Пт, 2021-03-05, 8:34 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Диетология и традициона китайска медицина (ТКМ)

Диетология и традициона китайска медицина


Какво се разбира в традиционната китайска медицина (ТКМ) под "неправилно хранене"? На първо място, липсата на нормален ритъм на прием на храна уврежда вашето здраве. Вярно е, че не всеки знае кога и как се е явило правилото за храненето по часовник. Отговор дава традиционната китайска медицина.

Според теорията на ТКМ "меридиана" на всеки орган е максимално активен само 2 часа на ден. Храносмилателната система не е изключение. Дебелото черво първо проявява своята активност  (5:00-7:00), а след това стомаха (7:00-9:00 сутринта), панкреаса е активен (от 9 до 11 часа) и т.н. Затова се казва: " закуска изяж сам". Но от 19.00 часа стомахът, напротив, е минимално активен - той просто "почива". Следователно от тук следва един друг принцип: "Вечерята дай на врага си".

Също толкова важно е спазването на мерките в храната и напитките, в противен случай ползата за здравето може много лесно да прерасне вреда. Еднообразното, недостатъчно или прекомерното хранене - всичко това може да се отнесе към "грешно" хранене.

Предвид характеристиките на съвременния живот е необходимо също така да се спомене т. Наречената. Замърсена храна. Тук не говорим за неизмити плодове и зеленчуци - имат се предвид продуктите, съдържащи различни елементи на торове, хормони за стимулиране на растежа, антибиотици, консерванти, оцветители, а също и продукти на генното инженерство.

Правилното и хармонично хранене е основа не само за поддържане на здраве, но и за постигане на дълголетие. Още в древността в Китай, е създадена концепцията - диетология, която се основава на теорията за Ин и Ян, на концепцията за пет плътни и шестте кухи органа, на теорията за енергийните канали и  с някои принципи на лечение.

В източната медицина излиза на преден план специална група терапевтични диети. Това са така наречените "лечебни" диети - Yao яо (лекарство) shan (диета), които се основават на избора на правилна диета и предписани медикаменти и билки. Традициите на "лечебната" диета се основават на китайските кулинарни изкуства. В този случай, тези думи - не са преувеличение: процесът на преработка и обработка на хранителни продукти по специален начин след което те ще получат лечебни свойства, е наистина специален вид изкуство. По този начин "медицинската" диета демонстрира тясната връзка на лекарствата и билковите препарати и храната един с друг и това се обяснява с факта, че лекарството и храната имат един същ източник.

Съотношението на медикаменти (лечебни отвари) и диети се посочват в много медицински трактати, там има препоръки в случай на възникване на болест, на първо място да се коригира диетата на болния. И само ако диетата не помогне, се препоръчва да се прибегне до лекарства (билкови смеси от лечебни растения).

От многото съществуващи варианти, ние можем да различим исторически възникналата класификация на лекарствена диета по характер, метод на приготвяне и действие. Например, в зависимост от характера, има продукти от брашно, зърнени храни- каши, супи, напитки, сладки и други; Според начина на приготвяне - задушени храни на пара, задушени, пържени, печени, и т.н. И накрая по действие: Лекарствените диети, подобряващи здравето, тонизиращи, потискащи определени болести, удължаващи живота.

В процеса на лечение диетата претърпява различни промени, които зависят от възрастта и физиологичните характеристики на организма на човека, както и от вида на заболяването. За да регулирате правилно диетата, трябва да се знаят свойствата на храната, състава на храната. В китайската медицина има пет вкуса: солена, кисела, горчива, сладка и остра. Всеки продукт, включително и от растителен произход, има определен вкус или набор от вкусове. Различните вкусове дават на продуктите определени свойства.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-09-09) | Author: билкови E W
Views: 252 | Tags: диетология, билки, стомах, медикаменти, традициона китайска мдицина, хранителни добавки, панкреас, здравословно, дебело черво, диета | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz