Вт, 2019-03-26, 1:22 PMГлавно | Регистрация | Вход

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
Публикаци хранителни добавки
Главно » Статии традиционна китайска медицина

Total entries in catalog: 65
Показани статии: 21-30
Страници: « 1 2 3 4 5 6 7 »

Синдром на хроничната умора

Приятели, можете да се уморите не само от тежка физическа работа, но и от умствена работа, както и от прекомерни емоции и конфликти. Има няколко възможни варианта за развитие на болестта. Това се потвърждава от китайските лекари.

Първи вариант. Според теорията на китайската медицина, тежкият физически труд води до намаляване на "Ци" (Чи) - жизнената сила на организма. С други думи, изпълнението на тежка физическа работа изисква потреблението на енергия, при което организма изчерпва запаса от хранителни вещества, в резултат на отслабването на функциите на вътрешните органи.

Рецепта: В този случай пълноценна почивка, качествената храна и съня могат напълно да възстановят организма. Като допълнение може да се приема билков продукт Сяо пи.

Вариант две. Друго нещо е умствена работа и "изтощителните" емоции. По време на умствено натоварване, психически стрес, се изразходва не само "Ци" или Чи, но и кръвта. Това означава, че процесът на кръвообращение страда, влошава се насищането на кръвта с необходимите хранителни вещества минерали соли. Също така се нарушава разпределението на хранителните вещества в органите и системите. Отговорност за влошаването на работата на организма носи вегетативната нервна система, регулиращата функция на която се нарушава под влияние на емоции и психически стрес.

Рецепта: Това претоварване вече е трудно да се компенсира пълноценен сън или почивка. В китайската традиционна медицина отдавна има средства, които възстановяват работа на отслабените от интелектуален труд органи - далак, черен дроб, бъбреци, изпълват кръвта с хранителни вещества, които са били похарчени за усилена умствена дейност, както и в резултат на това тялото се възстановява, без никакви сериозни усложнения. традиционната китайска медицина препоръчва ароматерапия и прием на билков продукт Сяо Яо.

Трети вариант. Най-тежките за организма изменения произтичат под въздействие на прекомерни, многократно повтарящи се емоции. Това не само води до обща умора. Изхождайки от теорията на ТКМ, всяка емоция също изчерпва нейния "собствен", именно на нея съответстващ орган. Днес тежка физическа работа и дългосрочното психическо натоварване, както и нашата бурна реакция на конфликтни ситуации довежда до нарушение на определени функции в организма или до липса на необходимите хранителни вещества. Има дефицит, който в китайската медицина се нарича "синдром на празнотата". Отначало човек изпитва умора и неразположение, болки в гърба и болки в главата; зрението се влошава, състоянието на косата и ноктите се влошава, апетитът и настроението се влошават. Продължително съществуващ дефицита в тялото води до нарушаване на работата на вътрешните органи, възникват сериозни заболявания, първо функционални, след това и органични.

Рецепта: В китайската медицина, в тези случаи, се предписва билков продукт Сяо яо и Велико възстановяване, които подобряват храносмилането и регулират вегетативната нервна система.
 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

 

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 231 | Author: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2018-08-13 | Коментари (0)

Време на активност и почивка 

В традиционната китайска медицина (ТКМ) светлото време на денонощието се нарича период на ян, а тъмната се нарича ин период. В нашето тяло, непрекъснато се редуват два процеса: енергичен - ян и материален - ин. Нарастването и намаляването на ин и ян, тяхното редуване са основните условия за развитието и съществуването на нашия организъм.

Ако работният ден приключва около 17-18 часа, то вечерята обикновено е между 19 и 20 часа. Тогава започва процесът на възстановяване и съхранение на енергия, но на практика започва – храносмилането на протеина организма трябва да вземе част от тази енергия. Всъщност, между 19-20 часа е периодът на бъбречна активност, стомахът е във фазата на енергиен спад. Следователно, не може да се осъществи качествено разграждане на протеина.

Какво всъщност става в резултат на вечерното приемане на протеинови храни? Протеините (както и всяка храна, която се приема в този момент) не се усвоява пълноценно, образува се влага. Нарушава се фазата на почивка и покой. Организмът не може пълноценно да трупа енергия, тъй като храносмилането я отнема. През нощта организмът не почива, сърцето бие учестено, човек диша тежко. Всичко това постепенно води до натрупване на умора, която се превръща в хронична умора. Сутрин човек става муден, разбит, подут. За да бъдете бодри пиете кафе, силен чай, пуши, все повече се попада в кръга на ред болести и ранна старост. Също така, храносмилането във вечерните часове, преразпределяйки енергията и кръвта в тялото, засяга работата на бъбреците, които са активни по това време. Трябва да помните, че когато един орган и неговата функция са активни, другите органи и функции са в състояние на покой. Нарушаването на правилата, което произтича от този принцип, може да е причина на много нарушения, такива като бъбречна недостатъчност образуване на камъни в бъбреците, диабет и др. Ако не можете да спазвате тези препоръки периодично можете да приемате билковия продукт капсули ЦИ

Традиционата китайска медицина препоръчва най-голяма порция храна да се яде около 9 часа сутринта, когато стомахът е "пълен с енергия и кръв" произвежда стомашен сок, който подобрява храносмилането и разграждането на храната. След това към храносмилането се присъединява панкреасът. След 10 часа панкреасът има максимална активност. Времето между 9-10 часа сутрин е най-благоприятният момент за храносмилане, когато не се нарушават други процеси. Увеличеното количество на слънчева енергия, според резонансовото разпределение в организма, "разпалва храносмилателния огън" до максимум. Това са точно тези процеси, които са необходими за тънките черва. Следващото хранене, не много обилно и лесно смилаемо, може да се направи между 15 и 17 часа. Тогава нашите биоритми напълно ще съвпадат естествените природните и ние ще бъдем здрави и пълни с енергия. Това е така защото в този случай функциите на нашето тяло ще съответстват на процесите, протичащи на Земята. В този случай, ритъма на функционирането на организма задават външни условия, а не обратното.
Например билковият продукт Сяо Ши Бао е средство на традиционата китайска медицина от серията препарати подобряващи храносмилането. Билковият продукт спомага за нормализиране на храносмилането, оздоравява далака, помага при хронически гастрит, укрепва стомаха.

Също така е полезно да знаете, че:

• Най-доброто време за лечение на всеки орган - това е сезонът на най-високата му активност: Пролет - черен дроб, лятото - сърцето, зимата - бъбреците, есента - белите дробове, между сезонието за стомаха.

• Поддръжка на слаби органи се осъществява в периоди на противоположна активност: сърцето - през зимата, бъбреците - през лятото, през есента - черния дроб, белите дробове - през пролетта.

• Не трябва да се стимулира орган, което е силен по природа: според закона на антагонизма, той ще потисне още повече слабите, функционално свързани помежду си органи. Например, стимулирането на бъбреците допълнително ще потисне отслабеното сърце, а стимулирането на сърцето ще потисне слабите бъбреци. 

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394


Светлана

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 113 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-07-25 | Коментари (0)

Храната през лятото

Лятото е период на растеж. Следователно организмът се нуждае от повече витамини, микроелементи и протеини, така че те да са достатъчни за натрупване на сили. С леки закуски не можете да се справите. През лятото е изключително важно, особено за децата, да имат висококачествено и пълноценно хранене. На масата трябва да има риба, яйца, млечни продукти, месо, бобови растения - източници на протеин, както и пресни плодове, ягоди, сокове, зърнени храни, морски дарове, зеленчуци - източници на витамини и минерали.
Поради летните горещини секрецията на стомашния сок се намалява, което води до намаляване на апетита, понякога до киселини. Ето защо през лятото е необходимо да се дава предпочитание на хранителни, но лесно смилаеми храни, които възбуждат апетита. Препоръчва се да се избягва употребата на мазна или трудно смилаема храна. Не трябва да преяждате, но не си струва да гладувайте.
През лятото особено през втората половина страда храносмилането. Когато възникват стомашно-чревни разстройства. Ако страдате от хранително и стомашно чревно неразположение препоръчваме да приемате еликсир Чин ред жеду и пилюли Ци.
Лятото е стихия огън, а огънят е още по-опасен за тялото, отколкото студа. Лятната топлина е причина за силно потене. Това е естествен механизъм за понижаване на телесната температура, но това струва твърде скъпо за здравето ви. Потта - това е тази течност, която губим, това не е просто вода, и загубата ий не може да бъде компенсирана незабавно като пиете вода. Липсата на течност в организма засяга основно храносмилането, сърдечно-съдовата система, белите дробове. Ето защо през лятото основната ни задача е постоянно да се възстановяват телесните течности с чиста или леко подсолена минерална вода със сокове, но в никакъв случай не и със сладки напитки. Подходящи в този период са супи от зелен грах или морско зеле,  сочни плодове.
Независимо колко горещо е, не злоупотребявайте със студени и охлаждащи продукти, особено със сладолед или лед. Тази храна може неблагоприятно да повлияе на храносмилането, да причини болка в стомаха.  По принцип тя вреди на ян - активното начало на организма. Според класификацията традиционната китайска медицина, през горещото лято храната трябва да бъде "прохладна" или "неутрална" по характер  и "солена" на вкус.
Прохладни продукти са - салата, моркови, ябълки, касис, боровинки, ечемик, просо, пшеница, ръж, соя, масло, сметана, кашкавал, говеждо, не тлъсто свинско, зелен чай.
Неутрални продукти са: картофи, репички, тиква, грозде, елда, царевица, грах, боб, говеждо месо, яйца, костур, херинга,  захар, мед, семена слънчоглед.
Солени продукти: ечемик, просо, сирене, кашкавал, сардини, раци, крабове, морски зеле, зелен фасул, соя.
Лятото, особено горещото, е трудно изпитание за сърцето ни. В терминологията на традиционната китайска медицина, лятото е времето на "големия ян", тоест горещината. Според теорията на TКM сърдечният канал сам по себе си е "горещ", принадлежи към категорията "пожар", и излишната топлина за него не е подарък. Жегата вреди преди всичко  на сърцето - перикарда, "замъглява отворите на сърцето". Ето защо през летния сезон са противопоказани продукти, които са горещи по природа и горчиви на вкус. Препоръчително е да забравите за овнешко, патица, пъстърва, ряпата, чесъна, черния пипер, орехите, соевото масло и алкохолните напитки. В противен случай е възможно развитието на патологията, което в традиционната китайска медицина, се характеризира със синдром, наречен "енергиен излишък на организма според вида на пълния ян-синдром". Радост за сърцето ще Ви донесе билковият еликсир Син ан Бао.

Email: Bilkite1@gmail.com
Тел за връзка: 0886 031 394
Иванова

 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 165 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-07-20 | Коментари (0)

Тайната на китайските лекарства - билкови смеси

Традиционната китайска медицина (TКM) с всяка година става все по-популярна . Ако оценим потребността и значението на китайската медицина сред цялото население на Земята, то днес тази система ще се окаже най-масовата в посока на здравеопазването!

Основната разлика между тези билкови лекарства и синтетичните фармацевтични продукти и едновременно тяхното най-важно предимство е в естествеността и максималният тропизъм към системата на организма, за която е предназначено.

Лекарствата на ТКМ работят насочено, меко и същевременно ефективно. И най-важното - не нарушават работата на други системи в организма. В продължение на хилядолетия в състава на билковите смеси на традиционната китайска медицина са се използвали различни части от растението, много минерали. Общо в Китай са описани около десет хиляди вида биологични и минерални суровини, предназначени за медицинска употреба! Колосален избор, изискващ компетентен подход.

Сега, когато глобализацията е обхванала всички страни, стандартизацията достигна до традиционните лекарства. А някога асортиментът от съставки във всеки регион е бил свой собствен, близък до видовия състав на растенията, растящи и отглеждани на тази територия. И въпреки това древните лекари са можели  да съставят рецепти от десетки съставки, комбинирайки ги и замествайки ги! Да правят това им е позволявала практическа класификация на медицинските компоненти, която и днес се използва в Китай. Класификация, която изключително не достига в западната фитотерапия.

В нея разделянето на  билковите растения и компоненти се извършва по три основни критерия.
На вкус. Вкусът е традиционен, както в храната: пикантен, сладък, кисел, горчив, солен. По особнни са стипчивите, тръпчивите и неутралните или свежите лекарства. Още от древни времена китайските лекари са знаели, че компоненти с един и същ  вкус и имат сходен механизъм на действие.

• Според така наречения характер - способността на съставките след тяхното прилагане да дават на тялото и организма топлина, жар, студ, прохлада. Тук растенията лекарства също са разделени на пет групи: студени, хладни, неутрални, топли и горещи.
• По тропизъм - "предразположение" на бъдещото билково лекарство към някой орган или система в организма. С други думи, това е мястото, където билката -лекарството ще отиде на първо място. Знанието за това е едно от най-важните постижения на фармакологията на традиционата китайска медицина! Източните лекари използват стотици години това, което западната фармацевтика се опитва да овладее днес с помощта на нанотехнологиите, променяйки съставките и съставяйки рецепти, така че лекарството да се насочи към точното място в тялото на болния.
Системното приложение на лекарства на ТКМ е още един коз в лечението. Диагнозата - изборът на метод за лечение - съставянето на рецепта и непосредственото лечение има една система, една терминология. Няма сложни термини, безсмислени имена. Всичко е изключително логично.
Лекарствата на ТКМ са гъвкави. Всички билкови рецепти, дори и основните, проверените и авторитетните, лекуващият лекар има право да промени или допълни. И той не само има право но и трябва да направи това взависимост от уникалния случай на заболяването и на "всеки пациент". Билковата смес се прави индивидуално отделно за всеки пациент. И по време на лечението, в процеса на лечение и според състоянието на човек, такива промени в състава се правят няколко пъти.

Всички съставки в рецептата, в зависимост от ролята, която им е възложена, могат да бъдат разделени на главното действащо, спомагателно, което засяга симптомите, хармонизира и насочва. Добавянето или промяната на структурата, увеличаването или намаляването на дозировката на отделните компоненти, лекарят променя билковата рецепта, нейните свойства.
Специалната обработка на билките за лекарства в ТКМ, основно термичната, с използването на допълнителни съставки, позволява да се премахне токсичността, да удължите срока на годност, да се придаде на лекарството ясна насоченост. Билките смеси са удобни за употреба и дозиране и най-важното - имат точно зададени и определени свойства. Опитния лекар по традициона медицина може лесно да направи рецепта от билките. Специална обработка се използва при изготвянето не само на най-често срещаните в традиционна форма лекарства на ТКМ - сборове от отвари, но и на редица други форми. както на древни така и модерни, обхващащи всички области на приложение.
Билковите смеси в традиционата китайска медицина не са "лековете на баба", а сложни композиции на древната наука и внимателно проверени. Понякога се създава впечатление, че всичко, което има на планетата Земя, от гледна точка на традиционната китайска медицина, е лекарство. От части това е вярно. Човекът е само елемент на природата, а всякакви отклонения, болести или липса на нещо, или, по-често, излишък. Отклоненията се балансират от тревни смеси, които в различни количества и съотношения присъстват в различни билки, животни и минерали. И мъдростта или изкуството на фармакологията на ТКМ - е в способността да се комбинират.

Например:
Билковият продукт Шеншитонг се препоръчва за профилактика на пикочно-каменна болест (камъни в бъбреците, пикочните пътища, пикочния мехур, пикочния канал), възпалителни процеси на пикочните пътища.
Например: При стомашно-чревни растройства най подходящ е еликсир ЧИН Ред ЖЕ ДУ.
Билковият продукт Цзин Ю подобрява циркулацията на кръвта, понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 120 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-07-05 | Коментари (0)

За да защитим сърцето най-достъпното за всички възрастови групи упражнение е - ходенето, и то с добро темпо: 100-120 крачки в минута, както и за младите хора дори повече. Ако Вие изминете поне пет километра в ден, това ще помогне да не грохне сърцето преждевременно. Поне част от пътя до работа минете пеша и по-рядко използвайте асансьор.

За сърцето не е безразлично това какво ядете! То харесва витамини, особенно витамини от група B, благоприятно влияещи върху липидния метаболизъм, както и аскорбинова киселина и витамин Р, който нормализира съдовата пропускливост. Витамини има най-много в плодовете и зеленчуците, които също са богати и на фибри. А фибрите са способни да извеждат холестерола, който създава на сърдечно-съдовата система много проблеми.

Сърцето се нуждае от омега-3 полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в голямо количество мазна морска риба. Тези вещества влизат в мембраните на сърдечни клетки и го предпазват от развитие на аритмии. От всички химически елементи сърцето най-много се нуждае от:
• калий (той подобрява функцията на сърдечния мускул, помага да се премахне излишната течност; най-много го има в картофите, тиквата, зелето, кайсиите, сините сливи, сушените кайсии, смокините, шипката, черното и червено френско грозде, магданоза)
• магнезий (този елемент има седативен ефект и диуретично действие, поддържа тонуса на стените на кръвоносните съдове, така че не пренебрегване овес, просо и елда, както и ядки, грах, цвекло, моркови, маруля, пшенични трици, бадеми, банани). Американски учени са установили, че тези, които ежедневно получават най-малко половин грам магнезий - (колкото се съдържа в един банан), при тях рискът от инфаркт се свежда до минимум. Много полезни са ябълките, поради голямото съдържание на пектин в тях.

Основните симптоми, които могат да показват наличието на сърдечно-съдово заболяване при хората са:
Продължителната с времето болка макар и влошава качеството на живота, не е по-малко опасна и може да са свързава не със сърцето, а с мускулни спазми. Реално опасни са тези болки, които човек чувства, когато се упражнява и натоварва. Ето защо, електрокардиограмата трябва да се извършва както в спокойно състояние, така и на велоаргометъра или бягащата пътечка.
Един от основните симптоми за сърдечно-съдово заболяване, разбира се е високото или ниското кръвно налягане. В допълнение очевидните симптоми включват: главоболие, дискомфорт - обща слабост в гърдите, замъглено зрение, умора, смущения в ритъма на сърцето, задух при усилие и физическо натоварване, подуване на краката и лицето, сухота в устата, жажда.
Важен рисков фактор е високият холестерол. Да подържате холестерола в нормални граници ще ви помогне билковият продукт Цзин Ю. Той е комбинация на 4 масла понижаващи холестерола. Необходимо е да се спомене и факторът наднормено тегло и тютюнопушенето.

Не очаквайте магически хапчета от лекаря, трябва да се мисли за и създаване на собствена система за здравословен начин на живот. 

 Профилактично за хора над 45 години традиционата китайска медицина препоръчва билков еликсир Син ан Бао.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 71 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-06-25 | Коментари (0)

Лятото е времето, когато е най-активно сърцето.
Лятото насърчава растежа на активността и творчеството, това е и  време за изпълване на нашите духовни сили, реализиране на творческия потенциал. През този период ние преживяваме вълна от енергия, желание да се движим повече, да спортуваме. Защо се случва това?

В теорията на китайската медицина има обяснение. Според философската концепция y-син лято съответства на елемента "огън", който символизира максималната активност. В човешкото тяло елементите на огъня контролират сърцето, ума и духа. Когато елементът "огън" е в хармония, сърцето на човека е силно и здраво, умът е спокоен и сънят е силен. Ако елементът "огън" губи баланса си, то се проявява възбуда, нервност и безсъние.  През лятото ако има огън в сърцето може да получите хипертония ( високо кръвно).

И как лятна топлина влияе на сърцето? Тъй като този орган се отнася до стихия огън и меридиана на  сърцето сам по себе си е "горещ", излишната топлина може да навреди. Може да доведе до хипертония. По-точно, той уврежда преди всичко перикарда - защитникът на сърцето. Така, че в по-топлите месеци да не се зпали "сърдечния огън", древните китайски лекари съветват да следвате няколко правила: ставам в ранни зори, да се ляга с настъпването на тъмнината,  да се дава на организма и тялото да почива на обяд; да се пият достатъчно течности; да се въздържаме от гняв, да съхраняваме спокойствие  и вътрешна хармония. Профилактично през този период може да се приема билков продукт Син ан Бао.
И също така - да правят прости и ефективни упражнения. Например, комплекс от Бадуанджин.

Родното място на Бадуанджин е Древен Китай, където комплексът става известен още по времето на династията "Сон". Той достигна върха на популярността вече в наши дни. Неговото важно предимство е простотата, чрез която тази практика може да бъде практикувана от всеки, независимо от възрастта и физическата подготовка.
От позицията на Tрадиционата китайска медицина, най-благоприятното време за лечението на всеки орган и активирането на Ци в съответния канал е периодът на максимална активност на този меридиан. Това твърдение се отнася както за ежедневните, така и за сезонните ритми. Времето за максимална активност на сърдечния меридиан е от 11 до 13 часа, а най-доброто време на годината за укрепване на сърцето е лятото.
Лятото е благотворно за натрупването на енергия, толкова необходима за нас през студения сезон. Ако през един топъл период човек не може да укрепи сърцето си и да натрупа достатъчно енергия, през зимата човек непрекъснато изпитва умора. Следователно, за да се посрещне следващата зима напълно въоръжени - на високо енергийно ниво, е необходимо да се предприемат действия днес. Не пропускайте това благословено време на годината!
Ако човек страда от високо кръвно (хипертония) може да ползвате билков продукт Цзян я ван.  Билковият продукт Цзян я ван е антистресово средство, регулиращо кръвното налягане.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 149 | Author: лечебни билки | Добавил: kiso4ki | Дата: 2018-06-11 | Коментари (0)

Безсънието е нарушение на съня, което се характеризира с недостатъчна продължителност или незадоволително качество на съня или комбинация от тези явления за продължителен период от време. В този случай абсолютната продължителност на съня  не е от решаващо значение, тъй като при различни хора този показател може да се различава значително: за някои са достатъчни 6 часа и някой има пълноценен сън, който продължава 8-9 часа.
Китайската медицинска психология твърди, че продължителността на съня зависи от възрастта. От раждането до шест месеца детето спи 16 часа, от две до 12 години - 10-12 часа, от 12 до 18 години - 9-10 часа. На възрастните имам стигат 7-8 часа, а хора над 60 години - им стигат 5-7 часа. Доказано е, че за възрастни хора това време е достатъчно, те не трябва да спят стандартно 7-8 часа. Поради това много по-възрастни хора погрешно вярват, че страдат от безсъние, защото не могат да спят обичайните 7-8 часа.
Едно от основните правила за лечение на безсъние - намаляване на времето, прекарано в леглото. Човек, който не може да спи много време, става раздразнителен и по този начин влошава ситуацията. Ако безсънието е породено от стрес билков продукт Сяо Яо вечер по 1/2 капаче.
Ето защо трябва да определите времето за лягане, например 23 часа. Пациентът ляга по това време, но ако в рамките на 15 минути не успее да заспи, става и върши свой неща. Леглото се използва само за сън: четете, да гледате телевизия не се препоръчва. След час можете да легнете отново и да опитате да заспите за 15 минути. Така, че човек открива кога може да легне и веднага да заспи. Да се лягате по рано и да лежите будни и дагледате тавана няма смисъл. Сутрин трябва също да ставате по едно и също време. За да нормализирате на съня си ще Ви отнеме около 2-3 седмици  такава когнитивна терапия. Вторият начин е да се ограничи сънят. Например, човек знае, че спи около 4 часа (от 2 до 6 часа сутринта). Следователно, той трябва да си легне по това време - в 2 часа през ноща, не по-рано. Като билкова терапия се препоръчва Сяо Яо вечер по 1/2 капаче.
В традиционната китайска медицина (ТКМ), има друг подход за лечение  на безсъние. Преди назначаването на лечението, лекарят по ТКМ се вслушва в оплакванията на пациента, прави преглед, преглежда езика, разпитва пациента, прави диагностика на пулса и поставя диагноза. От позицията на ТКМ, при  безсъние, състоянието на пациента може да бъде описано чрез един от следните синдроми:

• "Огън в черен дроб" (характеризира се с неспокоен сън, неприятни сънища, раздразнителност, предразположение към изблици на гняв).

• «застой на ци на сърцето" (симптоми: безсъние, сърцебиене, усещане за стягане или тежест в гърдите, депресия, леко задъхване, леко усещане за буца в гърлото, езика Бледно лилав от двете страни или на върха).

• «Липсата на кръв на сърцето и далака" (симптоми: безсъние, трудности при заспиване, сърцебиене, умора, лош апетит, тревожност, замъглено зрение, виене на свят, отслабване на паметта, бледо лице, блед език).

• "Липса на ин на сърце" (безсъние, често събуждане през нощта, сухота в гърлото, безпокойство на ума, сърцебиене, нощно изпотяване, лоша памет).

След комплексна диагноза се избра метод за лечение, насочен към елиминиране на самата причина за безсъние. Това може да бъде акупунктура, масаж, билкови лекарства. Клиничните проучвания показват, че акупунктурата увеличава нощната секреция на мелатонин, намалява тревожността и по принцип се бори с безсънието по-ефективна е от химическите лекарства. В допълнение, за разлика от хапчетата за сън, акупунктурата не дава странични ефекти.
При огън в черния дроб се препоръчва Сяо яо, при недостатък на кръв в сърцето и далака  се препоръчва Лаоли, Цзян я ван.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 262 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-06-07 | Коментари (0)

Стрес 
Стресът е основна причина за болестите днес. На пример черният дроб трябва да натрупва и съхранява кръвта. Стресът още повече усложнява решаването на тази задача. Ако черният дроб е изложен на стрес, той вече не може да натрупа достатъчно кръв. И тогава човекът не се чувства добре, особено при натоварване, изморен.
Според традиционата китайска медицина е  много е важна функцията на черния дроб да контрола свободното движение на Ци. Ако кръвообращението е добро, тогава човекът по-лесно преодолява стресови ситуации и е стресоустойчив. Ако по някакъв начин е нарушена свободнатаа циркулация на Ци ефекта ведна се проявява - емоционално. Нараненият от стреса черен дроб не изпълнява добре функции като преразпределение на Ци и кръвта и запазване на баланса в емоционалната сфера. Можем да му помогнем с билков продукт Сяо яо.
Външно проявленията на този дисбаланс и стресът:  водят до застой на Ци в черния дроб или обратното - до хиперактивност на черния дроб. В тези два случая палитрата от емоционални нарушения ще има следните противоположни нюанси:
—застоят в черния дроб ще доведе до депресия - сълзливост, меланхолия, усещане за необяснима тревожност;
— ако черният дроб, напротив, е хиперактивен, това ще имаме емоционални сривове, гняв, раздразнителност; замайване, вълни в очите, повишаване на кръвното налягане. Лош сън с изобилие от сънища също е признак на хиперактивност на черния дроб.
Проявленията на необичайното движение на Ци се провокират от реакция на стрес, като спусък, който свидетелства за застой, който вече е налице в черния дроб, и много често - на фона на депресия.
Ако човек продължително време не може да се справи с емоциите си или е постоянно изложен на стрес от начин на живот и работа "наранения" черен дроб ще се прояви. 
Резултатът от "стресирания черен дроб" може да бъде усещане за пълзене на тръпки; потрепване на пръсти, очни клепачи, потрепване на мускулите на крайниците, мимическите мускулите на лицето и клепачите. Когато черният дроб е ослабен, той и без стрес, показва неспособността си да нормализира нервните връзки и сухожилията, откривайки симптоми като шум в главата, съчетан със замаяност, трепереща походка. Стресът може да причини различни хронични заболявания. Като правило тези болести много от тях понякога се наричат "бавнотечащи". А всичко започна безобидно, с малък стрес. Застоят в черния дроб има свое основание - това е невъзможност да се поддържа баланс, включително емоционален. Всеки от нас има своите слаби страни.
За това китайската традициона медицина при първи прояви на стрес препоръчва прием на билков продукт Сяо Яо. 
При депресия помага Сяо яо и Лаоли.

За контакти:

Email: bilkite1@gmail.com

Тел: +359 886 031 394

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 144 | Author: билкови | Добавил: kisok | Дата: 2018-06-03 | Коментари (0)

Програма на китайската традиционна медицина съхраняваща и подобряваща зрението.

Днес очите ни се подлагат на силно натоварване и вредно въздействие. В епохата на информационите технологи натоварването върху зрението многократно се увеличава от както ползване компютри, таблети, телефони много хора страдат от влошаване на зрението.  Има много здравословни проблеми, свързани с очите. Например, много възрастни и деца страдат от късогледство, много възрастни хора имат катаракта и глаукома. Поради силния стрес, напрежение и продължителната работа с компютър, младите хора и хората на средна възраст често изпитват сухота в очите, болка, намалена зрителна острота, шлошаване на зрението, повишена секреция и сълзене, и други проблеми. Днес все по често си задаваме въпроса как да съхраним зрението в епохата на компютърните технологии? 
Според формулировката на традиционната китайска медицина, Кръвоносните съдове се обръща в очите. Много често причината за дискомфорт в очите е липса на кръв. Ако има достатъчно кръв в кръвоносните съдове, храненето на очите ще бъде пълно и няма да се появят  проблеми.
За да се отървете от неприятните усещания в очите се препоръчва еликсир "Лао ли" и хапчетата "Лю Вей", които също въстановяват черния дроб и бъбреците.
Според постулат на традиционата китайска медицина "Черният дроб се отваря в очите" 
Здравословните проблеми на очите са често са причинени от застой в меридиана на черния дроб, особено при младите хора, които са подложени на ежедневен стрес на работното място,
се лекуват с хапчета "Сяо яо", които намаляват нервното напрежение и безпокойство.
Състоянието на очите и на зрението се повлияво положително от слушането на музиката на елементите на дървото и водата, които премахват застоя в меридиана на бъбреците и черния дроб.
За възрстни пациенти за съхраняване на зрение се препоръчва прием по следната програма Първи етап на приемат се следните билкови продукти Жун шуан, Перлен прашец Хуан хе и Сяо яо - 25 дни.
Втори етап: хапчета  Лю вей  25-30 дни.

За повече информация и поръчки :

Тел: +359 886 031 394

Email:  bilkite1@gmail.com
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 162 | Author: Иванова | Добавил: kiso4ki | Дата: 2018-05-21 | Коментари (0)

Пролет - сезон на черния дроб и на хронични чернодробни проблеми 
Черният дроб през пролетта е най-чувствителен към промените във външната среда, той е изложен на заболявания. Лечение през пролетта позволява да се осигури максимален ефект върху черния дроб, на едина или друга от неговите функции. Лечебното въздействие върху черния дроб по време на този период от годината ще има максималната терапевтична ефективност и максимални резултати.

За тази цел в китайската традиционна медицина има специални билкови лекарства, които се препоръчват както за превантивни, така и за терапевтични цели през пролетта. Разбира се, това не означава, че лекарствата по друго време на годината няма да имат ефект. Това е заблуда. Билковите комплекси по всяко време на деня и годината имат своя ефект. Просто през това време се постига максималната ефективност . Също така трябва да се отбележи, че през пролетта хроничните заболявания на черния дроб се изострят, тъй като черният дроб е най-активен през пролетта. 
Често пациентът го приписва на липсата на витамини, но на преглед често се установят нередности в биохимични анализи, например, увеличаване на размера на черния дроб, неговата структура.
За лечение на чернодробни заболявания, такива като жлъчни проблеми на фона на нервен стрес или нарушаване на диета, вирусен хепатит, токсичен хепатит, особено след злоупотреба с алкохол, цироза, когато има промяна в биохимичните показатели, се препоръчва билковия продукт Ху Ган. Този билков продукт е най-подходящият за всички хронични чернодробни заболявания. Ху ган според традиционата китайска медицина може да бъде отнесен към групата на препаратите хепатопротектори от гледна точка на западната медицина. Неговото име говори само за себе си. От китайски Ху ган се превежда като "Лекарството, което предпазва черния дроб".
Билките, които се съдържат в Ху ган повишават устойчивостта на черния дроб към токсични въздействия, способстват за възстановяване на чернодробната функция, нормализират и засилват активността на чернодробните ензими, предпазват чернодробните клетки от разрушително въздействие на различни фактори (алкохол, медикаменти и др.).

Ако разгледаме действието му, то билковия продукт  подобрява оттока на жлъчката, намалява възпалението в жлъчните пътища, намалява разпадането на хепатоцити, нормализира размера на черния дроб при увеличаване на фона на удължена холестаза. Също така, билковата добавка Ху ган допринася за детоксикационната функция, извършвана от черния дроб в тялото и помага за това. Благодарение на действието на този хранителна добавка функцията на производство на жлъчен сок се подобрява и следователно има положителен ефект върху целия процес на храносмилане. Билковите съставки в Ху ган подобряват микроциркулацията в черния дроб, имат благоприятен ефект върху емоционалния фон , тъй като хармонията в емоционална сфера е неразривно свързана с този орган.
За повишаване на билирубина, чернодробните ензими, въстановяване нарушената храносмилателна функция, нарушаване на съня и на емоционалния фон, характерен за различни заболявания на черния дроб, е добре да се съчетава приема на Ху Ган със следните билкови лекарства като Сяо яо и Син ан бао. Този комплекс незабавно въздейства на процесите на храносмилане, микроциркулация, жлъчна секреция, помага за предпазване на чернодробните клетки от увреждане. В тежка форма на слабост и умора на фона на хронично чернодробно заболяване, е препоръчително да се предприема комплекс от  следните билки  Ху ган, Син ан бао и Лао ли.
За поръчки и информация:
тел +359 886 031 394
Bilkite1@gmail.com
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 76 | Author: лечебни билки | Добавил: kiso4ki | Дата: 2018-05-20 | Коментари (0)

Copyright MyCorp © 2019 | Site managed by uCoz