Вт, 2019-03-26, 1:10 PMГлавно | Регистрация | Вход

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
Публикаци хранителни добавки
Главно » Статии традиционна китайска медицина

Total entries in catalog: 65
Показани статии: 11-20
Страници: « 1 2 3 4 ... 6 7 »

Синузит, ангина, възпалено гърло, тонзилит, ларингит и отит на средното ухо, запушени уши, загуба на слух ... Някой хора почти никога не страдат от тях, а други нямат късмет, всеки студ и дори лек бриз предизвиква настинка. Всяко застудяване за тях е причина да не излизат навън. Защо? Какво знае за това ТКМ (традиционната китайска медицина)?
За да обясним причините за УНГ заболявания от позицията на КТМ, трябва да кажем по няколко думи за меридианите. Чрез дванадесетте меридиана или, както се наричат още акупунктурни канали, се осъществяват връзки между всички части на тялото. С други думи, под меридиан се разбира начинът за предаване на информация от клетка на клетка чрез съдове, нервни стволове и други връзки, които все още не са изследвани от науката.
Меридианът включва мускулите, кожата и подкожните структури, може да преминава през различни ендокринни жлези и др. тъкани на организма - това е своеобразен невидим път. И този път, образно казано, "се свързва" с всички клетки, тъкани, вътрешни жлези, органи, през които преминава, като по този начин свързва тези структури в едно.
От "проходимостта" и "напълнеността" на всеки меридиан зависи работата на обединените им структури. И за състоянието на онези части от тялото, през които преминава меридианът, носи отговорност съответстващия му орган. Така, според учението на традиционната китайска медицина:
  • Стомахът е отговорен за състоянието на гърлото;
  • Бъбреците и жлъчния мехур за състоянието на ушите;
  • Бъбреците отговарят за хранене задната стена на гърлото;
  • Белите дробове и частично стомаха отговарят за (назално) носовото дишане.
И ако възникне някакъв проблем в един от тези органи, той ще засегне цялата верига от структури на канала, които са зависими един от друг.
Но ако патогенен агент проникне в тялото ни (например отвън, студ), тогава, разбира се, той ще "атакува" най-слабите. Така че, при слаби бъбреци, ще се развие фарингит, ларингит,  а при отслабен жлъчен мехур - отит (възпаление на средното ухо), при отслабен стомах - ангина или синузит. Студът забавя движението в меридианите, а прекомерната топлина или горещина, напротив, ускорява.
Но опасността не идва само отвън. Например, прекалено изразените емоции, особено негативните, също предизвикват хаос в движението на жизнената сила по меридианите. Всичко трябва да бъде умерено, тогава организмът ни ще работи хармонично.
В същото време проблемът на някой орган може да бъде вроден. Например слаба бъбречна система може да се прояви чрез прогресивна загуба на слуха, атрофичен фарингит, както и с болки в гърба, нарушена потентност,  патология на костите, ранна сива коса.
В напреднали случаи синузитът и тонзилитът могат да бъдат придружени от възпаление и кървене на венците, изгарящи стомашни болки, киселини в стомаха, газове и др. При синузит и тонзилит може да приемате следните билкови продукти Бързоразтворим екстракт "Вайда" и Бързорастворим екстракт Чуансюн кэли, и Еликсир "Шуан Хуа Бао" билков комплекс .
И всичко това може да бъде излекувано завинаги, премахвайки причините на болестите, а не последиците им - с помощта на китайската традиционна медицина.
При слаби бъбреци нашия съвет е: приемайте профилактично веднъж годишно билков продукт Лю вей, при слаба жлъчка препоръчваме капсули "драконова жлъчка". При отслабен стомах ще Ви помогнат капсули "Ци".

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 58 | Author: билки | Добавил: kisok | Дата: 2018-10-13 | Коментари (0)

В китайската традиционна медицина се счита, че есента има свойството да "ражда ин". И за да се поддържа това свойство, е препоръчително да се консумират "прохладни" продукти.

"Прохладни продукти" са: ябълките, пшеницата, соята, маслото, заквасената сметана, сиренето, свинското, зеления чай. "Студени" продукти -  това са доматите, портокалите, просото, шарана - те са нежелателни поради опасността от преждевременно развитие на "голям ин".

"Топли" продукти в традиционата китайска медицина са - лука, крушите, ориза, макаронените изделия, млякото, растителното масло, пилето, черния чай - те са подходящи за консумиране в умерени количества. През есента е нецелесъобразно да се консумират "горещи" продукти, по-специално чесън, агнешко, пъстърва, черен пипер, вино - това ще наруши естествения процес на "ръста на ин в организма", който идва при подготовката на организма към зимния студ.

Що се отнася до температурата на храната, през есента, трябва да се предпочитат прохладните или леко топли храни. Когато човек обича горещата храна, тялото не може да развие необходимите качества на ин, а когато се злоупотребява със студена храна, това може неоправдано да увеличи растежа на тази собственост. И двете могат да навредят на здравето.

Според теорията на TКM, определена система от вътрешни органи съответства на всеки сезон, по-специално есента съответства на белите дробове. Смята се, че тази система включва не само белите дробове, техния канал, мередиан, дихателните функции, но още носа, кожата, малките кръвоносни съдове, както и дебелото черво. Поради тази причина, през есента, най-напред страда белодробния меридиан: появява се хрема, кашлица може да отслабне имунитета.
Ние Ви препоръчваме при умора и за повишаване на имунитета Женшен с пчелно млечице, билков продукт Велико възстановяване. Лечебните свойства на женшена са известни и използвани още в най-древни времена. При есена депресия ще ви помогне билков продукт Сяо яо.
И последен съвет: започнете да спите повече. Денят намалява, и за сън се изисква все повече време.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 108 | Author: билки | Добавил: kisok | Дата: 2018-10-10 | Коментари (0)

Хипертонията се разглежда от съвременната медицина като самостоятелно заболяване. Източните лекари стоят на позицията, че в една цялостна система, която представлява човек, никоя структура не боледува "отделно" от другите. Така че, никой от симптомите не може да се разглежда изолирано от другите. И, от гледна точка на източния лекар, покачването на кръвното налягане е просто симптом, издигнат от съвременната медицина до ранг на болест.

Състоянието, което в съвременната медицина се нарича хипертонична болест, според традиционната китайска медицина предполага наличието не на едно, а на редица заболявания. Повишаването на кръвното налягане в този случай не се отличава от редица други, не по-малко важни симптоми. Следователно, лечението трябва да бъде насочено не само към стабилизиране на кръвното налягането, но и към елиминиране на причините. Източните лекари също използват европейската медицина, но само в спешни случаи, когато кръвното е много по-високо от нормалното.

Източните лекари утвърждават, че нивото на кръвното налягане директно зависи от работата на вътрешните органи. Представете си, че човек е прекалено емоционален, често се изнервя. На емоционалния стрес, първа реагира "чернодробната система". Според възгледите на традиционната китайска медицина функцията на вегетативната нервна система е свързана с функционирането на черния дроб. Едно от най-важните положения на китайската медицина - "Черният дроб е отговорен за плавния поток на Ци (Чи) в тялото на организма".

При пристъп на гняв и невроза лицето на човек се зачервява, очите са пълни с кръв, има усещане на "прилив" към главата, има главоболие. Това се случва, защото голямо количество кръв се преразпределя към главата и горните части на тялото. На езика на китайската медицина ситуацията може да се опише по следния начин: "Ци на черния дроб се издига нагоре". В това състояние задължително се покачва и кръвното. Ако емоционалният стрес не продължава дълго, компенсиращите механизми се справят и нормализира тонуса на съдовете. Но ако психо травматичната ситуация продължава по-дълго време, се развива хипертонична болест.

Освен тези фактори в съвременния живот има много други, които могат да предизвикат хипертония: заседнал начин на живот и неправилна диета, прекомерна консумация на алкохол и стресови ситуации. Така например ако човек, който в младостта си е свикнал да живее "с високо ниво на адреналин", трябва да е готов за това, че на средна възраст има висока вероятност да развие хипертония. В края на краищата, ако отначало организмът все още толерира нашето обезпокоително отношение към здравето, то по-късно, когато защитата му е изчерпана, болестите буквално се срутват върху човека.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 163 | Author: билка | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-25 | Коментари (0)

Сигурно сте чували, че едни от най-полезни продукти в ТКМ са чайовете.
Има много видове чай: зелен, черен, жасминов чай. В древни времена в Китай богатите хора след хранене са изплаквали устата си с чай. Тогава разбира се, не са се опитвали да обяснят ефекта от гледна точка на науката. Вече в нашето време учените са установили, че чаят съдържа танин, който подобрява еластичността на кръвоносните съдове, предпазва ги от разкъсвания. Чаят съдържа полифеноли, те имат противораков ефект. От всички видове чай, зеленият чай е с най-здравословен ефект. В допълнение, чаят не само укрепва зъбите, но и убива бактерии, т.к. съдържа флуорид.
На второ място, това са зърнените храни. Бобовите растения, например, съдържат изофлавони и висококачествени протеини. Изофлавоните са естествени растителни хормони, които се намират само в соята. Овесът, царевицата съдържат голямо количество фибри и имат свойството да поглъщат вода и да набъбват. Ето защо регулират функцията на червата, премахват запека, действат директно върху причината; премахват токсините от червата, пречистват организма.
На трето място, това е червено грозде. В кожата на червеното грозде съдържа така нареченият инверсен спирт. Инверсният спирт е антиоксидант, който предпазва от стареене. Хората, които консумират червено грозде или приемат минимално количество червено вино (в разумни дози), страдат по рядко от сърдечно-съдови заболявания. Съществуват доказателства, че червеното вино намалява риска от внезапен сърдечен арест. Разбира се, ежедневната консумация на червено вино не трябва да надвишава 50-80 ml., иначе се губи положителня ефект  Още по-добре, просто да ядете червеното грозде с кожата.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 63 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-22 | Коментари (0)

Според китайската медицина, есента е времето когато най-активни са белите дробове и дебелото черво - това са органи, от които зависи състоянието на кожата ни. Ето защо, грижата за кожата през есенния сезон има свои собствени характеристики. Източната косметология подчертава, че през есента е необходимо не толкова да се овлажнява кожата, колко да се поддържа, затопля и подхранва. Това е едно от най-важните правила за есенна грижа на кожата.
В китайската традиционна медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака и подхранват на свой ред бъбреците. Далакът, подобно на бъбречната система, се страхува от студа. За профилактика на далака ползвайте капсули Ци. За подхранване на бъбреците ползвайте билков продукт Лю вей. Така че през есента е необходимо да използвате тези козметични средства, които " ще движат кръвта, затоплят и изтласкват влагата". По същата причина, през есента нашата кожа се нуждае от масаж, който бързо подобрява кръвообращението и лимфната циркулация. Важно условие за ефективността на такъв масаж е да го направите с "правилната" козметика, т.е. тази, която съдържа необходимите компоненти през есента.

Такъв е например екстракт от чаени листа. Чайният лист е мощен естествен антиоксидант, съдържа етерични масла, микроелементи, витамини, танини, кофеин и много други. Благодарение на този състав, чайният екстракт съдейства за регенерирането на тъканите, укрепва тъкънта, премахва токсините. Укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява движението на кръвта и лимфата по капилярите. Ето защо козметика която е произведена на базата на чаени листа дава отличен резултат при подготовката на кожата за зимата. Използвайте мляко, крем или емулсия.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 50 | Author: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-14 | Коментари (0)

Това е невероятно красив сезон с много противоречив характер. Хладният въздух, изпълнен с влага и аромати на увяхващи листа е приятен и свеж, но в него вече има скрита заплаха за здравето. Какви други опасности крие есента междусезонието и как да се справим с тях, ще прочетете в нашия обзор.
Двете основни "есенни" задачи са да укрепим имунитета, като по този начин се предотвратяват заболявания, свързани с хипотермия и преохлаждането. И да се попълнят ресурсите на тялото, за да се регулира натоварването на стомашно-чревния тракт. Есента е времето за укрепване на далака.Според традиционния китайски календар есента е благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е цел на всички селскостопански дейности. В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт", есента се отнася към периода на „оттеглянето". Това е времето, когато започва да духа есенният вятър и „десетте хиляди неща" преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка и оттегляне" и всичко постепенно преминава в състояние на унилост и замиране. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента е времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Есента е преходен сезон и предизвиква депреси и тъга. При есенни депресивни състояния можете да приемате следните билкови продукти билков продукт Велико възстановяване и Сяо яо.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 123 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-11 | Коментари (0)

Есен. Ветровито и влажно е навън. И душата тъгува. Между другото според каноните на източната медицина, по това време на годината тъгата е съвсем естествена. Също така есента - времето на прибиране на реколтата в буквален и в преносен смисъл ". Силите на организма, които са се зародили през пролетта и увеличили през лятото се събират през есента" Не случайно източните лекари дават специални препоръки за начина на живот и хранене през това време на годината, които не само може да "съберат" тези сили, но и да ги "укрепят".

Според традиционната китайска медицина, есента е времето през което са най-активни белите дробове и дебелото черво - органи, от които състоянието на кожата ни зависи най-много. Ето защо, грижата за кожата през есенния сезон има свои собствени характеристики. През есента е необходимо не толкова да се овлажнява кожата, колко да се поддържа, затопля и подхранва.

В китайската медицина се смята, че белите дробове се хранят от далака, а белият дроб храни бъбреците ни. Есента е времето за попълване на летните разходи, получени в резултат на натоварването на стомашно-чревния тракт, и затова е време да се укрепим далака с билков продукт капсули Ци.

Каква роля играят белите дробове в тялото? Може би здравият човек дори не мисли за това. Основното задължение на белите дробове е да осигурят дишането и всичко свързано с него. Дишането е естествен процес, към който човек не привлича вниманието си. Но това е така докато белите дробове са в ред. Без вода и храна можем да се справим няколко дни. А без въздух?

Според традиционната китайска медицина (ТКМ) белите дробове са повече от орган. Според ТКМ, белите дробове включват дихателните пътища, кожата, косъмчета по тялото, носа, плюс - всички присъщи белодробни функции. Във философски аспект на китайската медицина дробовете са "плътен" орган и принадлежат към категорията "ин".

Функции на белия дроб

Жизнената сила (или жизнената енергия на човек - ци) може да бъде попълнена по два начина - от храна и от въздух. Далакът и белите дробове са двата основни източника на постоянно възобновяема енергия, които се "включват" у човек непосредствено след раждането. Затова през есента подхранваме далака и белия дроб. Препоръчваме билков продукт капсули Ци за далак

• Белите дробове контролират вдишването и издишването. За сметка на вдишването те контролират постъпването в организма на  "прозрачна, чиста ци", а при издишване - излиза "мътена ци": въглероден диоксид, ацетон, алкохол, токсини. В европейската медицина тази дейност на белите дробове ще се нарича просто "газов обмен". От гледна точка на TCM, белите дробове са органът, където има обмен между външната среда и вътрешната среда на тялото.

Възможни нарушения на функцията понижаване

Може да има патология, в която всичко, което белите дробове са спускали, започва да се движи в обратната посока. Такова състояние в ТСМ се нарича "ненормално повишаване на белодробното ци". Кашлица, недостиг на въздух - са симптомите на това състояние. С това нарушение не само страда функцията на понижаване, но и всичко свързано с това: поддържане на равновесие на течността в тялото, включително метаболизма на вода и солта. Странно, когато функцията надолу на белите дробове е нарушена, не са виновни самите бели дробове. Изпращането на ци и водата по белите дробове се подпомага от бъбреците - поради хормоналното действие на надбъбречния кортизол. И ако бъбреците в даден човек са отслабени, имаме синдром: "бъбреците не вземат вода от белите дробове". Основното проявление на този синдром е задушаване: усещане за "препълнени" бели дробове, сякаш няма къде да си поеме дъх.  За този проблем ще помогнат билкови продукти бързо разтворим екстракт Шеншитонг и билков продукт Лю вей.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 120 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-09 | Коментари (0)

Диетология и традициона китайска медицина

Какво се разбира в традиционната китайска медицина (ТКМ) под "неправилно хранене"? На първо място, липсата на нормален ритъм на прием на храна уврежда вашето здраве. Вярно е, че не всеки знае кога и как се е явило правилото за храненето по часовник. Отговор дава традиционната китайска медицина.

Според теорията на традиционната китайска медицина "меридиана" на всеки орган е максимално активен само 2 часа на ден. Храносмилателната система не е изключение. Дебелото черво първо проявява своята активност  (5:00-7:00), а след това стомаха (7:00-9:00 сутринта), панкреаса е активен (от 9 до 11 часа) и т.н. Затова се казва: .. " закуска изяж сам ". Но от 19.00 часа стомахът, напротив, е минимално активен - той просто "почива". Следователно от тук следва един друг принцип: "Вечерята дай на врага си".

Също толкова важно е спазването на мерките в храната и напитките, в противен случай ползата за здравето може много лесно да прерасне вреда. Еднообразното, недостатъчно или прекомерното хранене - всичко това може да се отнесе към "грешно" хранене.

Предвид характеристиките на съвременния живот е необходимо също така да се спомене т. Наречената замърсена храна. Тук не говорим за неизмити плодове и зеленчуци - имат се предвид продукти, съдържащи различни елементи на торове, хормони за стимулиране на растежа, антибиотици, консерванти, оцветители, а също и продукти на генното инженерство.

Правилното и хармонично хранене е основа не само за поддържане на здраве, но и за постигане на дълголетие. Още в древността в Китай, е създадена концепцията - диетология, която се основава на теорията за Ин и Ян, на концепцията за пет плътни и шестте кухи органа, на теорията за енергийните канали и  с някои принципи на лечение.

В източната медицина излиза на преден план специална група терапевтични диети. Това са така наречените "лечебни" диети - Yao яо (лекарство) shan (диета), които се основават на избора на правилна диета и предписани медикаменти и билки. Традициите на "лечебната" диета се основават на китайските кулинарни изкуства. В този случай, тези думи - не са преувеличение: процесът на преработка и обработка на хранителни продукти по специален начин след което те ще получат лечебни свойства, е наистина специален вид изкуство. По този начин "медицинската" диета демонстрира тясната връзка на лекарствата и билковите препарати и храната един с друг и това се обяснява с факта, че лекарството и храната имат един същ източник.

Съотношението на медикаменти (лечебни отвари) и диети се посочват в много медицински трактати, там има препоръки в случай на възникване на болест, на първо място да се коригира диетата на болния. И само ако диетата не помогне, се препоръчва да се прибегне до лекарства (билкови смеси от лечебни растения).

В процеса на лечение диетата претърпява различни промени, които зависят от възрастта и физиологичните характеристики на организма на човека, както и от вида на заболяването. За да регулирате правилно диетата, трябва да се знаят свойствата на храната, състава на храната. В китайската медицина има пет вкуса: солена, кисела, горчива, сладка и остра. Всеки продукт, включително и от растителен произход, има определен вкус или набор от вкусове. Различните вкусове дават на продуктите определени свойства.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 77 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-09-09 | Коментари (0)

Инсулта е болест на цивилизацията

В традиционната китайска медицина (ТКМ) инсултът е известен още от древността: тя се нарича, което означава "хемиплегия", т.е. "срив". Според гледната точка на ТКМ факторите водещи до инсулт до голяма степен се различават от тези, които определя европейската медицина. Западните лекари при оценката на състоянието на пациента анализират само промени в съдовете на мозъка, без да обръщат внимание на смущенията в метаболизма, които водят до поражение на мозъчните съдовете. В китайската традициона медицина артериална хипертония (в западната медицина -  фактор за инсулт) се разглежда само като симптом, който показва определен вид нарушение на работата в организма. С други думи, това заболяване само по себе си е последица от неправилното функциониране на органите и системите.
В китайската традиционна медицина, мозъкът не се отнася към основните органи - ролята му се оценява по-скоро като спомагателна: кръвоносните съдове на мозъка и на тъканите се разглеждат само като арена, върху която се отразяват дълбоките нарушения на вътрешните органи. Без да се намалява значението на мозъка китайските лекари, обаче подчертават, че храненето и снабдяването с кръв, кислород и функционирането на мозъка зависи от правилната работа и функциониране на вътрешните органи, всеки от които има известно влияние върху мозъка. Основните фактори, отговорни за състоянието на мозъка, те считат, че са правилното функциониране на вегетативната нервна система и способността на кръвта да доставя на мозъка кислород и хранителни вещества.
В китайската медицина се разглеждат няколко причини, които могат да доведат до инсулт. Една от тях е хроничният стрес, продължителното психо емоционално напрежение, което води до постоянни нарушения в работата на вегетативната нервна система, и като следствие - до патологични промени в съдовия тонус. Китайските лекари характеризират този процес като "повдигане на ян на черния дроб", което от съвременните позиции представлява нарушаване на преразпределението на кръвта към горните части на тялото. Поради тази причина дори човек в млада възраст след тежък стрес може да развие (получи) тежък инсулт. 
Друга причина за инсулт, според традиционната китайска медицина, е системната злоупотреба с мазни, сладки, трудно смилаеми храни. Отслабената храносмилателна система не се справя с нейната преработка: храната не се смила до края, което води до образуването на т.нар. "мокрота". Това води до повишаване на вискозитета на кръвта и образуването след време на атеросклеротични плаки и тромби. 
Опасност представлява и уязвимостта на организма от въздействието на външния студ, което често води до продължителен съдов спазъм на дълбоки структури на организма, включително сърцето и мозъка. Тази реакция на тялото към студа е свързана с отслабването на "#бъбречната" функция (при тълкуването на този термин от позицията на ТКМ).

В традиционната китайска медицина има различни рецепти  както за профилактиката, така и в рехабилитацията на пациентите, които са претърпели инсулт. За профилактика от инсулти ТКМ препоръчва следните билкови продукти - Еликсир Жун шуан  (предпазва от образуване на тромби в кръвоносните съдове) и еликсир Нао син пин (подобряващ обмените процеси и мозъчното кръвообращение)
Повишава устойчивостта на мозъчните тъкани към хипоксия и токсични въздействия. И все пак, оптималният вариант на борба с инсулта е синтез, съчетаващ познанията на двете медицински системи - западната и източната.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 78 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-08-17 | Коментари (0)

 
Според китайската традициона медицина храната не трябва да бъде "замърсена". Под "замърсяване" се разбират не само микроби, но и "паразити". Наличието на паразити и бавни инфекции в тялото е една от основните причини за възпалителни заболявания на стомаха, червата, жлъчния мехур и черния дроб.
Една от причините за хипертония, мастопатия и много други заболявания може да бъде породена от наличието на паразити и инфекции в организма. От паразитоза никой не е имунизиран, така че не е излишно да си припомним две прости правила: Измийте добре преди ядене храната и не пренебрегвайте термичната обработка на храната.
Храната не трябва да съдържа голямо количество сурови храни или да е "студена". В кухината на стомашно-чревния тракт не само се произвеждат ензими и други вещества, необходими за храносмилането, но трябва и да се поддържа определена температура. И за това организмът изразходва много енергия. Ето защо не трябва да пиете студено мляко веднага след като го извадите от хладилника.
Ако продуктите, които са полезни по дефиниция, не се затоплят до стайна температура, те могат да увредят стомаха и червата, като ги охладят прекомерно.
Руските лекари преди два века разпознават болест "настинка на червата". А древните китайски лекари разглеждат храносмилателната система " като котел", в който се вари храната. Тоест, ако "котелът" се охлади, храната няма да бъде усвоена правилно. Същото може да се каже и за суровите храни. Те със сигурност са полезни, но за всичко трябва да има мярка. Храносмилателната система много по-лесно усвоява вече преработени храни: задушени, варени, кисели и т.н. Ето защо, не е необходимо да се замени вечерята или обяда с чиния сурови  зеленчуци или плодове от хладилника - това няма да подобри здравето Ви.
Според концепцията на китайската традициона медицина, постъпващата храна в организма трябва да бъде разнобразна, да включва всички "пет вкуса": остър, солен, кисел, горчив и сладък. Всеки вкус стимулира свои рефлексогенни зони в устата и по езика. Разнообразната храна, ако се консумира умерено, осигурява на организма необходимите вещества, без да го претоварва. В този случай излишъкът или липсата на храна с определен вкус може да доведе до заболяване.
Всеки от петте вкуса съответства на един от вътрешните органи. И в случай на отслабване на функциите на органа и свързаните с него системи човек пороявява желание да се храни храна с вкус съответстващ на даден орган. Например, по време на бременност отслабват бъбреците  и бременни жени често изпитват повишена нужда от солени храни. Например при децата често се наблюдава неудържимо желание към сладкото Това се случва при отслабване функцията на далака.
Ако използваме правилно даровете на природата, дори най-простите средства, като правилното хранене, ще ни помогнат да останем здрави. На етапа, когато тялото вече е предразположено към заболяването, но няма още морфологични промени, заболяването може да бъде предотвратено с прости кулинарни рецепти. Ако времето вече е загубено, познаването на основите на правилното хранене и използването на диета ще бъде отлично допълнение към комплексното лечение.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 63 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-08-14 | Коментари (0)

Copyright MyCorp © 2019 | Site managed by uCoz