Пт, 2021-03-05, 9:41 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

храненето през есента
В китайската традиционна медицина се счита, че есента има свойството да "ражда ин". И за да се поддържа това свойство, е препоръчително да се консумират "прохладни" продукти.

"Прохладни продукти" са: ябълките, пшеницата, соята, маслото, заквасената сметана, сиренето, свинското, зеления чай. "Студени" продукти -  това са доматите, портокалите, просото, шарана - те са нежелателни поради опасността от преждевременно развитие на "голям ин".

"Топли" продукти в традиционата китайска медицина са - лука, крушите, ориза, макаронените изделия, млякото, растителното масло, пилето, черния чай - те са подходящи за консумиране в умерени количества. През есента е нецелесъобразно да се консумират "горещи" продукти, по-специално чесън, агнешко, пъстърва, черен пипер, вино - това ще наруши естествения процес на "ръста на ин в организма", който идва при подготовката на организма към зимния студ.

Що се отнася до температурата на храната, през есента, трябва да се предпочитат прохладните или леко топли храни. Когато човек обича горещата храна, тялото не може да развие необходимите качества на ин, а когато се злоупотребява със студена храна, това може неоправдано да увеличи растежа на тази собственост. И двете могат да навредят на здравето.

Според теорията на TКM, определена система от вътрешни органи съответства на всеки сезон, по-специално есента съответства на белите дробове. Смята се, че тази система включва не само белите дробове, техния канал, мередиан, дихателните функции, но още носа, кожата, малките кръвоносни съдове, както и дебелото черво. Поради тази причина, през есента, най-напред страда белодробния меридиан: появява се хрема, кашлица може да отслабне имунитета.

Китайските диетолози по хранене и лекарите знаят, че задушаването на храна подобрява нейните "есенни" свойства. Това е добре е, ако есента е топла, но когато есента е по-студена от обикновено, по-добре е да употребявате същите продукти сурови. По принцип се смята, че през есента е най-добрият начин за готвене на храната е - печенето.

Според теорията на китайската традиционна медицина, на есенния сезон съответства стадия на увяхване. Ако усещате, че Ви наляга умората ще ви помогнат билките адаптогени  - женшен, левзея, радиола розова, китайски лимонник - шизандра и много други. Въпреки, че тези билки са ефективни по отделно, е по-добре да ги приложите в класически формули, които действат по-меко върху организма.

Адаптогенните билки повишават устойчивостта на организма към неблагоприятни външни влияния, подобряват концентрацията, стимулират повишаване нивото на социална адаптация, намаляват немотивираната агресия и отстраняват депресията. Те могат да се приемат от дълго време - от късна есен до ранна пролет.
Ние Ви препоръчваме при умора и за повишаване на имунитета билков еликсир Женшен с пчелно млечице, билков продукт Велико възстановяване. Лечебните свойства на женшена са известни и използвани още в най-древни времена. При есена депресия ще ви помогне билков продукт Сяо яо.
И последен съвет: започнете да спите повече. Денят намалява, и за сън се изисква все повече време.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-10-10) | Author: билки E
Views: 279 | Tags: храна, здраве, традиционна китайска медицина, дебело черво, есен, имунитет, умора, женшен, ткм, организъм | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz