Воскресенье, 2018-09-23, 10:56 PMГлавно | Регистрация | Вход

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
Публикаци хранителни добавки
Главно » Статии традиционна китайска медицина

Total entries in catalog: 52
Показани статии: 21-30
Страници: « 1 2 3 4 5 6 »

Светът на аромамагията
Светът на ароматите е много разнообразен и има забележителен ефект върху човека. По този начин, познатия аромат е в състояние да ни потопи в приятни спомени, принуждавайки да възстановим подробно в памета си минали прекрасни събития. Приятният аромат може да подобри настроението или да ви помогне да се отпуснете. Не е изненадващо, че чудесните свойства на етерични масла и аромати в продължение на векове се използват за лечение и изцеляване на психически и физически заболявания.

Ароматът на благовонията обгръща всички велики държави и импери от миналото: те са били използвани в древен Египет и древна Гърция, в Римската империя в духовните традиции на Индия и Китай. Древните китайски философи вярват, че всичко в света се състои от два противоположни принципа: ин и ян. Растенията, които служат като източник на ароматни масла, също съдържат в себе си баланс на ин-ян. Например семената на растенията са малък модел на живот, в който всичко е изградено и на принципа на взаимодопълняемост. Земята по отношение на семената е Ян, а водата, която подхранва почвата, е Ин. След появата на кълнове, корените започват да растат, те представляват ин. Надземната част от растенията (издънки, листа) е ян. Цъфтящите цветя са ин и плодовете са ян. Растителните екстракти се извличат от различни части на растението, което на свой ред се отнася до ин или ян. Традиционната китайска медицина (ТКМ) следва правилото, че само чрез разбирането на естеството и природата на етерични масла те могат да се използва ефективно, и да се правят различни композици. В ароматерапията общия принцип на традиционната китайска медицина е следният: за заболяванията ян да използват масла със свойства на Ин, докато Ин заболявания - с свойства на Ян.

Към аромамасла и арома пръчиците от типа ян в Китай се отнасят  бергамот, грейпфрут, лимон, мандарина, сандалово дърво, босвелия, жасмин, канела, смирна, чаено дърво и др. Маслата тип Ин включва ароматни масла от здравец, роза, лайка, иланг-иланг, нероли и др.

За всеки проблем свое решение

От гледна точка на съвременната наука ароматните масла са пречистени растителни екстракти на основата на етерични масла. Те съдържат вещества, които взаимодействат с химическите елементи на тялото. Чрез вдишване в белите дробове молекулите на ароматните масла проникват в кръвта и се пренасят в тялото. По време на масаж полезните вещества се абсорбират през кожата и въздействат върху определени органи и системи на тялото.

Ароматните масла са лесно летливи. При стайна температура аромата на масло бързо изпълва цялата стая. При по-висока температура този процес се ускорява. Вдишването на ароматни масла помага при главоболие, безсъние, промени в настроението, както и при инфекциозни заболявания на дихателната система. Най-честият и най-приятният начин за вдишване на етерични масла е използването на арома лампа. Така се вдишва естественият въздух, въздухът се пречиства и дезинфекцира в помещението, а околната среда се подобрява. Инхалациите са ефективни при вирусни инфекции на горните дихателни пътища, но не са показани при бронхиална астма.

Много ефективни са и арома пръчиците от билкови смеси на растения.

Ароматерапията с аромапръчици и масла оказва добър ефект при простудни заболявания, ПМС, депресия, стрес, безсъние, влошено храносмилане, инфекции, мигрена, главоболие, високо кръвно, кашлица и астма, болки в ставите, артрит. Ароматерапията в китайската традиционна медицина се прилага както при остри, така и при хронични заболявания. Представяме Ви колекция на Ли Уест в областа на аромотерапията.

Предлагаме Ви ароматни билкови пръчици съдържащи комплекс от билкови растения, корени, треви. Те притежават профилактичени свойства.

За масаж се ползват различни ефирни масла. Те  трябва да се използват само след смесване с базовите масла. И само някои от тях, например лавандуловото масло и масло от чаено дърво, могат да се използват в чист вид за масаж. Като базови масла, традиционно се използва масло от сладък бадем, кайсия, масло от пшеничен зародиш, масло от жожоба, масло от гроздови семена, авокадо, зехтин, розово масло, невен и др. Масаж е най-добре, след като се къпе, когато кожата е все още влажна. Такъв масаж е полезен за грижа за лицето, масаж на цялото тяло, загуба на тегло, дисменорея и запек.
За контакти : 0886 031 394
Email: bilkite1@gmail.com

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 47 | Author: билкови _иванова | Добавил: kisok | Дата: 2018-04-03 | Коментари (0)

Пролетта, според китайската традиционна медицина, е свързана с растежа, с първоелемента дърво, със зеления цвят и с черния дроб. През този период се наблюдава едно раздвижване, в което се съчетават растеж, пъпки на растения, нови листа и клони и затопляне на времето. Така постепенно преминаваме от студената зимна Ин към горещата лятна Ян. 

Пролетта е периодът на поява и подреждане. През пролетта се заражда Земята и Небето, разцъфва всичко. Това е времето през което късно се ляга и рано се става, движението трябва да е плавно. През това време се дава живот, и не трябва да се убива; да се дарява, а не да се взема; да се хвали, а не да се наказва. Ако се действа по друг начин Черния дроб може да се увреди. Гневът, яростта, раздразнението, неотстъпчивостта нанася вреда на дейността на черния дроб.

В организма на човек през пролетта настъпва пробуждане, което пречи на застоя на енергията след Зимата. Затова първо традиционната китайска медицина препоръчва да пречистваме черния дроб и жлъчката с различни хранителни добавки например Прогелвит или карвипар.

Черният дроб играе много важна роля през този период на събуждане. Според китайската традиционна медицина, черният дроб отговаря за насочването и организирането на енергийния поток в тялото. Ако черният дроб е по някакъв начин неспокоен – поради гняв, депресия или други прекалени емоционални състояния, той не може да организира правилно енергията и тя започва да се задържа.

Задържането на енергията ци в черния дроб и дисхармонията може да доведат до вдигане на огъня и да принудят черния дроб да пренасочи потока на енергия в погрешната посока. Според традиционната китайска медицина неправилният енергиен поток води до вътрешни проблеми и заболявания.  Например това са прекален гняв или крайни емоционални прояви, които карат енергията на тялото да се насочи към главата и в съчетание с повишения огън да доведе до главоболие, хронични мигрени, високо кръвно налягане и даже до инфаркт. Черният дроб може да изпрати много енергия и към далака и стомаха и това до доведе до различни проблеми в храносмилането, включително запек, или пък редуващи се запек и разстройство, болки и неприятно усещане в коремната област. 

Черният дроб е мястото, в което се филтрира кръвта. Той отговаря за пречистването, подхранването, засилването и запазването на кръв. Чрез насочването на потока на ци, той насочва и кръвта из тялото. "Ци движи кръвта и кръвта пренася ци." Когато кръвта в черния дроб не е подхранена, това влошава способността на черния дроб да разнася кръвта и да подхранва другите органи. Недостатъчната кръв от черния дроб може до доведе до изсушаване, крехост и негъвкави сухожилия, стави и синуси, както и до други симптоми като умора, сухи очи/неясно зрение и проблеми с паметта.

При отслабена жлъчка и черен дроб можем да ползваме Ху ган или Сяо Яо.

Според китайската традиционна медицина черният дроб оказва пряко въздействие върху работта на сърцето. 

