Пт, 2021-03-05, 9:00 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

За петте елемента в китайската традиционна медицина

Друга важна концепция, тясно свързана с китайската система на природосъобразно лечение, е тази за петте елемента: вода, огън, дърво, метал и земя - точно в гази последователност, Нередността на елементите също има значение и особено фактът, че водата е водеща. На първо място това съвпада с доказаната научна теория, че водата е необходимо условие за живот на всяка планета във вселената.

Според тези пет елемента китайската традиционна медицина и системата за природосъобразно лечение класифицират и основните органи и части на тялото. Бъбреците съответстват на водата и регулират складирането на хранителни припаси и използването на енергията; сърцето отговаря на огъня и представя съзнанието и духа; черният дроб се свързва с дървото, произвежда кръв и направлява емоционалния отклик спрямо външния свят; белите дробове се асоциирате метала, регулират дишането и поддържат кибернетичния баланс; далакът отговаря на земята, разпределя хранителните вещества в тялото и му дава сила и жизненост. Освен това според китайската традиционна медицина водата управлява бъбреците, ануса, пикочния мехур и костите; огънят ръководи сърцето, тънките черва и артериите; дървото направлява черния дроб, очите, жлъчния мехур, ноктите и сухожилията; металът насочва дейността на белите дробове, устата, кожата, косата и дебелото черво; земята регулира далака, стомаха, носа и мускулите. Дори петте пръста на ръката се класифицират възоснова на тези пет елемента. Безименният пръст се съотнася с водата, средният - с огъня, кутрето - с дървото, показалецът - с метала, а палецът - със земята. Даже емоционалните състояния на хората се разглеждат във връзка с теорията за петте елемента. Например според китайската традиционна медицина гневът се счита за чувство, свързано с дървото, радостта - с огъня, скръбта - с метала, страхът - с водата, а меланхолията - със земята.

По отношение на болестите взаимовръзката между органите се разглежда възоснова на взаимното производство и поддържане между петте елемента. Според китайската традиционна медицина бъбреците (водата) подхранват черния дроб (дървото); черният дроб (дървото) снабдява сърцето (огъня); сърцето (огънят) затопля далака (земята); далакът (земята) допълва белите дробове (метала); а белите дробове (металът) укрепват бъбреците (водата). От друга страна, според китайската традиционна медицина здравият черен дроб (дървото) регулира далака (земята); здравият далак абсорбира излишната вода в бъбреците; здравите бъбреци не позволяват на огъня в сърцето да изгори белите дробове (метала) и т. н.

Важно е да се отбележи, че взаимодействието между сърцето и бъбреците е от особено значение за китайската система на природосъобразно поддържане на здравето. Това специално взаимодействие е известно като шуи хуо дзи дзи (водата и огънят се намират в съвършена хармония) или като „взаимност между бъбреците и сърцето", чието нарушаване води до различни разстройства, като мокри сънища, нощно изпотяване, безсъние и хронична умора. По този начин чрез общото производство и регулиране между вътрешните органи човешкото тяло се оформя като извънредно сложна система, способна да се самоподдържа и лекува.

Съвсем естествено е теорията за петте елемента да обхване и хранителния режим - поради цялостното значение на диетичното хранене за човешкото здраве. Древните китайци са установили рамка, в която вкусовете на храните и напитките са свързани с различните органи на тялото, а оттам — и със здравето и лечението. Сладкото принадлежи на земята, поради което съответства, на далака и му влияе пряко. По подобен начин горчивото е свързано с огъня, а оттам въздейства върху сърцето. Киселото се асоциира с дървото и оказва влияние върху черния дроб. Лютото принадлежи на метала и засяга белите дробове. И най-накрая, соленото е свързано с водата, следователно засяга и влияе на бъбреците. Тази взаимовръзка между вкусовете и вътрешните органи намира пряко приложение в процеса на лечение. Например пациентите с бъбречни заболявания трябва много да внимават с количествата погълната сол. тъй като тя влияе директно върху състо­янието на бъбреците. По сходни причини хората, които имат проблеми с черния дроб, трябва да се въздържат от кисели храни и напитки.

Важно е да се отбележи, че тази взаимовръзка между вку­совете и вътрешните органи е била един от водещите прин­ципи при откриване лечебния ефект на различните билки. Китайската традиционна медицина смята се, че сладките на вкус билки оказват пряко лечебно въздействие върху далака и затова се използват за лечение на свързани с него заболявания. Солените на вкус билки, от своя страна, оказват въздействие върху бъбреците и се използват за лечение на бъбречни заболявания.

Тъй като отношенията между петте основни елемента са едновременно взаимно продуктивни и разрушителни, заболяване на един орган влияе отрицателно върху свързаните с него органи. По подобен начин укрепването на даден орган ще подсили здравословното състояние и на останалите. Ето защо бъбречната недостатъчност може да доведе до проблеми със сърцето и с черния дроб: бъбреците са свързани с водата, а недостигът на вода предизвиква съхнене на дървото, т. е. на черния дроб. По същата причина огънят би лумнал буйно и понеже е свързан със сърцето, бъбречният проблем се отразява и върху този орган. Същият принцип за едновременно пораждащите и разрушителни взаимоотношения между петте елемента може да се приложи и към останалите органи. Важно е да се поддържа крехкото равновесие между всички органи, за да бъде човек здрав и да се предпазва от болести счита китайската традициона медицина. Тъкмо това важно схващане лежи в основата на описанията на свойствата на билките и хранителните добавки, които правят китайските лекари.

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2013-09-24)
Views: 1190 | Tags: далак, сърце, черен дроб, билкови продукти, китайска традициона медицина, билков продукт, билки, елементи, вода | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz