Пт, 2021-03-05, 8:52 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

За традиционите китайски принципи и възгледи на природолечението
Китайците винаги се опит­ват да адаптират начина на живот на човека към заобикаля­щата го природа, а не обратното, както става на Запад. Древ­ните китайци, а също и (Китайската традициона медицина) ни препоръчват да пригодим хранителния си режим, облеклото, съня и дори емоционалното си състояние в съответствие с четирите сезона. В действителност цялата концепция, заложена в основата на традиционните китайски ценности, е насочена по много начини към опознаване и имитиране на действащите във вселената сили, т. е. към дао на природата. За разлика от тях, Западът се опитва да принуди природата да се адаптира към човешките нужди. Например климатичните инсталации са широко използвани в ежедне­вието, а употребата им е предизвикана от желанието да се промени природата и да се създадат удобства за хората. Стра­ничните ефекти от тази широко разпространена практика все още излизат наяве. Като се имат предвид антиприроднитс характеристики на тези технологии, лесно може да се предска­же резултатът от използването им. Друг пример е огромният брой автомобили. Америка е известна като страната на коле­ла, които изместват естественото предназначение на краката и замърсяват въздуха.
В обобщение ще отбележа, че цялата китайска система за природосъобразно поддържане на здравето се грижи за за пазване равновесието между човек и природа; за изграждане на здравословен начин на живот, който включва ежедневния режим на хранене, съня, упражненията, секса и мисленето; за съхраняване и натрупване на извънредно важния запас от енергия ци в тялото. Всъщност за традиционната китайска медицина ци се намира в сърцевината на проблема за предпазване от болести и самолечението. Древните китайци разбрали още в самото начало, че съществуват точно толкова начини и нива за натрупване и подхранване на ци, колкото и за нейното пилеене - физически, умствен, пси­хичен, хранителен, сексуален и свързан с околната среда. Това разбиране оформя холистичното им отношение към проблемите на здравето, съсредоточено върху енергията, т. е. иму­нитета. Затова китайската традициона медицина, когато съветва хората да внимават да не нас­тинат през зимата, китайският природолечител ще им препорьча да съхраняват спермата си и да се обличат по-топло. Оче­видно за него простудата не е резултат единствено от въз­действието на времето, а най-вече от безотговорността на бол­ния. Това се дължи на факта, че той не се е опитал да съхрани и да подхрани своята жизнена енергия ци, т. е. своята имунна система. Ето защо от хилядолетия в китайската традиционна медицина и системата за природолечение предотвратяването на болестите и лечение­то им са вървели ръка за ръка и са били съобразени с набор от принципи.
 
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2014-06-02) | Author: Иванова W
Views: 549 | Tags: главоболие, разширени вени, билки, храносмилане, черен дроб, бъбреци, холестерол, далак, стрес, хранителни добавки | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz