Вт, 2024-04-23, 8:36 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Статии - билки на традиционната китайска медицина

Храни намаляващи сухотата в белия дроб през есента
През есента, водещ е първоелемента Метал а също и патогенната сухота. За да се борите със сухотата през есенния сезон, е необходимо да я преодолеете по всеки възможен начин, защото сухотата е много силен вреден фактор. Развитата сухота като правило води до сериозни заболявания и ако се развие в белите дробове, води до увреждане на ци на белите дробове. Ако в тялото се натрупа много Сухота, тогава енергията на първичния елемент Водата (енергия на бъбреците) започва да неутрализира сухотата по всички вузможни начини и да овлажнява тялото. Има два начина за попълване на ци: Ци на далака и Ци на белия дроб. Ако ци на меридиана на белите дробове е увредена от сухота, тогава ще имаме само "половината" Ци. Ще се появи задух, слабост, бледност, припадъци. Ето защо трябва да пиете мляко, да ядете тиква и да увлажнявате въздуха в стаята. Следователно, през есента е необходимо да се овлажнява тялото възможно най-много, за да не се произвежда енергията на Сухота вътре в тялото и да се предотврати проникването ий в белите дробове и в червата. В противен случай сухотата на белите дробове ще доведе до кашлица. Ето защо тардиционната китайска медицина препоръчва храни, които овлажняват белите дробове: зърнени храни - ориз и пшеница, пъпеши - тикви, тиквички, дини, пъпеши и млечни продукти. Вкусът на сезона и на първоелемента метал е острият - Лют. Затова през есента в никакъв случай не трябва да ядете пикантни подправки и продукти - белите дробове ще бъдат увредени: огън в белите дробове, кашлица, храчки. При кашлица през есента препоръчваме билковия еликсир Ке лин. Освен това, през есенния сезон Ци на Черният дроб е в недостиг. Ако има остър вкус в храната, тогава ние не само ще създадем топлина в белите дробове, и още по-силно ще потиснем функцията на черния дроб според закона на У-син „дядо - внук“. И за да се попълни енергията на черния дроб и да се потисне излишната енергия на белите дробове, е полезно да се яде кисело. Например киселите ябълки, червените боровинки, лимоните,  сливите, киселото зеле са традиционни продукти на есенния сезон. Основна Есенна зърнена култура според ТМК е оризът. Вкусът на ориза е сладък - обратното на пикантния. Често се задава въпросът: "Защо оризът се препоръчва да се яде при сухота, оризът и така е много сух и често води до запек? Първо, като изказват това твърдение, хората най-често имат предвид дългозърнестия ориз, сварен „зърно до зърно“. Докато оризът който се препоръчва да се използва за сезонно, есенно хранене е кръглозърнестия бял ориз , той се готви до такава степен, че да остане лепкав да се превърне в ризото. Второ, енергията на ориза е Сухотата, но неговата Сухота е толкова голяма, че по време на готвене ражда Влажност (според закона за трансформация на Ян в Ин, когато в  силния Ян се ражда Ин) вътре в тялото и по-специално в белите дробове. Така той овлажнява цялото тяло. Освен това цветът на белите дробове (първоелемента метал) е бял, а оризът също е бял. Следователно, от гледна точка на храненето на белите дробове, белият ориз е необходим. И всички статии за ползите от използването на кафяв ориз, черен ориз и необработен ориз в храната са мода. Тези от вас, които са били в Югоизточна Азия и са виждали какъв ориз ядат местните жители, помнят, че той е бял. И в това се крие специалната мъдрост на вековете за добър имунитет. Освен ориз през есента, е благоприятно за белите дробове да консумираме просо (което също е сухо). Оризът и просото укрепват укрепват далака и спомагат за овлажняването на белите дробове. Месото на есента е конското  и пилешкото месо. Хранейки добре ин на на белите дробове, месото е топло и поражда влажност. Ето защо в древната традиция всички белодробни заболявания са били лекувани с такива напитки като кумис и камилско мляко. Плод на белите дробове - е прасковата и нектарината. Зеленчукът на сезона е зеления лук. Този зеленчук има силно влияние върху белите дробове. Може да се яде през есента само след термична обработка, защото след нея променя свойствата си, става сладък и поражда влага.
При кашлица през есента препоръчваме билков продукт еликсир Май Вей и еликсир Ке лин
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2019-10-20) | Author: билкови E
Views: 496 | Tags: бели дробове, билковидобавки, далак, енергия, имунитет, традиционна китайска медицина, здравословно хранене, билка, белодробни, кашлица, билки, бъбреци, хранителни добавки, здравословни, есен, ориззаболявания, Ци | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz