Ср, 2022-01-19, 4:42 AMНачало | Sign Up | Вход

Вход

Търсене

Мини чат

Приятели

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
Каталог статии - традиционна китайска медицина
Total entries in catalog: 100
Shown entries: 13-24
Pages: « 1 2 3 4 ... 8 9 »

В края на зимата понякога се чувстваме депресирани, имаме безсъние, усещаме тревожност, понякога сме напрегнати и изнервени. Често така се чувстваме в периода на смяната на сезоните. Ако страдате ли от безсъние и тревожност, нервност можете без да се усетите да увредите жлъчката си или черния дроб, защото чуството на нервност, апатия действат неблагоприятно на тези органи. За да се преборим със сезонната депресия ви препоръчваме билков продукт Сяо яо, и билков продукт велико въстановяване.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 153 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2020-02-14 | Коментари (0)

Единственият начин да се разбере какво е Ци, е да се почувства. Ци" това е ефир, енергия, въздух, дихание, жизнена сила и др.

Счита се, че всичко съществуващо във вселената се ражда естествено благодарение на сливането на Ци, Небето и Земята, явленията произтичат в резултат от движението и изменението на Ци. Ци - това е „диханието на вселената".

Ци е енергията в основата на вселената и всичко в нея съществува благодарение на движението и превъплъщенията й.

В китайската традиционна медицина Ци е жизнената енергия, която протича по меридианите и достига до всеки орган и част на тялото. Енергията Ци е като водата, която тече. Ако водата е в достатъчно количество и тече безпрепятствено в руслото си, няма наводнения или суша. Същото е и с Ци в човешкия организъм ако се движи свободно и безпрепятствено от необичайни ситуации. Тогава човек е здрав и жизнен енергията по мередианите тече.

Но ако в реката падне дърво, ще се появи преграда. В началото тя няма да попречи на водата да продължи да тече, но с времето по преградата ще започнат да се натрупват листа, клони и ситуацията ще се влоши, ако не се промени нещо. Застоят на водата ще доведе до размножаването на бактерии, и ще се наруши местната хранителна верига. Това ще предизвика уничтожаване на растителността, а насекомите и животните ще загубят естествената си среда на живот.

Този процес е може да възникне и в човешкия организъм. Движението на Ци също ще бъде затруднено и блокирано и няма да може да достига до някои части на тялото.

То може да е едва забележимо нарушение на енергийния поток или по същественото увреждане. Този дисбаланс в традиционната Китайска медицина се определя като заболяване и задачата на лекаря е да го отстрани. Премахването на препятствията по пътя на Ци става с различни методи — билколечение, масаж, акупунктура, и др. Можем да пречистим организма от токсини, бактери и паразити в чревната система с билкови продукти Карвипар и Прогелвит. След като се отстрани падналият ствол на дървото, водата започва да тече нормално, постепенно се възстановява равновесието и тя се пречиства.

Същото се случва и когато се възстановят нормалният поток на и равновесието в тялото - организмът сам се справя с болестта и оздравява.
За контакти:
Тел : +359 886 031 394
Email: bilkite1@gmail.com
Билкови продукти
Http://Bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 272 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2020-02-08 | Коментари (0)

Настинали сте отново? Настинката бързо ще премине, ако следвате този алгоритъм на действия

При първи признаци на настинка
Пилюли "Сребърно перо" (1 хапче до 2-3 пъти на ден)
Еликсир "Шуан хуа бао" (1-2 флакончета 3 пъти на ден)

При повишена температура и ОРЗ
Бързорастворим Екстракт Вайда (по 1 или 1/2 саше 3 пъти на ден)
  •  Пилюли "Сребърно перо" (1 хапче до 2-3 пъти на ден)
  •  Еликсир "Шуан хуа бао" (1-2 флакончета 3 пъти на ден)
Много висока температура и първоначални признаци на интоксикация
  •  Еликсир „Чин же ду“ (1-2 флакона 3 пъти на ден) ⠀
За контакти:
Http://Bilkite.ucoz.com
Bilkite1@gmail.com
Tell 0886031394
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 238 | Aвтор: билки | Добавил: kisok | Дата: 2020-02-01 | Коментари (0)

Зимата се свързва с елемента вода. В цикъла на петте елемента тя символизира зараждането, първоизточника от една страна и от друга минималната активност. Цветът на водния елемент е черен или тъмно син, страната на света е Север, вкусът е солен, органите, които са свързани с Водната фаза, са пикочният мехур, бъбреците и надбъбречните жлези. Там се съхраняват първородната енергия, която получаваме от родителите си при раждането, и субстанцията, която е основа за растежа и способността за продължаване на рода. Според традиционната китайска медицина също като водата, бъбреците са извор на живот. Също в китайската медицина органите на репродуктивната система са свързани с Водната фаза. През зимата природата замира и се потапя в дълбок сън, а едно от свойствата на водата е минималната активност. Според китайската медицина нашите бъбреци са отговорни за водния метаболизъм, плодовитостта, костите, косата, скалпа и слуха. Енергията на бъбреците е невероятно важна за здравето ни. Много хора имат известен дисбаланс в бъбречната енергия поради натоварения начин на живот, не винаги балансирано хранене. На емоционално ниво страховете и преживяванията особено изчерпват тази енергия. Проблемите с бъбреците могат да се появят по всяко време на годината, но зимата е подходящото време да се грижите за тях. През зимата препоръчваме билков продукт Лю вей подобрява работата на отделителната система, и бързорастворим екстракт Шеншетонг при цистити, полинефрити, камъни и пясък в бъбреците и пикония мехур. Билков продукт Цян ле ше тун укрепва бъбреците, пикочо-половата система, нормализира отделянето на урината, Билковият продукт е ефективен при лечение на:
• профилактика и лечение на простатит;
• аденома на простатната жлеза;

За контакти:
Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com
 
 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 242 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2020-01-18 | Коментари (0)

Традиционната китайска медицина свързва зимата с елемента вода, с бъбреците и пикочния мехур. През този период на годината те са най-активни и е по-лесно да се възстановят, ако има нарушен баланс на енергията им. Ако енергията им е прекалено силна, могат да ослабят функциите на сърцето, което е свързано с елемента Огън. Сърцето и бъбреците трябва да са в баланс. Водата на бъбреците не трябва „да угася" Огъня на сърцето, а Огънят на сърцето не трябва да „изсушава" течностите на бъбреците.

Зимата е сезон, когато енергията Ин доминира, а Ян се движи навътре.  През зимата се пазим от студа и да стоим на топло, да не допускаме загуба на жизнена енергия Ци.

През зимата добре да се запази спокойствие и да се избягва психическото и емоционално претоварване. Мрачните зимни дни предразполагат към меланхолия и тъга, но човек трябва да запази душевното спокойствие и оптимизма. Ходилата през зимата трябва да се пазят топли, за да тонизират енергията на бъбреците. 

През зимата гърбът и вратът са уязвими към студа. По гърба минават меридиани, които управляват потока на Ян енергията, а в областта на врата се намират акупунктурни точки, през които лесно може да проникне патогенният вятър. Пазете ги топли.

През зимата енергията в природата и в тяло се движи надолу и навътре, а навън е студено, ветровито и често има сняг. За да сме в хармония с природата и да съхраним здравето, трябва да регулираме и хранителния режим в съответствие зимния сезон. През зимните месеци е препоръчително да хапваме храна, която затопля организма, подсилва бъбреците и насочва енергията надолу и навътре.

Затоплящите организма храни са телешкото, овчето и пилешко месо, кореноплодните растения и ядките орехи бадем, подправки - дафинов лист, карамфил, розмарин, копър, черен пипер, джинджифил и др. Пресните плодове и зеленчуци трябва да се консумират в умерени количества.

Зимата е време, когато трябва да обърнем по-специално внимание на бъбреците. Соленият вкус въздейства директно на този орган и в умерени количества регулира баланса на телесните течности в организма.

Храни, които са подходящи за бъбреците през зимата, са: сладкият картоф, бобът, овчето месо, както и храните с черен цвят като черният ориз, черният сусам, ряпа, черната соя. Супите и кашите също са сред храните на зимата, т.к. са лесни за усвояване от организма, затоплят го.
С цел подобряване дейността на бъбреците ви препоръчвме Лю вей, при камъни в бъбреците бързорастворим екстракт Шеншитонг.
За контакти:
Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 254 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2020-01-09 | Коментари (0)

През есента, водещ е първоелемента Метал а също и патогенната сухота. За да се борите със сухотата през есенния сезон, е необходимо да я преодолеете по всеки възможен начин, защото сухотата е много силен вреден фактор. Развитата сухота като правило води до сериозни заболявания и ако се развие в белите дробове, води до увреждане на ци на белите дробове. Ако в тялото се натрупа много Сухота, тогава енергията на първичния елемент Водата (енергия на бъбреците) започва да неутрализира сухотата по всички вузможни начини и да овлажнява тялото. Има два начина за попълване на ци: Ци на далака и Ци на белия дроб. Ако ци на меридиана на белите дробове е увредена от сухота, тогава ще имаме само "половината" Ци. Ще се появи задух, слабост, бледност, припадъци. Ето защо трябва да пиете мляко, да ядете тиква и да увлажнявате въздуха в стаята. Следователно, през есента е необходимо да се овлажнява тялото възможно най-много, за да не се произвежда енергията на Сухота вътре в тялото и да се предотврати проникването ий в белите дробове и в червата. В противен случай сухотата на белите дробове ще доведе до кашлица. Ето защо тардиционната китайска медицина препоръчва храни, които овлажняват белите дробове: зърнени храни - ориз и пшеница, пъпеши - тикви, тиквички, дини, пъпеши и млечни продукти. Вкусът на сезона и на първоелемента метал е острият - Лют. Затова през есента в никакъв случай не трябва да ядете пикантни подправки и продукти - белите дробове ще бъдат увредени: огън в белите дробове, кашлица, храчки. При кашлица през есента препоръчваме билковия еликсир Ке лин. Освен това, през есенния сезон Ци на Черният дроб е в недостиг. Ако има остър вкус в храната, тогава ние не само ще създадем топлина в белите дробове, и още по-силно ще потиснем функцията на черния дроб според закона на У-син „дядо - внук“. И за да се попълни енергията на черния дроб и да се потисне излишната енергия на белите дробове, е полезно да се яде кисело. Например киселите ябълки, червените боровинки, лимоните,  сливите, киселото зеле са традиционни продукти на есенния сезон. Основна Есенна зърнена култура според ТМК е оризът. Вкусът на ориза е сладък - обратното на пикантния. Често се задава въпросът: "Защо оризът се препоръчва да се яде при сухота, оризът и така е много сух и често води до запек? Първо, като изказват това твърдение, хората най-често имат предвид дългозърнестия ориз, сварен „зърно до зърно“. Докато оризът който се препоръчва да се използва за сезонно, есенно хранене е кръглозърнестия бял ориз , той се готви до такава степен, че да остане лепкав да се превърне в ризото. Второ, енергията на ориза е Сухотата, но неговата Сухота е толкова голяма, че по време на готвене ражда Влажност (според закона за трансформация на Ян в Ин, когато в  силния Ян се ражда Ин) вътре в тялото и по-специално в белите дробове. Така той овлажнява цялото тяло. Освен това цветът на белите дробове (първоелемента метал) е бял, а оризът също е бял. Следователно, от гледна точка на храненето на белите дробове, белият ориз е необходим. И всички статии за ползите от използването на кафяв ориз, черен ориз и необработен ориз в храната са мода. Тези от вас, които са били в Югоизточна Азия и са виждали какъв ориз ядат местните жители, помнят, че той е бял. И в това се крие специалната мъдрост на вековете за добър имунитет. Освен ориз през есента, е благоприятно за белите дробове да консумираме просо (което също е сухо). Оризът и просото укрепват укрепват далака и спомагат за овлажняването на белите дробове. Месото на есента е конското  и пилешкото месо. Хранейки добре ин на на белите дробове, месото е топло и поражда влажност. Ето защо в древната традиция всички белодробни заболявания са били лекувани с такива напитки като кумис и камилско мляко. Плод на белите дробове - е прасковата и нектарината. Зеленчукът на сезона е зеления лук. Този зеленчук има силно влияние върху белите дробове. Може да се яде през есента само след термична обработка, защото след нея променя свойствата си, става сладък и поражда влага.
При кашлица през есента препоръчваме билков продукт еликсир Май Вей и еликсир Ке лин
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 263 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-10-20 | Коментари (0)

Есента се намира във фаза противоположна на пролетта. Добре известно е, че през есента и пролетта хората често изпитват психически проблеми и обостряния. Каква е причината за това? Според китайската традиционна медицина през пролетта излишъкът от енергията се натрупва в черния дроб. Черният дроб е отговорен за нервната система, която е претоварена през пролетта. През есента енергията отива в белите дробове, а нервната система точно обратно, започва да страда от изтощение и липса на енергия. От гледна точка на китайската традиционна медицина максималната пълнота и максималната празнота са еднакво вредни за организма. Затова тъгата и унинието в никакъв случай не трябва да се допускат, тъй като те тежко увреждат тялото и организма. Много е благоприятно през есента да се намали жизнената активност, да не се напрягате психически и физически от тежък труд, препоръчва се да се поддържа душевно спокойствието, за да не се стигне до изчерпване на енергията Ци. През есента трябва да работите, да учите и да покажете социалната активност възможно най-спокойно, без да се напрягате силно. За съжаление, целия западен свят живее точно обратното: когато енергията Ян е максимална в природата (през пролетта и лятото), ние се стремим да забавим ритъма си и да отидем на почивка. Когато ин енергията започне да се увеличава и натрупва в природата (през есента и зимата), ние отиваме на работа, гоним срокове по различни проекти, ходим на училище, започваме нова учебна и активна работна година. Ето защо толкова много заболявания и проблеми от физическо, умствено и психическо естество са наследство на нашата цивилизация. В крайна сметка ние постоянно живеем в антифаза, противопоставяйки се на естествения, естествен ход на нещата и енергиите.

от стотици години е известно, че колкото  в природата се увеличава енергията на ин, толкова повече възниква такъв вреден фактор като студ. Обикновено казват, че през есента трябва да се обличате по-топло. Но това не трябва да се прави, защото от гледна точка на традиционната китайска медицина тялото трябва постепенно да се адаптира през есента и да свикне със студа. И ако веднага започнем да се обличаме с топли дрехи, тогава няма да можем да се адаптираме към по-суровия и студен климат на зимата и да натрупваме ин енергия.

Също така е много важно да се пазите от течения. Именно теченията и силно проветриви от вятъра места са най-опасни за здравето през есенния сезон. Крайната препоръка е свързана с ежедневието, тъй като се стъмва по-рано през есента, така че трябва да си лягате по-рано и да ставате рано.
Нашите препоръки за есенния сезон: за поддържане на имунитета можете да приемате  билков продукт Велико въстановяване, еликсир Лаочжан, при психическо и нервно напрежение:  билков продукт Сяо яо или Билков еликсир Ан шен - антистресов.
За контакти:
Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 257 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-09-28 | Коментари (0)

Според теорията на у-син (на петте елемента), през есенния сезон енергията на Метала е най-активна. Тя се характеризира с качества на сухота и студ. Дърветата хвърлят листата, растенията хвърляйки семена си изсъхват, животните се подготвят за зимен сън или натрупват мазнини, природата се подготвя да оцелее през зимата, енергията се съхранява и не се ползва напразно. Много хора забелязват, че кожата започва да изсъхва на есен. Това се дължи на сезонното въздействие на доминиращата енергия. Цялото тяло на човек изпитва липса на топлина и влага и за да ги запази настъпва свиване на порите, кръвоносните съдове, вътрешните органи. През есента тялото трябва да съхранява топлината и влагата. През есения сезон белите дробове и дебелото черво (сдвоеният янгов орган на белите дробове) са максимално активни, а черният дроб и жлъчният мехур имат най-малко енергия. Според възгледите на ТКМ дебелото черво е най-важният орган за поддържане на имунитета. Черният дроб контролира сухожилията, белите дробове контролират кожата. И за да поддържаме здравето през есенния период, се нуждаем от плавни разтягания на тялото, дихателни практики и разходки, за да активираме белите дробове (даоистското ходене е много подходящо), масаж на корема, потупване на белите дробове и цялото тяло. Масажът на тялото с масла перфектно стимулира метаболизма, омекотява, подхранва, задържа влагата в кожата. Контрастните душове за тялото също имат отличен ефект върху имунитета. Метаболитните процеси в кожата се стимулират, съдовата гимнастика поддържа сърцето. Традиционната китайска медицина препоръчва да започнете с краката, мийте ги със студена вода, след това с гореща и така три пъти. Завършете с гореща вода. И така три дни, след това добавете ръцете си, лицето после стомаха и цялото тяло.
За съхраняване на енергията в тялото и повишаване на имунитета препоръчваме билков продукт Велико възстаноявяване или еликсир Лаоли. При кашлица препоръчваме еликсир Ке лин.
За контакти:
Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 271 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-09-21 | Коментари (0)

Есента е времето на настинките и отслабения имунитет. Стресът на работа или в училище и забързания темп на живот, късия светъл ден се отразяват негативно на здравето. През лятото в организма се натрупал Огън ян, а Ин все още е в много малко количество. Следователно, през първия и началото на втория месец на есента, основният вреден фактор, който влияе върху тялото, е жарът и като проява на топлина - огъня се развива силна сухота. Освен това, докато огъня и жарът спадат, сухотата се увеличава все повече и повече. Нараства тази стихия, която е свойствена за този сезон елемент -  Металът.
Сухотата царува в природата по това време края на август началото на септември. По това време хората често се оплакват, че кожата им е суха, косата пада, имат суха или дразнеща кашлица, развива се запек. Също така мнозина през септември започват да страдат от възпалителни процеси или заболявания на Топлината, в резултат на натрупания излишък от Огън от предишния сезон. Някой има диария, някой се натровил с нещо което е изял. Други имат сезонни настинки. Ако вали в началото на есента, това е благоприятно, и няма да има увеличение на болестите свързани със сухота. Ако времето е сухо и топло, това ще допринесе за натрупването на още Сухота и още по-голямо развитие на болестите на есенния сезон.  Честите есенни настинки обикновено показват намален имунитет: тялото не се бори ефективно срещу вирусни и бактериални инфекции, които влизат в тялото и от преохлаждането сутрин или вечер. Ако човек започне да приема антибиотици още с първите симптоми на настинка, имунната му система става още по-слаба. Как да прекъснем този порочен кръг? Системата „Под зелена защита“ е ефективен и безопасен начин да се противопоставите на настинки и простудните заболявания.
За прекъсването на този порочен кръг ще ни помогнат натурални природни, противовъзпалителни и температуропонижаващи билкови препарати, които нямат странични ефекти и са добре подбрани за употреба при различни симптоми на обикновената настинка и ОРЗ и сезонни инфекции.
Системата „Под зелена защита“ е ефективен начин да се противопоставим на настинки и болести, не само когато се появят, но и в бъдеще! Системата Под зелена защита за профилактика на простудни заболявания включва:
Бързоразтворим екстракт Вайда, билков продукт Сребърно перо и аромасвещи за грип.
За всеки, който търси бързо спасение от болките в гърлото предлагаме да ползва Динени билкови бонбони за смучене Санцзин. 
При ОРЗ и сезонни инфекции Ви предлагаме билков еликсир Шуан хуа бао или еликсир Чин же ду при температура исвещи за ароматерапия при грип.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 294 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-09-05 | Коментари (0)

Варикоза или разширените вени е заболяване, придружено от промяна в състоянието на стената на венозните съдове, отслабване на клапите и образуване на области на разширяване. По-често това заболяване се среща при жените, но и мъжете страт от това. Рискът от поява на разширени вени се увеличава поради генетична предразположеност, неправилен начин на живот (неподвижност, продължителна работа в седнало положение, при професионални шофьори. Европейската медицина счита наследствените фактори, пол, начин на живот, затлъстяване, професионални области (продължително стоене, седене в неудобно положение - лекари, учители, фризьори, продавачи, шофьори) страдат от разширени вени. При жените варикозата на краката може да бъде предизвикана от хормонални нарушения от естествен характер (бременност, възраст) и неправилно подбрани контрацептиви. В този случай се наблюдава увеличаване на венозното налягане, непълно затваряне на клапите на вените и последващо връщане на кръв към участъка на вената с нейното разширяване. В китайската традиционна медицина появата на това заболяване се обяснява с дисбаланс в енергийния баланс по меридианите, отговорни за функционирането на кръвоносните съдове. Ето защо всички  мерки се налага да бъдат насочени преди всичко към възстановяване на енергийната „пропаст“. Особеността на действието на билковия еликсир Жун шуан е, че той премахва „топлината“, облекчава възпалението, „движи“ лимфата и кръвта, противодейства на нейното сгъстяване, разтваря кръвни съсиреци, възстановява еластичността и тонуса на кръвоносните съдове. Напоследък разширените вени имат все по-млади хора. Разширените вени са опасни поради тяхната непредсказуемост и развитието на сериозно усложнение - тромбофлебит. Във всеки момент може да излезе кръвен съсирек и с кръвен поток да влезе в сърцето, а след това в белите дробове, което води до сериозни последици за здравето.
За подобряване на венозното кръвобръщение препоръчваме билков продукт еликсир Жун Шуан.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 244 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-08-27 | Коментари (0)

Приятели, в горещите летни дни за да намалите топлината и огъня от тялото и кожата, трябва по-често да се къпете в по-хладка вода. Това ще помогне да отсраните прегряването на тялото и да свалите напрежението от сърцето, също така ще поддържате енергията на бъбреците (студ), ще помогнете да се натрупа и запази енергията Ин. Добре е да си вземете вана или душ. Плувайте, през всеки от летните месеци, но не трябва силно да се прохлаждате, в противен случай можете да увредите отслабените Бъбреци и тогава може да доведе до цистит, пилонефрит или костите Ви ще започнат да болят. При отслабени бъбреци препоръчваме хранителна добавка Лю вей. Следователно, всичко трябва да е умеренно. Лятото е сезонът, когато е полезно да си почивате повече, да сте мързеливи, да почивате на сянка и да не се срамувате от дневния сън. Такъв сън е много полезен в периода от 15.00 до 19.00 часа, който продължава около 20 минути, а не веднага след хранене. Тази практика ще помогне да поддържате ин енергията в тялото и да укрепвате бъбреците си. През летния сезон не трябва да сте раздразнителни и да изпитвате гняв. От първа ръка знаем, че черният дроб и сърцето е основният емоционален орган. През лятото Сърцето е в излишък, а и емоциите са в излишък, сякаш ни тласкат към активни емоционални прояви. За това най-често през лятото хората са активни, агресивни и раздразнителни. Такива емоции сериозно увреждат Сърцето. Препоръчва се да давате свобода на емоциите си, не ги задържайте в себе си, в противен случай те ще действат като тази топлина, ще унищожат тялото и най-вече сърцето. При високо кръвно препоръчваме билкова добавка Цян я ван. При неврози и безсъние в летните жеги се препоръчва и билкова добавка Сяо яо.  През този период е благоприятно да се масажира с кокосово масло, като към него се добавя масло от сандалово дърво като ароматизатор. Маслото от сандалово дърво има успокояващ и благоприятен ефект върху нервната система, облекчава тревожността и раздразнението, страховете, депресията, носи мир и спокойствие. Препоръчва се и ароматерапия.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 197 | Aвтор: билкови продукти | Добавил: kisok | Дата: 2019-08-09 | Коментари (0)

Чистата субстанция Ян се въплъщава в небето; мътната субстанция ин се въплъщава в земята ... Слънцето е субстанция ян, а Луната е субстанция ин ... Субстанцията ин е покоя, а веществото ян е подвижност. Ян  ражда, а ин субстанцията отглежда ... 
Още от древността в китай се смята, че  силата на ян е свързана с небето, слънцето, топлината, светлината, духа, живота, активен и мъжествен, лява страна, нечетни числа. Ян символизира всичко светло, сухо и високо: планина, небе, слънчеви животни и птици. Ин е свързана с водата, пасивността, женското начало, луната, душата, дълбочината, отрицателното, мекотата и отстъпчивостта, севера, тъмнина, четни числа. В областта на човешкото мислене ин е интуитивният женски ум, а ян е ясният рационален ум на мъжа. Ин е неподвижността, потопена в съзерцанието на мъдреца, Ян е творческата дейност на владетеля. Контрастът на ин и ян е не само принцип, който организира цялата китайска култура, но се отразява и в две основни философски направления на Китай. Конфуцианството дава предпочитание на всичко рационално, мъжествено, активно. За разлика от това, даоизмът предпочита интуитивното, женственото, мистичното. Екстремният Ян и екстремният Ин съответстват на елементите Огън и Вода. Цикълът на техните взаимни преобразувания включва два междинни етапа, символизирани от елементите на метал и дърво. Образува се кръг от трансформации на ин и ян, който има, както всеки кръг, своя център. Емблемата на центъра е елементът на Земята. Така Великият предел се разгръща в петкратна структура, която съчетава двойствеността на ин-ян и триадата на сътворението и следователно е символ на Вселената

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com
Тел: +359 886 031 394
http://bilkite.ucoz.com


 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 174 | Aвтор: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2019-07-31 | Коментари (0)


Copyright MyCorp © 2022 | Site managed by uCoz