Вт, 2018-12-11, 4:57 PMГлавно | Регистрация | Вход

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
Публикаци хранителни добавки
Главно » Статии традиционна китайска медицина

Total entries in catalog: 58
Показани статии: 21-30
Страници: « 1 2 3 4 5 6 »

Стрес 
Стресът е основна причина за болестите днес. На пример черният дроб трябва да натрупва и съхранява кръвта. Стресът още повече усложнява решаването на тази задача. Ако черният дроб е изложен на стрес, той вече не може да натрупа достатъчно кръв. И тогава човекът не се чувства добре, особено при натоварване, изморен.
Според традиционата китайска медицина е  много е важна функцията на черния дроб да контрола свободното движение на Ци. Ако кръвообращението е добро, тогава човекът по-лесно преодолява стресови ситуации и е стресоустойчив. Ако по някакъв начин е нарушена свободнатаа циркулация на Ци ефекта ведна се проявява - емоционално. Нараненият от стреса черен дроб не изпълнява добре функции като преразпределение на Ци и кръвта и запазване на баланса в емоционалната сфера. Можем да му помогнем с билков продукт Сяо яо.
Външно проявленията на този дисбаланс и стресът:  водят до застой на Ци в черния дроб или обратното - до хиперактивност на черния дроб. В тези два случая палитрата от емоционални нарушения ще има следните противоположни нюанси:
—застоят в черния дроб ще доведе до депресия - сълзливост, меланхолия, усещане за необяснима тревожност;
— ако черният дроб, напротив, е хиперактивен, това ще имаме емоционални сривове, гняв, раздразнителност; замайване, вълни в очите, повишаване на кръвното налягане. Лош сън с изобилие от сънища също е признак на хиперактивност на черния дроб.
Проявленията на необичайното движение на Ци се провокират от реакция на стрес, като спусък, който свидетелства за застой, който вече е налице в черния дроб, и много често - на фона на депресия.
Ако човек продължително време не може да се справи с емоциите си или е постоянно изложен на стрес от начин на живот и работа "наранения" черен дроб ще се прояви. 
Резултатът от "стресирания черен дроб" може да бъде усещане за пълзене на тръпки; потрепване на пръсти, очни клепачи, потрепване на мускулите на крайниците, мимическите мускулите на лицето и клепачите. Когато черният дроб е ослабен, той и без стрес, показва неспособността си да нормализира нервните връзки и сухожилията, откривайки симптоми като шум в главата, съчетан със замаяност, трепереща походка. Стресът може да причини различни хронични заболявания. Като правило тези болести много от тях понякога се наричат "бавнотечащи". А всичко започна безобидно, с малък стрес. Застоят в черния дроб има свое основание - това е невъзможност да се поддържа баланс, включително емоционален. Всеки от нас има своите слаби страни.
За това китайската традициона медицина при първи прояви на стрес препоръчва прием на билков продукт Сяо Яо. 
При депресия помага Сяо яо и Лаоли.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 100 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-06-03 | Коментари (0)

Програма на китайската традиционна медицина съхраняваща и подобряваща зрението.

Днес очите ни се подлагат на силно натоварване и вредно въздействие. В епохата на информационите технологи натоварването върху зрението многократно се увеличава от както ползване компютри, таблети, телефони много хора страдат от влошаване на зрението.  Има много здравословни проблеми, свързани с очите. Например, много възрастни и деца страдат от късогледство, много възрастни хора имат катаракта и глаукома. Поради силния стрес, напрежение и продължителната работа с компютър, младите хора и хората на средна възраст често изпитват сухота в очите, болка, намалена зрителна острота, шлошаване на зрението, повишена секреция и сълзене, и други проблеми. Днес все по често си задаваме въпроса как да съхраним зрението в епохата на компютърните технологии? 
Според формулировката на традиционната китайска медицина, Кръвоносните съдове се обръща в очите. Много често причината за дискомфорт в очите е липса на кръв. Ако има достатъчно кръв в кръвоносните съдове, храненето на очите ще бъде пълно и няма да се появят  проблеми.
За да се отървете от неприятните усещания в очите се препоръчва еликсир "Лао ли" и хапчетата "Лю Вей", които също въстановяват черния дроб и бъбреците.
Според постулат на традиционата китайска медицина "Черният дроб се отваря в очите" 
Здравословните проблеми на очите са често са причинени от застой в меридиана на черния дроб, особено при младите хора, които са подложени на ежедневен стрес на работното място,
се лекуват с хапчета "Сяо яо", които намаляват нервното напрежение и безпокойство.
Състоянието на очите и на зрението се повлияво положително от слушането на музиката на елементите на дървото и водата, които премахват застоя в меридиана на бъбреците и черния дроб.
За възрстни пациенти за съхраняване на зрение се препоръчва прием по следната програма Първи етап на приемат се следните билкови продукти Жун шуан, Перлен прашец Хуан хе и Сяо яо - 25 дни.
Втори етап: хапчета  Лю вей  25-30 дни.

За повече информация и поръчки :

Тел: +359 886 031 394

Email:  bilkite1@gmail.com
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 126 | Author: Иванова | Добавил: kiso4ki | Дата: 2018-05-21 | Коментари (0)

Пролет - сезон на черния дроб и на хронични чернодробни проблеми 
Черният дроб през пролетта е най-чувствителен към промените във външната среда, той е изложен на заболявания. Лечение през пролетта позволява да се осигури максимален ефект върху черния дроб, на едина или друга от неговите функции. Лечебното въздействие върху черния дроб по време на този период от годината ще има максималната терапевтична ефективност и максимални резултати.

За тази цел в китайската традиционна медицина има специални билкови лекарства, които се препоръчват както за превантивни, така и за терапевтични цели през пролетта. Разбира се, това не означава, че лекарствата по друго време на годината няма да имат ефект. Това е заблуда. Билковите комплекси по всяко време на деня и годината имат своя ефект. Просто през това време се постига максималната ефективност . Също така трябва да се отбележи, че през пролетта хроничните заболявания на черния дроб се изострят, тъй като черният дроб е най-активен през пролетта. 
Често пациентът го приписва на липсата на витамини, но на преглед често се установят нередности в биохимични анализи, например, увеличаване на размера на черния дроб, неговата структура.
За лечение на чернодробни заболявания, такива като жлъчни проблеми на фона на нервен стрес или нарушаване на диета, вирусен хепатит, токсичен хепатит, особено след злоупотреба с алкохол, цироза, когато има промяна в биохимичните показатели, се препоръчва билковия продукт Ху Ган. Този билков продукт е най-подходящият за всички хронични чернодробни заболявания. Ху ган според традиционата китайска медицина може да бъде отнесен към групата на препаратите хепатопротектори от гледна точка на западната медицина. Неговото име говори само за себе си. От китайски Ху ган се превежда като "Лекарството, което предпазва черния дроб".
Билките, които се съдържат в Ху ган повишават устойчивостта на черния дроб към токсични въздействия, способстват за възстановяване на чернодробната функция, нормализират и засилват активността на чернодробните ензими, предпазват чернодробните клетки от разрушително въздействие на различни фактори (алкохол, медикаменти и др.).

Ако разгледаме действието му, то билковия продукт  подобрява оттока на жлъчката, намалява възпалението в жлъчните пътища, намалява разпадането на хепатоцити, нормализира размера на черния дроб при увеличаване на фона на удължена холестаза. Също така, билковата добавка Ху ган допринася за детоксикационната функция, извършвана от черния дроб в тялото и помага за това. Благодарение на действието на този хранителна добавка функцията на производство на жлъчен сок се подобрява и следователно има положителен ефект върху целия процес на храносмилане. Билковите съставки в Ху ган подобряват микроциркулацията в черния дроб, имат благоприятен ефект върху емоционалния фон , тъй като хармонията в емоционална сфера е неразривно свързана с този орган.
За повишаване на билирубина, чернодробните ензими, въстановяване нарушената храносмилателна функция, нарушаване на съня и на емоционалния фон, характерен за различни заболявания на черния дроб, е добре да се съчетава приема на Ху Ган със следните билкови лекарства като Сяо яо и Син ан бао. Този комплекс незабавно въздейства на процесите на храносмилане, микроциркулация, жлъчна секреция, помага за предпазване на чернодробните клетки от увреждане. В тежка форма на слабост и умора на фона на хронично чернодробно заболяване, е препоръчително да се предприема комплекс от  следните билки  Ху ган, Син ан бао и Лао ли.
За поръчки и информация:
тел +359 886 031 394
Bilkite1@gmail.com
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 41 | Author: лечебни билки | Добавил: kiso4ki | Дата: 2018-05-20 | Коментари (0)

Образуване на перлата става в черупка на мида под слой вода, но в обсега на слънчевите лъчи. Перлата се състои от много тънки пластинки арагонит или калциев карбонат свързани помежду си с конхиолином - органично лепило. То съдържа колаген, кератин, хитин, еластин. Съотношението на арагонит към конхиолин е средно 6: 1.
При по подробно изследване на прахообразните перли е установено, че съдържат 18 аминокиселини и в допълнение освен калций се съдържат 17 микроелемента, включително калий, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, кобалт, селен, хром, силиций, фосфор, литий и други. Такъв органичен комплекс е способен да се усвои в тялото на 60%. Припомнете си, че от храни като листни зеленчуци, магданоз, спанак, просо, ечемик и овес, зърнени храни, мляко, сирене, извара, морски водорасли, месо, карантии, орехи, лешници, пшенични трици, калция се абсорбира само на 5-40 %.
Калция успокояващо действа на централната нервна система, предотвратява раздразнителността, безсънието, депресията, като в същото време активира умствени и интелектуални способности. Калцият в перлен прашец Хуанхе  инхибира нервно-мускулната трансмисия, намалява конвулсивната готовност. Перлен прашец Хуанхе благоприятно въздейства върху работата на сърдечно-съдовата и дихателната системи, стомашно-чревния тракт; укрепва защитните сили на организма, повишава устойчивостта към външни неблагоприятни фактори, включително и инфекции.

Калцият е основният компонент на междуклетъчното пространство на зъбите и костната тъкан. Нормалното снабдяване на човешкото тяло с този елемент спомага за предотвратяване на костни фрактури. Дефицитът на калций при децата е причина за рахит, а при възрастни, особено възрастните хора, може да доведе до развитие на остеопороза, което значително увеличава риска от травматични фрактури.
Натурален перлен прашец Хуанхе  подобрява костната плътност.
За контакти: +359 886 031 394
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 34 | Author: билкови | Добавил: kiso4ki | Дата: 2018-04-30 | Коментари (0)

В традиционната китайска медицина (ТКМ), характера на действие на билките е ясен. Това са изяснили на практика още преди хиляди години древните китайски лечители как действа лекарството след употреба - дали действа изстудяващо, сгорещява, затопля или охлажда. Ако, например, след приемането на лекарството, телесната температура на пациента спада и се появява усещане за прохлада, следователно по характер това билково лекарство е студено. И обратно, ако след употреба на билков продукт при болния изчезва усещане за студени крайници, по цялото тяло се усеща топлина, ускорява се пулсът, това означава, че дадената билка притежава топло или горещо свойство.За да се определи характера на всяка билка трябва да се знае химическия състав на билката. В традиционната китайска медицина от векове е натрупана информация за действието и характера на хиляди различни билки, За нас остава само да ги приемаме според характера на болеста.

По природа всички лекарства и лечебни билки са разделени на пет групи: студени, прохладни, неутрални, топли и горещо (или сгорещяващи).

Студените лечебни билки

В китайската медицина се използват студени лекарства за премахване и отстраняване от тялото на "треска, огън, отрова". Те често се използват при "синдром на пълнота" (в ТКМ - началото на всеки възпалителен процес е свързан с повишаване на температурата). Такива лекарства се използват много интензивно, но за много кратко време. От позицията на съвременната медицина тази група включва температуропонижаващи, детоксикиращи лекарства.
Студени билки има достатъчно много, най известни са противовъзпалителните - алое, кадифе, сърпица- вайда, жълт кантарион, някои видове пелин, водна леща, жълтурчета-змийско мляко; лаксативи - ревен; за сърце" - момина сълза; хепатопротектори - синя тинтява. В групата от студени лекарства се включват и по-голяма част от минералите. Днешните фармацефтични лекарства, особенно таблетки с пълнител, най-често имат неорганичен, минерален състав и следователно също принадлежат към студените лекарства. Това са антибиотици, витамини, повечето психотропни лекарства, всички аналгетици, аспирина. Необходимо е да се взема предвид техният студен характер, особено при продължително лечение!
Шампиона в групата на студените лекарства принадлежи на гипса - за него в ТКМ е написано, че това не е само студено лекарства, а "ледено".

Охлаждащи билкови лекарства

В трактатите по традициона китайска медицина пише, че прохладните или охлаждащите билкови лекарства се използват "в случай на липса на ин и празна топлина", т.е. когато организмът е изтощен от продължителни заболявания. От съвременна гледна точка такива лекарства спират хроничното възпаление в тялото - както септично така и асептично; активизират процесите на анаболизъм. Към охлаждащите билкови растения спадат са бергенията-баданът, кърваичеКкръглолистна урока, мента,  бърнет, лилия, божур, дяволска уста, туя и др. Лечебни билкови продукти, създадени на базата на тези билки, могат да се приемат по-дълго от студените лекарства. Сред растенията, които се използват в  билкова медицина, към тази група се отнасят и билки, които имат успокояващ ефект. Тези билки наистина "охлаждат" развълнуваното сърце, черен дроб, мозък. Освен, че охлаждат но имат и свойството да подхранват тези органи.

Неутрални билкови лекарства

Те нямат специфични свойства, но всяко от тези лекарства може да има слабо изразен характер на топлина или прохлада. Неутралните лекарства са полезни в случаите, когато има "синдром едновременно на топлина и студ". Могат да се използва в комбинация с други билки. Те могат да се използват продължително време, тъй като често тези средства са предназначени за подхранване на организма. Тази група включва лотос, мед, момковата сълза, камшик, шипка, женско биле, слива, сладък корен, аспержи, бял равнец, ямс, ечемик и много други.

Топли лекарства - билки

Използва се за повишаване на ян, ци В организма такива лекарства повишават функцията на генерирането на топлина, подобряват и увеличават функционалната активност на органите и системите. Тази група от лекарства включва блатен аир, валериана, горчица, нард, ангелика, лимонник, лук, облепиха- ракитник, копър, мащерка, риган, елеутерокок и много други растителни и животински компоненти. 

Горещи билкови растения
"Южните" и най-горещите билки се използват за отстраняване на проникнал в тялото от вън студ. В съвременното разбиране те засилват процесите на кръвобръщение, премахват съдовите спазми, които са възникнали поради студа, допринасят за преразпределението на кръвта и подобряват кръвъобращението в засегнатата област.
Тази не многобройна група е незаменима, ако става въпрос за лечение на сериозни "студени" болести. Към горещите билкови лекарства се отнасят подправки като лют пипер, камфорово дърво, джинджифил. 

Основният принцип на употребата на различни по характер и свойства билки  е формулиран в класическия труд на TКM "Канонът за използване на растения на божествения фермер": "Лекувай студа с помощта на горещи лекарства; лекувай треската със студени лечебни растения. "

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 90 | Author: лечебни билки | Добавил: kisok | Дата: 2018-04-18 | Коментари (0)

Пролетта според традиционната китайска медицина е времето, когато е най-активен черния дроб и жлъчката. Затова, по това време на годината настъпва пик на активност на този орган. В традиционната китайска медицина (ТКМ) ролята на черния дроб не трябва да бъде подценена. В трактата за жълтия император пише, че той е органа, от който зависи емоционалното ни състояние. Ако черния дроб страда човек и  става податлив на депресии, нервни изблици, неврози. В книгите по традиционна китайска медицина пише, че черният дроб е "командирът на армията, който разработва стратегията и работата на другите системи". Следователно, работата на жизнено важни системи  и органи на нашия организъм зависи дали чернодробната функция е добра. Днес е установено, силното влияние на черния дроб върху способността човек да планира добре живота си.Пролетта е най- подходяща за профилактика на черен дроб например 1 път в годината може да приемаме Сяо яо. Виждаме, че основните функции на черния дроб са много:
• Първо той осигурява свободно движение Ци: Според традиционата китайска медицина черния дроб отговаря заефективното движение, разпространение, циркулация на енергията Ци в цялото ни тяло.
• Много съществена е функцията му да регулира емоционалната активност. Установено е, че при нормалната циркулация на Ци човек има добро настроение, бързо мислене, той се намира в състояние на комфорт и баланс не изпада в депресивни и нервни състояние дори в стресова атмосфера. Доказано е че е  в състояние добре да контролира емоциите си. Китайската традиционна медицина смята, че черният дроб определя емоционалната и умствена дейност на човек.
• Много важна функция на черния дроб, която не е за подценяване е да стимулира работата на храносмилателната система.
• Черният дроб активизира работата на жлъчния мехур. Ако имате и страдате от киселини в стомаха трябва ви профилактика на жлъчка и черен дроб.
• той съществено влияе върху менструалния цикъл и овулацията при жените и еякулацията при мъжете, подобрява репродуктивните функции.
Функция на черния дроб е да извежда всички вредни токсини от организма
• Черният дроб има важна задача да съхранява кръвта: тази функция показва, че черният дроб съхранява кръвта, определя и обема на кръв, предотвратява развитието на кървене. Кръвта в тялото на човек се формира от хранителните вещества на водата и храната като затова помага далака и се съхранява в черния дроб. Поради тази причина, в древни трактати за Жълтия императо се споменава, че черният дроб е"склад за кръв" или "море от кръв".
• Друга важна функция на черния дроб е да регулира обема на кръвта: Известно е, че при нормални условия обемът на кръвообращението в различните органи и системи от тялото е постоянен, но може да се промени, ако се променят техните физиологични нужди.
Ако черният дроб не съхранява добре кръвта, това може да се прояви с различни кръвоизливи.
през пролетта зада се подобри работата на черния дроб често трябва да слушаме музика на стихия дърво. Черния дроб обича киселия вкус, но не трябва да се прекалява. В хранителния режим при чернодробни проблеми трябва да консумираме риба, заешко и птиче месо. Препоръчва се консумирането на фурми, черни дървесни гъби, култвирани печурки, бобови култури, семена на коикс. През пролетта зада работи добре черния дроб трябва да се ляга не по късно от 23 часа. Най активен е меридиана на черния дроб през ноща между 1-3 часа през ноща.  Поради всички тези причини е необходима профилактика на черния дроб през пролетта с билков продукт Сяо яо. От древни времена хората са знаели: застоят е перфектна основа за развитието на много заболявания.
При по-сериозни проблеми и възпалителни процеси в черния дроб традиционата китайска медицина предлага следната програма:
Първи етап прием на капсули Ху ган в продължение на месец.
Втори етап прием на Сяо яо и капсули Ци в продължение на месец.
Трети етап Еликсир лао ли -12 дни.

За контакти:
Тел 0886031394
Email: bilkite1@gmail.com
http://bilkite.ucoz.com/index/khranosmilane/0-4
 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 47 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-04-17 | Коментари (0)

Светът на аромамагията
Светът на ароматите е много разнообразен и има забележителен ефект върху човека. По този начин, познатия аромат е в състояние да ни потопи в приятни спомени, принуждавайки да възстановим подробно в памета си минали прекрасни събития. Приятният аромат може да подобри настроението или да ви помогне да се отпуснете. Не е изненадващо, че чудесните свойства на етерични масла и аромати в продължение на векове се използват за лечение и изцеляване на психически и физически заболявания.

Ароматът на благовонията обгръща всички велики държави и импери от миналото: те са били използвани в древен Египет и древна Гърция, в Римската империя в духовните традиции на Индия и Китай. Древните китайски философи вярват, че всичко в света се състои от два противоположни принципа: ин и ян. Растенията, които служат като източник на ароматни масла, също съдържат в себе си баланс на ин-ян. Например семената на растенията са малък модел на живот, в който всичко е изградено и на принципа на взаимодопълняемост. Земята по отношение на семената е Ян, а водата, която подхранва почвата, е Ин. След появата на кълнове, корените започват да растат, те представляват ин. Надземната част от растенията (издънки, листа) е ян. Цъфтящите цветя са ин и плодовете са ян. Растителните екстракти се извличат от различни части на растението, което на свой ред се отнася до ин или ян. Традиционната китайска медицина (ТКМ) следва правилото, че само чрез разбирането на естеството и природата на етерични масла те могат да се използва ефективно, и да се правят различни композици. В ароматерапията общия принцип на традиционната китайска медицина е следният: за заболяванията ян да използват масла със свойства на Ин, докато Ин заболявания - с свойства на Ян.

Към аромамасла и арома пръчиците от типа ян в Китай се отнасят  бергамот, грейпфрут, лимон, мандарина, сандалово дърво, босвелия, жасмин, канела, смирна, чаено дърво и др. Маслата тип Ин включва ароматни масла от здравец, роза, лайка, иланг-иланг, нероли и др.

За всеки проблем свое решение

От гледна точка на съвременната наука ароматните масла са пречистени растителни екстракти на основата на етерични масла. Те съдържат вещества, които взаимодействат с химическите елементи на тялото. Чрез вдишване в белите дробове молекулите на ароматните масла проникват в кръвта и се пренасят в тялото. По време на масаж полезните вещества се абсорбират през кожата и въздействат върху определени органи и системи на тялото.

Ароматните масла са лесно летливи. При стайна температура аромата на масло бързо изпълва цялата стая. При по-висока температура този процес се ускорява. Вдишването на ароматни масла помага при главоболие, безсъние, промени в настроението, както и при инфекциозни заболявания на дихателната система. Най-честият и най-приятният начин за вдишване на етерични масла е използването на арома лампа. Така се вдишва естественият въздух, въздухът се пречиства и дезинфекцира в помещението, а околната среда се подобрява. Инхалациите са ефективни при вирусни инфекции на горните дихателни пътища, но не са показани при бронхиална астма.

Много ефективни са и арома пръчиците от билкови смеси на растения.

Ароматерапията с аромапръчици и масла оказва добър ефект при простудни заболявания, ПМС, депресия, стрес, безсъние, влошено храносмилане, инфекции, мигрена, главоболие, високо кръвно, кашлица и астма, болки в ставите, артрит. Ароматерапията в китайската традиционна медицина се прилага както при остри, така и при хронични заболявания. Представяме Ви колекция на Ли Уест в областа на аромотерапията.

Предлагаме Ви ароматни билкови пръчици съдържащи комплекс от билкови растения, корени, треви. Те притежават профилактичени свойства.

За масаж се ползват различни ефирни масла. Те  трябва да се използват само след смесване с базовите масла. И само някои от тях, например лавандуловото масло и масло от чаено дърво, могат да се използват в чист вид за масаж. Като базови масла, традиционно се използва масло от сладък бадем, кайсия, масло от пшеничен зародиш, масло от жожоба, масло от гроздови семена, авокадо, зехтин, розово масло, невен и др. Масаж е най-добре, след като се къпе, когато кожата е все още влажна. Такъв масаж е полезен за грижа за лицето, масаж на цялото тяло, загуба на тегло, дисменорея и запек.
За контакти : 0886 031 394
Email: bilkite1@gmail.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 62 | Author: билкови _иванова | Добавил: kisok | Дата: 2018-04-03 | Коментари (0)

Пролетта, според китайската традиционна медицина, е свързана с растежа, с първоелемента дърво, със зеления цвят и с черния дроб. През този период се наблюдава едно раздвижване, в което се съчетават растеж, пъпки на растения, нови листа и клони и затопляне на времето. Така постепенно преминаваме от студената зимна Ин към горещата лятна Ян. 

Пролетта е периодът на поява и подреждане. През пролетта се заражда Земята и Небето, разцъфва всичко. Това е времето през което късно се ляга и рано се става, движението трябва да е плавно. През това време се дава живот, и не трябва да се убива; да се дарява, а не да се взема; да се хвали, а не да се наказва. Ако се действа по друг начин Черния дроб може да се увреди. Гневът, яростта, раздразнението, неотстъпчивостта нанася вреда на дейността на черния дроб.

В организма на човек през пролетта настъпва пробуждане, което пречи на застоя на енергията след Зимата. Затова първо традиционната китайска медицина препоръчва да пречистваме черния дроб и жлъчката с различни хранителни добавки например Прогелвит или карвипар.

Черният дроб играе много важна роля през този период на събуждане. Според китайската традиционна медицина, черният дроб отговаря за насочването и организирането на енергийния поток в тялото. Ако черният дроб е по някакъв начин неспокоен – поради гняв, депресия или други прекалени емоционални състояния, той не може да организира правилно енергията и тя започва да се задържа.

Задържането на енергията ци в черния дроб и дисхармонията може да доведат до вдигане на огъня и да принудят черния дроб да пренасочи потока на енергия в погрешната посока. Според традиционната китайска медицина неправилният енергиен поток води до вътрешни проблеми и заболявания.  Например това са прекален гняв или крайни емоционални прояви, които карат енергията на тялото да се насочи към главата и в съчетание с повишения огън да доведе до главоболие, хронични мигрени, високо кръвно налягане и даже до инфаркт. Черният дроб може да изпрати много енергия и към далака и стомаха и това до доведе до различни проблеми в храносмилането, включително запек, или пък редуващи се запек и разстройство, болки и неприятно усещане в коремната област. 

Черният дроб е мястото, в което се филтрира кръвта. Той отговаря за пречистването, подхранването, засилването и запазването на кръв. Чрез насочването на потока на ци, той насочва и кръвта из тялото. "Ци движи кръвта и кръвта пренася ци." Когато кръвта в черния дроб не е подхранена, това влошава способността на черния дроб да разнася кръвта и да подхранва другите органи. Недостатъчната кръв от черния дроб може до доведе до изсушаване, крехост и негъвкави сухожилия, стави и синуси, както и до други симптоми като умора, сухи очи/неясно зрение и проблеми с паметта.

При отслабена жлъчка и черен дроб можем да ползваме Ху ган или Сяо Яо.

Според китайската традиционна медицина черният дроб оказва пряко въздействие върху работта на сърцето. 

За повече информация:
телефон 0886 031394
E-mail: Bilkite1@gmail.com
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 55 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-03-04 | Коментари (0)

Интересно
Според китайската традиционна медицина бъбреците (водата) подхранват черния дроб (дървото);
Черният дроб (дървото) снабдява сърцето (огъня);
Сърцето (огънят) затопля далака (земята);
Далакът (земята) допълва белите дробове (метала);
А белите дробове (металът) укрепват бъбреците (водата).
От друга страна, според китайската #традиционна медицина здравият черен дроб (дървото) регулира далака (земята); здравият далак абсорбира излишната вода в бъбреците; здравите бъбреци не позволяват на огъня в сърцето да изгори белите дробове (метала) и т. н.
http://bilkite.ucoz.com/
 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 68 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-02-19 | Коментари (0)

Страдате от хронични фарингити и тонзилити?
Според китайската традиционна медицина това означава, че страдате от потогенен студ. Точно проникването на студ в организма е причината за развитието на простудни заболявания, поради тази причина е важно той да се изведе. 3-4 резенчета пресен джинджифил се заливат с кипяща вода и се варят на слаб огън 10 минути. При хроничен фарингит  или при хроничен тонзилит първо трябва да приемате билковия продукт Велико Възтановяване или Лаоли за да подобрите кръвообръщението и имунитета си 10-12 дни. Едновременно с това пийте чай от джинджифил, употребявайте колкото се може повече бадеми, глог, сух лук, яйца, сладък корен, зелен чай. Не се препоръчва приемане на риба и рибни продукти. Втори етап 10-12 дни трябва да приемате Еликсир Шуан хуа бао. Задължително горещи вани с билки за краката за 10-15 минутни всяка вечер ще помогнат да се изведат токсините от организма и патогенния студ. . http://bilkite.ucoz.com/index/shuan_khua_bao/0-32
http://bilkite.ucoz.com/index/veliko_vzstanovjavane/0-52

 

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 76 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-01-20 | Коментари (0)

Copyright MyCorp © 2018 | Site managed by uCoz