Пт, 2021-03-05, 9:34 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Видове и свойства на женшена

Многогодишно тревисто растение с 30-60 см височина с дебел корен 3-8 см в диаметър; цветовете, събрани в сенник, са розови, по-рядко бели; плодовете са дребни, светло-червени. Диворастящият женшен се среща в горските масиви на плаунините на Корея, Манджрия и Южно-усурийския край, но вследствие на усиленото му събиране и горските пожари е станал много рядък.

Добре е растението да е на възраст над 5 години, за да има добър ефект. Колкото по - стар е женшенът (най - ценени са тези между 7 и 15 години), толкова по - скъп е. Изсушените корени се нагряват и се нарязват на ситно, за чай, но малките парченца също така могат да се дъвчат, да се смучат или просто да се държат под езика.

Женшенът има сладко - горчив вкус и силен аромат, съдържа алкалоиди. Счита се, че действа добре на общото здравословно състояние и по - специално на умствените функции. В западната медицина и фармакология не се използва, въпреки, че съставките му могат да бъдат изолирани за производство на лекарства.

Eleutherococcus senticosus (сибирски женшен) Този женшен произхожда от горите на Източна Русия и по тази причина е известен още като сибирски женшен. Латинското му наименование е ELEUTHEROCOCUS SENTICOSUS.

Сибирският женшен е растение, което се използва от хилядолетия в Азия и Източна Европа.  За приготвянето на лекарствени средства от сибирски женшен се използват корените на растението. Активните вещества в женшена са глюкозиди, наречени елевтеросиди. Освен тях се съдържат полизахариди. Тези вещества имат ключова роля за имуностимулиращата функция на сибирския женшен.

Сибирският женшен усилва физическата активност. Подпомага по-активното усвояване на кислород от мускулите и улеснява възстановяването на организма след усилена физическа дейност. Друга негова особеност е способността му да елиминира токсините в организма. Това му действие се използва в центровете за рехабилитация на алкохолна зависимост. Може дори да намали страничните ефекти при радиация.

Изследвания показват, че сибирският женшен увеличава образуването на едни от най-важните компоненти на имунната система – Т-лимфоцитите. Той осигурява дългосрочна защита срещу грип и простуди, за разлика от ехинацеята, която действа краткосрочно.

Всеки е чувал за женшена - коренът на младоста и енергичността. Познат от векове в Китай и в Корея в последното столетие, той стана хит на световния пазар за здравословни продукти. От повече от четвърт век той е и основна съставка на специализираните спортни добавки произвеждани в цял свят. Придават му се качества на силен енергогеник и адаптоген.

Американски женшен Panax quinquefolium, член на семейство Аралиеви се среща в диво състояние в Северна Америка

Panax japonicum (японски женшен) Индийски женшен Псевдоженшенът расте в Бутан и Североизточна Индия. Това растение е близък родственик на Същинския женшен, но за разлика от него той не се използва като енергетично усилващо средство. Поради способността на тази билка да отпуска болката и да раздвижва кръвта, тя се предпочита при травматични увреждания

Азиатският женшен е сред най-известните билкови продукти в наши дни. Азиатският женшен е многогодишно растение с бледожълти цветове и малки червени плодове. Отглежда се в Китай, Русия и Корея. В медицината се използват корените на растението. Азиатският женшен е част от китайската медицина вече повече от 2000 години. В Китай са познати 15 различни вида женшен. Същинският женшен или само женшен е бил използван в източната медицина в продължение на повече от 2000 години като укрепително средство на жизнената енергия Чи. Един известен учен ботаник казва, че коренът на женшена е концентрирал в себе си земната жизнена енергия. Според китайската медицина с приемането на този вид женшен в организма се вкарва голямо количество Ян енергия. 

В китайската медицина е познато от 2 000 години като средство за борба с инфекции на дихателните пътища, както и за предпазване от настинки и грип. То представлява мощен адаптоген – вещество, което увеличава устойчивостта на организма към различни негативни въздействия. Днес билковите продукти съдържащи женшен се използват като средство за справяне със стреса, тъй като осигурява нормалното функциониране на надбъбречните жлези. Подходящо средство при синдром на хронична умора.

Имал е различни приложения – за възстановяване на коремните органи, успокояване на духа, подобряване на паметта, осигуряване на дълъг живот, поддържане на добра фигура.

Съвременните проучвания сочат, че женшенът предпазва тялото от различни вредни влияния като замърсяване, радиация, дори алкохол. Той предпазва нервните клетки, намалява нивото на холестерол и е мощен антиоксидант. Днес е широко използвано средство от спортистите поради ефекта му да намалява умората и да повишава физическата издръжливост.

Свойствата на азиатския женшен се дължат на сложното взаимодействие на различните му съставки. Първата група съставки това са гинсенозиди – открити са 13 такива. Един от тях стимулира мозъка и дейността на централната нервна система. Увеличава притока на енергия, противодейства на умората и увеличава умствената и физическа активност. Друг гинсенозид успокоява мозъчната дейност и понижава кръвното налягане. Този балансиращ ефект позволява на женшена да подпомага няколко функции на организма и да стимулира връщането им към нормалното, здравословно състояние.

В състава на женшена влизат и други активни съставки. Едни от тях понижават нивото на кръвната захар, а други подпомагат дейността на имунната система.

Женшенът е мощен адаптоген – увеличава устойчивостта на организма към стрес. Доброто здравословно състояние зависи от балансираното функциониране на няколко контролни центъра в тялото – включително нервната и ендокринната система. Оптималното здраве е резултат от балансирането на тези центрове.

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2011-08-19)
Views: 1725 | Tags: далак, стрес, мигрена, безсъние, жен шен, женшен, Детоксикация | Рейтинг: 5.0/3
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz