Среда, 2018-04-25, 11:06 PMГлавно | Регистрация | Вход

Търсене

Чат

Форма за вход

Shopping Cart

Вашата количка е празна

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Регистрирани: 0
BGtop
Публикаци хранителни добавки
Главно » Статии традиционна китайска медицина

Total entries in catalog: 33
Показани статии: 21-30
Страници: « 1 2 3 4 »

Храната, природата, Ин и Ян в традиционната китайска медицина
Китайците отдават сериозно значение  на връзката природа – човек. Пример за това е системата от природосъобразни грижи за здравето, която при диагностициране и лечение на дадено заболяване винаги взима под внимание природните условия, оказващи пряко влияние върху хората. Ето защо само дрехите се променят през различните сезони и климатични условия, а и хранителният режим и упражненията също се приспособяват към тях. Когато е студено, менюто според традиционната китайска медицина включва повече джинджифил, чесън, пипер и  други храни, които се характеризират с ян и противодействат на влагата и студа
За разлика от тях, „охлаждащите" храни, които по природа са ин, като диня, круши и луфа, присъстват в хранителния режим на китайците през лятото. По същата причина традиционната китайска медицина препоръчва овлажняващите ин храни за места със сух климат и висока надморска височина - като Тибет, а изсушавашите ян храни се препоръчват за живеещите в места с висока влажност и много дъждове.
Най-важното основание според традиционната китайска медицина е фактът, че ако искат чувствителният човешки организъм да функционира правилно, хората трябва да допринесат за това, като се съобразят с природните закони. За нещастие човек е склонен да преследва упорито своите цели и да не отстъпва от глупавия си начин на живот. Като се намесва и възпрепятства протичането на процесите в природата и се противопоставя на нейния ритъм, той нарушава космическия порядък, уврежда сложния механизъм на микро- и макрокосмоса и така предизвиква при¬родните бедствия и здравословните проблеми. Все по-често сполетяващите ни наводнения, киселинни дъждове, засиленото ултравиолетово лъчение на слънцето и широкото разпространение на дегенеративни болести сред хората в наши дни са убедителни доказателства за изложения по-горе принцип.
 
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 479 | Author: Иванова | Добавил: kisok | Дата: 2014-05-22 | Коментари (0)

Профилактиката на заболяванията се счита, че е основeн принцип на Традиционната китайска медицина. Не трябва да се допуска поява на нарушение на равновесието между Ин и Ян. За китайската медицина съпротивителните сили на организма играят една много важна роля. В китайската традиционна литература казват, Ако в тялото на човек има съпротивителни сили, то външно нарушение не е в състояние да му причини вреда.
Следващата причина за възникване на болестта са болестотворните фактори, които въздействат отвън или отвътре върху организма, като нарушават  протичащите в него нормални процеси или неговото равновесие.
Още древната китайска медицина е установила че Възникването на сто различни болести се дължи на въздействието на вятъра, дъжда, горещината, студа, влажността, радостта или мъката». Особено силно е влиянието на времето и съществена е ролята на психичните фактори. Климата може да стане една от  причините за възникването на болестите особено при понижаване на  съпротивителните сили на организма, поради човешкото неумение към приспособяване към измененията на климата или при настъпване на необичайно отклонение в климатичните условия, което заварва човека неподготвен.
Традиционната китайска медицина счита че, най-удачното време за укрепване на Черния дроб и жлъчката е Пролетта.  През този период заболеваемостта на Черния дроб е много по висока, често се наблюдават изострени хронични хепатити, холицистопанкреатити, дискинезии на жлъчните пътища и др..
Пролетта е периодът на поява и подреждане.  През пролетта се заражда Земята и Небето, разцъфва всичко.  Това е времето през което късно се ляга и рано се става, движението трябва да е плавно. През това време се дава живот, и не трябва да се убива; да се дарява, а не да се взема; да се хвали, а не да се наказва. Ако се действа по друг начин Черния дроб може да се увреди. Гневът, яростта, раздразнението, неотстъпчивостта нанася вреда на дейността на черния дроб.
В организма на човек през пролетта настъпва пробуждане, което пречи на застоя на енергията след Зимата. Затова първо традиционната китайска медицина препоръчва да  пречистваме черния дроб и жлъчката с различни хранителни добавки например Прогелвит или карвипар.
При отслабена жлъчка и черен дроб можем да ползваме Ху ган или Сяо Яо.
Не се препоръчва да се ядат зеленчуци с жълт цвят или солени зеленчуци. Добре е да се направи изчистване, да се съблюдават всички заповеди и забрани. Това е именно най-подходящото време за изчистване на Черния дроб, както с профилактична, така и с цел лечение на паразитози.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 420 | Добавил: kisok | Дата: 2014-04-03 | Коментари (0)

Далакът според традиционната китайска медицина е свързан чрез вътрешния ход на главния меридиан със стомаха и устата. При нарушение на функциите на далака страда както количествения така и качествения аспект на храносмилането, а съответно, и храненето на целия организъм. Далакът "ражда" кръв. Кръвта "се ражда”от смляната храна. Но, според теорията на китайската традиционна медицина, това е "новородена” кръв и тя е още непълноценна. Такава кръвта става едва след попадането и в белите дробове. Далакът контролира кръвта, помагайки и да стига до крайните съдове. Контролира съсирваемостта и други качествени характеристики на кръвта. Хранителната добавка Ци подобрява настроението, въстановява жизнените функции на организма.
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 607 | Добавил: kisok | Дата: 2014-02-05 | Коментари (0)

Причина и следствие

Основният принцип, който лежи в основата на природосъобразното опазване на здравето, е този на причината и следствието. Китайците винаги се стремят да стигнат до самите корени на даден проблем и тъкмо там съсредоточават вниманието си и търсят разрешение. В сферата на медицината те винаги се ста­раят да разберат „защо", преди да кажат „как" и „какво". Дори и пациентът да е в тежко състояние, китайският лечител вина­ги се старае предписаното лечение да бъде насочено към пър­вопричината за заболяването, като едновременно с това се стре­ми да облекчи симптомите. Този принцип се следва още по-стриктно и стига още по-далеч в природолеченисто, отколкото в традиционната китайска медицина, дори само затова, че ес­тествената грижа за здравето е преди всичко превантивна. Пре­дотвратяването на болестите или активното, а не пасивното лечение на дадено заболяване, са крайъгълният камък на природосъобразните грижи за здравето които прилага традиционната китайска медицина.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 411 | Добавил: kisok | Дата: 2013-09-24 | Коментари (0)

Друга важна концепция, тясно свързана с китайската система на природосъобразно лечение, е тази за петте елемента: вода, огън, дърво, метал и земя - точно в гази последователност, Нередността на елементите също има значение и особено фактът, че водата е водеща. На първо място това съвпада с доказаната научна теория, че водата е необходимо условие за живот на всяка планета във вселената. 

Според тези пет елемента китайската традиционна медицина и системата за природосъобразно лечение класифицират и основни те органи и части на тялото. Бъбреците съответстват на водата и регулират складирането на хранителни припаси и използването на енергията; сърцето отговаря на огъня и представя съзнанието и духа; черният дроб се свързва с дървото, произвежда кръв и направлява емоционалния отклик спрямо външния свят; белите дробове се асоциирате метала, регулират дишането и поддържат кибернетичния баланс; далакът отговаря на земята, разпределя хранителните вещества в тялото и му дава сила и жизненост.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 898 | Добавил: kisok | Дата: 2013-09-24 | Коментари (0)

Според древните китайци причините за заболяванията попадат в две главни категории: външни и вътрешни. Съществуват шест външни фактора, причиняващи болести: вятър, студ, топлина, влага, суша и огън. Продължителното действие на кой да с от тях предизвиква заболяване. Ето защо в китайската традиция тези шест фактора се наричат „шестте външни причинители на болести". От гледна точка на вътрешния му свят човек е една жива емоционална цялост. Ако настъпи рязка промяна или твърде силна проява на чувства — като например радост, гняв, тревога, замисленост, скръб, страх и ужас, здравето на всеки ще пострада и индивидът ще се разболее. Затова тези седем чувства се наричат „седемте емоционални причинители на болести" и се противопоставят на шестте външни причинители. Ако външните причинители действат съвместно с вътрешните, здравето може да бъде увредено изключително сериозно.

Китайска традиционна медицина | Прегледи: 365 | Добавил: kisok | Дата: 2013-09-24 | Коментари (0)

Хранителната добавка Витаваз има следно действие:

активизира кръвообращението,

подобрява микроциркулацията в тъканите и органите,

премахва застоя на кръвта,

подобрява  реологичните свойства на кръвта,

нормализира еластичността на кръвоносните съдове,

подобрява храненето на сърдечния мускул,

оказва неспецифични имуномодулиращи ефекти,

успокоява нервната система.


Китайска традиционна медицина | Прегледи: 327 | Добавил: defaultNick | Дата: 2013-08-22 | Коментари (1)

Ли уест предлага нови хранителни добавки сърдечно съдова система Витапулс и Витаваз. 
За храносмилателната система се предлага хранителна добавка Анпазит
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 265 | Добавил: defaultNick | Дата: 2013-08-22 | Коментари (0)

От 28- 31 август в хотел Черно море Варна се провежда международна конференция Фестивал на здравето и красотата !
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 246 | Добавил: defaultNick | Дата: 2013-07-29

Очаквайте скоро нови билкови продукти!
Китайска традиционна медицина | Прегледи: 309 | Добавил: kisok | Дата: 2013-05-18 | Коментари (0)

Copyright MyCorp © 2018 | Free web hostinguCoz