Пт, 2021-03-05, 9:03 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Инсулта е болест на цивилизацията

Инсулта е болест на цивилизацията

В традиционната китайска медицина (ТКМ) инсултът е известен още от древността: тя се нарича, което означава "хемиплегия", т.е. "срив". Според гледната точка на ТКМ факторите водещи до инсулт до голяма степен се различават от тези, които определя европейската медицина. Западните лекари при оценката на състоянието на пациента анализират само промени в съдовете на мозъка, без да обръщат внимание на смущенията в метаболизма, които водят до поражение на мозъчните съдовете. В китайската традиционна медицина артериална хипертония (в западната медицина -  фактор за инсулт) се разглежда само като симптом, който показва определен вид нарушение на работата в организма. С други думи, това заболяване само по себе си е последица от неправилното функциониране на органите и системите.
В китайската традиционна медицина, мозъкът не се отнася към основните органи - ролята му се оценява по-скоро като спомагателна: кръвоносните съдове на мозъка и на тъканите се разглеждат само като арена, върху която се отразяват дълбоките нарушения на вътрешните органи. Без да се намалява значението на мозъка китайските лекари, обаче подчертават, че храненето и снабдяването с кръв, кислород и функционирането на мозъка зависи от правилната работа и функциониране на вътрешните органи, всеки от които има известно влияние върху мозъка. Основните фактори, отговорни за състоянието на мозъка, те считат, че е правилното функциониране на вегетативната нервна система и способността на кръвта да доставя на мозъка кислород и хранителни вещества.
В китайската медицина се разглеждат няколко причини, които могат да доведат до инсулт. Една от тях е хроничният стрес, продължителното психо емоционално напрежение, което води до постоянни нарушения в работата на вегетативната нервна система, и - като следствие - до патологични промени в съдовия тонус. Китайските лекари характеризират този процес като "повдигане на ян на черния дроб", което от съвременните позиции представлява нарушаване на преразпределение на кръвта към горните части на тялото. Поради тази причина дори човек на доста млада възраст след тежък стрес може да развие (получи) тежък инсулт. 
Друга причина за инсулт, според традиционната китайска медицина, е системната злоупотреба с мазни, сладки, трудно смилаеми храни. Отслабената храносмилателна система не се справя с нейната преработка: храната не се смила до края, което води до образуването на т.нар. "мокрота". Това води до повишаване на вискозитета на кръвта и образуването след време на атеросклеротични плаки и тромби. 
Опасност представлява и уязвимостта на организма от въздействието на външния студ, особено в напреднала възраст, което често води до продължителен съдов спазъм на дълбоки структури на организма, включително сърцето и мозъка. Тази реакция на тялото към студа е свързана с отслабването на "#бъбречната" функция (при тълкуването на този термин от позицията на ТКМ).

В традиционната китайска медицина има различни рецепти  както за профилактиката, така и в рехабилитацията на пациентите, които са претърпели инсулт. За профилактика от инсулти ТКМ препоръчва следните билкови продукти - Еликсир Жун шуан  (предпазва от образуване на тромби в кръвоносните съдове) и еликсир Нао син пин (подобряващ обмените процеси и мозъчното кръвообращение).
Повишава устойчивостта на мозъчните тъкани към хипоксия и токсични въздействия. И все пак, оптималният вариант на борба с инсулт е синтез, съчетаващ познанията на двете медицински системи - западната и източната.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

 

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-08-17) | Author: билкови E W
Views: 232 | Tags: тромби, билкова, билков, бъбреци, еликсир, билки, стрес, традиционна китайска медицина, инсулт, ПРОФИЛАКТИКА | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz