земята: когато той гасне, Земята остава на мястото на огъня; Земята ражда метал, който се съдържа в почвата; Металът произвежда вода: топейки се той, придобива течна структура;  Водата поражда дърво: тя е необходима за неговия растеж и развитие. Взаимното унищожаване на пет първични елемента определя инхибирането и ограничаването на един предмет от друг. Например, едно дърво разрушава земята, когато то израсне от нея; Земята унищожава Водата, тъй като я абсорбира; Водата унищожава Огъня, тъй като го гаси; Огънят унищожава Метала, тъй като при нагряване се топи; Металът унищожава дърво, тъй като с помощта на метални предмети можете да отсечете дърво. Това е  най-древна концепция за взаимното генериране и взаимното унищожаване на пет основни елемента. С времето теорията на петте елемента придобива различно значение и ново съдържание.

Самите имена помагат да се разбере същността на тези елементи. Например, елементът Дърво доминира през пролетта, защото през пролетта дървото започва да оживява. Дървото е мъжки елемент ян. Дървото има зелен цвят - цвета на листата. Дървото има разсейващи свойства. Винаги е приятно да си почивате под клоните му в горещо време. В характера на човека дървото се проявява в общуването и комуникациите. Дървото се свързва с растежа. Водата е най-енергично плътния елемент. Тя е най-женствения ин елемент. Тя съответства на зимата. Черно-сините цветове отразяват дълбочината на водата. Водата е свързана с човешките емоции и се проявява в дълбочината на характера. Водата е свързана и с гъвкави, вълнообразни форми.

Огънят е лято, цветовете на огъня и слънцето са жълти, червени и оранжеви. В характера на човека той се проявява като лидерство, харизма, магнетизъм.  Това е елемент ян. Пирамидалните и конусовидни форми са формите на Огъня. Той е символ на властта.

Металът в характера на човека се проявява като жестокост и концентрация. Сезонът на метала е есен. Той също е женствен елемент. Формите са кръгли. Цветовете са бели, сиви, метални (сребро и злато).

Земята доминира в края на всеки сезон. Земята е ин елемент –женственост. Цветовете ий са кафяви и пясъчни. В характера на човека тя се проявява като мекота и балансираност, предпазливост и стабилност.

Традиционната китайска медицина посочва, че дървото се отнася до черния дроб и жлъчния мехур, огъня към сърцето и тънките черва, земята към далака, стомаха и панкреаса, метала към белите дробове и дебелото черво, водата към бъбреците. Правилното функциониране на далака допринася за превръщането на храната и водата в хранителните вещества, които захранват белите дробове. Увреждането на черния дроб влияе неблагоприятно върху функционирането на далака и др.

Така, повишената емоционалност, гняв означава дисбаланс на енергията в черния дроб и може да повлияе на работата на сърцето, храносмилането и апетита, тъй като черният дроб е орган от майчините стихии за органи, които представляват огън (сърце, тънко черво). Хората, които се смеят много, имат излишна енергия в сърцето, прекомерно съжаление; непрекъснато и неочаквано пеещите - енергиен дисбаланс в панкреаса, плача говори за липса на енергия в сърцето, недоволни, въздишащи хора демонстрират недостиг на жизнена енергия в бъбреците, който според китайската медицина е пазител на нашия дух, доброто настроение и жизнената сила ци. За въстановяване на енергията на бъбреци приемайте билков продукт Лю вей. За да се съхранява енергията на органите или да се възстановява баланса в отслабените органи се препоръчва те да се подхранват с билкови комплекси в период когато са силно активни или изтощени. Например през лятото подхранваме стамаха, сърцето и далака с различни билкови продукти. Препоръчваме при стомашно неразположение да пиете билки - капсули Ци за стомах и далак. При проблем с сърцето с билков еликсир Син ан бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 225 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-06-28 | Коментари (0)

Радостта и гневът могат да се отразят върху здравето на човека. Още в древността са открили, че промените в настроението могат да отразяват реакциите, които се случват в тялото. В книгата на Джи Кан, Янг Шен Лун (Дискурс за храненето на живота), пише: „Ако вземете лекарство за жар понякога пот няма да излезе. Но, ако човек чувства срам, веднага се покрива с пот. В древните книги по китайска традиционна медицина пишат: "Възможно ли е радостта и гневът, мъката и забавлението да навредят на човек?" Хората казват: "Веселбата съкращава живота, гневът води до старост, бойците губят тегло, великодушните хора пълнеят ."Човек винаги чувства симпатия, антипатия и отвращение. Промените в настроението на човека се пораждат от симпатия и антипатия. Любовта и омразата често се преплитат и сливат. Ако човек не е в състояние да контролира емоциите си, обикновено се появява променливо състояние на ума. Например казват, че когато има любов в сърцето, не бива да се обича дълбоко; когато в сърцето има отвращение, не трябва да бъдете дълбоко отвратени. Също така, не трябва да възхвалявате или осъждате прекалено. 
Въпреки, че причините за проява на гняв и радост са различни, тяхното влияние върху състоянието на тялото е сходоно. Първо, "ако не ограничите прекомерната радост и гняв, животът се съкръщава." Второ, „радостта и гневът причиняват необичайно издигане на Ци, а когато тя не може да слезе долу се разболява черния дроб." И в двата случая заболяването възниква. От гледна точка на традиционната китайска медицина, това е проява на необичайно издигане на Ци. "Размислите увреждат душата най-много, а радостта и гневът най-вече увреждат Ци." Движението на кръвта в човешкото тяло се осъществява чрез "бутане" на Ци. Когато Ци се движи неравномерно, нормалното кръвообращение се нарушава, причинявайки всякакви патологични промени. Разбира се, щетите, причинени от голям гняв и голяма радост,  са доста неравномерни. Смята се, че "голямата радост вреди на сърцето, големият гняв вреди на черния дроб". Според възгледите на традиционната китайска медицина черният дроб е отговорен за съхранението и регулирането на кръвта в целия организъм. Кръвта на черния дроб изпълнява функциите на хидратация и хранене на целия организъм. Особено очите и сухожилията трябва да бъдат хранени с кръв, тъй като "черният дроб контролира сухожилията, той се отваря в очите". При нормални условия, когато очите се подхранват с кръв, те стават бдителни, когато сухожилията се подхранват с кръв, ставите са меки и подвижни. Причините за увреждане на кръвта в черния дроб са много. Емоционалната промяна е една от най-често срещаните. Традиционната китайска медицина счита, че нормалното кръвообращение на черния дроб е много важно за организма. Необходимо е да се поддържа психическо състояние в хармония, за да се чувства душата ви леко. Когато човек изпада в състояние на гняв, ярост  свободната циркулация на черния дроб е нарушена, което може да причини ненормално движение на Ци на черния дроб. Например, когато хората се ядосват, често имат болка в хълбоците или дискомфорт в подребрието, намален апетит, коремна болка, диария, повръщане.
В традиционната китайска медицина тези симптоми се познати като "аномален напречен поток на Ци на черния дроб, и потискане на далака-земята". Ако ци-то на черния дроб е нарушено, то се натрупва вътре, изпада в застой и лесно може да се възпламени ци на черния дроб и да се активира вятър в черния дроб. Основните симптоми на тези явления са главоболие, замаяност, изтръпване и тремор на краката и дланите. Съвременните изследвания също така показват, че напрегнатото психично състояние (гняв, тревожност, страх, стрес и др.) могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, нарушаване на функциите на стомаха и червата, или допринесат за появата на пептична язва и язва на дванадесетопръстника, както и заболявания на коронарните съдове на сърцето. Основната причина трябва да се търси в силния гняв, увреждащ черния дроб. Някои хора вярват, че можете да потиснете гнева си. Това вероятно няма да навреди нито на други хора, нито на тялото ви. Наистина, ако човек изпитва силна омраза, той не вреди на други хора, но вреди на тялото и то ще е сериозно увредено.  С такова потискане вътре се натрупва гняв, в резултат на което черният дроб се уврежда и далакът се потиска, а в стотината съдове възниква нестабилност.
Голямата радост уврежда сърцето.  Защо радостта уврежда сърцето? Традиционната китайска медицина казва: "Сърцето контролира светлината на душата." Сърцето е център на стремежите на душата и умствената дейност. Всяка прекомерна промяна в състоянието на душата може да увреди сърцето. Голямата радост е едно от най-ясните проявления на промяната на душата. Основната проява на голяма радост е вълнението. „Когато радостта няма граници, душата е повредена; когато душата е повредена, възниква лудост; когато възникне лудост, мислите не се съхраняват. " Въпреки това, прекомерната агвъзбуда причинява замаяност, сърцебиене. Някои хора могат да плачат, въпреки че сълзите в този случай не са проява на тъга. Ако човек има първоначална липса на Ци на сърцето, тогава при  силна радост Y-Ци се разсейва, болестта се усилва. Поради голямата радост може да се появи болест, стенокардия. Като цяло човек се нуждае от радост, „когато радостта на Ци е в хармония човек е здрав, но ако радостта е прекомерна, тя може да причини сериозно увреждане на тялото.
За да се въстанови баланса на Ци в черния дроб китайската традиционна медицина препоръчва различни билкови продукти. Добър ефект има ако се приема билкова добавка Сяо яо.  За да работи добре сърцето препоръчваме приемане на билков еликсир Син ан Бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 246 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-06-19 | Коментари (0)

Влиянието на луната върху човек зависи до голяма степен от фазите на лунния цикъл, продължаващи около седмица. В първата лунна фаза - растяща луна се активират функциите на мозъчната кора и органите на горната част на тялото. Именно през този период, след новолунието, се препоръчва да се започне всеки уелнес курс, защото за сметка на енергията от началото на лунния жизнен цикъл, човекът координира и укрепва собствените функции на организма. Ако човек иска да се отърве от лоши навици, които подкопават здравето му, тогава започвайте да го правите в съответствие с това време. Първата фаза започва с новолуние. През първите два дни на Луната не се вижда в небето. По това време човек е най-отслабен, изтощен, енергийните ресурси на тялото - са на минимум. Имунитетът страда. Ние сме посетени от страхове, депресия, тъга. Но в това състояние има някои предимства: тялото изхвърля натрупания товар през целия предходен лунен месец. В следващите дни Луната се показва - и вие можете да дишате по-свободно. Ние чувстваме, че силите, скрити в нас, растат. По това време, организмът изживява собствената си младост, той расте и се развива отново, настройва се да консумира енергия, да я приема отвън, спестява сили, почти не ги харчи. В първата фаза, от новолунието до първата четвърт човекът е особено активен. Този период обаче не може да се счита за най-благоприятен за здравето: първата фаза е времето на обостряне на хроничните заболявания. С нарастването на луната ставаме по-силни, сякаш се подготвяме за предстоящите победи и постижения. преди смяна на фазите на луната се увеличава остротата на емоционалното възприятие на света. Първата фаза е добър период за процедури за подобряване на здравето. Това е времето според традиционната китайската медицина, когато ефектът от лекарствата се усилва, витамините и минералите, особено магнезий, калций и желязо, се абсорбират по-ефективно. 

Втората лунна фаза се характеризира с постепенно увеличаване на външната гравитация от Луната и Слънцето, посоката на движение на енергията и течността в тялото отвътре навън и увеличаване на телесното тегло. Този период е най-благоприятен за прочистване на тялото, лесна загуба на енергия. Освен това в този момент е възможно тежко кървене. Шлаките заедно с потока от течности са склонни да излизат навън, особено при посещение на сауна, така че според традиционната китайска медицина това е подходящ период за прочистването на дебелото черво, черният дроб и бъбреците това е най-подходящия период от време. Можете да приемате например билков продукт Лю вей за бъбреци, Сяо яо за черен дроб, Ци за стомах и далк. Три дни от лунния календар, от 11-ти до 14-ти, се считат за най-подходящи за прочистване на тялото и организма. Тога най добре действа прочистващите билкови продукти Карвипар и Прогелвит. Във втората фаза на Луната, гравитационният и енергийният център на влияние се намира в гръдната и над чревна област; активират се белите дробове, коремните органи и гръдния кош. Ако има скрита патология или заболявания в тези части на тялото, те ще се изострят.

Енергията на тялото продължава да расте: ставаме по-силни, по-активни, по-емоционални. Силите постепенно наближават своя връх. Този период е характерен с това, че могат да възникнат остри заболявания. През този период нервната система е силно натоварена. Психиката трудно се справя със стреса. Затова ограничете емоционалното натоварване колкото е възможно повече, избягвайте стреса и напрежението. За по лесно спрявяне със стреса може да приемате билков продукт Сяо яо. Намаляване на причиняващите стрес фактори - алкохол, тютюнопушене, нервни ситуации в личния Ви живот и на работното място. Приемайте по-малко лекарства.

Пълнолунието се характеризира с максимално противоположен ефект на Луната и Слънцето върху земната биосфера. По това време се наблюдава значителен стрес в човешкото тяло, когато енергията и течността изтичат от външното разширено състояние на тялото. Човек има сила, иска да се движи активно, да получава повече физическа активност. При пълнолуние се ускорява преминаването през фалопиевите тръби на зрялото яйце и неговото проникване в матката, където се извършва зачеването. Като цяло, жените реагират на пълната луна особено силно, много по-ясно, отколкото мъжете. В третата фаза на Луната се получава още по-голямо свиване на енергията и течността в човешкото тяло. През тези дни е необходимо да се избягват големи физически натоварвания, хранителни грешки, които са стресови фактори за организма. През третата луна фаза Луната вече започва да намалява. Тялото е настроено на активност, енергийна консумация. През периода от пълнолунието до четвърта четвърт, има вероятност да се появят разстройства на храносмилателните органи. При проблеми със храносмилането можете да приемате билков продукт Ци. Необходимо е внимателно да следите за диетата си. Много е важно да не се разболявате в този критичен момент. В допълнение, третата фаза - е периодът на сексуална активност, който има благоприятен ефект върху здравето. По време на намаляваща луна традиционната китайска медицина препоръчва масажите и те са по-ефективни от всяко друго време: релаксиращи и облекчаващи спазми, както и за изхвърляне на вредни вещества от тялото. Силно са ефективни и лечебни билки. В дните, когато Луната намалява, шансовете за успех при хирургически интервенции са по-високи, а възстановяването е по-бързо. В третата лунна фаза особено добре се лекуват лумбалните заболявания.

Четвъртата лунна фаза е времето, когато горните и долните области на тялото са особено уязвими. Прекомерният прилив на енергия и течност се стреми към главата и стъпалата, причинявайки застой и дефицит на кръв в тях, което води до припадък и обостряне на тромбофлебит на крайниците. Телесното тегло започва да намалява поради изтичането на течности и токсини от тялото, менструалният цикъл при жените завършва, пасивността се увеличава, всички процеси на лунния цикъл приключват. В тази фаза на луната е добре да се извършват процедури за прочистване на организма.

В четвъртата фаза, от последната четвърт до новолунието (включително), организмът е подложено на различни болести. Колкото повече намалява Луната, толкова по-уязвима е енергията на нашите организми. Човек губи активност, започва да се уморява. Защитата на тялото е отслабена, усеща се липса на енергия. Понякога биоритмите се объркват, появява се безсъние или през деня се проявява сънливост, през нощта може внезапно да искате да ядете, а през деня, напротив, гладът не се проявява. В този кратък период, човек е склонен към промени в настроението, може да настъпи депресия. Човек трудно да се справя със стреса. В тялото се нарушава циркулацията на течности. В четвъртата фаза на Луната е необходимо да се сведат до минимум физическия и психологически стрес. Но не трябва да лежите на дивана няколко дни: опитайте се да прекарвате повече време на чист въздух, правете си разходки. Може да приемате за избягване на психо емоционалния стрес билков продукт Сяо яо. През четвъртата лунна фаза приемайте прохладни вани за краката. През този период също е ефективно прочистването на организма. За тази цел посетете сауната и приемайте билкови продукти за детоксикация - Прогелвит или Карвипар. Прекрасно действат билковите еликсири, чайове.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 305 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-06-09 | Коментари (0)

Лятото принадлежи на стихия огън.

През лятото слънцето е максимално активно. В природата, през лятото енергията ян е максимална, а енергията ин е минимална. Натрупва се енергия на Ян, която загубихме през зимата. Но в същото време през лятото, с увеличаване на топлината и увеличаване на ян, енергията Ин намалява. Тъй като ян расте и в природата той се среща много, през този период е необходимо да се натрупва ян, от една страна, а от друга - да се запазва и поддържа ин. Например, за да натрупате ян през лятото, трябва да излезете навън. В същото време трябва да бъдем по-малко време под директните слънчеви лъчи, за да не създаваш излишък на ян в тялото и да не се прегряваме. И за да се поддържа ин, т.е. да не се губи, е необходимо да се разпредели физическото натоварване хармонично през този период, за да не се потим много.