За повече информация:
телефон 0886 031394
E-mail: Bilkite1@gmail.com
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 43 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-03-04 | Коментари (0)

Интересно
Според китайската традиционна медицина бъбреците (водата) подхранват черния дроб (дървото);
Черният дроб (дървото) снабдява сърцето (огъня);
Сърцето (огънят) затопля далака (земята);
Далакът (земята) допълва белите дробове (метала);
А белите дробове (металът) укрепват бъбреците (водата).
От друга страна, според китайската #традиционна медицина здравият черен дроб (дървото) регулира далака (земята); здравият далак абсорбира излишната вода в бъбреците; здравите бъбреци не позволяват на огъня в сърцето да изгори белите дробове (метала) и т. н.
http://bilkite.ucoz.com/
 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 52 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-02-19 | Коментари (0)

Страдате от хронични фарингити и тонзилити?
Според китайската традиционна медицина това означава, че страдате от потогенен студ. Точно проникването на студ в организма е причината за развитието на простудни заболявания, поради тази причина е важно той да се изведе. 3-4 резенчета пресен джинджифил се заливат с кипяща вода и се варят на слаб огън 10 минути. При хроничен фарингит  или при хроничен тонзилит първо трябва да приемате билковия продукт Велико Възтановяване или Лаоли за да подобрите кръвообръщението и имунитета си 10-12 дни. Едновременно с това пийте чай от джинджифил, употребявайте колкото се може повече бадеми, глог, сух лук, яйца, сладък корен, зелен чай. Не се препоръчва приемане на риба и рибни продукти. Втори етап 10-12 дни трябва да приемате Еликсир Шуан хуа бао. Задължително горещи вани с билки за краката за 10-15 минутни всяка вечер ще помогнат да се изведат токсините от организма и патогенния студ. . http://bilkite.ucoz.com/index/shuan_khua_bao/0-32
http://bilkite.ucoz.com/index/veliko_vzstanovjavane/0-52

 

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 60 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-01-20 | Коментари (0)

Характеристики на храненето през зимния сезон в според традиционната китайска медицина.

През този сезон е полезно да се използват такива млечни продукти като: масло, мляко, бели сирена. За да съхраните Ян се препоръчват супи с месо и риба.
За да натрупате Ин енергия
1. трябва да спите повече
2. Рано да си лягате  и късно да ставате.


Зимният сезон е свързан със соления вкус и бъбреците. Този вкус през зимата е изобилен, така че можете да не консумирате сол. Но тъй като соленият вкус - е вкусът на Бъбреците, също е невъзможно без сол. Солта трябва да присъства и всичко, което съдържа сол, ще даде енергия на бъбреците. Мариновани краставици, всички туршии са полезни през този сезон. Каналът (меридианът) на Бъбреците преминават по долните крайници и Бъбреците се отварят в ушите. Зимата е сезон на бъбреците и за да се предпазват, се препоръчва долната част на тялото да е на топло, особенно в долната част на гърба, коленете и петите .Основните вкусове на зимния сезон, които са полезни и подхранват Ин, са сладък вкус, киселия и умеренно соления. Препоръчва се черен чай, може да консумирате мед, бобови култури. Не се препоръчват свежи салати т.к. внасят студ и замразени храни.
За профилактика на бъбреците приемайте през зимния сезон Лю вей.
При инфекции, цистит, бъбречно-камена болест, уретрит, пиелонефрит- Шеншитонг

За повече информация за хранителните добавки тел : 0886 031394 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 50 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-01-19 | Коментари (0)

 Как се правят лечебни билкови продукти и хранителни добавки според традиционата китайска медицина
В традиционата китайската медицина се използват над 15 000 съставки за производство на билкови продукти и хранителни добавки. Всички те се изготвят по хилядолетни рецепти, които през вековете са се усъвършенствали. Билковите продукти се правят по канонически рецепта, която се състои като минимум от четири билкови растения. Всяка рецепта има точна и ясна структура, като всеки един компонент изпълнява предвидената за него функция. Сред лечебните растения има строга йерархия. Всяка билка изпълнява строго определена функция в билковия продукт на „Управител - император“ „чиновник“ „помощник“ и „посланик“.
Главна роля има билката Управител – император, тя оказва основното терапевтично въздействие върху заболяването или сндрома. Съдържанието на този билка във всяка рецепта е най-голямо. На второ място по значимост е билката "Чиновник", която усилва лечебното действието на основната билка ("Управител") и въздейства на съпътстващо на това заболяване проявление. Билката – "Помощник" може да усили или да смекчи въздействието на билките управител и сановници.  И накрая компонентите от последната група билки "Посланиците“ помагат и „уговаря“ другите компоненти от рецептата да се доставят до болното място и да осигурят добрата работа на всички лечебни билки. Това прави тези рецепти и билкови продукти много ефективни. Повече за предлаганите от нас хранителни добавки и билкови продукти на:
http://bilkite.ucoz.com/
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 71 | Author: хранителни добавки | Добавил: kisok | Дата: 2018-01-17 | Коментари (0)

Простуда и простудни заболявания 

Добре е да знаете, че ако имате повишена температура, горещ чай и мед не се препоръчват. Според традиционната китайска медицина медът и горещия чай може да засили още вътрешния жар. В този случай най-добър е сокът от изцеден лимонът, който е студен продукт и ще Ви помогне да се справите с високата температура. При възпалителни процеси и температура, ангина, #вирусни заболявания, #грип – можем да Ви предложим най-ефикасните продукти от ТКМ – природни антибиотици„ Шуан хуа бао” и „ Чин же ду”, за лечение на #възпалителни заболявания, които не предизвикват астеничен синдром след острата фаза на болестта. В началния период на заболяването и при #простудни заболявания, #ларингит и фарингит може да се използва „Вайда” За #кашлицата ви препоръчваме еликсир от „Ке Лин”.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 68 | Author: hranitelni dobawki | Добавил: Иванова | Дата: 2017-10-25 | Коментари (0)

ХРАНИТЕ СПОРЕД „У СИН”

Към Огън спадат основно храните, които имат горчив вкус или червен цвят. Те оказват добро въздействие на сърцето и тънките черва: агнешко, козе месо, червени чушки, кафе, какао, някои спиртни напитки. Според традиционната китайска медицина елементът „Огън”e  горещ, искрящ, изкачващ се, сух, динамичен. Хората, спадащи към него са  много  динамични, ентусиазирани, искрящи.
*Към елемента  „Дърво” според специалистите по китайска традициона медицина се отнасят киселите храни или със зелен цвят. Те подпомагат по добро функциониране на черния дроб и жлъчния мехур. Към тях спадат следните хранителни продукти: патица, пиле,жито, чай/ от хибискус –( каркаде) /. Според тариционата китайска медицина елементът „Дърво”- означава  растящ, вървящ нагоре, разцъфтява, с добре задържащи се корени. Такива хора са борбени, самоуверени, могат да се  контролират, силни са.
към  елемена „Вода” се отнасят солените или черните на цвят храни. Те подпомагат  функцията на отделителната система и по конкретно бъбреци и пикочен мехур. Такива са: различните видове риба и морски продукти, бобовите растения. Елементът Вода -  мокра, студена, с характеристика на намаляване. Хората от тази група са огъващи се, лесно се нагаждат и променят/ течящи/.
Към елемента „Земя” спадат храните с жълт цвят и и имащи сладък вкус. Те подпомагат  функията на далака и стомаха. Към тези харани се отнасят: зърнени култури – царевицата, просото, плодовете и зеленчуците - например моркови. Елементът земя според китайския  мироглед - произвежда, тя се смята за плодородна. Хората спадащи към тази група са здрави,  издържливи, стабилни, надеждни, могат добре да се  обосноват.
*Към групата „Метал” се отнасят лютивите храни и тези с бял цвят. Те допринасят за укрепване на бял дроб и дебело черво. Това  са: пълнозърнест ориз, ряпа, греяно вино, кресон. Елемент Метал- означава твърд, симетричен, с добра  структурира. Човекът, спадащ към него, е реален, организиран, с добро здраве и издръжливост.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 32 | Author: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2017-10-11 | Коментари (0)

Програма на китайската традиционна медицина за профилактика на хипертония (високо кръвно).
Тази програма не просто помага да се свали високото кръвно, но отстранява причините водещи до това заболяване. Програмата помага да се намали стреса и психическото напрежение, които са основните фактори предизвикващи хипертония. Помага да се отстрани главоболието, замайването предпава от #инфаркт. Причина за развитието на #хипертония (високо кръвно) е #атеросклерозата свиването на кръвоносните съдове. Традиционната китайска медицина преоръчва горещи билкови вани за краката за да се изведат токсините и патогенния студ. По време на лечението трябва да се следи за хранителния режим, да не се приемат студени по своя характер храни и да не се ползва климатик в топло и горещо вереме. Препоръчва се прием на следните храни: глог, спирулина, хрян, черни дървесни гъби, цвят от хризантема, семена на коикс. Тези продукти нормализират кръвното и контролират равнището му. Препоръчва се всекидневен точков масаж в по време на активността на меридиана на сърцето между 11- 13 ч. масаж на точка "сан ин цзяо" на двата крака в продължение на 20 минути. това помага да се нормализира #кръвното#Ароматерапия също спомага за сваляне на хипертония и предпазва от повшаване. Не трябва да се употребява алкохол, сол и цигари и да се контролира теглото.
Препоръчваме за първи етап следните билкови продукти: Драконова жлъчка - 10 дни сутрин и вечер по 1/2 и Цзин ю  2 пъти на ден по 1 и аромапръчици за високо кръвно. 20 дни 
Втори етап: Цзян я ван и Сяо яо и ароматерапия със свещи за високо кръвно и за успокояване на нервите. 20 -25 дни
Трети етап: Лаоли 10 дни и ароматерапия със свещи за високо кръвно и за успокояване на нервите
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 84 | Author: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2017-09-30 | Коментари (0)

Програма на китайската традиционна медицина за профилактика на хипертония (високо кръвно).
Тази програма не просто помага да се свали високото кръвно, но отстранява причините водещи до това заболяване. Програмата помага да се намали стреса и психическото напрежение, които са основните фактори предизвикващи хипертония. Помага да се отстрани главоболието, замайването предпава от #инфаркт. Причина за развитието на #хипертония (високо кръвно) е #атеросклерозата свиването на кръвоносните съдове. Традиционната китайска медицина преоръчва горещи билкови вани за краката за да се изведат токсините и патогенния студ. По време на лечението трябва да се следи за хранителния режим, да не се приемат студени по своя характер храни и да не се ползва климатик в топло и горещо вереме. Препоръчва се прием на следните храни: глог, спирулина, хрян, черни дървесни гъби, цвят от хризантема, семена на коикс. Тези продукти нормализират кръвното и контролират равнището му. Препоръчва се всекидневен точков масаж в по време на активността на меридиана на сърцето между 11- 13 ч. масаж на точка "сан ин цзяо" на двата крака в продължение на 20 минути. това помага да се нормализира #кръвното#Ароматерапия също спомага за сваляне на хипертония и предпазва от повшаване. Не трябва да се употребява алкохол, сол и цигари и да се контролира теглото.
Препоръчваме за първи етап следните билкови продукти: Драконова жлъчка - 10 дни и Цзин ю и аромапръчици за високо кръвно. 20 дни Втори етап: Цзян я ван и Сяо яо и ароматерапия със свещи за високо кръвно и за успокояване на нервите. 20 -25 дни
Трети етап: Лао ли 10 дни и ароматерапия със свещи за високо кръвно и за успокояване на нервите
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 58 | Author: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2017-09-30 | Коментари (0)

Copyright MyCorp © 2018 | Free web hostinguCoz