Пт, 2021-03-05, 9:39 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Лято - най - активна е енергията на огъня

Лятото принадлежи на стихия огън.

През лятото слънцето е максимално най-активно. В природата, по това време, енергията ян е максимална, а енергията ин е минимална. Натрупва се енергия на Ян, която загубихме през зимата. Но в същото време през лятото, с увеличаване на топлината и увеличаване на ян, енергията Ин намалява. Тъй като ян расте и в природата той се среща много, през този период е необходимо да се натрупва ян, от една страна, а от друга - да се запазва и поддържа ин. Например, за да натрупате ян през лятото, трябва да излезете навън. В същото време трябва да бъдем по-малко време под директните слънчеви лъчи, за да не създаваш излишък на ян в тялото и да не се прегряваме. И за да се поддържа ин, т.е. да не се губи, е необходимо да се разпредели физическото натоварване хармонично през този период, за да не се потим много.

Защо загубата на ин е свързана с изпотяване? Кръвта е носител на ин енергията на нашето тяло, а течността свързана с елемента огън, е пот. Според китайската традиционна медицина потта е част от кръвта. Ако се загуби пот то кръвта се губи и човекът става слаб. Ето защо, ако човек се поти, сърцето и кръвта му отслабват. Когато сърцето е отслабено и инската енергия на сърцето е намалена, тогава има относителен излишък на ян енергия на сърцето (по отношение на енергията ин). А относителният излишък на ян на сърцето е топлина в сърцето, която води до лудост и психични разстройства в една или друга степен. Но могат да се развият и други синдроми като безсъние, нелечими и различни нервни разстройства. За да се въстанови баланса в сърцето и кръвоносната сисистема могат да се приемат профилактично различни билкови продукти. 
В началото на лятото подхранваме сърцето с билкови продукти еликсир Син ан бао, билков продукт цзян я ван, с билков продукт Витаваз.

Като правило, патогенният фактор жега ускорява всички процеси в организма, и следователно, ускорява не само благоприятните, но и нежелателните, като застаряване на тъкани, органи и всички системи в нашето тяло. Вкусът, свързан с елемента Огън, е горчивия. Това е най-благоприятният вкус на летния период, едновременно със стипчивия и сладкия. Затова  според традиционата китайска медицина горчивият вкус трябва да присъства в храната през този сезон, за да се отстрани излишната топлина от тялото. През лятото страда и харносмилателната система и стомаха. Затова препоръчваме билков продукт Ци.

През лятото не е добре да се преуморяваме. Това е сезонът, когато е полезно да се почива, да бъдем мързеливи, да си почиваме на сянка и да спим през деня. Такъв сън е много полезен в периода от 15.00 до 19.00 часа, продължаващ около 20 минути и не веднага след хранене. Тази практика ще помогне да се поддържа ин енергията в тялото и да се укрепят бъбреците. Ако имате слабост в бъбреците може да приемате билков продукт Лю вей.

През лятото се препоръчва да се поддържа ин (бъбреците имат минимална енергия), което означава да се добавят онези вкусове, които ще ги подхранят. През летния сезон е необходимо да се натрупва ян, а от друга страна, да се премахва излишната топлина.

Традиционната китайска медицина препоръчва консумиране на копър, магданоз, зелена салата, спанак, коприва, глухарче. Като цяло, по-голямата част от зеленината, която расте в градината има горчив вкус. През предишния сезон сме натрупали енергията на вятъра и сухота. В допълнение, през лятото губим много течност с пот, така че през летния сезон е добре да се яде повече полутечна храна (супи, таратори, супа от цвекло), за да попълни загубата на течност.

Също така е полезно да се ядат млечни продукти. Като: пълномаслено прясно мляко, сирене, кашкавал, извара. Това е единственият период, когато консумацията на млечни продукти е благоприятна. Те охлаждат тялото и допринасят за натрупването на влага в тялото.

Елементът на огъня в традиционната китайска медицина се свързва със зърна като ориз, просо и пшеница. Ето защо е добре да се яде ориз, просо и пшеница с много топено масло. Тези зърнени храни охлаждат тялото като цяло и охлаждат сърцето. Тези зърнени храни поддържат енергията на стомаха, особено течността, овлажняват тялото и са добри в противодействието на енергията на огъня. Полезно е през лятото да се яде овесена каша и каша от елда. Лятото и ранната есен е единственото време на годината, когато можете и трябва да ядете не само варени, но и сурови зеленчуци. По това време  в природата има много ян, а суровите храни са студени и влажни, тоест те носят много ин енергия. Ето защо, мокри, хладни и сладки зеленчуци са особено полезни, като например: краставици, тиквички, листни зеленчуци, авокадо, зеле, цвекло, моркови, коприва, киселец (има индивидуално свойство - премахване на топлина, въпреки че съдържа кисел вкус) ,

 От плодовете полезни са сладките и сочните тези, които успокояват добре сърцето. Това са кайсиите, черешите, прасковите, ягодите.

През лятото се препоръчва зелен чай.

От месото може да се яде пилешко и не мазно свинско. Не се препоръчва консумиране на риба и агнешко.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2019-06-02) | Author: билкови продукти E W
Views: 191 | Tags: сърдечно съдова система, билкови продукти, билки, енергия, хранителни добавки, стомах, здраве бъбреци, лято, сърце, гочричв вкус, ян, ин | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz