Пт, 2021-03-05, 7:57 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Лечебни билки -характер на действие
В традиционната китайска медицина (ТКМ), характера на действие на билките е ясен. Това са изяснили на практика още преди хиляди години древните китайски лечители как действа лекарството след употреба - дали действа изстудяващо, сгорещява, затопля или охлажда. Ако, например, след приемането на лекарството, телесната температура на пациента спада и се появява усещане за прохлада, следователно по характер това билково лекарство е студено. И обратно, ако след употреба на билков продукт при болния изчезва усещане за студени крайници, по цялото тяло се усеща топлина, ускорява се пулсът, това означава, че дадената билка притежава топло или горещо свойство. За да се определи характера на всяка билка трябва да се знае химическия състав на билката. В традиционната китайска медицина от векове е натрупана информация за действието и характера на хиляди различни билки, За нас остава само да ги приемаме според характера на болеста.

По природа всички лекарства и лечебни билки са разделени на пет групи: студени, прохладни, неутрални, топли и горещо (или сгорещяващи).

Студените лечебни билки

В китайската медицина се използват студени лекарства за премахване и отстраняване от тялото на "треска, огън, отрова". Те често се използват при "синдром на пълнота" (в ТКМ - началото на всеки възпалителен процес е свързан с повишаване на температурата). Такива лекарства се използват много интензивно, но за много кратко време. От позицията на съвременната медицина тази група включва температуропонижаващи, детоксикиращи лекарства.
Студени билки има достатъчно много, най известни са противовъзпалителните - алое, кадифе, сърпица- вайда, жълт кантарион, някои видове пелин, водна леща, жълтурчета-змийско мляко; лаксативи - ревен; за сърце" - момина сълза; хепатопротектори - синя тинтява. В групата от студени лекарства се включват и по-голяма част от минералите. Днешните фармацефтични лекарства, особенно таблетки с пълнител, най-често имат неорганичен, минерален състав и следователно също принадлежат към студените лекарства. Това са антибиотици, витамини, повечето психотропни лекарства, всички аналгетици, аспирина. Необходимо е да се взема предвид техният студен характер, особено при продължително лечение!
Шампиона в групата на студените лекарства е гипса - за него в традиционата китайска медицина е написано, че това не е само студено лекарство, а "ледено".

Охлаждащи билкови лекарства - билки

В трактатите по традициона китайска медицина пише, че прохладните или охлаждащите билкови лекарства се използват "в случай на липса на ин и празна топлина", т.е. когато организмът е изтощен от продължителни заболявания. От съвременна гледна точка такива лекарства спират хроничното възпаление в тялото - както септично така и асептично; активизират процесите на анаболизъм. Към охлаждащите билкови растения спадат са бергенията-баданът, кърваичеКкръглолистна урока, мента,  бърнет, лилия, божур, дяволска уста, туя и др. Лечебни билкови продукти, създадени на базата на тези билки, могат да се приемат по-дълго от студените лекарства. Сред растенията, които се използват в  билкова медицина, към тази група се отнасят и билки, които имат успокояващ ефект. Тези билки наистина "охлаждат" развълнуваното сърце, черен дроб, мозък. Освен, че охлаждат но имат и свойството да подхранват тези органи.

Неутрални билкови лекарства

Те нямат специфични свойства, но всяко от тези лекарства може да има слабо изразен характер на топлина или прохлада. Неутралните лекарства са полезни в случаите, когато има "синдром едновременно на топлина и студ". Могат да се използва в комбинация с други билки. Те могат да се използват продължително време, тъй като често тези средства са предназначени за подхранване на организма. Тази група включва лотос, мед, момковата сълза, камшик, шипка, женско биле, слива, сладък корен, аспержи, бял равнец, ямс, ечемик и много други.

Топли лекарства - билки

Използва се за повишаване на ян, ци в организма. Тези билкови лекарства повишават функцията на генерирането на топлина, подобряват и увеличават функционалната активност на органите и системите. Тази група от лекарства включва блатен аир, валериана, горчица, нард, ангелика, лимонник, лук, облепиха- ракитник, копър, мащерка, риган, елеутерокок и много други растителни и животински компоненти. 

Горещи билкови растения
"Южните" и най-горещите билки се използват за отстраняване на проникнал в тялото от вън студ. В съвременното разбиране те засилват процесите на кръвобръщение, премахват съдовите спазми, които са възникнали поради студа, допринасят за преразпределението на кръвта и подобряват кръвъобращението в засегнатата област.
Тази не многобройна група е незаменима, ако става въпрос за лечение на сериозни "студени" болести. Към горещите билкови лекарства се отнасят подправки като лют пипер, камфорово дърво, джинджифил. 
За поръчки: тел 0886 031 394

Основният принцип на употребата на различни по характер и свойства билки  е формулиран в класическия труд на TКM "Канонът за използване на растения на божествения фермер": "Лекувай студа с помощта на горещи лекарства; лекувай треската със студени лечебни растения. "

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2018-04-18) | Author: лечебни билки E W
Views: 276 | Tags: билкови тинктури, традициона китайска медицина, билкови, черрнодробни, лечебни билки, лекарства, черен дроб, билки, сърце, лечебни | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz