Пт, 2021-03-05, 8:14 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Eмоциите радост и гняв в китайската традиционна медицина
Радостта и гневът могат да се отразят върху здравето на човека. Още в древността са открили, че промените в настроението могат да отразяват реакциите, които се случват в тялото. В книгата на Джи Кан, Янг Шен Лун (Дискурс за храненето на живота), пише: „Ако вземете лекарство за жар понякога пот няма да излезе. Но, ако човек чувства срам, веднага се покрива с пот. В древните книги по китайска традиционна медицина пишат: "Възможно ли е радостта и гневът, мъката и забавлението да навредят на човек?" Хората казват: "Веселбата съкращава живота, гневът води до старост, бойците губят тегло, великодушните хора пълнеят ."Човек винаги  чувства симпатия и антипатия и отвращение. Промените в настроението на човека се пораждат от симпатия и антипатия. Любовта и омразата често се преплитат и сливат. Ако човек не е в състояние да контролира емоциите си, обикновено се появява променливо състояние на ума. Например казват, че когато има любов в сърцето, не бива да се обича дълбоко; когато в сърцето има отвращение, не трябва да бъдете дълбоко отвратени. Също така, не трябва да възхвалявате или осъждате прекалено. 
Въпреки, че причините за проява на гняв и радост са различни, тяхното влияние върху състоянието на тялото е сходоно. Първо, "ако не ограничите прекомерната радост и гняв, животът се съкръщава." Второ, „радостта и гневът причиняват необичайно издигане на Ци, а когато тя не може да слезе долу се разболява черния дроб." И в двата случая заболяването възниква. От гледна точка на традиционната китайска медицина, това е проява на необичайно издигане на Ци. "Размислите увреждат душата най-много, а радостта и гневът най-вече увреждат Ци." Движението на кръвта в човешкото тяло се осъществява чрез "бутане" на Ци. Когато Ци се движи неравномерно, нормалното кръвообращение се нарушава, причинявайки всякакви патологични промени. Разбира се, щетите, причинени от голям гняв и голяма радост,  са доста неравномерни. Смята се, че "голямата радост вреди на сърцето, големият гняв вреди на черния дроб". Според възгледите на традиционната китайска медицина черният дроб е отговорен за съхранението и регулирането на кръвта в целия организъм. Кръвта на черния дроб изпълнява функциите на хидратация и хранене на целия организъм. Особено очите и сухожилията трябва да бъдат хранени с кръв, тъй като "черният дроб контролира сухожилията, той се отваря в очите". При нормални условия, когато очите се подхранват с кръв, те стават бдителни, когато сухожилията се подхранват с кръв, ставите са меки и подвижни. Причините за увреждане на кръвта в черния дроб са много. Емоционалната промяна е една от най-често срещаните. Традиционната китайска медицина счита, че нормалното кръвообращение на черния дроб е много важно за организма. Необходимо е да се поддържа психическо състояние в хармония, за да се чуства душата ви леко. Когато човек изпада в състояние на гняв, ярост  свободната циркулация на черния дроб е нарушена, което може да причини ненормално движение на Ци на черния дроб. Например, когато хората се ядосват, често имат болка в хълбоците или дискомфорт в подребрието, намален апетит, коремна болка, диария, повръщане.
В традиционната китайска медицина тези симптоми се познати като "аномален напречен поток на Ци на черния дроб, и потискане на далака-земята". Ако цито на черния дроб е нарушено, то се натрупва вътре, изпада в застой и лесно може да се възпламени ци на черния дроб и да се активира вятър в черния дроб. Основните симптоми на тези явления са главоболие, замаяност, изтръпване и тремор на краката и дланите. Съвременните изследвания също така показват, че напрегнатото психично състояние (гняв, тревожност, страх, стрес и др.) Могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, нарушаване на функциите на стомаха и червата, или допринесат за появата на пептична язва и язва на дванадесетопръстника, както и заболявания на коронарните съдове на сърцето. Основната причина трябва да се търси в силния гняв, увреждащ черния дроб. Някои хора вярват, че можете да потиснете гнева си. Това вероятно няма да навреди нито на други хора, нито на тялото ви. Наистина, ако човек изпитва силна омраза, той не вреди на други хора, но вреди на тялото и то ще е сериозно увредено. С такова потискане вътре се натрупва гняв, в резултат на което черният дроб се уврежда и далакът се потиска, а в стотината съдове възниква нестабилност.
Голямата радост уврежда сърцето.  Защо радостта уврежда сърцето? Традиционната китайска медицина казва: "Сърцето контролира светлината на душата." Сърцето е център на стремежите на душата и умствената дейност. Всяка прекомерна промяна в състоянието на душата може да увреди сърцето. Голямата радост е едно от най-ясните проявления на промяната на душата. Основната проява на голяма радост е вълнението. „Когато радостта няма граници, душата е повредена; когато душата е повредена, възниква лудост; когато възникне лудост, мислите не се съхраняват. " Въпреки това, прекомерната агвъзбуда причинява замаяност, сърцебиене. Някои хора могат да плачат, въпреки че сълзите в този случай не са проява на тъга. Ако човек има първоначална липса на Ци на сърцето, тогава при  силна радост Y-Ци се разсейва, болестта се усилва. Поради голямата радост може да се появи болест, стенокардия. Като цяло човек се нуждае от радост, „когато радостта на Ци е в хармония човек е здрав, но ако радостта е прекомерна, тя може да причини сериозно увреждане на тялото.
За да се въстанови баланса на Ци в черния дроб китайската традиционна медицина препоръчва различни билкови продукти. Добър ефект има ако се приема билкова добавка Сяо яо.  За да работи добре сърцето препоръчваме приемане на билков еликсир Син ан Бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

 Source: http://bilkite.ucoz.com
Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2019-06-19) | Author: билкови продукти E
Views: 180 | Tags: коремни, традиционна китайска медицина, хранителни добавки, радост, сърце, гняв, Язва, билкови, билки, стрес, емоции, стомах, дванадесетопръстника, билков китайска традициона медицина, черен дроб, здраве | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz