Пт, 2021-03-05, 9:11 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Пролетта според китайската традиционна медицина е сезонът за профилактика на черен дроб и жлъчка
Профилактиката на заболяванията се счита, че е основeн принцип на Традиционната китайска медицина. Не трябва да се допуска поява на нарушение на равновесието между Ин и Ян. За китайската медицина съпротивителните сили на организма играят една много важна роля. В китайската традиционна литература казват, Ако в тялото на човек има съпротивителни сили, то външно нарушение не е в състояние да му причини вреда.
Следващата причина за възникване на болестта са болестотворните фактори, които въздействат отвън или отвътре върху организма, като нарушават  протичащите в него нормални процеси или неговото равновесие.
Още древната китайска медицина е установила че Възникването на сто различни болести се дължи на въздействието на вятъра, дъжда, горещината, студа, влажността, радостта или мъката». Особено силно е влиянието на времето и съществена е ролята на психичните фактори. Климата може да стане една от  причините за възникването на болестите особено при понижаване на  съпротивителните сили на организма, поради човешкото неумение към приспособяване към измененията на климата или при настъпване на необичайно отклонение в климатичните условия, което заварва човека неподготвен.
Традиционната китайска медицина счита че, най-удачното време за укрепване на Черния дроб и жлъчката е Пролетта.  През този период заболеваемостта на Черния дроб е много по висока, често се наблюдават изострени хронични хепатити, холицистопанкреатити, дискинезии на жлъчните пътища и др..
Пролетта е периодът на поява и подреждане. През пролетта се заражда Земята и Небето, разцъфва всичко.  Това е времето през което късно се ляга и рано се става, движението трябва да е плавно. През това време се дава живот, и не трябва да се убива; да се дарява, а не да се взема; да се хвали, а не да се наказва. Ако се действа по друг начин Черния дроб може да се увреди. Гневът, яростта, раздразнението, неотстъпчивостта нанася вреда на дейността на черния дроб.
В организма на човек през пролетта настъпва пробуждане, което пречи на застоя на енергията след Зимата. Затова първо традиционната китайска медицина препоръчва да  пречистваме черния дроб и жлъчката с различни хранителни добавки например Прогелвит или Карвипар.
При отслабена жлъчка и черен дроб можем да ползваме следните билкови продукти Ху ган или Сяо Яо.
Не се препоръчва да се ядат зеленчуци с жълт цвят или солени зеленчуци. Добре е да се направи изчистване, да се съблюдават всички заповеди и забрани. Това е именно най-подходящото време за изчистване на Черния дроб, както с профилактична, така и с цел лечение на паразитози.
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2014-04-03) | Author: билкови продукти
Views: 671 | Tags: традиционна китайска медицина, главоболие, мигрена, китайска традициона медицина, холестерол, черен дроб, билкови продукти, жлъчка, хранителни добавки | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz