Пт, 2021-03-05, 8:55 PMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина

Здравето през зимния сезон според традиционната китайска медицина

Традиционната китайска медицина свързва зимата с елемента вода, с бъбреците и пикочния мехур. През този период на годината те са най-активни и е по-лесно да се възстановят, ако има нарушен баланс на енергията им. Ако енергията им е прекалено силна, могат да ослабят функциите на сърцето, което е свързано с елемента Огън. Сърцето и бъбреците трябва да са в баланс. Водата на бъбреците не трябва „да угася" Огъня на сърцето, а Огънят на сърцето не трябва да „изсушава" течностите на бъбреците.

Зимата е сезон, когато енергията Ин доминира, а Ян се движи навътре.  През зимата се пазим от студа и да стоим на топло, да не допускаме загуба на жизнена енергия Ци.

През зимата добре да се запази спокойствие и да се избягва психическото и емоционално претоварване. Мрачните зимни дни предразполагат към меланхолия и тъга, но човек трябва да запази душевното спокойствие и оптимизма. Ходилата през зимата трябва да се пазят топли, за да тонизират енергията на бъбреците. Китайската медицина препоръчва вечер преди лягане да ги държим в топла вода с билки. Това ще затопли цялото тяло, ще успокои нервната система, ще премахне умората и ще имате добър сън. По ходилата има рефлекторни зони на цялото тяло и биоактивни точки. Стъпалата, можете да масажирате. Така ще стимулирате и балансирате функцията на вътрешните органи и на организма.

През зимата гърбът и вратът са уязвими към студа. По гърба минават меридиани, които управляват потока на Ян енергията, а в областта на врата се намират акупунктурни точки, през които лесно може да проникне патогенният вятър. Пазете ги топли.

През зимата енергията в природата и в тяло се движи надолу и навътре, а навън е студено, ветровито и често има сняг. За да сме в хармония с природата и да съхраним здравето, трябва да регулираме и хранителния режим в съответствие зимния сезон. През зимните месеци е препоръчително да хапваме храна, която затопля организма, подсилва бъбреците и насочва енергията надолу и навътре.

Затоплящите организма храни са телешкото, овчето и пилешко месо, кореноплодните растения и ядките орехи бадем, подправки - дафинов лист, карамфил, розмарин, копър, черен пипер, джинджифил и др. Пресните плодове и зеленчуци трябва да се консумират в умерени количества.

Зимата е време, когато трябва да обърнем по-специално внимание на бъбреците. Соленият вкус въздейства директно на този орган и в умерени количества регулира баланса на телесните течности в организма.

През зимата трябва да се намалят солените храни и да се увеличат билките с горчив вкус, защото те подхранват сърцето. Горчивите храни изчистват от кръвта лошия холестерол и токсините. Полезни за сърцето и кръвта са годжи бери, червеното цвекло, хинапът, целината, грейпфрутите, розмаринът.

Храни, които са подходящи за бъбреците през зимата, са: сладкият картоф, бобът, овчето месо, както и храните с черен цвят като черният ориз, черният сусам, ряпа, черната соя. Супите и кашите също са сред храните на зимата, т.к. са лесни за усвояване от организма, затоплят го.
С цел подобряване дейността на бъбреците ви препоръчвме Лю вей, при камъни в бъбреците бързорастворим екстракт Шеншитонг.
За контакти:
Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Категории билкови продукти: Китайска традиционна медицина | Добавено от: kisok (2020-01-09) | Author: билкови продукти E W
Views: 165 | Tags: билков, Ци, билки, хранителни добавки, сърце, енерия, холестерол, студ, нерви, имунитет, ьрани, здраве, токсини, бъбреци, билкови, Зима | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2021 | Site managed by uCoz