Защо загубата на ин е свързана с изпотяване? Кръвта е носител на ин енергията на нашето тяло, а течността свързана с елемента огън, е пот. Според китайската традиционна медицина потта е част от кръвта. Ако се загуби пот то кръвта се губи и човекът става слаб. Ето защо, ако човек се поти, сърцето и кръвта му отслабват. Когато сърцето е отслабено и инската енергия на сърцето е намалена, тогава има относителен излишък на ян енергия на сърцето (по отношение на енергията ин). А относителният излишък на ян на сърцето е топлина в сърцето, която води до лудост и психични разстройства в една или друга степен. Но могат да се развият и други синдроми като безсъние, нелечими и различни нервни разстройства. За да се въстанови баланса в сърцето и кръвоносната сисистема могат да се приемат профилактично различни билкови продукти. 
В началото на лятото подхранваме сърцето с билкови продукти еликсир Син ан бао, билков продукт цзян я ван, с билков продукт Витаваз.

Като правило, патогенният фактор жега ускорява всички процеси в организма, и следователно, ускорява не само благоприятните, но и нежелателните, като застаряване на тъкани, органи и всички системи в нашето тяло. Вкусът, свързан с елемента Огън, е горчивия. Това е най-благоприятният вкус на летния период, едновременно със стипчивия и сладкия. Затова  според традиционата китайска медицина горчивият вкус трябва да присъства в храната през този сезон, за да се отстрани излишната топлина от тялото. През лятото страда и харносмилателната система и стомаха. Затова препоръчваме билков продукт Ци.

През лятото не е добре да се преуморяваме. Това е сезонът, когато е полезно да се почива, да бъдем мързеливи, да си почиваме на сянка и да спим през деня. Такъв сън е много полезен в периода от 15.00 до 19.00 часа, продължаващ около 20 минути и не веднага след хранене. Тази практика ще помогне да се поддържа ин енергията в тялото и да се укрепят бъбреците. Ако имате слабост в бъбреците може да приемате билков продукт Лю вей.

През лятото се препоръчва да се поддържа ин (бъбреците имат минимална енергия), което означава да се добавят онези вкусове, които ще ги подхранят. През летния сезон е необходимо да се натрупва ян, а от друга страна, да се премахва излишната топлина.

Традиционната китайска медицина препоръчва консумиране на копър, магданоз, зелена салата, спанак, коприва, глухарче. Като цяло, по-голямата част от зеленината, която расте в градината има горчив вкус. През предишния сезон сме натрупали енергията на вятъра и сухота. В допълнение, през лятото губим много течност с пот, така че през летния сезон е добре да се яде повече полутечна храна (супи, таратори, супа от цвекло), за да попълни загубата на течност.

Също така е полезно да се ядат млечни продукти. Като: пълномаслено прясно мляко, сирене, кашкавал, извара. Това е единственият период, когато консумацията на млечни продукти е благоприятна. Те охлаждат тялото и допринасят за натрупването на влага в тялото.

Елементът на огъня в традиционната китайска медицина се свързва със зърна като ориз, просо и пшеница. Ето защо е добре да се яде ориз, просо и пшеница с много топено масло. Тези зърнени храни охлаждат тялото като цяло и охлаждат сърцето. Тези зърнени храни поддържат енергията на стомаха, особено течността, овлажняват тялото и са добри в противодействието на енергията на огъня. Полезно е през лятото да се яде овесена каша и каша от елда. Лятото и ранната есен е единственото време на годината, когато можете и трябва да ядете не само варени, но и сурови зеленчуци. По това време  в природата има много ян, а суровите храни са студени и влажни, тоест те носят много ин енергия. Ето защо, мокри, хладни и сладки зеленчуци са особено полезни, като например: краставици, тиквички, листни зеленчуци, авокадо, зеле, цвекло, моркови, коприва, киселец (има индивидуално свойство - премахване на топлина, въпреки че съдържа кисел вкус) ,

 От плодовете полезни са сладките и сочните тези, които успокояват добре сърцето. Това са кайсиите, черешите, прасковите, ягодите.

През лятото се препоръчва зелен чай.

От месото може да се яде пилешко и не мазно свинско. Не се препоръчва консумиране на риба и агнешко.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 245 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-06-02 | Коментари (0)


Copyright MyCorp © 2022 | Site managed by uCoz