Пт, 2021-03-05, 9:46 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Храната трябва да бъде лекарство
 
Според китайската традициона медицина храната не трябва да бъде "замърсена". Под "замърсяване" се разбират не само микроби, но и "паразити". Наличието на паразити и бавни инфекции в тялото е една от основните причини за възпалителни заболявания на стомаха, червата, жлъчния мехур и черния дроб.
Една от причините за хипертония, мастопатия и много други заболявания може да бъде породена от наличието на паразити и инфекции в организма. От паразитоза никой не е имунизиран, така че не е излишно да си припомним две прости правила: Измийте добре преди ядене храната и не пренебрегвайте термичната обработка на храната.
Храната не трябва да съдържа голямо количество сурови храни или да е "студена". В кухината на стомашно-чревния тракт не само се произвеждат ензими и други вещества, необходими за храносмилането, но трябва и да се поддържа определена температура. И за това организмът изразходва много енергия. Ето защо не трябва да пиете студено мляко  веднага след като го извадите от хладилника.
Ако продуктите, които са полезни по дефиниция, не се затоплят до стайна температура, те могат да увредят стомаха и червата, като ги охладят прекомерно.
Руските лекари преди два века разпознават болест "настинка на червата". А древните китайски лекари разглеждат храносмилателната система " като котел", в който се вари храната. Тоест, ако "котелът" се охлади, храната няма да бъде усвоена правилно. Същото може да се каже и за суровите храни. Те със сигурност са полезни, но за всичко трябва да има мярка. Храносмилателната система много по-лесно усвоява вече преработени храни: задушени, варени, кисели и т.н. Ето защо, не е необходимо да се замени вечерята или обяда с чиния сурови  зеленчуци или плодове от хладилника - това няма да подобри здравето Ви.
Според концепцията на китайската традициона медицина, постъпващата храна в организма трябва да бъде разнобразна, да включва всички "пет вкуса": остър, солен, кисел, горчив и сладък. Всеки вкус стимулира свои рефлексогенни зони в устата и по езика. Разнообразната храна, ако се консумира умерено, осигурява на организма необходимите вещества, без да го претоварва. В този случай излишъкът или липсата на храна с определен вкус може да доведе до заболяване.
Всеки от петте вкуса съответства на един от вътрешните органи. И в случай на отслабване на функциите на органа и свързаните с него системи човек пороявява желание да се храни храна с вкус съответстващ на даден орган. Например, по време на бременност отслабват бъбреците  и бременни жени често изпитват повишена нужда от солени храни. Например при децата често се наблюдава неудържимо желание към сладкото Това се случва при отслабване функцията на далака.
Ако използваме правилно даровете на природата, дори най-простите средства, като правилното хранене, ще ни помогнат да останем здрави. На етапа, когато тялото вече е предразположено към заболяването, но няма още морфологични промени, заболяването може да бъде предотвратено с прости кулинарни рецепти. Ако времето вече е загубено, познаването на основите на правилното хранене и използването на диета ще бъде отлично допълнение към комплексното лечение.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

 

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-08-14) | Author: билкови E
Views: 226 | Tags: здраве, заболяване, билки, далак, черва, храна, вкус, традициона китайска медицина, жлъчка, бъбреци | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz